Articolul precedent
Articolul urmator

CE URMEAZĂ DUPĂ 10?

CE URMEAZĂ DUPĂ 10?

Stați fără grijă! N-o să mă refer în cele ce urmează la acel ”10” despre care se discută atît în aceste zile și care a ajuns să împartă țara asta și-așa lipsită de unitate în două tabere din ce în ce mai violente. Nu. Cînd spun ”10” mă refer la ”La Decima”, cel de-al 10-lea trofeu al Campionilor Europeni cîștigat de Real Madrid acum aproape 3 luni. Chiar așa. Aproape 3 luni au trecut de la finala de la Lisabona, dar multe s-au schimbat de atunci la gruparea madrilenă.

BILETE LA TOATE MECIURILE DIN PRIMERA DIVISION ÎN ACEST SEZON GĂSIȚI AICI:

Meciul cu FC Sevilla din Supercupa Europei contează mai puțin. E pînă urmă tot un soi de meci de pregătire, cu un caracter oficial dat de UEFA. N-o să înțeleg de ce UEFA a modificat data obișnuită a acestei partide, la final de august, și a tras-o atît de devreme. De ce s-au grăbit oamenii lui Platini e un mister, la fel cum un mister rămîne și alegerea stadionului gazdă. Ani de-a rîndul, Supercupa s-a jucat la Monte Carlo, fiind legată și de tragerea la sorți a grupelor UEFA Champions League și UEFA Europa League, într-un eveniment de două zile ce avea logica lui. În vara trecută s-a mers la Praga, acum se merge la Cardiff, dar nici în vara trecută nici în vara asta nu s-a ales un stadion cu o capacitate mai mare, care să permită o asistență mai numeroasă. Nu pricep și pace de ce nu se putea disputa acest Real Madrid-FC Sevilla pe ”Millenium Stadium”, dar nici nu-mi bat prea tare capul, căci simt că semnele de mirare puse în vara trecută și-n vara asta în dreptul acestei Supercupe se vor dubla ori chiar tripla în vara viitoare..

Să ne întoarcem deci la Real Madrid. Meciul cu Sevilla dat deoparte, mi se pare că Real Madrid de azi a devenit mult mai ”galactic” chiar decît Realul galactic de acum vreo 10 ani. Atunci, în nebunia de a strînge laolaltă Baloane de Aur, Florentino Perez pusese același tricou ”blanco” peste Zidane, Ronaldo, Beckham, Figo, Raul, Roberto Carlos și așa mai departe. Am citit o analiză în presa engleză în care se spunea că Roman Abramovici a schimbat, atunci cînd a preluat pe Chelsea, fața fotbalului. Era vorba de banii investiți, de zecile de milioane aruncate în fiecare perioadă de mercato pentru achiziția de jucători. Mi se pare totuși că Florentino Perez a fost primul care a avut inițiativa asta, primul care s-a gîndit, mai mult pe model de business decît de fotbal, să pună unul lîngă altul într-o echipă numai megastaruri. Ideea de business i-a ieșit din plin, căci felul în care funcționează la nivel de marketing Real Madrid e ireproșabil, de unde și bugetele tot mai mari pe care le propune în fiecare sezon, dar și solvabilitatea pe care o afișează în relațiile cu băncile creditoare. Ideea de fotbal nu i-a ieșit însă întotdeauna, căci performanțele în acești aproape 15 ani de cînd Florentino Perez a intrat în fotbal nu sînt întotdeauna pe măsura zerourilor ce se învîrt.

Va fi foarte interesant de văzut cum va gestiona Carlo Ancelotti această ”galaxie”. Precedenta a avut momentele sale de tensiune, vezi cazul Makelele, care a dezertat sătul fiind să alerge pentru strălucirea altora. Pericolul pentru Ancelotti vine din tentația de a alinia într-un prim „11” toate starurile posibile. Asta dă echipei o forță ofensivă uluitoare, în schimb o face destul de vulnerabilă la nivel defensiv.

Întrebarea tuturor e cum va decurge ”mariajul” dintre Real Madrid și Toni Kroos. În privința lui James Rodriguez, lucrurile sînt mai simple. Probabil că va pleca Di Maria, căci există totuși niște balanțe contabile ce trebuie și ele satisfăcute. E și mai tînăr, deocamdată trăiește o fericire aproape orgasmică pentru că poate să joace alături de Cristiano, care era idolul lui. Pare și un tip simpatic, pozitiv, mereu zîmbitor, ce poate digera și eventuale posturi de rezervă. Cu Toni Kroos însă e altceva. În afara lui Casillas, Ramos și Xabi Alonso, ceilalți sînt pe o treaptă inferioară, căci nici unul, nici măcar Cristiano ori Bale, cu toate sumele plătite pentru ei, n-a fost campion mondial și nici nu au mari speranțe să fie în viața asta. A fi campion mondial îți oferă un ascendent moral de excepție într-un vestiar în care supraviețuiesc doar caracterele puternice. Iar Kroos nu e doar un campion mondial, e un om esențial în echipa campioană mondială.

BILETE LA TOATE MECIURILE REALULUI DIN ACEST SEZON GĂSIȚI AICI:

Cînd îl iei pe Kroos, e nevoie nu doar ca el să se adapteze la stilul echipei, ci și ca echipa să se adapteze la el. Aș paria acum, înainte de startul sezonului, că Toni Kroos va fi omul care va da cele mai multe pase complete din lotul Realului. Dar sînt și curios cum va decurge adaptarea lui Cristiano și Bale la jocul neamțului. Kroos e tipul fotbalistului asociativ, care e mereu în spatele balonului, vine mereu acolo unde e mingea și oferă o soluție simplă de pasă. Iar colegii vor fi puși în fața unei dileme: să paseze direct pe spațiu, pe poziție viitoare, pentru viteza lui Cristiano sau Bale, ori să-i paseze lui Kroos, eventual în lateral, pentru ca el să continue faza?

Aducîndu-l pe Kroos, Real a adus, de fapt, doi fotbaliști într-unul singur. Cel care juca, așa cum bine a punctat Ilie Dumitrescu la Fotbal European, în spatele vîrfului în perioada Heynckes, dar și cel care-și alterna pozițiile în linia de mijloc, în perioada Guardiola. Care dintre cei doi Kroos e mai bun? Aici părerile pot fi multe și subiective, dar mă tem că Realul l-a adus în principal pentru a doua sa variantă. Epoca Mourinho e din ce în ce mai departe, s-au dus vremurile în care contraatacul făcea diferența. Azi, Realul e și al mijlocașilor, care sînt mulți și foarte buni (nu uitați de Isco!). Florentino Perez pare să fi înțeles, într-un final, că dacă atacanții îți cîștigă meciurile și apărătorii ți le pierd, mijlocașii sînt cei care dau linia echipei.

BILETE LA TOATE MECIURILE DIN CHAMPIONS LEAGUE DIN ACEST SEZON GĂSIȚI AICI:

13 Comentarii
  • Mihnea spune:

    Indiferent de cum se va adapta la Real, Kroos va fi in urmatorii 6-7 ani minim in top-ul mijlocasilor din Europa. Nu are doar pase exceptionale si suturi bune, este si un jucator care gandeste si vede foarte bine jocul. Iar aportul lui Xabi este din ce in ce mai mic, anul acesta putand fi ultimul in tricoul Realului. Astfel, Kroos va fi noul creier de la mijlocul terenului si sunt convins ca, chiar daca nu va prinde 30 meciuri in La Liga anul acesta, va sta pentru a le prinde pe toate 38 anul viitor. Acest gol lasat de Xabi poate fi umplut doar de un jucator ca el, si aici nu ma refer neaparat la contributia defensiva, pentru ca spaniolul sta mai bine aici. Ci ma refer la rolul in cadrul echipei. Cat despre pozitia pentru care a fost adus, cu siguranta nu este cea de mijlocas ofensiv, unde deja se inghesuie jucatori cu mai mult rafinament in marginea careului. Kroos a fost adus la Real pentru ceea ce presteaza cel mai bine: pasele. Curiozitatea mea este daca intr-adevar un italian va juca in echipa sa, chiar daca este Real Madrid, cu Modric-Xabi-Kroos in linia mediana. Si fac referire la meciurile cu Levante sau Elche, ci in meciuri cum este cel din seara aceasta. Cat despre James, de asemenea va fi greu sa fie tinut rezerva dupa un asa elan, insa va fi greu sa fie si titularizat acolo unde se simte cel mai bine. Parca prea multe transferuri pentru acest all-star-team, ar mai fi nevoie si de cativa jucatori muncitori.

  • Catalin spune:

    Nu imi vine sa cred… Arunci la gunoi unul dintre cei mai buni jucatori de la echipa (parerea mea cel mai important ) si pui o speranta in echipa. Di maria e peste James… Sa vina la United. Ce parere ai?

    • Andrei Niculescu spune:

      In fotbal sentimentalismul hu exista. Faptul ca poate ar fi meritat, pt felul in care a jucat in sezonul trecut si mai ales in finala de la Lisabona, sa prinda macar cateva minute in Supercupa nu se ia in calcul la fotbal. Fotbalul e o afacere, mai ales la Real Madrid. Di Maria nu voia sa prelu ngeasca si cerea salariu foarte mare, de aceea s-a considerat ca ar trebui vandut. e de 4 ani la echipa, transferul s-a amortizat oricum, e momentul sa faci profit. Daca-l iei pe James cu 80, dar il dai pe Di Maria cu 60-70, iesi in mare castig, tinand cont de varsta lui james. Plus ca a fost luat, la pret relativ mic, Kroos, deci sunt acoperiti acolo. Problema e ca nici la PSG nu-s oameni prosti. sau la Manchester United. Acum ei cauta sa-l ia pe Di Maria la cel mai bun pret posibil. El loc ar avea oriunde, si PSG si United fac o afacere cu el.

  • costin spune:

    ce sa urmeze…doborarea unor noi recorduri,cum ar fi prima echipa care castiga cl doi ani la rand.nici nu prea sunt echipe sa le puna bete in roate,poate un bayern ,poate un chelsea,dar fotbalul european este din ce in ce mai polarizat,si parca echipele mari (la ora actuala),alea 3-4-5 cate or fi,nici nu au rival.daca nu prind aceeasi parte de tablou ,dau in scris acum ca in semifinale vor fi chelsea,bayern si real,iar a4a va fi una dintre barcelona,city,psg.si tot in scris dau ca una din cele de 3 (chelsea,real,bayern) castiga champions.pacat ,s-a ajuns ca in nba se stiu echipele care ajung in fazele finale dinainte sa inceapa competitia,prea mare discrepanta intre cei din varf si restul.

  • mitenka spune:

    Pana acum,un meci neasteptat de bun facut de el.Chiar a fost o surpiza pt mine nr foarte mare de recuperari facute.Dupa cum spunea cineva mai sus,ma asteptam sa fie un minus pe faza defensiva fata de Xabi,dar n-a fost.Sa o tina tot asa.
    Si dupa 10…intotdeauna urmeaza 11 :)))

  • costin spune:

    cata reticenta era pe aici cand a ajuns don carlo la madrid.multi credeau ca dupa plecarea lui mourinho realul se va prabusi,dar iata ca nu a fost asa.realul a ajuns pe culmile gloriei,jucand un fotbal pe care numele real madrid il cere,unul placut ochiului,si chiar daca nu i-au batut pe barca anul trecut(in campionat),pot sa zic ca mi-a placut mult mai mult realul lui don carlo decat al lui mourinho.a incercat sa joace fotbal ,si daca nu ar fi fost acea greseala copilareasca din aparare la penaltyul lui neymar cred ca ar fi reusit sa ii si bata.a evoluat frumos tactic realul lui carlo,de la o echipa care nu prea stia ce se intampla la inceputul sezonului,la o echipa care a dominat tactic orice adversar spre finalul campionatului.felicitari domnule Carlo Ancelotti,ati demonstrat inca o data ca sunteti un imens antrenor,poate cel mai bun din ultimii 10 ani,si cifrele va sustin.

  • tudor spune:

    De ce am aflat doar acum despre acest blog?
    Observ ca se poate discuta la un nivel matur despre fotbal, cel putin cu autorul. Nu de alta dar m-am saturat de bloguri care, dupa cum spunea autorul, „imi insulta inteligenta”.

  • tudor spune:

    Kroos are si calitati defensive bune dar nu se compara cu un Xabi, Khedira sau alti mijlocasi pur defensivi. Realul, cu Kroos si Modric la mijloc, cred ca ar ramane descoperita ori vulnerabila defensiv intr-o oarecare masura in meciurile importante, in care forta ofensiva a adversarului e de un nivel inalt.
    Din fericire s-ar putea sa nu trebuiasca sa asteptam mult pentru niste indicii in privinta acestei idei. Ma refer la meciurile din supercupa Spaniei.

  • tudor spune:

    Xabi Alonso la Bayern. Ce zici de asta Andrei?

    • Andrei Niculescu spune:

      Stai sa se faca mai intai. Am vazut destule stiri date ca sigure care pana la urma au fost infirmate. In fotbal e posibil orice.

      • tudor spune:

        Ti-am scris dupa ce au confirmat cei de la Bayern (pe twitter si pe site-ul oficial). Au zis ca azi e programata vizita medicala si ca mai trebuie sa finalizeze cu Real mutarea.

        • Andrei Niculescu spune:

          Pe twitter imi scrii degeaba :))) Nu stiu sa raspund acolo

          • tudor spune:

            Nu, ziceam ca au confirmat cei de la Bayern pe twitter :).
            In fine, la ora asta Alonso deja a semnat contractul cu Bayern.
            Cred ca e un castig pentru Bayern si o pierdere pentru Real, dar probabil ca nu o pierdere importanta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Toți ceilalți îți spun ce se întîmplă, eu îți spun și de ce se întîmplă
Recomand
Givenchy Sephora
blouseroumaine-shop.com
Vola.ro
Articole recente
Comentarii recente
Twitter
Arhivă