Articolul precedent
Articolul urmator

LEO, ”EL TIGRE” ŞI ALTE DETALII

LEO, ”EL TIGRE” ŞI ALTE DETALII

”Poate cîștiga acest Atletico pe terenul Barcelonei?”. E întrebarea pe care și-o pun toți cei care încă așteaptă să se lămurească dacă ”Atleti” e capabil să se lupte pentru titlu sau rămîne o echipă care să se mulțumească doar cu faptul că respiră aerul înălțimilor și încurcă niște socoteli pe acolo.

”Acest Atletico” nu e o expresie de context. E o realitate totuși. Acest Atletico este al lui Diego Simeone, construit după cromozomii acestuia. Antrenorul Simeone cere jucătorilor săi ceea ce oferea fotbalistul Simeone pe terenurile pe care a evoluat, indiferent de țara sau campionatul în care se afla. Determinare, încrîncenare, contondență, caracter și spirit de luptă.

Acum două săptămîni, pe ”Bernabeu”, Atletico a fost aceeași echipă a ultimilor 20 de ani în fața inamicului dintotdeauna, care e Real Madrid. O echipă timidă, complexată, blazată. Și, consecință logică a celor de mai sus, o echipă învinsă, căci nu voi obosi niciodată să expun teoria cum că fotbalul e o stare de spirit. De aici și întrebarea din deschidere: poate cîștiga acest Atletico pe terenul Barcelonei?

Dacă s-ar fi jucat pe ”Calderon” era o treabă. Pe ”Camp Nou” se schimbă situația. Dar poate fi mai simplu, paradoxal, pentru Atletico. Și asta pentru că nu mai există acea presiune a rezultatului venită din partea unei tribune, avidă de zile bune după atîtea zile rele. S-a spus de foarte multe ori, Atletico e mult mai periculoasă în momente punctuale decît in trasee largi, iar o dată scăpați de obsesia numită Real Madrid jucătorii lui Simeone pot încerca imposibilul.

E chiar atît de imposibil să bați Barcelona pe terenul ei? Teoretic, nimic nu e imposibil. Pînă la practică e distanță un pic cam mare însă. Problema e alta. Va dori Atletico să bată sau va căuta un egal care să-i ofere un soi de recunoaștere a nivelului său, a stilului. Se va vedea din primul moment, de la aflarea echipei de start a lui Simeone. Dacă joacă Diego Costa, atunci Atletico va avea doi atacanți, iar lui Radamel îi va fi mai ușor să caute poarta adversă. Dacă nu joacă Diego Costa, probabil că o va face Raul Garcia, ceea ce transformă modulul tactic în clasicul 4-2-3-1, cu Radamel drept punct final al posesie, dar cu o densitate mai mare în zona de mijloc, plus o agresivitate care pe Barcelona a incomodat-o mereu. Pe undeva, cred că Simeone ar dori o derulare a partidei asemănătoare cu finala Europa League de la București, căci există certe asemănări între stilul Barcelonei și cel al lui Marcelo Bielsa, de atunci nu de acum, acum la Bilbao nu mai știe nimeni care e stilul și pe unde e Bielsa.

La Barcelona, absența lui Fabregas ușurează puțin sarcina lui Tito Vilanova. Xavi și Iniesta împreună la mijloc, cu Sergio Busquets între ei. Calitatea acestui din urmă fotbalist se vede mai ales cînd nu e în teren, căci Barcelona cu Song, de exemplu, e mult mai rigidă, mai panicată chiar la momentul găsirii rezolvărilor. Messi incontestabil, Pedro probabil, apoi între Alexis și Villa ar trebui să se aleagă. Dacă nu cumva va fi ales Tello.

Etapa trecută, cu Betis, Xavi a avut ceva probleme în a dicta ritmul meciului. E de presupus că de data asta va încerca să coboare acest ritm, să mențină cît mai mult posibil posesia pentru ai săi și să-i ajute să nu greșească. Și mai e de presupus că Barcelona va căuta să-i fixeze cît mai în margine pe fundașii laterali ai lui Atletico, Juanfran și Filipe Luis, astfel încît aceștia să nu-i poată ajuta prea mult pe Miranda și Godin. Cei doi ”centrali” par a fi foarte buni ca antidot pentru Messi, dar dacă între ei și colegii ”laterali” de linie e mult spațiu asta aduce probleme mari, fiindcă pe acolo pot intra fie Alves sau Alba, fie Pedro sau Alexis, în funcție de situație.

La nivel de detalii, avem două nume. ”El Tigre” și Leo. Falcao a dat 5 goluri în etapa trecută, iar Messi are 5 meciuri consecutive în care reușește o dublă. E nedrept, poate, pentru ceilalți să reducem acest meci la duelul dintre cei doi, dar orice film bun are nevoie de un afiș cît mai sugestiv, iar marile staruri asigură întotdeauna calitatea oricărei pelicule.

Toți ceilalți îți spun ce se întîmplă, eu îți spun și de ce se întîmplă
Recomand
Givenchy Sephora
blouseroumaine-shop.com
Vola.ro
Articole recente
Comentarii recente
Twitter
Arhivă