Articolul urmator

DA, CRISTIANO RONALDO PUTEA JUCA LA BARCELONA

DA, CRISTIANO RONALDO PUTEA JUCA LA BARCELONA

Săptămîna trecută, Joan Laporta, fostul președinte al Barcelonei, amintea într-un interviu că, la un moment dat, FC Barcelona a avut posibilitatea să-i achiziționeze pe Cristiano Ronaldo și pe Kaka. Mai corect era la anumite momente, căci s-a întîmplat în două perioade diferite.

Deși au fost preluate ca atare, cuvintele lui Laporta nu se constituie într-o formidabilă noutate. Eu însumi am scris în 2011 de posibilitatea pe care a avut-o Barcelona să-l ia pe Cristiano. Povestea cu Kaka e un pic încîlcită și neclară, mai degrabă pare o glumă a lui Silvio Berlusconi, al cărui simț al umorului era uneori bizar, dacă nu cumva și un pic degradat, urmare a unor anumite excese pe care le comitea încercînd să copilărească pînă la 70 de ani. În 2007, după ce Milan luase Liga Campionilor, i-a venit ideea năstrușnică de a face un schimb Kaka-Ronaldinho, dar nu un schimb clasic, ci unul care să se producă în fiecare vară, pe ideea ca cei doi să joace un an la Barcelona și celălalt la Milan. O prostie pînă la urmă, care a și rămas în stadiul ăsta, dar pe care Laporta, ce pare să-l invidieze tare mult pe Berlusconi de vreme ce s-a separat de familie, s-a combinat apoi cu o actriță de filme porno iar acum e într-o relație cu o fată mai tînără cu 26 de ani decît el, a găsit de cuviință să și-o treacă la realizări.

În schimb, varianta cu Cristiano Ronaldo e cît se poate de reală. S-a întîmplat în 2003, atunci cînd Joan Laporta abia cîștigase alegerile la Barcelona și forma echipă cu actualul președinte, Sandro Rosell, și cu Txiki Beguiristain, care e acum la City. Echipa de mai sus ieşise, surprinzător, cîştigătoare, în dauna celei conduse de Lluis Bassat, care-i propunea pe Pep Guardiola director sportiv, pe Ronald Koeman antrenor şi pe Cristi Chivu ca potenţial transfer. Atunci, pe masa lui Beguiristain au ajuns primele informări despre Cristiano Ronaldo.

  Cristiano era încă la stadiul de mare promisiune. Îl avea ca agent pe Jorge Mendes, după ce Giovanni Becali îl refuzase pentru că, tupeist de mic, Cristiano îi ceruse un Porsche ca să semneze cu el. Jorge Mendes negocia cu Beguiristain transferul mexicanului Rafa Marquez și mai propunea cîteva nume: Deco, Tiago, Quaresma și Ronaldo. Cu Deco lucrurile au fost simple, Mourinho, atunci la Porto, nevrînd să audă de vreo plecare. În ceea ce-l privește pe Cristiano, lucrurile s-au mișcat cît de cît. În sensul că Sandro Rosell a plecat la Lisabona. Fix în acele zile, Cristiano semna un contract de reprezentare cu Nike. Nu întîmplător, căci Rosell fusese șeful Nike pe America de Sud și un nume greu în ierarhia multinaționalei americane, cu multă influență. Tot atunci, Sporting Lisabona semna un soi de precontract cu Barcelona, prin care oferea catalanilor prima opțiune de transfer, dar și un drept de preemțiune, în caz că apăreau alte cluburi interesate. De altfel, informația a apărut de cîteva ori în presa catalană de atunci.

Evident, nu doar Barcelona îl voia pe Cristiano. Prima ofertă a fost, puțină lume știe asta, a Valenciei: 7 milioane de euro. Puțin, foarte puțin trebuie să fi zis șefii de pe ”Alvalade”. Manchester United răspunde cu 10 milioane și apoi a contraatacat fulgerător în terenul Barcelonei: 20 de milioane pentru transferul lui Puyol, plus un salariu de trei ori mai mare pentru căpitan. Luați prin surprindere, catalanii lasă deoparte pista Cristiano și se concentreaza pe cea a lui Puyol, cu care cad finalmente la un acord. Luna iulie se încheiase, Barcelona îl luase deja pe Ronaldinho, dar banii se cam terminaseră.

  Ziua Z a fost 6 august. Atunci, Sporting și-a inagurat noul stadion într-un amical cu Manchester United. Beguiristain și Rosell merg și ei la meci. Au un mare aliat în persoana lui Jorge Mendes, agentul care tocmai îl adusese și pe Quaresma, după Marquez, plus că îi ajutase pe catalani să “scape” de brazilienii Geovanni şi Rochemback, duşi la Benfica, respectiv, Sporting. El Mundo Deportivo a căutat, pe 6 august, să dea știrea noului transfer. Numai că socoteala din Barcelona nu s-a potrivit cu cea de la Lisabona.

Partida în sine e un recital al lui Cristiano Ronaldo. S-a spus că la pauză, Scholes i-ar fi zis lui Sir Alex Ferguson: “Mister, puştiul ăsta ne-a scos sufletul, nu putem să-l luăm?”. Deja nu mai conta nimic altceva. La final, Rosell i-a comunicat lui Jorge Mendes: “Cît e oferta lui Manchester? 10 milioane? Îi dăm şi noi”. Aveau drept de preemțiune. Doar că United era United, iar Sir Alex nu avea conturile la fel de goale precum Barcelona. N-a vrut să plece pînă nu a vorbit şi el cu Mendes. Autocarul lui Manchester a aşteptat mai bine de o oră, cu ceilalţi jucători înăuntru, în parcare, ca Sir Alex să termine discuţia. Care a adus o nouă ofertă: 18 milioane de euro.

Barcelona a considerat un risc prea mare să dea o asemenea sumă, mai ales că abia venise Ronaldinho și era luat și Quaresma, pe atunci mai bine cotat decît Ronaldo. Și a ieșit in joc. Cristiano a ajuns la United, iar ceea ce a urmat de atunci pînă în ziua de azi e cunoscut de toată lumea.

Peste 4 luni, în noiembrie 2003, tot în Portugalia, dar la Porto, debuta, într-un amical FC Porto-Barcelona, Lionel Messi.

12 Comentarii
  • mircea spune:

    cr i-a cerut bani impresarului becali, quaresma a cerut masina porche

    • Andrei Niculescu spune:

      E posibil. Oricum asta tot de la mine ati citit, intr-un interviu facut de mine cu Giovanni Becali acum vreo 2 ani. Ideea era ca l-a avut in mina si l-a pierdut

  • Florin Carjan spune:

    Ca intotdeauna citesc cu mare placere articolele dumneavoastra.Personal sunt mare fan Barcelona si tare curios sunt cum ar fi aratat acum catalanii daca s-ar fi concretizat acest transfer.Eh,ramane doar un exercitiu de imaginatie.
    Interesant articolul.FELICITARI!

    P.S:Mi-ati amintit de Ricardo Quaresma de la acea vreme pe care personal il vedeam un viitor star al fotablului.Pacat de talentul lui.

  • mihai spune:

    Daca Ronaldo ar fi ajuns la Barcelona mai era un arogant si un gelat????dl Niculescu??
    Ronaldo era tupeist de mic pt ca stia ce poate si arata in fiecare meci asta!!sa nu uitam ca Ronaldo i-a ridicat nivelul lui messi si nu invers,Ronaldo a acceptat sa vina sa se bata direct cu messi si nu invesr desi s-ar fi putut.asta inseamna sa ai un caracter tare si puternic ca a lui Ronaldo .restul e cancan!!Ronaldo e un monstru sacru al fotbalului!!fie ca va convine fie ca nu!!

    • Razvan spune:

      Ronaldo ia ridicat nivelul lui messi!!!!doamne ce idei puteti avea.ronaldo a venit la bani si faima.si e normal sa faca asta.ca nu vb aici de sporturi individuale.

      • mihai spune:

        esti si tu spalat pe creier!!cand va vad asa falsi!!e logic ca toti fotbalistii joaca pt bani ca nu joaca pt mine sau pt tine!!pana la urma e o meserie ,trebuie sa traiasca si ei cumva.si fotbalul nu te tine toata viata!!dara cand vine vorba de messi ,el nu domne el e etipic lui ii place sa fie sarac ,joaca din iubire pt barca,bullshit!!prezentati-va rahatul in alta parte!!

  • ovidiu spune:

    andrei dar de unde stii ca ferguson a plusat pt ronaldo in parcarea stadionului?

  • ovidiu spune:

    albanezul dorea sa il reprezinte pe ronaldo dand doar cateva bilete la patria lui ronaldo sa vada un film bun :))))))))))

  • Agape Stefan spune:

    Eu am mai fost in Portugalia in vacante si am aflat cateva lucruri despre Ronaldo, acum nu stiu cat de adevarate sunt dar:
    1) Cand era adolescent pe la 16 ani de ziua lui si-a dorit un ceas si cum familia era saraca, abia unchiul sau a reusit sa-i cumpere. Ce ceas are acum unchiul nu cred ca au multi:))
    2) Tot cand era pustan s-a dus sa dea probe la o Andorinha sau Nacional si a fost cu un amic. Ambii jucau acelasi rol parca, iar antrenorul care a tinut acel trial a spus ca poate sa aleaga doar 1 si se spune ca cel care era prieten cu CR a fost prima optiune dar a refuzat stiind ca CR provenea dintr-o familie mai saraca. La fel ca in cazul unchiului, Ronaldo nu l-a uitat si il tine in puf pe respectivul:))
    Poate cineva sa confirme astea doua povesti?

    • mihai spune:

      Sunt adevarate,dar nu sunt mediatizate pt ca .contrazic imaginea de arogant si fitos al lui Ronaldo creata de presa!!daca facea messi chestia asta 2 ani numai articole pe tema asta vedeai la noi!!asta-i lumea in care traim,unii sunt prea porsti sa gandeasca cu mintea lor si merg spre spiritul de turma!!

  • Cristi spune:

    Daca ajungea la Barcelona era o teapa…acolo fac fata doar scolarei gen Xavi si Iniesta…CR7 era si este o personalitate mult prea mare pt un vestiar asa mic! Probabil isi irosea talentul asa cum a facut si Quaresma

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Toți ceilalți îți spun ce se întîmplă, eu îți spun și de ce se întîmplă
Recomand
Givenchy Sephora
blouseroumaine-shop.com
Vola.ro
Articole recente
Comentarii recente
Twitter
Arhivă