Articolul urmator

JURGEN ȘI JOSE. DUBII ȘI CERTITUDINI. ANTRENOR BUN ȘI ANTRENOR MARE

JURGEN ȘI JOSE. DUBII ȘI CERTITUDINI. ANTRENOR BUN ȘI ANTRENOR MARE

Doar în Champions League se mai văd situații de genul ăsta. Doar aici noțiunea de ”foarte aproape” e, de fapt, foarte departe. Despre cît de departe poți fi de cele mai multe ori cînd ești aproape s-ar putea discuta mult și bine. Pe undeva ideea derivă dintr-o alta, cea a certitudinilor și a dubiilor, e mult mai bine să ai dubii decît certitudini, oamenii care n-au dubii sînt cei mai predispuși la certitudinea eșecului.

BILETE DE INTRARE LA MECIURILE DIN CHAMPIONS LEAGUE GĂSIȚI AICI:

Să vorbim totuși despre fotbal! Despre certitudinea unei calificări mai departe. Real Madrid o cam avea. Explicabil, pe undeva. De unde, probabil, și lipsa dubiilor. Lui Anceloti i-a trecut glonțul pe la ureche. Ar fi fost prea de tot pentru un antrenor de succes ca el să mai înregistreze un eșec de asemenea proporții, vecin cu umilința. Probabil că, la 2-0 pentru Borussia, atunci cînd Mkhitaryan a trecut și de ”San Iker” și se pregătea să trimită meciul în prelungiri, prin fața ochilor i-au trecut alte episoade asemănătoare din cariera lui. Acea finală cu Liverpool, acea eliminare cu Depor, poate chiar ultimul Clasico. Dacă armeanul inventat de Mircea Lucescu nu țintea un stîlp de cîțiva centimetri ci spațiul mult mai mare al porții și se făcea 3-0, nu știu zău dacă Real putea reveni.  Chit că Ronaldo putea să intre, și chiar cred că ar fi făcut-o într-un astfel de moment.

Aș vrea să mă refer în cele ce urmează la Jurgen Klopp. Am mai făcut-o pe acest blog, dar merită să insisit. Omul e un personaj. Înainte de asta, trebuie recuperat un adevăr, căci mi se pare că asistăm la un ușor masacru mediatic al Realului. Madridul a făcut o repriză secundă notabilă, pe care mulți o trec în plan secund. După o primă parte oribilă, Ancelotti a mutat inspirat cu Isco, iar echipa sa a avut destule ocazii de a marca. Să nu uităm că a lipsit Cristiano, element la fel de important ca lipsa lui Lewandowski din tur, căci eu cred că dacă era Cristiano pe teren măcar o ocazie din repriza a doua se fructifica, plus penaltyul pe care, în mod bizar (cu Xabi Alonso, Modrici și Benzema în teren) l-a bătut Di Maria.

Despre Klopp acum. Ilie Dumitrescu a spus la Euro Fotbal un lucru tare adevărat. Că ar merita Klopp o echipă cu potență pe măsura calităților sale, a ambițiilor sale  a felului în care înțelege să-și facă meseria. Și cred că e adevărat, chit că se vor supăra fanii Borussiei pe mine. Dortmund nu are cum concura, financiar vorbind, în momentul ăsta, cu marile forțe ale continentului. Am citit de curînd o analiză a situației economice a clubului. Sănătoasă, e limpede, dar asta nu implică și performanță. Borussia e condusă după principii economice extrem de solide, n-o să intru în detalii acum căci nu ăsta e subiectul, cu idei foarte bine conturate și cu reguli. Dar tocmai aceste reguli fac ca Gotze să plece, pentru că nu poate primi salariul de la Bayern, ca Lewandowski să plece, pentru că nu poate primi salariul de la Bayern, ca Reus să plece și el într-un viitor, mai mult sau mai puțin apropiat, ca Hummels de asemenea, poate Gundogan, deși aici e un uriaș semn de întrebare în ceea ce privește starea sa fizică. E nedrept ceea ce spun, cu siguranță, dar e un adevăr crud. Cred că din ce în ce mai mult că Borussia e o haină mult prea mică pentru aspirațiile lui Klopp.

Mi se pare un antrenor fenomenal. L-am văzut prima dată în 2006, la Mondialul din Germania. Făcea analize pentru ZDF și ARD. Era la Mainz, avea 40 de ani și nu era atît de cunoscut ca azi. Pe undeva cred că acea experiență televizată l-a ajutat în carieră. Îmi plăceau analizele lui, cît puteam să văd din ele, explicațiile pe care le oferea, greșelile de ordin tactic pe care le descoperea. Acum îmi place și mai mult. Își menține stilul, e fidel principiilor, indiferent de situație. Borussia există prin el, mai bine zis a existat prin el, căci e invenția lui pe undeva, dar de acum înainte mi-e greu să cred că va putea reuși mai mult. Și n-ar fi deloc logic ca reperul carierei sale să fie o finală pierdută cu Bayern și alte bătălii pierdute în Bundesliga, tot cu Bayern. Diferența dintre un antrenor bun și un antrenor mare e dată de performanțe. Iar performanțele înseamnă trofee, nu meciuri frumoase, cupe pe care să le ridici deasupra capului, nu să te regăsești aproape de ele și doar să le privești cu jind. Jurgen Klopp e un antrenor bun, un antrenor deosebit în peisaj, dar mare încă nu e. Citeam părerile unora, care scriau că e mult peste Ancelotti, că e peste Mourinho, că e peste Guardiola. Hmmm. E posibil. Dar cum facem să aflăm asta? Diferența e că toți cei amintiți au niște trofee cîștigate, nu unul, să putem vorbi de noroc, ci mai multe. Iar ideea, pe care iar am auzit-o, să-l vedem pe Pep sau Jose la echipe mai mici, e o bazaconie. Ei sînt antrenori de echipe mari și doar acolo vor antrena, pentru că doar echipele mari își permit să-i angajeze, pentru că trofeele cîștigate de ei multiplică numărul de zerouri din contracte. E ca și cum și-ai dori să-l vezi pe Al Pacino în filme de categoria B, cu bugete reduse. N-o să-l vezi, chit că scenariul ori regia ar putea fi de excepție, căci Al Pacino nu e actor de categoria B.

Pe undeva, în situația lui Klopp era Manuel Pellegrini. Care făcuse o treabă asemănătoare la Villarreal. Toată lumea dorea să vadă dacă Pelegrini e doar un antrenor bun sau poate deveni antrenor mare. A vrut și el să vadă asta, cred că vrea și acum. Dacă va lua campionatul cu City, drumul său se scurtează. La fel e și Klopp. Eu cred că el își dorește primul să vadă la ce nivel e față de cei pomeniți. Și chiar cred că Jurgen Klopp poate deveni nu antrenor mare, ci foarte mare. Dar nu cred că la Borussia e posibil asta.

BILETE DE INTRARE LA MECIURILE DIN CHAMPIONS LEAGUE GĂSIȚI AICI:

Am pomenit de Mourinho. Poți să-l iubești sau să nu-l iubești. Poți să te declari de acord cu stilul lui, cu ideile lui, cu concepția lui sau poți să te delimitezi. Dar nu cred că există cineva care să nu-i recunoască valoarea. Poți spune chiar că are noroc, dar nu poți pune doar pe seama norocului tot ceea ce a făcut el pînă acum în fotbal.

Acea cursă de 50 de metri pe care o face după golul lui Demba Ba e o perfectă caracterizare a portughezului. E epic, e de legendă, e demonică dacă vreți. Toți am crezut că se duce să se bucure cu echipa, ei bine nu, el se ducea să dea indicații jucătorilor, să-i spună lui Torres ce să facă, lui Demba Ba unde să stea în minutele de final. În cei 50 de metri parcurși pînă la meleu, lui Mourinho i s-au arătat toate posibilitățile existente pînă la fluierul final, toate detaliile. Pe mine m-a dus cu gîndul la o altă cursă, cea a lui Guardiola, alt antrenor uriaș, pe același stadion, dar în sensul celălalt. La acea semifinală din 2009, cu golul lui Iniesta. Atunci, foarte tînăr fiind și la început de drum, Pep s-a pierdut cu firea, el chiar sărbătorea momentul, și a fost nevoie să intervină Silvinho, fotbalist cu multă experiență, care să-i dea cîteva sfaturi.

Guardiola era atunci, apropo de Klopp, doar un antrenor bun, care urma să cîștige campionatul în Spania. Între timp a devenit un antrenor mare. Dar fără sprijinul unei echipe mari, nu-s convins că n-ar fi rămas doar un pasional pasionat de fotbal.

15 Comentarii
  • Brusc Willis spune:

    Domnule Niculescu..Aici e ca si cum ai compara 2 piloti de curse unul cu dacia si altul cu ferarri.Un antrenor mare e cel care duce o echipa in top.Asta a facut Klopp.
    Mourihno s-a vazut anul trecut in semifinalele UCL…el conducand ferarri-ul.

    • Andrei Niculescu spune:

      Un antrenor mare e cel caruia i se ofera Ferrari-ul. Iar Klopp nu vad in ce top a dus echipa. Doua titluri interne sunt ok, dar nu te transforma in antrenor mare. Titlu in Spania are si Schuster, de exemplu, dar nu mi se pare antrenor mare. Eu vb de trofee europene.
      Si nu mai imi spune domnule, te rog! Daca vrei sa dialogam in continuare :))

      • Paul Resiga spune:

        Sunt de acord cu ce spui tu mai putin cu partea ca inca nu e mare, e totusi in top 10 as spune eu, ceea ce il face sa fie mare. E ca si cum Falcao nu e un atacant mare pentru ca joaca la Monaco si a castigat doar Europa League si nu Champions League. Daca ne rezumam la trofee, intradevar, mai are de demonstrat.

      • Alex spune:

        Am vazut foarte multe pareri in ultimul timp legate de Klopp.Eu pesonal il consider unul dintre primii 3 antrenori din lume la ora actuala. Pentru mine este antrenor mare cel care are performante cu echipe construite de el. Doua titluri in Bundesliga in fata lui Bayern sunt totusi performante. Intrebarea care imi vine in minte este daca Klopp poate conduce si Ferrari si nu doar Dacia. Asta ramane de vazut, pentru ca sunt sigur ca foarte curand o sa ajunga la o echipa mare. Apropo, domnule Andrei, dvs siti mult ziarele din Spania, e posibil ca acea echipa sa fie chiar Barcelona ???

  • gkacic spune:

    Klopp ar fi bun pentru Barcelona.Stilul lui e asemanator oarecum cu filozofia de joc a Barcei.Raman la ideea ca pentru Barcelona sezonul este unul ratat.Iar problema ei vine din managementul defectuos al clubului.Este un excelent studiu de caz pt a comenta un esec.
    Andrei tu ce parere ai despre ce se intampla la Barcelona?

  • Brusc Willis spune:

    Da Andrei..eu totusi cred ca a dus echipa in top.Inainte sa apara el echipa disparuse de pe harta fotbalului european iar in Germania era o echipa mediocra.Fara transferuri sonore(doar Reus ce era mai cunoscut cand a fost transferat si deja castigase un titlu) a reusit sa ia fata lui Bayern si sa ajunga intr-o finala de UCL.
    Legat de trofee europene si Mircea Lucescu are un trofeu european dar nu stiu daca e un mare antrenor si nu stiu daca se compara cu Klopp.

    Mourinho a castigat el UCL de 2 ori dar a avut si sansa..mai ales prima oara cu Porto.Si faptul ca a ajuns sa aiba o asemenea notorietate se datoreaza modului sau de a fi, declaratiilor pe care le face sau unor gesturi mai excentrice.Mai pe scurt nu se poate spune de mourinho ca a avut rezultate uluitoare ci doar bune avand in vedere echipele si bugetele acestora.

    • dan spune:

      Ducand mai departe metafora ta,eu spun ca un pilot intr-o dacie nu poate castiga in fata unui ferrari,oricat de bun ar fi acel pilot,poate castiga o cursa poate doua dar nu poate castiga campionatul in fata lui,Mourinho(cu noroc? sau fara)a castigat liga de 2 ori,a ajuns de 8 ori parca in semifinale,Cu porto a luat 2 trofee consecutiv(noroc?),Klopp va fi atrenor mare cand va primi un ferrari si va castiga un trofeu,pana atuci ramane un antrenor foarte foarte bun.

    • Mitenka spune:

      tare „hater” trebuie sa fii sa contesti valoarea lui Mou;
      daca trofeul obtinut cu Porto(la un an dupa ce luase si cupa Uefa cu ei,ca sa eliminam si teoria intamplarii) nu face parte din categoria „rezultate uluitoare”,atunci nu suntem pe aceeasi planeta;astept urmatorul antrenor care,cu noroc sau nu,sa castige LC cu o echipa de nivelul lui Porto
      Klopp e mare ca a dus in finala o echipa cu buget de 220 de milioane;Mou nu este ca a castigat-o cu una cu buget de 50 :))))))

      • Flavi spune:

        sa spui despre Mourinho ca are notorietate datorita declaratiilor si ca a castigat cu Porto din noroc..mi se pare blasfemie..:)

  • MIKAITA spune:

    Sunt fan Barcelona de pe vremea lui Romario(o Doamne ce mai fotbalist apropo….)cred ca daca Kloop ar deveni antrenorul Barcelonei,ar putea depasi performantele lui Guardiola….
    In meciul de asera daca se califica Borusia, imi producea o bucurie la fel de mare ca o calificare a Barcelonei. Am avut un sentiment foarte ciudat care pana acum il simteam doar la meciurile Barcelonei (suporterii adevarati stiu ce spun: maini transpirate,inima sarita din piept,insomnii dupa meci….) sper ca Borusia sa nu vanda tot si sa o ia de la capat pt k este o echipa extrem de frumoasa…..
    Apropo….. ce previziuni ai pt semifinale? ce zici de un Chelsea-Real Madrid si Barca-Man.United(stiu ca sunt mai multe sanse sa vad un Atletico-Bayern M… dar sper….)

  • Mitenka spune:

    „plus penaltyul pe care, în mod bizar (cu Xabi Alonso, Modrici ?i Benzema în teren) l-a b?tut Di Maria.”
    ________

    Eu nici nu-mi inchipuiam ca-l va bate altcineva decat Bale.
    Revenind la meci,ma bucur ca mai iei apararea Realului,dar eu unul recunosc ca am vazut cea mai slaba si ridicola reprezentatie a Realului in CL de la meciul de pe Anfield.

  • Marius cuprian spune:

    Salut Andrei, in categoria antrenorilor mari, ar intra si Mircea Lucescu, Jenei, sau Covaci? E adevarat, altele erau vremurile, si bugetele…

  • Valente spune:

    Andrei daca nu era acest scor si aceasta dominare nu mai scriai acest artico, care cred ca e fortat. Kloppa demonstrat de anul trecut ca e un antrenor mare cand i-a dat clasa lui Mourinho in 4 meciuri, asta ca ii trebuie o echipa mare sunt de acord, trebuie o echipa pe masura calitatilor lui de antrenor, insa a reusit ceea ce nu multi au reusit adica sa faca treaba cu o echipa cu buget redus si fara vedete. Are sansa asta si Simeone si sper sa o faca pana la capat acum, cu toate ca Atletico nu joaca ce juca BVB anul trecut, dar e clar cea mai bine organizata echipa! Stiu ca ai mari sensibilitati pentru echipele spaniole, dar mai uita-te in in jur… :)

  • Petry spune:

    Cine spune despre mou ca nu e antrenor si ca e norocos n-are nici o legatura cu fotbalul. Nu exista vreun strateg mai bun si mai nebun decat el. Ok, klopp e un „nebun frumos” al fotbalului, Borussia joaca frumos, foarte estetic, dar nu poti sa-l faci mare dupa o finala jucata… Hai sa facem un exercitiu de imaginatie: klopp mai ramane la borussia inca 5 ani, nu castiga nimic, dar joaca frumos, cum ne vom aminti de el peste 10 ani? Ca a facut 3 meciuri ff bune impotriva Realului? Pai daca e sa o luam asa, Real n-a castigat vreo 15 ani pe terenul lui Depor, asta ce inseamna? Ca toti antrenorii de la „super depor” au fost imensi? Nici macar nu-mi amintesc numele unora dintre ei, cu tot respectul, a fost doar o echipa frumoasa.. Dar despre Mou cum ne vom aminti peste vreo 20 de ani? …….. Andrei, cum vrei sa-l vezi tu pe klopp la o echipa mare, asa as vrea sa-l vad si eu pe Messi la alta echipa mare( sa nu credeti ca-s vreun nebun care-i contesta super calitatile). Multi spun ca Barca fara Messi sufera, dar oare Messi fara Barca?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Toți ceilalți îți spun ce se întîmplă, eu îți spun și de ce se întîmplă
Recomand
Givenchy Sephora
blouseroumaine-shop.com
Vola.ro
Articole recente
Comentarii recente
Twitter
Arhivă