CU SIMPATIE PENTRU DĂNCIULESCU, CU TRISTEȚE DESPRE DINAMO

CU SIMPATIE PENTRU DĂNCIULESCU, CU TRISTEȚE DESPRE DINAMO

Nu prea obișnuiesc să scriu pe acest blog despre fotbalul intern. De fapt, n-am făcut-o niciodată. M-am intersectat în textele mele cu fotbalul românesc doar atunci cînd am scris despre meciurile europene ale Stelei sau despre partidele echipei naționale a României. Cred că sînt destui cei care scriu zilnic despre ceea ce se întîmplă sau nu se întîmplă pe la noi, am considerat că e mai bine să-mi văd de treaba mea și de pasiunea mea pentru fotbalul internațional.

Abordez azi și o temă din fotbalul românesc. Și o fac cu maximă simpatie față de personaj, dar și cu destulă antipatie față de cei ce stau în spatele unei decizii. S-a retras Ionel Dănciulescu. S-a retras de ceva vreme și veți spune că se întîmplă în viața oricărui fotbalist un astfel de moment, nu e primul și nici ultimul fotbalist care trebuie să treacă prin așa ceva. Nu-i este ușor, fiți siguri de asta! Cînd îți pui viața, tinerețea, sănătatea, familia în slujba unei pasiuni devenită în timp meserie, despărțirea e grea. Să te trezești dimineața și să știi nu vei mai face ceea ce ai făcut în ultimii 20 de ani poate fi o relaxare azi, poate fi și mîine, dar poimîine sigur vei simți că-ți lipsește ceva. Credeți-mă pe cuvînt, vă spune asta un om care a fost nevoit să experimenteze senzația că-i lipsește ceva, profesional vorbind.

Îl cunosc pe Danciu de multă vreme. Îi știu sentimentele față de fotbal în primul rînd, înainte de anumite culori sau steme. E un om care n-a păcălit niciodată viața, care n-a trișat în meserie, care nu s-a dat niciodată lovit. Se antrena ca un nebun și căuta să-și facă treaba cît mai bine, indiferent de echipa la care juca. A fost la Steaua și dat o groază de goluri împotriva lui Dinamo. Se bucura pentru ele, mi se pare normal, doar nu era să se supere. Apoi a venit la Dinamo și a dat și aici o grămadă de goluri. Deși în primele lui săptămîni era huiduit, înjurat, bălăcărit pentru un trecut în care nu-și făcuse decît datoria față de clubul care-l plătea atunci. Aceeași oameni care atunci îl înjurau și-i cereau să plece, acum sînt triști că a plecat de-adevăratelea. Chestiune de percepție, de educație.

Mă miră decizia lui de a se retrage. Știu că se simțea bine, știu că ar fi mai fi vrut să joace. Și mai știu că putea s-o facă.Am comentat în direct întoarcerea la fotbal, întoarcerea la viață mai bine zis, a lui Javier Zanetti. La 40 de ani, după aproape 200 de zile de pauză, după o accidentare cumplită și pentru un adolescent, Zanetti a revenit. Pentru că a simțit că mai poate, căci să fiți convinși că dacă nu mai putea nu se complica, nu se aventura să-și strice o reputație greu cîștigată pentru niște minute în plus, pentru niște bani în plus. Am tot văzut cum Roma suferă fără Totti, tot în week-end l-am revăzut pe Puyol luptîndu-se ca și cum ar avea 25 de ani, nu 35. Nu mai vorbesc de Giggs, nu mai vorbesc de Pirlo. Și mai sînt exemple. Zilele trecute am citit că Barcelona l-ar vrea pe Klose, care are 35 de ani, își termină contractul cu Lazio și ezită să-l prelungească, poate de aceea, deși Lazio i-a făcut o ofertă în acest sens. Aceeași Barcelona care acum cîțiva ani îl lua pe Henrik Larsson, în aceleași condiții, și-și făcea treaba cu el, deși suedezul a avut în perioada sa catalană și o ruptură de ligamente încrucișate.

M-a mirat decizia lui Dănciulescu de a se retrage. Are 36 de ani, dar cred că mai putea continua. Știu că mai putea continua. Și știu ca ar fi vrut să continue. Cel puțin așa știam acum cîteva luni, cînd l-am avut invitat la un studio de Fotbal European, la un meci de Premier League, Manchester United-Liverpool, cînd m-a surprins extrem de plăcut cu cunoștințele sale despre fotbalul englez și internațional. I-am promis atunci două bilete la un meci al lui United pe ”Old Trafford”, la care vrea el, mi-a spus că s-ar duce cu mare drag, dar n-are timp, căci trebuie să se antreneze, pentru că mai vrea să joace. Acum are timp, îi stau la dispoziție pentru biletele respective cînd va dori.

Nu înțeleg de ce Dinamo i-a forțat retragrea lui Dănciulescu. Nu înțeleg de ce nu se putea aștepta finalul sezonului. Nu înțeleg de ce nu s-a așteptat măcar finalul anului. De ce trebuie să retragi un fotbalist în plin campionat. Așa mari probleme fizice avea Danciu încît nu mai putea ajuta echipa? Așa mari atacanți are Dinamo în momentul ăsta încît Dănciulescu era o povară? Sincer, mă îndoiesc. La fel de sincer, cred că la mijloc e altceva. Cred, și nu mă feresc s-o spun, că la un mijloc e un comportament meschin, o manevră destul de murdară, o bagatelă însă într-un fotbal atît de murdar încît nici un baraj cu Grecia sau prezențele onorabile în cupele europene ale unora sau altora nu-l mai pot curăța.

Cu simpatie, îl felicit pe Dănciulesc pentru felul în care s-a comportat. A fost un gentleman pe teren, s-a retras ca un gentleman. Orice uşă închisă înseamnă o altă uşă deschisă. Dănciulescu are, începând de marţi seară, o nouă uşă deschisă în viaţa lui. A doua, după cea pe care i-a oferit-o clubul, cea de oficial. Marţi seară va veni la Euro Fotbal, la Champions League, şi va trece de partea cealaltă a baricadei. Va analiza, după ce până acum a fost el cel analizat. E un drum nou, dar pentru cineva care ştie fotbal nu-i deloc un drum anevoios. De la atancatul de careu Ionel Dănciulescu vom trece la analistul de studio Ionel Dănciulescu. De fapt, viaţa oricărui om e o înşiruire de finaluri şi începuturi.

 

Acest text a apărut și pe http://www.digisport.ro/Bloguri/Andrei+Niculescu/

 

12 Comentarii
  • vechiu daniel spune:

    Respect Andrei…tot timpul scrii obiectiv…eu sunt stelist dar asta nu ma face sa nu il respect pe Danciulescu…asta e mai rar la noi…dar afara fanii apreciaza jucatorii emblematici ale adversarilor…Totti e respectat de toti rivalii Pirlo la fel Giggs la fel etc etc…mai rar oameni cu un caracter ca cel a lui Danciu…ii doresc succes in ceea ce va face!

  • Andrei Giurgica spune:

    Un articol scris din inima..:)
    Frumos..

  • se7envg spune:

    Dupa mult timp un foarte foarte bun articol! Ma bucur sa vad macar online, sper si la tv mai mult, adevarul spus. Liga 1 este o pacaleala. Oamenii cu bani se joaca cu jucatorii, cu sponsorii, cu fanii, cu emotiile. Pretind ca existam deoarece exista ei. As prefera sa vad la DIGI Premier League decat Liga 1. Sa fie Liga 1 pe taraf.
    E prea multa intelegere si mila si prietenie intre conducatori si cei care conduc. Sa se schimbe mafia, sa impuna Youth Team la toate echipele din prima liga si sa se impuna respectarea contractelor (vezi rapid) si respectarea fanilor. Dosarele de licentiere trebuie sa fie brutale. Sa se faca in 4 ani stadioane de minim 3-4 stele, iar cine nu poate sa plece, nu sa ceara mila si intelegere.

  • SilvioSS spune:

    Sunt dinamovist si trist, dar traiesc cu optimismul ca Dinamo va fi readusa in frunte, cat despre Danciu tot respectul si cred ca ai dreptate (din pacate) cand spui de „chestii murdare”

  • Valentin Cismaru spune:

    Tin cu Steaua dar jos palaria pentru Danciu-gol, un profesionist desavarsit putea sa mai joaca macar 2 ani … la fel si pentru tine Andrei .. e incredibil ca in anul 2013 se intampla asa ceva, oamenii astia chiar ne iau de prosti … cred ca si de ar fi fost 2113 .. mentalitatea paguboasa nu are varsta … din pacate, trist dar adevarat!

  • pakal spune:

    Sunt de acord si nu prea. Dpdv strict fotbalistic, ma indoiesc ca Danciulescu mai putea ajuta echipa foarte mult din teren. Senzatia asta am avut-o din sezonul trecut deja. Subscriu insa la faptul ca maniera in care a fost tratat nu denota prea multa eleganta. Senzatia predominanta este ca oamenii cu personalitate nu sunt agreati, dorindu-se in realitate doar yes-meni. Ramane de vazut ce se va intampla cu Danciulescu, intrucat, in noua sa postura, va avea, cel putin teoretic, un canal de comunicare directa cu managementul clubului.
    Referitor la paralela cu Zanetti, Puyol, Giggs, Pirlo, Totti etc. Nici aici nu sunt intru totul de acord. Nu cred ca trebuie sa generalizam, ci fiecare situatie ar trebui analizata distinct, in functie de conjunctura respectiva. Ceea ce e valabil in cazul lui Totti, de exemplu, nu corespunde in cazurile lui Zanetti sau Pirlo pe de alta parte, peste care anii incep sa lase urme din ce in ce mai mari in opinia mea. Un alt exemplu ar fi cel al lui Federer. Cu cat insista sa continue, cu atat isi va pierde mai mult din stralucirea cu care ne-a obisnuit. Daca in viata spunem ca prima impresie conteaza, in sport ultimul rezultat sau ultima reprezentatie te defineste de multe ori.
    Legat de Dinamo. Este evident ca actualul lot este rezultatul unui imens compromis financiar. Cu toate astea, sunt convins ca s-ar putea obtine mai mult. Pe langa lipsa de valoare obiectiva de care vorbeai, Dinamo de acum nu joaca si nu arata ca o echipa. Nu toti jucatorii trag la aceeasi caruta, iar unii par blazati, fara motivatie. In al doilea rand, lipseste cel mai important element, si anume antrenorul. Cred, prin urmare, ca, antrenata corespunzator, s-ar putea obtine rezultate mai bune decat cele actuale.

  • Mihnea spune:

    Jurnalistul meu favorit este dinamovist cert! Bun articol, totusi, corect si la obiect.

  • Mirela spune:

    Nu am fost, nu sunt si nu voi fi niciodata dinamovista…tin cu Steaua, dar regret ce se intampla acum la aceasta echipa si in tot fotbalul romanesc in general. Mi-ar placea sa avem si noi parte de meciuri de fotbal adevarat ca in alte tari, mi-ar placea sa avem iar parte de momente de neuitat ca cele din ’94 cand oamenii au uitat de toate si s-au putut bucura de fotbal…dar nu stiu…Atata timp cat la noi in tara un fotbalist este fortat sa se retraga desi ar mai fi putut continua nu stiu ce fel de viitor are fotbalul romanesc.
    Felicitari pentru articol si tot respectul pentru Danciulescu!

  • dragos spune:

    Sunt stelist, insa Danciu merita toate respectele. Nu ai cum sa nu te apleci in fata unui jucator cu atatea meciuri si atatea goluri marcarte. Este o legenda a fotbalului romanesc. Se va auzi numele lui si peste 50 de ani, atunci cand se va vorbi de istoria fotbalului…

  • Bogdan Patrascu spune:

    Cum sa te duci sa stai langa mm stoica,ma?Ai pornit prost din start.Sunt profund dezamagit.

  • Costi spune:

    Tot respectul pt danciu,a fost fortat sa se retraga eu am vazut ce conditie fizica avea in ultimul timp si putea face fata si ca titular ,eu in locul lui cum iubesc fotbalul nu ma retrageam jucam la alta echipa ca apoi sa numi para rau

  • Costi spune:

    Daca era fortat nu trebuia sa se retraga ca inseamna ca nu era apreciat si iubit si nu merita dinamo .un sfat pt danciu te rog mai joaca ca mai poti nu te lua dupa nimeni esti asa iubit in romania si o sati gasesti o echipa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Toți ceilalți îți spun ce se întîmplă, eu îți spun și de ce se întîmplă
Recomand
Givenchy Sephora
blouseroumaine-shop.com
Vola.ro
Articole recente
Comentarii recente
Twitter
Arhivă