”BOXING DAY”, SĂRBĂTOAREA FOTBALULUI BRITANIC

”BOXING DAY”, SĂRBĂTOAREA FOTBALULUI BRITANIC

Să joci fotbal pe 26 decembrie poate părea simplu, la prima vedere, dar dacă stăm să ne gîndim un pic nu e chiar așa. Englezii au transformat această zi într-o sărbătoare a fotbalului. ”Boxing Day”. Originea acestei denumiri e incertă. Ceea ce se știe sigur e că are loc în fiecare an pe 26 decembrie, a doua zi după Crăciun. Se spune că, în vechea tradiție britanică, în această zi servitorii primeau din partea stăpînilor o cutie, mai mare sau mai mică, în care se găseau cîțiva bănuți, mai mulți sau mai puțini, ori un cadou. Alții cred că denumirea vine de la miile de cutii ce se găsesc pe străzi în această zi (box = cutie), cutii în care inițial au fost cadouri și în care cei ce le scot afară pun cîțiva bănuți pentru ca lucrătorii ce salubrizează orașele (în Anglia acest ”serviciu” exista de vreo 300 de ani), gunoierii adică, să găsească și ei micul lor dar de Craciun.

”Boxing Day” e ziua în care fotbalul englez își deschide larg ferestrele și-și expune, cu multă grație, tot ce are mai frumos de arătat. E o sărbătoare a fotbalului (și a rugby-ului) pe stadioanele din Insulă. Mai mici sau mai mari, ca și cadoul de Craciun, stadioanele acestea sînt mereu pline. Englezii vin întotdeauna cu plăcere, iar imaginea cea mai vizibilă în această zi este cea a copiilor așezați lîngă tații lor, de multe ori și lîngă bunicii lor, bucurîndu-se ce ceea ce Craciunul obișnuiește, prin tradiție, să ofere: reunirea familiei.

E o sărbătoare a fotbalului la care se alătură cei care trebuie să o celebreze prin muncă: fotbaliștii, antrenorii, arbitrii. E un respect aproape reverențial pe care aceștia îl arată, în aceasta zi, față de cei care le sînt alături un întreg sezon, la bine și la rau, e un respect pe care-l acordă unei profesii ce le acordă beneficiile știute, dar care cere, iată, și astfel de momente de, să zicem, sacrificiu. De ceva vreme, Belgia s-a alătura și ea acestei sărbători, programîndu-și partide în această zi,

PARIAZĂ LIVE PE TOATE EVENIMENTELE ZILEI LA CASA PARIURILOR AICI

Casa Pariurilor

STOKE CITY – MANCHESTER UNITED, ora 14:45

Nu-i deloc un moment prielnic pentru Louis van Gaal. De ”Boxing Day”, antrenorul olandez a primit în dar o deplasare complicată, pe ”Britannia Stadium”, unde au pierdut și Chelsea și Manchester City. Pe locul 5, cu 29 de puncte, venind după 3 eșecuri consecutive (4 partide consecutive fără victorie) United nu prea își permite pași greșiți. Mai corect ar fi să spunem că Van Gaal nu-și permite ca echipa sa să facă pași greșiți, căci zvonurile ce vorbesc despre o iminentă demitere în cazul unui nou eșec s-au înmulțit.

În favoarea sa ar trebui să stea statistica. United are 12 victorii și două remize în ultimele 15 confruntări cu Stoke, ultima victorie a gazdelor de azi înregistrîndu-se în 2014. În plus, Stoke a pierdut de 4 ori pe teren propriu în acest sezon, doar Aston Villa și West Bromwich Albion avînd cifre mai proaste. Pe de altă parte, de la plecarea lui Sir Alex Ferguson, Manchester United n-a mai izbutit să cîștige pe ”Britannia”, înregistrînd un eșec, 1-2 în februarie 2014, și un egal, 1-1 în ianuare anul acesta.

Pe locul 11 în clasament (23 de puncte), Stoke se bazează pe tridentul său de atac format din Bojan, Shaqiri și Arnautovic. Geoff Cameron, Peter Crouch, Marc Muniesa și Stephen Ireland sînt jucătorii pe care nu se poate baza antrenorul Mark Hughes pentru această partidă.

De partea cealaltă, Van Gaal nu poate conta pe accidentații Rojo, Valencia, Darmian și Shaw, în vreme ce Schweinsteiger e suspendat.

AICI GĂSIȚI COTELE LA STOKE CITY – MANCHESTER UNITED

CHELSEA – WATFORD, ora 17:00

Este primul meci al lui Guus Hiddink pe banca tehnică a lui Chelsea. Olandezul a preluat echipa de la Jose Mourinho într-o situație precară: abia locul 15, cu 18 puncte în 15 etape, stînd acceptabil în atac, dar slab în apărare, golaveraj 21-27. Are printre cele mai puține egaluri (3), dar se numără printre fruntașe la înfrîngeri, 9.

Londonezii au triumfat runda trecută, 3-1 acasă cu Sunderland conduși de interimarul Steve Holland, după o pauză de trei jocuri (un egal, apoi două eșecuri). Acasă au început sezonul cu un nul, apoi au urmat 8 partide în care au alternat înfrîngerile cu victoriile, luînd mereu gol în ultimele trei.

Pe ”Stamford Bridge” se prezintă Watford, o nou-promovată cu 28 de puncte adunate, echipa lui Quique Sanchez Flores fiind considerată una dintre revelațiile acestui sezon. Nu excelează în ofensivă, însă se bazează pe una dintre cele mai bune apărări (8 jocuri fără gol luat), golaveraj 21-16. Are patru triumfuri consecutive, trei fără gol luat, inclusiv un răsunător 3-0 cu Liverpool. În deplasare a cedat de două ori doar pe terenul granzilor (0-2 cu Man. City, 1-2 cu Leicester), plus două egaluri și patru succese, precedentele două la rînd. De 8 jocuri înscrie constant.

Un singur eșec și 7 victorii a bifat Chelsea în ultimele 8 dueluri cu Watford. Excepția s-a produs tocmai în septembrie 1999, cînd a pierdut ”afară” cu 1-0. De atunci, ”The Blues” au obținut șase victorii consecutive în toate competițiile. Anterioara dispută a fost în ianuarie 2015, în Cupă, cîștigată cu 3-0 (Willian 58, Remy 70, Zouma 72).

Absentă multă vreme din prima ligă, Watford nu a mai învins pe ”Stamford Bridge” din mai 1986, scor 5-1. Acum contează enorm pe golgeterul Odion Ighalo (12 reușite): atacantul din Benin a înscris mereu de patru partide, iar de va puncta din nou va deveni primul jucător din istoria clubului cu goluri în 5 meciuri consecutive.

Chealsea speră să-l recupereze pe Eden Hazard, absent de două săptămîni din cauza unor dureri la umăr, deși belgianul nu a mai marcat de 9 luni. Probleme medicale mai are Falcao. Oaspeții nu pot conta pe Prodl, Gilmartin și Ekstrand, în timp ce Nathan Ake, împrumutat chiar de la Chelsea, nu poate juca din motive contractuale.

 AICI GĂSIȚI COTELE LA CHELSEA – WATFORD

LIVERPOOL – LEICESTER, ora 17:00

Prima echipă din clasament cu golaveraj negativ, 20-22, Liverpool are cea mai slabă linie ofensivă din primele 10 clasate. După 17 etape se găsește pe locul 9, cu 24 de puncte. Nu a cîștigat de trei jocuri, cu un egal acasă și două înfrîngeri în deplasare, ultima la Watford (0-3), și a înscris în doar unul din precedentele trei meciuri. Totodată, defensiva i-a cedat în 7 din ultimele 8 partide. Schimbarea de pe bancă nu a avut încă efectele dorite: în 9 meciuri de Premier League cu germanul Jurgen Klopp la timonă, ”cormoranii” nu au triumfat decît de trei ori. În total, acasă au trei succese, trei egaluri și două înfrîngeri.

Lider surprinzător, cu 38 de puncte, două peste Arsenal, Leicester are cele mai multe victorii (11) și e singura care a pierdut numai o dată, 2-5 acasă cu Arsenal. Din acel moment a obținut două remize și 8 victorii, ultimele trei consecutiv (8 goluri date, 3 luate). Trupa italianului Claudio Ranieri se bazează pe cel mai bun atac, 37 de goluri (Vardy are 15, iar Mahrez – 13, acesta și cu 7 pase decisive), însă și posedă cea mai fragilă defensivă din primele 13 clasate, întrecută de 24 de ori. De pe teren străin a revenit cu trei remize și șase succese, precedentele patru la rînd. Este singura care a marcat în fiecare etapă, însă nu a primit gol în doar trei. În anterioarele 26 de jocuri din Premier League și-a trecut în cont 18 victorii, în aceeași perioadă ”The Reds” învingînd de doar 8 ori.

De șase dispute directe nu a mai pierdut Liverpool cu Leicester (două remize, patru victorii), adversara activînd o bună bucată de vreme în liga secundă. Sezonul trecut a învins în deplasare (3-1) pentru a remiza acasă (2-2). Ultimul triumf pe teren propriu a fost un 2-1 în septembrie 2003. Precedentul succes al lui Leicester a fost în martie 2001, scor 2-0, iar pe ”Anfield”: 2-0 în mai 2000.

Skrtel, Lovren, Ings și Mignolet figurează pe lista indisponibililor la Liverpool, după ce Sakho s-a refăcut. Probleme medicale mai au Flanagan, Sturridge, Milner, Gomez. Oaspeții nu-i au la dispoziție pe James și Schlupp.

AICI GĂSIȚI COTELE LA LIVERPOOL – LEICESTER

MANCHESTER CITY – SUNDERLAND, ora 17:00

Eșecul din etapa trecută, 1-2 cu Arsenal la Londra, a îndepărtat-o per Manchester City, cu 32 de puncte, de primele două poziții, deținute de Leicester (38p) și de învingătoarea sa (36p). Cu cele mai puține remize, două, echipa condusă de chilianul Manuel Pellegrini mizează pe al doilea cel mai bun atac, 33 de reușite, fără a avea o defensivă extraordinară, întrecută de 19 ori în 17 runde. În precedentele 5 jocuri a intercalat două victorii cu trei înfrîngeri. De șase meciuri încasează mereu gol, iar în cinci a și înscris. Pe teren propriu a înregistrat două eșecuri și 7 succese.

Locul 19, penultimul, cu 12 puncte, Sunderland se află printre formațiile cu cele mai puține triumfuri, numai 3, dar face parte dintre fruntașe la eșecuri, 11 (7 la minimum două goluri diferență), doar ”lanterna roșie” Aston Villa avînd mai multe, 12. În atac nu stă foarte rău, cu 18 reușite, însă defensiva condusă de Pantilimon este cea mai fragilă, învinsă de 33 de ori, cu o medie de aproape două goluri încasate pe meci. Unul dintre succese, 1-0 cu Crystal Palace, l-a obținut în deplasare, unde a mai bifat un egal și 7 eșecuri, ultimele două la rînd.

Pe 22 septembrie cele două formații s-au înfruntat în Cupa Ligii: Southampton – City 1-4 (Toivonen 83 – Aguero 9 penalty, De Bruyne 25, Mannone 33 autogol, Sterling 36). Tot ”cetățenii” s-au impus în disputele din stagiunea anterioară, 4-1 ”afară”, 3-2 acasă. Ultimul succes al lui Southampton a fost pe teren propriu, 1-0 în noiembrie 2013, iar la Manchester – 1-0 în ianuarie 1998, în liga secundă. De atunci au fost două remize și 10 victorii City.

În întreg anul 2015, ”albaștrii” a cîștigat 15 din 19 partide de Premier League de pe propria arenă. În precedentele 7 au primit însă mereu gol. În schimb, Sunderland a pierdut precedentele trei runde din Premier League și nu a mai cedat patru la rînd din aprilie 2014.

Nasri, Zabaleta și Fernando absentează de la gazde, existînd șanse să fie recuperat Kompany. De la oaspeți, De la oaspeți, Rodwell e suspendat, iar Kaboul și Adam Mathews au probleme medicale și nu vor juca. Revine însă Jeremain Lens, cu semne de întrebare rămînînd Sebastian Larsson.

AICI GĂSIȚI COTELE LA MANCHESTER CITY – SUNDERLAND

SOUTHAMPTON – ARSENAL, ora 21:45

Southampton se găsește abia pe locul 12, cu 21 de puncte în 17 jocuri, dar este unica echipă de la poziția a 11-a în jos fără golaveraj negativ, 21-21. Se află într-o poziție precară în special din cauza traseului de pe teren propriu, unde a suferit patru din cele șase eșecuri stagionale, pe lîngă două egaluri și trei victorii. Nu a mai învins acasă de trei runde (o remiză, două înfrîngeri), iar în total de 5 partide (un nul, patru insuccese), în care a luat mereu gol.

Arsenal este singura formație care ține pasul cu liderul Leicester, de care o separă două puncte, 36 contra 38. Cele două sînt primele la numărul de victorii, 11, dar londonezii contează și pe cea mai bună apărare, cu doar 14 goluri încasate, plus al treilea atac, cu 31 de reușite. Ei nu au cedat de patru partide, cu un egal apoi trei victorii, ultima și foarte importantă, 2-1 acasă cu Manchester City. Au înscris constant de 11 meciuri, de la 0-2 cu Chelsea, iar două din cele trei eșecuri stagionale le-au încasat în deplasare, unde au mai înregistrat un egal și 6 triumfuri.

Numai o dată a cedat Arsenal în anterioarele 11 dueluri cu Southampoton din campionat. Totodată, de Boxing Day, nu a pierdut în Premier League decît o dată, plus 12 succese și 5 egaluri. Notabil, trupa lui Arsene Wenger a adunat cele mai multe puncte ”afară” în tot anul 2015 pînă acum, 38.

Fiecare s-a impus pe propria arenă în disputele din sezonul trecut, Arsenal cu 1-0, Southampton cu 2-0. Precedentul triumf la ”tunarilor” în fieful ”sfinților” datează tocmai din decembrie 2003, scor 1-0. Acum, principalii marcatori sînt Graziano Pelle (6), respectiv Giroud (10, francezul a punctat în 5 din precedentele 6 deplasări), Alexis Sanchez (6), Mesut Ozil fiind lider la pase decisive, nu mai puțin de 15.

Destule absențe în fiecare tabără. La gazde au probleme medicale Stekelenburg, Jay Rodriguez, Gardoș, Forster, totuși Ronald Koeman speră să-l poată folosi pe portarul olandez. Dincolo, Arsenal nu poate conta pe mai vechii accidentați Arteta, Rosicky, Welbeck, Wilshire, Coquelin, Cazorla, iar Alexis Sanchez s-a alăturat listei, urmînd să lipsească pînă la mijlocul lui ianuarie.

AICI GĂSIȚI COTELE LA SOUTHAMPTON – ARSENAL

CHARLEROI – GENK, ora 19:00

Dispută între două vecine de clasament, pretendente la intrarea în play-off-ul de titlu, în care se vor califica primele șase clasate la finalul sezonului regulat. Charleroi se găsește pe a 7-a poziție, cu 27 de puncte, unde tocmai a urcat datorită succesului din restanța de la Mouscron, 1-0. Este ultima formație din top fără golaveraj negativ, 23-23, avînd rezultate inconstante. Alb-negrii s-au impus în precedentul meci de acasă, 2-1 cu Louvain, după o pauză de trei jocuri, cu un egal și două eșecuri. De asemenea, au marcat mereu de 9 meciuri, neprimind gol în doar două. Pe  teren propriu și-au trecut în cont trei succese, patru remize și două înfrîngeri.

Genk se găsește o poziție mai sus, cu un punct în plus, fiind ultima cu golaveraj pozitiv, 23-21. Are cele mai multe eșecuri, 8, din primele opt clasate. Nu a mai pierdut de 3 etape, fără gol luat: două remize albe, apoi 3-0 acasă cu St. Trond. ”Afară” nu a cedat de trei partide, de la 0-1 la Bruges pe 8 noiembrie, apoi a realizat o victorie și o remiză. În total, pe teren străin a înregistrat două succese, trei egaluri (toate 0-0), cinci insuccese.

În tur, Genk a triumfat cu 2-0 (Gorius 45, Dewaest 82). Ulterior, s-a impus și în duelul din Cupă, 1-1 (Buffel 73 – Tainmont 28) / 5-4 la loviturile de departajare. Sezonul trecut, Charleroi a învins acasă, 1-0, și a remizat ”afară”, 1-1. Ultimul succes al lui Genk pe terenul alb-negrilor s-a consemnat în septembrie 2012, scor 2-1. Acum, gazdele îi au suspendați pe Tainmont și Marcq. Dincolo, incert este Okriașvili.

AICI GĂSIȚI COTELE LA CHARLEROI – GENK

Casa Pariurilor

Un comentariu
  • De Craciun se sta in casa? Boxing Day. | spune:

    […] in ce zi a saptamanii pica, au etapa pe 26 decembrie si 1 ianuarie. Se numeste Boxing Day. Andrei Niculescu ii spune Sarbatoarea fotbalului britanic. Cat se poate de […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Toți ceilalți îți spun ce se întîmplă, eu îți spun și de ce se întîmplă
Recomand
Givenchy Sephora
blouseroumaine-shop.com
Vola.ro
Articole recente
Comentarii recente
Twitter
Arhivă