Articolul urmator

O CARTE DESPRE MOURINHO

O CARTE DESPRE MOURINHO

Despre Jose Mourinho s-au scris milioane de rînduri. Sute de mii de articole, zeci de mii de editoriale și destul de multe cărți. O simplă căutare pe Google și poți găsi destule titluri care-l au ca personaj principal de antrenorul portughez. Controversat și admirat în același timp, Mourinho are toate caracteristicile unui astfel de personaj principal.

Casa Pariurilor

Cînd am fost ultima dată în Spania, la Barcelona, la El Clasico, am cumpărat din aeroport o astfel de carte despre Mourinho. Era atunci ultima, între timp nu știu dacă a mai apărut sau nu altceva. Abia ieșise cea de-a doua ediție și citisem despre ea în presa spaniolă. Se numește ”PREPARANSE PARA PERDER – LA ERA MOURINHO 2010-2013”. E scrisă de Diego Torres, un ziarist respectabil și respectat al Spaniei, care nefăcînd parte din aria presei sportive, căci lucrează la ”El Pais”, a avut ocazia să urmărească traiectoria lui Mourinho în Primera Division fără să fie implicat zilnic în ea, din punct de vedere profesional.

9788466653664Am citit cartea în avion, în drum spre America. În 10 ore ai tot timpul din lume să citești nu una, ci două cărți, iar dacă mai ui la socoteală și întoarcerea, chiar mai multe. Fac parte din categoria celor care nu pot închide un ochi în timpul zborurilor, așa că a fost foarte bine că am avut ce face.

Cartea se citește foarte ușor. Narațiunea curge de la sine, pare un thriller și nu o lucrare despre un om de fotbal. Însă, dacă e să dăm crezare autorului, viața lui Jose Mourinho seamănă din multe puncte de vedere cu un thriller. Nu sînt împușcături, dar sînt victime, ba încă sînt și victime colaterale, nu sînt urmăriri pe străzi, dar sînt acțiuni demne de un strateg, așa cum este, de fapt, antrenorul portughez.

Textul începe abrupt, iar asta nu face decît să sporească interesul pentru întreg conținutul. Practic e redat un episod din finalul aventurii lui Mourinho la Real Madrid. Se povestește cum Mourinho a făcut o criză de nervi, dusă chiar pînă la lacrimi, atunci cînd a aflat că Sir Alex Ferguson l-a desemnat David Moyes ca succesor la Manchester United, și nu pe el. Scaunul de antrenor la Manchester United era vizat de foarte mult timp de Mourinho, iar cînd s-a aflat că Sir Alex nu va mai continua el i-a solicitat lui Jorge Mendes, reprezentantul său și unul dintre personajele principale ale volumului, să facă tot posibilul pentru a-i obține acest post. Criza de nervi ulterioară anunțului că Moyes este noul antrenor venea și din ideea că fostul antrenor al lui Everton nu cîștigase nimic în cariera lui, spre deosebire de Mou.

Pentru mulți spanioli cartea a reprezentat un soi de revoluție, căci a prezentat foarte multe episoade pe care mass-media nu le-a făcut publice în timpul celor trei ani de mandat ale lui Jose Mourinho. Aflăm spre exemplu cine a fost omul care a insistat ca Mourinho să fie adus la Real. E vorba de Jose Angel Sanchez, directorul general executiv al Realului, omul de maximă încredere al lui Florentino Perez. În 2000, atunci cînd Florentino a cîștigat primul său mandat ca președinte, în urma acelei afaceri Figo, de care puțini își mai amintesc, Jose Angel Sanchez avea 32 de ani și era cel mai tînăr membru al consiliului de conducere. Absolvent de filologie, nu știa prea multe despre fotbal, dar deprinsese cunoștințe temeinice despre Marketing, căci lucrase la celebra firmă de jocuri pe calculator SEGA. Lui Jose Angel Sanchez, a cărui urcare în ierarhia madrilenă a surpins pe toată lumea, i se datorează, se zice, uluitoarea creștere a brandului Real Madrid din punct de vedere economic. Grație acestei creșteri, el a devenit cel mai important colaborator al lui Florentino Pereze. Și a reușit astfel să-l convingă de utilitatea aducerii lui Mourinho, deși Florentino și-l dorea foarte mult pe Arsene Wenger. Și poate că l-ar fi și convins pe Wenger, știută fiind puterea lui Florentino în acest sens, probată în atîtea și atîtea transferuri.

Ce s-ar fi întîmplat dacă Florentino nu s-ar fi lăsat convins și ar fi pedalat pe varianta Wenger n-o să știm niciodată. Sigur că se vor găsi destui care să creadă că Wenger n-ar fi plecat niciodată de la Arsenal. Îi las să creadă, deși e din ce în ce mai limpede că totul are un preț. Poate că ar fi fost mai bine cu Wenger, poate că nu. Cum a fost cu Mourinho însă știm. Iar din carte aflăm și mai multe.

N-o să încerc acum să povestesc aici despre tot ceea ce am citit în aproape 300 de pagini. Mi-ar lua foarte mult timp, pentru că ar fi foarte multe de povestit. Cartea se poate comanda cu ușurință pe Amazon ori pe e-Bay, costa în jur de 15 euro, dar vor fi 15 euro bine cheltuiți, căci veți descoperi, așa cum am făcut eu, multe episoade din spatele ușilor închise. E posibil să se poată descărca și de pe internet, dar pe mine mă depășesc lucrurile astea. E în limba spaniolă, evident, dar nu cred că ăsta e un mare handicap nici mpcar pentru cei care înțeleg foarte puțin din limba lui Cervantes.

Vola.ro

Ca orice ziarist român, am încercat să analizez și ce s-ar afla în spatele celor aproape 300 de pagini. Mi s-a parut că-n multe aspecte adevărul ar trebui căutat undeva la mijloc. Și mi s-a mai părut că sursa principala a autorului, dat fiind felul în care este el zugrăvit în carte, e Iker Casillas. Sigur că n-am nici o probă, pur și simplu așa mi se pare. Ceea ce explică într-un fel unele episoade petrecute ulterior în vestiarul Realului, despre care eu scriam aici încă de acum un an. La fel cum tot aici am scris și despre conflictul dintre Mourinho și Cristiano Ronaldo, confirmat în această carte. Asta nu mă face să consider mai puțin interesant conținutul. Dimpotrivă.

În concluzie, e o carte pe care v-o recomand. Pentru mine a fost un excelent prilej de a rememora acele dueluri Barcelona-Real Madrid pe care le-am trăit, multe dintre ele, pe viu. Dar și să înțeleg anumite episoade petrecute de-a lungul acestor 3 ani și pe care, la vremea respectivă, nu le pricepeam. Să descopăr, de exemplu, de unde vine rivalitatea exagerată, violentă chiar, dintre Levante și Real Madrid, să aflu că doi fotbaliști, Ballesteros și Puyol, au depășit granițele dialogurilor verbale cu Mou, intrînd contondent în cele fizice, în spatele unor uși bine închise.

În 2010, Spania avea cei mai buni fotbaliști din lume, cei mai buni antrenori din lume și cele mai bune două branduri fotbalistice din lume. Războiul de trei ani dintre cele două tabere a lăsat multe victime și cred că asta se vede și acum.

P.S.

Dacă încă n-ați văzut filmul documentar realizat de ITV și dedicat lui Jose Mourinho o puteți face AICI:

Casa Pariurilor

5 Comentarii
  • . spune:

    deci eu chiar cred 100% ca mourinho a vrut sa revina in anglia la united ( sa fie urmatorul antrenor al lui united dupa 27 de ani de sir alex). parerea mea ca ferguson stia de ceva timp ca atunci cand se va retrage il va pune pe moyes in locul lui. a vazut in el managerul care ii semana cel mai mult. si cu siguranta daca nu era moyes si prefera un antrenor cu trofee guardiola era preferat, nu mourinho. portughezul pare uneori ca nu intelege sau NU vrea sa inteleaga cat de antipatizat este de multe echipe mari(si conducerea lor). cum spune si sir bobby charlton in 2010 :, mourinho nu are calitatea morala pentru a fi vreodata managerul lui man. united’. mourinho crede ca daca a castigat multe trofee are usa deschisa peste tot. FALS! uite ce diferenta este intre cum e perceput guardiola si cum e perceput mourinho in general in lumea fotbalului. dupa ce va pleca de la bayern sunt convins ca pep va putea sa isi ALEAGA urmatoarea echipa ,spre deosebire de mourinho care a suferit doua mari esecuri (crize cum ai spus tu in text): Barcelona 2008, cand orice s-ar spunea era disperat sa se intoarca ca antrenor pe nou camp. Laporta l-a ales pe guardiola si mourinho s-a dus la Inter (parerea mea ca mou si-a aratat cu adevarat valoarea la Inter mai mult decat la orice alta echipa, in sezonul 2009-2010).Si a doua deceptie anul asta cand a aflat din iarna se pare ca sir alex se retrage si a vrut sa fie el antrenor (vezi ce frumos a vorbit dupa ce madrid a eliminat o pe united in champions dupa acel arbitraj l turcului de pe old trafford:,echipa mai buna a parasit competitia si aceea a fost united in aceasta seara.’bla bla). din pacate pt mourinho cu toata relatia de amicitie pe care o are cu ferguson ,la fel cum si guardiola e in relatii bune cu sir alex, el niciodata nu a fost luat in calcul pt varianta de manager la united!! nu neg ca united ar fi fost mai sus cu el poate, parerea mea ca sir alex stia f bine ca la united era nevoie de o noua reconstructie si pur si simplu nu a mai dorit asta. castigase titlul lejer in anglia cu o echipa sub city si chelsea clar.a reconstruit deja de vreo 5 ori echipa lui united din 86 pana in 2013. din pacate moyes ii seamana lui sir alex cu stilul asta old fashion’, poate era nevoia de cineva cu alte idei ,cum e nevoie si la barcelona (nu de cineva care sa continue o perioada glorioasa). iar pe mourinho nu ii dau mai mult de 3 sezoane la chelsea. il vad inapoi in italia sau poate franta…de ce fanii’ lui mourinho nu realizeaza andrei ,faptul ca nu are usa deschisa peste tot -cu toate trofeele lui adunate?? eu nu il mai inghit de cand i a bagat degetul in ochi lui vilanova. e un antrenor f bun, dar are un caracter jalnic!

  • ovidiu spune:

    Noi ar fi bine sa nu credem ca Wenger, nu ar fi plecat de la Arsenal, dar spui ca trebuie sa credem ce scrie in cartea asta. Ai atatea convingeri, esti demn de a fi compatimit. Printre convingerile tale de sezon se numara si faptul ca Lazio se va bate la titlu, e la 28 de puncte de Juventus,Real Madrid va lua campionatul, probabil ca nici aici nu vei avea dreptate. Ar trebui aici pe blog sau la emisiuni sa faci o erata, pt ca tu si colaboratorii tai ati dat-o in bara rau de tot. Sa nu uitam ca Napoli era mult peste AS Roma in viziunea ta, Arsenal nu trece de grupe sezonul asta in Champions League. E drept sunt doar predictii, dar prea multe ratata pt un „specialist” in fotbal european si international.

  • goldendeer spune:

    Wenger nu va pleca niciodata de la Arsenal ! cand nu va mai fi antrenor va fi director bla bla e ca si cum ar pleca de langa copilul lui de suflet cand spui Arsenal spui Wenger ! In ceea ce priveste predictiile lui Niculescu cu cartile lui cu excursiile lui prin spania pe banii digi tv si betiile trase cu jika craioveanu sunt brasoave de altfel cei de la digi tv sunt o adunatura pestrita de ” gazetari” fara pic de profesionalism!!

  • THE SPECIAL ”MOUNITED” – cosmincaba spune:

    […] carte despre portughez, scris? de un ziarist spaniol, Diego Torres pe numele lui. Cartea se cheam? ”Preparense para perder”, iar pentru mul?i spanioli a reprezentat un soi de revolu?ie, c?ci a prezentat foarte multe […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Toți ceilalți îți spun ce se întîmplă, eu îți spun și de ce se întîmplă
Recomand
Givenchy Sephora
blouseroumaine-shop.com
Vola.ro
Articole recente
Comentarii recente
Twitter
Arhivă