SĂ VORBIM ALTFEL DESPRE FOTBAL

 

Doamnelor, domnilor, bun găsit.

Așa cum am promis acum cîteva săptămîni, ne revedem. În .com. În universul generos al internetului, acolo unde e loc pentru toată lumea și e spațiu suficient pentru orice fel de opinie.

Fac presă scrisă din 1994. Am ajuns ziarist din întîmplare, mai mult din dorința de a găsi o modalitate de a merge la meciuri fără să plătesc bilet de intrare. Am reușit ceea ce mi-am propus atunci. Din 1994 nu am mai plătit un bilet de intrare la un meci de fotbal. Dar tot de atunci mi-am legat viața de o meserie tare frumoasă, poate cea mai frumoasă, care mi-a adus, ca orice meserie, deopotrivă momente frumoase și momente mai puțin frumoase. Pentru asta trebuie să-i mulțumesc lui Ovidiu Ioanițoaia, cel care a crezut în mine și m-a convins să încerc, deși la vremea respectivă nu scrisesem nici măcar o carte poștală.

Am trăit multe în 18 ani. E o viață de om pînă la urmă. Am văzut multe, am învățat multe, chiar dacă viața mi-a mai dat niște lecții atunci cînd credeam că le știu pe toate. Am participat la victoria tinerilor ziariști de la ”Sportul Românesc” în fața ”bătrînilor” de la Gazeta Sporturilor, în frunte cu Ioan Chirilă. Am participat apoi la nașterea și creșterea celui mai bun produs media din ultimii 20 de ani, ProSport, acel ProSport condus de Ovidiu Ioanițoaia. Am participat și la decăderea dramatică a nivelului presei sportive, urmare a unei lupte crîncene pentru supremație între două redacții, ce tocmai făcuseră rocadă, luptă ce s-a dus cu toate armele posibile și a avut ca rezultat o alunecare pe panta penibilului, macabrului și a senzaționalului cu orice preț. Am mai participat și la canibalizarea furioasă a unui ziar tipărit din partea unui site cu foame de cifre pozitive. Acum nu pot decît sper că moartea presei tipărite, anunțată de mulți, are aceleași șanse de îndeplinire ca și sfîrșitul lumii prognozat de mayași.

Am fost la două Campionate Mondiale, trei Campionate Europene, 7 finale de Liga Campionilor. Am fost la ultima finală a Cupei Cupelor și la ultima finală a Cupei UEFA. Am scris cronica singurei finale europene pe care a găzduit-o România.

Am scris mii de articole, cronici de meci, analize, opinii. Pentru asta am citit zeci de mii de site-uri de afară și mi-am luat informațiile de unde am putut și de unde am crezut eu de cuviință. Am scris pentru ”Marca”, în Spania, și ”O Jogo”, în Portugalia.

Am condus, timp de 12 ani, probabil cel mai bun departament de fotbal internațional din presa noastră, la ProSport și apoi la Gazeta Sporturilor. Mi-am petrecut sute de nopți schimbînd ediții după etapele de Liga Campionilor sau preliminarii.

Televiziune fac doar de 3 ani. Din 2010 sînt angajat permanent la DigiSport, unde pot fi văzut sau auzit aproape zilnic. Împreună cu doi colegi la fel de pasionați ca mine, Geroge Dobre și Bogdan Socol, am creat singurul talk-show dedicat fotbalului internațional pe televiziunile din România.

Acest blog este creat din dorința de a merge mai departe și pe drumul scrisului. Am multe de spus, pentru că știu unde să caut. Am posibilitatea de a scrie, în sfîrșit, ce vreau, cînd vreau și despre ce vreau. Nu-mi impune nimeni o anumită linie, nu-mi trasează nimeni sarcini.

La fel cum nici eu nu impun nimănui să intre pe acest blog. Cine dorește și acceptă ceea ce scriu eu e bine primit, cine nu, are destule alte variante. Aici nu veți găsi știri ”uluitoare”, bombe de presă ce nu au acoperire, titluri de tip ”I-am Istanbulit” și nici poze cu domnișoare fără prejudecăți. Eu nu am nevoie de accesări cu orice preț, ci un de blog în care să pot scrie ce gîndesc și prin care să intru în dialog cu oameni care împărtășesc aceeași pasiune cu mine. Veți găsi aici și analize, și opinii, și întrebări, dar și răspunsuri la întrebări. Există și un colț al amintirilor mele, dar și unul în care vor scrie oameni care chiar au ceva de spus.

Vă imaginați o viață fără fotbal? Eu nu. Dar vă imaginați o viață în care se vorbește ALTFEL despre fotbal? Eu da. Dacă asta e ceea ce vă căutați, bine ați venit pe www.andreiniculescu.ro .

Mulțumesc anticipat tuturor pentru dezbaterile ce vor urma.

Eu sînt Andrei Niculescu. Toate cele bune.