Articolul precedent

SIMEONE ȘI NIMIC ALTCEVA

SIMEONE ȘI NIMIC ALTCEVA

Aura lui Diego Simeone crește pe măsură ce crește și disconfortul vizual al unora față de modul în care Atletico Madrid joacă unele partide. Pe Cholo poți să-l judeci în orice fel, poți să fi de acord cu stilul lui sau să nu empatizezi cu el, dar n-ai cum să-l ignori. El există și nu știu zău dacă nu cumva este în acest moment cel mai bun antrenor din lume. Criteriile aici pot fi mai degrabă subiective, dar ceea ce reușește Simeone la Atletico Madrid nu poate să-ți aducă decât o singură reacție: jos pălăria!

Casa Pariurilor

Despre partida pe care Atletico Madrid a făcut-o miercuri seară, pe ”Calderon”, contra lui Bayern s-a mai scris. S-a mai scris în cu totul alte ocazii, căci confruntarea Simeone vs Guardiola, în varianta bavareză a lui Pep, e o premieră. S-a mai scris însă atunci când Atletico trecea, în două rânduri, de Barcelona în Champions League, s-a mai scris atunci când Realul lui Mourinho, Ancelotti, Benitez și Zidane nu descoperea nicio cale să-i penetreze sistemul defensiv și s-ar fi scris sigur și în 2014, dacă Sergio Ramos nu găsea acea lovitură de cap cu care să ducă în prelungiri o finală pe care fanii lui Atleti începuseră deja s-o sărbătorească. Rețineți această din urmă idee, cea legată de Lisabona, voi reveni la ea pe final.

Ar fi redundant deci să reiau tema organizării defensive a lui Atletico. Și a capacității de rezistență a acestei grupări, prin grupare înțelegând jucători, antrenori și public, căci ei formează, de la venirea lui Simeone, un tot unitar, un angrenaj ce se comportă exemplar indiferent de situații. Rar mi-a fost dat să văd, cred că am mai scris asta, dar n-am ce face, trebuie să repet, rar am văzut o echipă care să pară că joacă în 14 nu în 11, atât de greu se penetrează careul din fața porții lui Oblak. Statisticile lui Simeone în Champions League vorbesc de la sine, probabil că au apărut și-n alte locuri, n-are rost să reiau eu tema. Iar capacitatea antrenorului de a pregăti din punct de vedere tactic partidele importante începe să devină legendară.

Pe cealaltă a stat, de data asta, Guardiola. Și el unul dintre cei mai buni antrenori ai momentului, după unii cel mai bun. Reiau însă și o vorbă pe care sigur am mai scris-o și pe care am auzit-o la Mircea Lucescu, înainte de 1989: ”ca antrenor, ești la fel de bun ca ultimul tău rezultat”. Iar din punctul ăsta de vedere, dragă Pep, ca unul care-ți admiră extraordinar toată traiectoria pe care ai avut-o de când te-ai așezat pe banca tehnică, aș putea să-ți spun că Simeone a câștigat destul de clar primul duel în această semifinală. Mai e însă loc și de revanșă, iar ”Allianz Arena” cred că va dicta sentința în această dezbatere privind cel mai bun antrenor al momentului.

Având în spate un cor de critici care consideră că a schimbat prea mult stilul tradițional al lui Bayern, chestie interpretabilă până la urmă, căci ține de gusturi (eu de exemplu prefer glezna lui Thiago Alcantara contondenței lui Schweinsteiger). Guardiola a decis să mai adauge și el motive. Și l-a lăsat pe bancă pe Thomas Muller, cel mai neamț om al lui Bayern, fotbalistul făcut pentru astfel de meciuri. Mergând mai departe, cred că dacă ar avea posibilitatea să aleagă, ca-n NBA, un jucător de la Bayern, simt că Simeone pe Thomas Muller l-ar alege. E fix pe stilul lui. Guardiola a ales să-l plaseze pe banca de rezerve, într-o mutare ce a surprins suficient de neplăcut în Germania. Planul avea coerența lui. Conștient de zidul ce se va ridica în fața porții lui Oblak, Pep a încercat să lățească terenul cât mai mult și i-a ales pe Douglas Costa și Coman pentru benzi și pe Lewandowski pentru careu. Ca unul care sigur a studiat suferința Barcelonei pe ”Calderon”, Guardiola a căutat să-și folosească mai mult laturile terenului. Partea proastă e că planul n-a ieșit, dar nu neapărat din vina celor doi, ci mai degrabă din cauza lipsei de cursivitate a baloanelor ce urmau să ajungă la ei. Iar aici două ar fi numele care nu s-au ridicat la nivelul așteptat: în primul rând Vidal și-apoi Thiago. În special chilianul a dezamăgit, haotic și de multe ori prost poziționat, călcându-l aproape pe picioare pe Xabi Alonso, l-a tras după el în această spirală negativă și pe Thiago, care n-a fost capabil să inventeze nicio pasă luminoasă. Au fost multe secvențe în meci cu Xabi Alonso și Lahm gesticulând către Vidal pentru a-i corecta poziționarea, iar din acest punct de vedere e de presupus că nu se va regăsi printre titulari la retur. Mai repede l-aș vedea acolo pe Alaba, în condițiile în care marțea viitoare ar putea să reapară în apărare Boateng.

Vola.ro

Apropo de duelul cu Barcelona de care am amintit. Nu vi s-a părut că meciul de miercuri a semănat în foarte multe privințe cu cel din ”sferturi”? Deși exista o mare, mare de tot diferență. Pentru mine a fost bizar să văd cum Bayern ataca aproape în disperare, forțând, cu jucătorii săi căutând să ducă repede mingea în față și certându-se cu arbitrul pentru tragerile de timp ale adversarilor. De parcă meciul era decisiv și nu doar o primă manșă, cu un retur acasă. Chiar și după meci, lamentările din declarații erau suficient de pesimiste. De unde această disperare? Poate din convingerea că și returul se va desfășura pe aceleași coordonate, poate din experiența celor 90 de minute scurse. Jucătorii lui Bayern au simțit acum pe propria piele ce au simțit alții, la fel de valoroși și dotați din punct de vedere tehnic, ce greu e să-i dai un gol lui Atletico. Totuși, 0-1 în deplasare într-o primă manșă nu-i deloc un dezastru, mai ales că Bayern a arătat suficientă forță pe teren propriu. Mi s-a părut că Guardiola a conștientizat asta abia după bara lui Torres, când l-a trimis pe Benatia în teren, pentru un plus de siguranță defensivă.

Ce se va întâmpla la Munchen o să vedem. E posibil orice, căci Bayern poate fi și o mașină de fotbal. Mai sus, sper că n-ați uitat, spuneam că voi reveni la finala de la Lisabona. Dar nu doar la ea. Și la finala de la Bruxelles, de acum 42 de ani. De Cupa Campionilor Europeni atunci. La Bruxelles, Atletico a condus cu 1-0 în prelungiri și a fost egalată în ultimele secunde. Vă sună cunoscut scenariul? La rejucare, așa era regula atunci, Bayern a câștigat cu 4-0. La Lisabona s-a întâmplat la fel, tot cu un 4 în dreptul golurilor primite ulterior de madrileni, după ce fuseseră egalați în ultimele secunde. E limpede că zeul fotbalului are o datorie față de acest club. Roata se întoarce întotdeauna și nu de puține ori au câștigat trofeul echipe care suferiseră în trecut sau îl pierduseră nemeritat. Îmi vine în cap chiar Bayern, cu triumful de pe ”Wembley” ulterior unui eșec nemeritat cu Chelsea. Sau Chelsea, după penaltyul ratat de Terry la Moscova. Și s-ar mai găsi, sunt convins, exemple. Dacă va fi sezonul reparațiilor pentru Atletico și dacă va fi Simeone cel trimis de zeul fotbalului s-o facă vom vedea cât de curând.

Casa Pariurilor

8 Comentarii
  • Jean spune:

    Orice minune tine 3 zile.Mi-a placut Atletico al lui Simeone de 3 ani incoace.Dar parca incep sa ma satur.Parca vad pe interul lui Mourinho.Si pe toti ii auzi :”Ce bine se apara Atletico”.Este mult mai usor sa darami o casa decat da o construiesti.Este mult mai usor sa te aperi decat sa construiesti.

    • Andrei Niculescu spune:

      N-as zice ca e asa usor. Dovada ca nu multi reusesc

      • Emilian spune:

        Sa nu uitam ca Atleti nu stie doar sa se apere. Daca ne uitam o sa vedem ca are al treilea atac din Primera, dupa Barca si Real. Si asta fara ca Simeone sa aiba nici MSN si nici BBC. ?

      • razvan74 spune:

        ba eu vad tot o echipa stil mou, rea in teren, speculand spatii si rugand sfintii ca barele sa nu fie goluri pentru ca atunci scorul final ar fi fost 2-2.. Bayern a fost un tanc bine turat, mie mi-a placut, Vidal haotic dar generos in efort, singura problema e pasa decisiva ce n-a mers cu Lewa. Dar Bayern stie cum se distruge un joc gen atletico, distructiv, vor trage cu toate liniile – pentru ca au 9 jucatori din cei 10 din teren cu sut bun la poarta si din careu si din afara. Daca Muller si Lewa vor schimba si 4-2-3-1 va fi 4-4-2 in alte faze, Atletico va avea mari probleme, pentru ca Pep e unul dintre putinii antrenori ce fac schimbare doar de sistem, nu si de oameni.. sa ne amintim de 3-1 la Madrid cand Barca a mutat si a schimbat sistemul dintr-un gest.. asa cred ca va fi si la Munchen. Iar Atletico a primit creanta cat a jucat fotbal, cu Falcao varf, acum cand e asa defensiva, plateste din nou si Bayern va face o nota de plata mare pe Allianz unde eu cred ca, jucand mai compact si mai atent, Bayern va fi calificata de la pauza..

        • Emilian spune:

          Spune-mi, te rog, o echipa care joaca ofensiv impotriva Barcelonei, Realului sau Bayernului. Nu exista asa ceva, e sinucidere curata. Si altceva: toata lumea zice ca Atletico s-a retras dupa 1-0 si nu a mai contat in atac. Pai nu cumva s-a intamplat asta si pentru ca Bayern este o echipa formidabila, care pur si simplu vine peste tine tot timpul? Bayern isi permite sa ii bage in teren pe Ribery si pe Muller doar pentru minutele de final.Atletico i-a avut pe Savic si pe Fernandez, de care nimeni in afara de familiile lor (si de suporterii din Muntenegru, poate) nu auzise pana atunci. Si tu vrei ca Simeone sa atace, eventual sa isi creeze si vreo 7-8 ocazii mari de gol…

  • Andrei spune:

    Simeone a jucat cu 2 vârfuri (Torres ?i Griezmann) deci nu a folosit o echipa defensiva! Atât ca atunci când se apar? Atletico o face cu întreaga echipa. Nu au banii echipelor mari din Europa dar fac achizi?ii inteligente.
    Asear? noua achizi?ie a lui Simeone (Augusto Fernández) a fost ca un câine de paza la mijlocul terenului – cu o capacitate mare la efort. Îl admir pe Simeone pentru ceea ce face la Madrid. Sper sa câ?tige acest trofeu, îl merita.

  • Ciprian spune:

    Simeone cu gestul lui nesportiv facut in ultimul lui meci in campionat, atunci cand a trimis mingea in teren inten?ionat doar ca sa ii incomodeze pe adversari plus scenetele lui de pe banca, plus jocul lui ultra defensiv nu numai ca devine insuportabil dar si un neprofesionist p?rerea mea. ?tiu, nu po?i sa ii mul?ume?ti pe to?i, dar multora cred ca nu le place acest „aspect”.

  • AndreiC spune:

    Apropo de ce ai scris despre „zeul fotbalului”, si mie mi se pare, cel putin in ultimii 10-15 ani, ca trofeul Champions League nu este este castigat de catre cine se pregateste, de catre cine e cel mai valoros la startul competitiei, ci de catre echipa care isi doreste cel mai mult acest titlu, de catre echipa care este cel mai mult motivata de esecurile din trecut. O dovada este si faptul ca nici o echipa nu si-a aparat trofeul. In momentul de fata Atletico pare favorita la castigarea competitiei indiferent de posibilul adversar din finala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Toți ceilalți îți spun ce se întîmplă, eu îți spun și de ce se întîmplă
Recomand
Givenchy Sephora
blouseroumaine-shop.com
Vola.ro
Articole recente
Comentarii recente
Twitter
Arhivă