Articolul precedent

S-A TERMINAT LIGA CAMPIONILOR, ÎNCEPE CHAMPIONS LEAGUE

S-A TERMINAT LIGA CAMPIONILOR, ÎNCEPE CHAMPIONS LEAGUE

S-a terminat faza grupelor din Liga Campionilor. De luni, odată cu tragerea la sorți a meciurilor din ”optimi”, vom intra în cea de-a doua fază a competiției, adevărata Champions League. Am spus-o de mai multe ori. Cea mai importantă competiție din lume la nivelul echipelor de club are două variante într-un sezon. Mai întîi avem Liga Campionilor. În faza grupelor, cu meciuri multe și majoritatea frumoase, dar și cu prezența printre coloși a unor echipe mai mici.

A doua parte e Champions League. Meciuri eliminatorii, super-dueluri. Cele mai bune echipe rămase în competiție, cele care luptă cu adevărat pentru supremație. Aici e spectacolul campionilor, aici vom avea marile meciuri, unde nici o greșeală nu e admisă, pentru că poate fi fatală.

BILETE DE INTRARE LA MECIURILE DIN CHAMPIONS LEAGUE GĂSIȚI AICI:

La începutul fazei grupelor, în septembrie, am făcut cîteva previziuni. Așa am crezut eu atunci că se va derula competiția. În general, pronosticurile au ieșit, în general echipele favorite s-au calificat mai departe. Există însă și cîteva excepții.

Cea mai importantă e Juventus. Nu cred că s-a gîndit cineva în septembrie că dintr-o grupă cu Real, Galata și Copenhaga, torinezii nu vor ieși. Fie și de pe locul doi, așa cum am crezut și eu. Juve e clar surpriza neplăcută a acestei faze, căci campioana Italiei venea cu pretenții mai mari față de sezonul trecut, atunci cînd se oprise în ”sferturi” în fața lui Bayern. Ceva n-a funcționat în jocul lui Juve la începutul sezonului, aglutinarea noilor veniți, Tevez și, mai ales, Llorente, s-a făcut cu destulă greutate, ceea ce a dus la sincope și-n Serie A, dar și-n Liga Campionilor. În Serie A lucrurile s-au îndreptat, poate și pentru că rivalii la titlu au și ei cam aceleași probleme, în Ligă însă factura s-a plătit în ultimul meci, cel de la Istanbul.

E limpede că acest ultim joc nu trebuia să se dispute. În condițiile alea nu se putea juca fotbal. Dar a pune exclusiv vina pe UEFA pentru necalificare mi se pare o greșeală. Mourinho spunea acum vreo 10 ani că un fotbalist nu trebuie să lase niciodată opțiuni arbitrului ca să-l judece și trebuie să gîndească totul din acest punct de vedere. Parafrazînd, cam la fel e și cu Juventus, nu trebuia să lase naturii opțiuni să decidă în locul său. Calificarea s-a pierdut acasă cu Galatsaray, atunci cînd echipa n-a izbutit să țină cîteva minute un avantaj, ceea ce pentru o echipă italiană e totuși inexplicabil. Vezi, spre exemplu, felul în care Milan a tras de un 0-0 cu Ajax, pe teren propriu, în 10 oameni, corect, dar l-a obținut și s-a calificat. Revenind la Juve, sînt curios cum va aborda sezonul de europa League ce-o așteaptă, căci finala se ține la Torino, pe stadionul său. De regulă, tot răul merge spre bine, iar un trofeu european rămîne un trofeu european. Juve nu s-a mai apropiat de ceva vreme de o finală continentală, ar cam fi timpul. Mie mi se pare că Juve e principala favorită acum la cîștigarea Europa League.

BILETE DE INTRARE LA MECIURILE DIN CHAMPIONS LEAGUE GĂSIȚI AICI:

Mergem mai departe cu analiza. Napoli iese din Champions League cu 12 puncte, în vreme ce Zenit merge mai departe cu 6 puncte. Iar Galata cu 7. Sînt paradoxuri ale competiției, dar regulile jocului astea sînt și trebuie respectată. Napoli a ieșit bărbătește dintr-o grupă cu două rivale mai bune ca ea. Eu o vedeam pe Napoli trecînd și nu pe Arsenal, dar asta se petrecea în septembrie, atunci cînd Ozil încă nu-și începuse recitalul, iar transformarea echipei lui Wenger, cel mai lesne sesizată în victoria de la Dortmund, încă nu se prefigura. Borussia a cîștigat această grupă, iar Arsenal a venit pe doi, în vreme ce Napoli trebuie să se reorienteze spre Europa League. Pentru Rafa Benitez e un film pe care l-a mai văzut și anul trecut pe vremea asta și care s-a terminat excelent. Cred că și Napoli e o echipă de luat în seamă în Europa League.

Surpriză mi se pare și Olympiakos. Am mers pe mîna celor de la Benfica, pentru locul doi în această grupă, pentru că mi se părea mai valoroasă, cu un lot mai închegat. Cît despre Sahtior, pe care o credeam capabilă să iasă din grupa sa, recapitulînd acum sezonul său și cel al lui Bayer Leverkusen, mi se pare că în septembrie m-a grăbit. Echipa lui Mircea Lucescu e din nou în formare, și-a pierdut într-un an trei piese de mare importanță, în vreme ce Bayer a confirmat în Bundesliga. Nu știu în ce măsură va izbuti să treacă mai departe de ”optimi”, dar calificarea în primăvară eo performanță în sine. Și Mircea Lucescu trebuie s-o ia de la capăt în Europa League și cred că pentru el e un obiectiv în acest moment un parcurs bun în această competiție. Experiența din 2009 e încă proaspătă.

BILETE DE INTRARE LA MECIURILE DIN CHAMPIONS LEAGUE GĂSIȚI AICI:

Hai să vedem ce ne așteaptă. Dacă s-ar fi calificat și Juventus, am fi avut super-dueluri în jumătate din partidele din ”optimi”. Oricum vom avea măcar două. Aș zice trei, adică aș include și pe Milan aici, dar pentru asta trebuie ca pînă în februarie Milanul să iasă din zona crepusculară în care se află acum.

Arsenal și Manchester City vor oferi derbyurile. Pentru ambele, situația e destul de clară. Real Madrid, Barcelona, Atletico Madrid și PSG sînt posibile rivale comune. La care se adaugă Borussia Dortmund, în cazul celor de la City, și Bayern, în cazul lui Arsenal. Milan le are pe toate, plus Chelsea și Manchester United.

Oricare dintre meciuri vor fi extrem de interesante. Anul trecut am avut Manchester United-Real Madrid și e destul de probabil să avem și sezonul ăsta un duel anglo-spaniol. Arsenal-Barcelona am tot văzut, mi-ar plăcea un Arsenal-Real Madrid, dar nici un Arsenal-PSG n-ar fi de plan secund. La fel, un Barcelona-City ar fi un super-meci, dar ce ziceți despre un City-PSG, duleul petrodolarilor.

Toate cîștigătoarele de grupă cred că-și doresc pe Olympiakos. Apoi Galata, chit că după ce i s-a întîmplat lui Juve va fi tratată cu mai multă atenție. Luni la prînz vom afla exact care e finala din ”optimi” și ce alte dueluri vom avea. După care vom comenta tot aici.

Pînă atunci, vă propun, dacă doriți, să treceți în revistă ce-a fost în sezonul trecut de Champions League, dar și să navigați prin istoria acestei competiții. Totul AICI

BILETE DE INTRARE LA MECIURILE DIN CHAMPIONS LEAGUE GĂSIȚI AICI:

 

12 Comentarii
  • ovidiu spune:

    Super!!!!! foarte bine ca recunosti ratarea unor previziuni. Asteptam cu nerabdare un articol cu ponderea echipelor in optimi! Cam cate din Spania, cam cate din Germania, etc… Un simplu calcul arata ca jumatate din echipe sunt din Anglia si Germania! Un specialist pe fotbal international trebuie sa traga niste concluzii dupa aceasta faza a grupelor!

  • Cristian spune:

    Salut Andrei,

    Lasand putin la o parte UCL si revenind la Europa League,am impresia ca editia de anul acesta e una din cele mai puternice din ultimi ani,poate chiar peste editia cand in aceasta competitie erau City si United.Avem un Juventus,Napoli,Sahtior,Porto,Benfica,Ajax + cele deja prezente in competitie. In ultimii ani EL a cuprins multe echipe foarte bune,incepand cu City,United,Inter,Liverpool si continuand cu cele din ziua de azi.Personal consider ca aceasta competitie creste de la an la an.

    Un top 5 la UCL si acelasi top la EL se poate Andrei?

    • Andrei Niculescu spune:

      Nu inteleg ce fel de Top 5! In alta ordine de idei, de acord, pare o editie tare de Europa League. Am zis pare, pt ca asa a parut si cea de acum doi ani, cu City si United din primavara

  • Mitenka spune:

    „În general, pronosticurile au ie?it”

    as spune ca,in genereal,pronosticurile nu ti-au iesit;pe langa favoritele certe,care era evident ca nu au cum sa nu se califice,din fiecare grupa in care se anunta un duel echilibrat pt locul 2 s-a calificat „ailalta”,nu cea in care crdeai :)

    in rest,avem o dorinta comuna,Real-Arsenal in optimi;probabil insa,din motive diferite;

  • George spune:

    City cu Pellegrini pe banca va fi greu de scos din optimi de orice echipa.City se califica usor daca va cadea cu barca. Cred ca city are cel mai bun lot din Europa mai bun decat al lui Bayern.Tu nu crezi?

    • Luchian Mihalcea spune:

      :) Lot mai bun decat al lui Bayern? Glumesti! Sper sa pice Barca cu City … si deasemenea sper sa apari si atunci sa vorbim. :) O zi buna.

    • Andrei Niculescu spune:

      Nu cred ca City are lot mai bun ca Bayern. Cred insa ca are cel mai bun lot din Premier League. Pe de alta parte, intr-un Barca-City, la cum merge Barca in sezonul asta, n-as paria pe catalani. Dar pana in februarie mai e, cel mai important va fi sa vedem cum revine Messi dupa accidentare

  • George spune:

    Luati post pe post jucatorii de la bayern si city.Vorbim de atacanti?Mandzukic contra Negredo Aguero Dzeko si Jovetic.Doar un exemplu.

  • George spune:

    Dupa mine David Silva este peste Robben, peste Muller si mai este si campion mondial si european ca Navas.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Toți ceilalți îți spun ce se întîmplă, eu îți spun și de ce se întîmplă
Recomand
Givenchy Sephora
blouseroumaine-shop.com
Vola.ro
Articole recente
Comentarii recente
Twitter
Arhivă