Articolul precedent
Articolul urmator

CE VA SCHIMBA DEL BOSQUE?

CE VA SCHIMBA DEL BOSQUE?

Ești la fel de bun ca ultimul tău rezultat. La Mircea Lucescu am auzit asta, undeva înainte de 1989. În cazul lui Vicente Del Bosque, ultimul rezultat nu e doar un eșec, e aproape un dezastru. Iar cuvîntul ”aproape” ar putea fi șters cu multă ușurință din propoziție dacă Spania nu va bate Chile. Fotbalul e minunat atunci cînd cîștigi, e tare greu atunci cînd pierzi și devine un coșmar în momentele de dezastru.



Spania-Chile n-ar trebui să fie un meci care să-l pună atît de mult sub semnul întrebării pe Vicente Del Bosque. Pentru tot ceea ce a făcut în fruntea ”naționalei” Spaniei. Numai că fotbalul are orice, mai puțin memorie. Adept al păcii, al liniștii și al atmosferei în vestiar, Del Bosque a premiat cu includerea în lotul pentru acest Mondial, mai apoi cu includerea în primul ”11” cu Olanda, a mai multor fotbaliști pe care, dacă e să-i judecăm după forma arătată de-a lungul sezonului, n-ar fi fost prea logic să-i vedem. Întrebarea care sigur îl macină pe Del Bosque e dacă să schimbe ori nu? Mai exact, dacă să schimbe mult sau doar punctual, pe alocuri?

De schimbat cred că va schimba ceva. A și anunțat asta, fără să dea nici o pistă în sensul ăsta, nici ziariștilor și nici jucătorilor. Echipa de start se va afla abia pe Maracana, o modalitate prin care caută să-și țină toți jucătorii conectați și motivați. Presa spaniolă e plină de diverse echipe probabile, de diverse schimbări. Eu nu prea sînt convins că va fi o revoluție în acest sens. Mai degrabă unele modificări punctuale, condiționate și de adversar. Cred că vor juca Pedro și Fabregas, poate și Juanfran în dreapta, și nu cred că va fi titular Diego Costa. Pedro și Fabregas au format mereu o bună societate în echipa națională, căci demarcările lui Pedro și mișcările permanente ale lui Fabregas între linii au destabilizat mereu adversarii. Eu unul l-aș încerca pe Koke lîngă Xabi Alonso, în locul lui Xavi, și pe Javi Martinez în locul lui Pique, dar asta deja ar însemna un soi de revoluție și nu sînt sigur că asta vrea Del Bosque.

Chile a bătut Australia jucînd cu 4 oameni în linia de fund, dar probabil că lucrurile se vor schimba cu Spania. Modelul cu 3 fundași centrali, care a funcționat contra Spaniei în cazul Olandei, a fost încercat de chilieni într-un amical cu Germania, în martie, la Stuttgart. Atunci au cîștigat nemții cu 1-0, dar Chile a lăsat o foarte bună impresie. Am scris chiar AICI despre această partidă. Semnele de întrebare ale sud-americanilor vin din forma lui Arturo Vidal. Operat de menisc la începutul lui mai, Vidal a cam ars etapele recuperării și e evident că nu e la procentaj maxim din punct de vedere fizic. Cu Australia n-a avut probleme, dar Spania nu e Australia. Dar nu doar Vidal preocupă, ci și faptul că doi dintre cei trei fundași centrali preconizați, Medel și Silva, provin din mijlocași închizători. În plus, lumea se întreabă în ce măsură Isla și Mena (sau Beausejour), lateralii chilieni, vor izbuti ceeau ce au izbutit Janmaat sau Blind, căci Del Bosque sigur a tras concluziile de rigoare după acel joc.



Spania se află în fața unei situații pe care a mai trăit-o. La Mondialul trecut, după eșecul cu Elveția, dar și în preliminariile pentru acest Mondial. A trecut peste ambele, cu seninătatea echipei care-și știe valoarea. Totuși, indiferent de ce spunea Mircea Lucescu, valoarea acestei echipe nu este dată de acest 1-5 cu Olanda. N-ar fi deloc o mirare ca Spania să cîștige, și încă de-o manieră categorică, acest meci și să redevină o echipă care să conteze la acest Mondial. Dar cum fotbalul e o stare de spirit și cum starea de spirit în lotul Spaniei nu e prea bună, n-ar fi exclus nici sa asistăm la prima surpriză palpabilă a acestui turneu final, eliminarea campioanei mondiale după doar două meciuri. Căci, atenție, egalul nu-i ajută pe spanioli.

 

8 Comentarii
  • Radu spune:

    De data asta ti-ai alocat suficient timp sa scrii articolul si a iesit bine, zic eu :))

  • Mihnea spune:

    Nu prea te mai urmareste lumea pe site, de cand s-au terminat campionatele transmise de Digi. :)) Un singur comment la un articol dedicat Spaniei, este chiar incredibil! Ma asteptam sa vad cateva cu: Spania se califica! Cei mai buni jucatori! Cel mai frumos joc tiki-taka! :)

    In primul rand, pacat ca nu mai sunt meciuri la Digi si trebuie sa vedem un super mondial, poate cel mai spectaculos din ultimele 2 decenii, la TVR. Nu pentru ca nu imi place sa ma uit HD sau nu imi place transmisia efectiva, dar comentatorii sunt fantastici! Nu am mai ascultat atatea ineptii si bombe de foarte mult timp. Franta-Honduras a fost un adevarat film de comedie, cu Sorin Hobana, care nici macar nu vedea cand e gol si cand nu e gol. Ii trebuie 2 reluari sa vada ca nu e gol! Ori doarme cu castile pe cap, ori e prost tare! Ce m-a surprins, este ca si Hossu-Longin a contribuit puternic la comedie, in sensul in care ma asteptam sa fie un actor tertiar. Pacat, pacat, pacat.. dar mai mult este vina celorlalte televiziuni ca nu iau Mondialul de la inaptii astia.

    In al doilea rand, sa zic ca iti duc dorul, tie si celorlalti colegi, mai putin Socol El Madrileno. Si nu pentru ca este slab sau fan cr7, este 2 clase peste echipa TVR, dar nu pot sa ma uit fara sa tin mana pe volum. Risc sa sar din canapea la cine stie ce pasa obosita..bine macar ca nu mai e „Pipita” Higuain la Real, ca ma zapacea Socol.

    De asemenea, in sfarsit, acest Mondial a rapus Spania, cu jocul lor plictisitor. Poate a venit momentul in care fotbalul va cunoaste si un trend de crestere a spectaculozitatii, si vor avea castig de cauza echipele solide ofensiv, cu joc penetrant si axat pe goluri. Au fost multe over-uri anul asta, multe intoarceri de scor, multe goluri frumoase. Si, sa ma fac inteles, in ultimii ani, poate chiar ultimii 30-40, daca nu mai multi, terenul a devenit parca mai mic: jucatorii alearga peste 10km pe meci, in loc de 4-5, defensivele sunt organizate ermetic, contraatacurile sunt din ce in ce mai rapide, timpul de gandire al fiecarui jucator este astfel foarte mic, faulturile sunt la ordinea zilei, etc. Fotbalul a pierdut in spectaculozitate, in ingeniozitate si a castigat in tactica.

    Sper ca, odata cu acest Mondial, sa intervina si o preocupare sporita a tuturor antrenorilor de fotbal de a jucat direct pe poarta, pe langa cea dezvoltata in ultimii ani (care nu va putea disparea, la fel cum a aparut). Apusul Spaniei, si al obositului joc tiki-taka, va reimprospata amintirile de la Mondialele de acum cateva decenii si poate va duce la progres, din punct de vedere al jocului spectaculos.

    Daca va castiga Olanda sau Germania, cu atat mai bine!

    • MIKAITA spune:

      Mihnea!!!!!
      Frate…. la fel urmaresc si eu meciurile comentate de Socol!!! ::)) am ras teribil la comentariul tau…. si eu am sarit din pat cand tipaaaaa !!! Si ai observat perfect ca e fan Real…. la fel cum Andrei e fan Barca(Andrei nu te supara..si eu sunt fan Barca si te simt ;) )
      Aaaaa….si ai remarcat perfect….. nu am auzit in viata mea bombe mai mari ca la comentatorii TVR… si mai adaug ceva…. Au niste invitati in studiourile dintre meciuri daca iti vine sa crezi mai slabi chiar decat comentatorii!!!!…. E Ticleanu ala… varza… Ioanitoaia….. nu vreau sa-l jignesc… dar cred k e timpul de pensie…. Graur…. ma abtin!!!! nu e frumos sa jignesc!!!

      • Andrei Niculescu spune:

        Cred ca se exagereaza un pic pe tema comentariilor de la TVR. Deja a devenit o moda. Nu exista comentator care sa nu greseasca in 90 de minute, de fapt ceva mai multe, ca ma sunt si prelungiri. Acum orice ar spune e analizat si comentat, mi se pafe normal sa fie un pic stresati. Culmea e ca o spun unii care habar n-au care e treaba cu comentariile si cat de greu e sa vorbesti 90 de minute sau mai mult incontinuu. Cateodata mai faci si glume care nu-ti ies, genul celei facute de Hobana cu flanelul. Problema celor de la TVR e logica, ei au foate putine meciuri de comentat intr-un sezon, iar Hobana si Narcis Selaru n-au deloc, pe cand noi la Digi sau la Dolce avem cate 6-7 pe saptamana, e normal sa stim jucatorii mai bine, povesti despre ei, sa avem informatii mai proaspete mereu. Ce era sa faca TVR, sa angajeze comentatori doar pt Mondialul asta cum bate campii Tolontan? La fel cu invitatii, au adus si ei ce-au putut. Pe cine sa ia cand cei mai buni au contracte? Problema e ca unii dintre cei care vin iau bani in urma participarii, si asta nu e normal, chestie de care Gazeta nu mai zice nimic si nici eu nu vreau sa zic nimic, din respect pt anumite persoane.
        In alta ordine de idei, eu nu sunt fan Barca, dupa parerea mea nu ai cum sa tii cu o echipa din alta tara

        • Mihnea spune:

          Frumos reply Andrei! Inteleg abordarea fata de colegii de breasla, dar nu tine de moda, sau de faptul ca a ratat gluma cu „flanela”, care, dupa parerea mea, nu e chiar ratata..altele sunt problemele. Cand vine un Mondial, echipele joaca amicale de pregatire, fac antrenamente tactice special pentru adversarii din grupe, etc. La fel si comentatorii ar trebui sa retina macar cei 14-15 jucatori de baza si ce pozitie au in teren, pentru cele cateva echipe pe care le comenteaza. In plus au si listele in fata, nu trebuie sa incurce negrii cu albii si golul cu mingea trimisa 20cm pe langa. Aici e vorba de profesionalism, pregatire, etc. Despre ce vorbim de fapt? Daca nu stii nici ca David Luiz, care nu este jucator al Hondurasului, s-a transferat la PSG..

          De invitati uitasem, dar mi-a amintit primul reply..mai bine il luam pe Hagi, macar stie despre ce vorbeste..Dar nici cu voi cu Falemi si Bratu nu mi-e frica :)) Sincer! Nu ma astept sa imi dai dreptate, dar stii si tu in sinea ta :D. De Mister n-ai ce zice, sau de Scorpie, care stie si juniorii din Serie B. Dar unde e ceva de zis, sa zicem, sa tratam corect si impartial. Mai ales ca ma citeste doar Mikaita si cu tine :)). Cat despre comentariul legat de Ioanitoaia, nu sunt de aceeasi parere. Este printre putinele persoane obiective care se ocupa de acest fenomen fotbalistic, si la fel este si Andrei Niculescu.

          De asemenea, in ceea priveste referirea la Tolontan, sunt de acord..tocmai de aceea am spus in primul comentariu ca greseala este a celorlalte televiziuni, care au lasat Mondialul (in plus, lider de audienta in aceasta perioada) unor comentatori carora le lipseste chiar si pregatirea din ajun.. Si daca mai iau si invitatii astia de 5* bani pe zicalele si vorbele de duh pe care le zic de fiecare data cand sunt invitati..nu mai avem de ce sa ne agitam.

        • Mihnea spune:

          Si am uitat sa precizez..chiar nu te simt fan Barca, iar sa tii cu o echipa din alta tara, intr-adevar, nu prea tine. Se poate limita la simpatie si interes pentru meciurile jucate/anumiti jucatori/stilul de joc, etc. De aceea tu esti fan Dinamo si eu fan Universitatea Craiova, desi ne este din ce in ce mai greu :)

        • MIKAITA spune:

          Ai si tu dreptate…. „o spun unii cara habar n-au care e treaba cu comentariile”…. dar te intreb eu pe tine cumva nu isi primesc salariie din banii platiti de mine… si te tine si de Mihnea?? obligati fiind sa platim taxa tv…. scuza-ma daca nu se pricep sa se faca mimi sa nu mai fie nevoiti sa vorbeasca 90de minute… e vina mea de abonat ca TVR-ul nu transmite si alte campionate sa prinda comentatorii lor experienta??? Problema lor frate daca nu au oameni competenti sa lase campionatul mondial la alte televiziuni…. Eu ca abonat OBLIGAT am dreptul sa-i critic chiar daca habar nu am de meseria de comentator
          La fel si la digi…. va mentineti pe aceeasi linie cu comentariile bune platesc abonament.. nu …asta e… ne abonam la altii… avem variante… la TVR platim obligati!!!!!
          Ia sa scoata Digi din grila emisiunea ta… sa vedem daca nu cumva scade si rating-ul…(oricum daca nu esti tu cu Ilie Dumitrescu emisiunile nu sunt… sa zicem la fel de interesante… parerea mea…)
          In ceea ce-l priveste pe Tolontan.. in trecut il simpatizam la fel cum te simpatizez pe tine in acest moment… dar cred ca nu mai este aceeasi persoana(dpdv jurnalistic) ca in trecut ..ceva s-a schimbat.. problema lui… eu unul nu-i mai citesc articolele…si accesez gsp.ro doar pt Catalin Oprisan… stiu ca in rating-ul lor nu conteaza o singura persoana… dar in timp vor pierde mai mult…

          PS1: eu tin cu Barca de cand ma stiu… si cu o echipa din Romania doar am simpatizat : FC Arges… asa ca se poate tine si cu alte echipe… parerea mea !!!
          PS2: Frumos din partea ta sa iei apararea colegilor de breasla….te respect pt asta… chiar daca parerile noastre sunt complet diferite…

          • Andrei Niculescu spune:

            Stai sa ne intelegem. Eu nu m-am referit la omul care se uita la tv, eu m-am referit la ceilalti ziaristi cand am spus treaba asta. oamenii obisnuiti pot sa critice, e dreptul lor pana la urma, inclusiv sa se creada mai destepti decat cel care comenteaza sau sa creada ca ar putea fi mai buni. Desi e greu. GSP TV a facut un demers interesant acum ceva vreme, pe cand functiona. Un demers plecat din problemele financiare, dar asta e alta discutie. A facut un concurs de comentatori si a chemat oameni obisnuiti la el, care se cred capabili. Sunt convins ca s-au dus multi dintre cei care criticau, ironizau sau injurau pe unde apucau comentariile. Si sunt la fel de convins ca toti acestia acum n-o mai fac, pt ca si-au dat seama cat de greu e. Mie mi-au scris cativa imediat dupa aceaa spunandu-mi asta.
            Revenind. Eu m-am referit la „colegii” din presa care critica. Ei erau cei care ”habar n-au care e treaba”. Ei care comit greseli la fel de des si, as zice, mai grav, pt ca ale lor pot fi corectate pe cand ceva ce-ai spus ramane spus, se duce si asa ramane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Toți ceilalți îți spun ce se întîmplă, eu îți spun și de ce se întîmplă
Recomand
Givenchy Sephora
blouseroumaine-shop.com
Vola.ro
Articole recente
Comentarii recente
Twitter
Arhivă