LA MOARTEA UNUI GENIU DEVENIT LEGENDĂ

LA MOARTEA UNUI GENIU DEVENIT LEGENDĂ

E una din acele veşti care te lasă fără cuvinte. E una din acele veşti ce-ţi poate strica o dimineață, o zi, o săptămână, o lună. E una din acele veşti care îţi aminteşte că traseul unui om pe această planetă e marea necunoscută a fiecărei vieţi. E una din acele veşti pe care n-ai vrea s-o descoperi. Niciodată. A murit Johan Cruyff.  Citeste mai mult …

RONALDO, UN FENOMEN MEREU PERSECUTAT DE ACCIDENTĂRI SI KILOGRAME

RONALDO, UN FENOMEN MEREU PERSECUTAT DE ACCIDENTĂRI SI KILOGRAME

Sîmbătă, pe 19 septembrie, a fost ziua lui Ronaldo. A brazilianului Ronaldo. Cel pe care lumea fotbalului l-a poreclit ”Il Fenomeno”. Se vor repezi destui să completeze frazele de mai sus cu ideea ”adevăratul Ronaldo”. Ceea ce mi se pare absolut nedrept pentru Ronaldo de azi, Cristiano, un fenomen la rîndu-i, indiferent că place unora ori nu place altora. Dar nu despre portughez vreau să fie vorba în rîndurile următoare, ci despre brazilianul Ronaldo. Care a jucat și la Barcelona și la Real, și la Inter și la Milan. Cred însă că, indiferent de echipa pe care o simpatizează, nu există cineva pasionat de fotbal care să spună ceva de rău despre Ronaldo brazilianul.  Citeste mai mult …

25 DE ANI DE LA ”ITALIA `90”. VĂ MAI AMINTIȚI DE ”UN ESTATE ITALIANA”?

25 DE ANI DE LA ”ITALIA `90”. VĂ MAI AMINTIȚI DE ”UN ESTATE ITALIANA”?

Acest text se adresează în principal celor sub 25 de ani. Dacă aveți peste 35 sau ați depășit granița cifrei 4, vă rog să vă opriți pentru o clipă din ceea ce faceți, să închideți ochii și să încercați să vă întoarceți în timp! He he, știu că ați vrea, dar din păcate e imposibil. Ceea ce vă solicitam eu era doar o încercare de a vă reaminti ce făceați în urmă cu 25 de ani pe vremea asta?
Citeste mai mult …

CE-AI FĂCUT, ÎN ULTIMII 10 ANI, DOMNULE MESSI?

CE-AI FĂCUT, ÎN ULTIMII 10 ANI, DOMNULE MESSI?

UPDATE

La textul de mai jos, scris în momentul în care Messi atinsese borna de 400 de goluri în carieră, am adăugat un montaj cu toate cele 253 de goluri marcate de el în Primera Division, ocazie cu care a bătut recordul legendarului Telmo Zarra.  Revăzîndu-le, căci pe majoritatea le-am prins în direct la televizor, foarte multe le-am comentat, unele chiar de pe stadion, l-am redescoperit cu plăcere pe Ronaldinho, cel care l-a luat pe umeri pe Messi, după ce i-a dat ocazia să marcheze primul gol din carieră, aruncîndu-l practic spre glorie. I-am redescoperit pe Eto`o, pe Deco, pe Henry, cei de la care Messi a învățat foarte multe. Dar l-am revăzut și pe Ibrahomovic. Rețineți golurile lui Messi la care a contribuit și Zlatan. Îl veți vedea pe suedez un pic stingher în momentele de bucurie de după. Practic, înțelegem de ce a trebuit să plece de la Barcelona. Ibrahomovic e, în felul lui, un Messi. Amîndoi nu încăpeau la aceeași echipă. Dar amîndoi au locul lor în istoria fotbalului.

În rest, textul de mai jos rămîne valabil.

Ce făceați acum 10 ani pe vremea asta? Probabil că cei mai mulți nu-și mai amintesc. Au trecut totuși 10 ani, veți spune! Și e corect. Există însă și oameni care au încă în minte ziua de 16 octombrie 2004. Mai bine zis seara de 16 octombrie 2004. Acum 10 ani pe vremea asta un puști, un copil încă, se gîndea cu strîngere de inimă dacă va prinde și el cîteva minute într-un meci oficial la prima echipă a Barcelonei. Îmbrăcase el tricoul, dar în două ”amicale” cu FC Porto și Marseille. Ceea ce-i altceva. Un meci oficial e un meci oficial. Fie și cîteva secunde pesemne că-și dorea Lionel Messi să zăbovească pe gazon. Scenariul era ideal, un derby cu Espanol, Barcelona lui Ronaldinho, Eto”o, Deco și Rafa Marquez, cu Rijkaard antrenor, fiind lider în acel moment în Primera Division. Espanol începuse bine, era pe locul 5 și visa să bată pe Barcelona, mai eles că Rijkaard avea multe probleme de lot, foarte mulți accidentați, printre ei Motta, Edmilson și Giuly, dar și foarte mulți jucători abia reveniți de la echipele naționale, cu problemele ce decurg din acest aspect.

emdCotidianul ”El Mundo Deportivo” prezenta o simplă știre, în partea de jos a paginii 6, cu posibilitatea ca Messi să debuteze. ”Cel mai cunoscut dintre tineri”, scria cotidianul catalan. Alături de el, Damia, Carlos Pena sau Oriol Riera. Unde este Messi azi și unde sînt ceilalți e ușor de descoperit, o simplă căutare pe Wikipedia lămurește pe toată lumea.

Și Messi a intrat. Purtînd numărul 30, la 17 ani, 3 luni și 22 de zile, Messi a fost introdus în locul lui Deco, autorul unicului gol al meciului. A jucat 8 minute, pe care, așa cum a declarat ulterior, le va ține minte toată viața. La 17 ani, majoritatea băieților de această vîrstă au cu totul alte preocupări, au cu totul alte lucruri în minte. La 17 ani, Lionel Messi se pregătea să intre în istorie.

Pentru că, da, Messi a intrat în istoria fotbalului și acolo va rămîne. Oricare ar fi sentimentele, dictate în primul rînd de factori subiectivi, nu cred că există cineva zdravăn la cap care să pună la îndoială valoarea acestui fotbalist colosal. Nu cred că există cineva în deplinătatea facultăților mintale care să spună despre Messi că e un fotbalist slab. Poate să-ți placă sau nu de el, îl poți înjura sau nu, dar nu cred că-i poți nega valoarea.

Imediat după 1989, prin România circula o expresie: ”Ce-ai făcut în ultimii 5 ani?”. Să presupunem că cineva i-ar pune această întrebare lui Messi. Și ar dubla numărul anilor. ”Ce-ai făcut dumneata în ultimii 10 ani domnule Messi?”. În caz că Messi ar fi prea ocupat să răspundă, rămîne obiectul muncii sale. Golurile. Dincolo de trofeele pe care le-a cucerit și pe care nu are rost să le reamintesc, golurile, unele memorabile, vor rămîne peste timp. Așa că vă propun să le revedem, de la primul gol, marcat cu Albacete, la golul 401. Lipsesc cele marcate în ultimele 10 zile, dar cu siguranță ele se vor regăsi la retrospectiva celor 500 de goluri pe care nu cred că se îndoiește nimeni că le va marca. Messi are doar 27 de ani.

Nu de mult, a bifat și Cristiano Ronaldo borna de 400 de goluri. Am sărbătorit-o aici la momentul respectiv. Așa cum o fac și acum. Cu bucuria, de care am amintit și nu o să obosesc să amintesc în continuare, că putem fi contemporani cu asemenea sportivi formidabili. Și am mai spus-o, a dezbate la infinit pe tema care dintre ei e mai bun nu ne folosește la nimic. Nici măcar ideea că ei doi puteau fi coechipieri, posibilitate care chiar a existat, nu ne aduce nimic. Ne face doar să pierdem timpul pe care ar trebui să-l petrecem admirîndu-i. Așa cum trebuie să faceți vizionînd golurile lui Messi.

Vizionare plăcută!

E TIMPUL PENTRU CHAMPIONS LEAGUE, E TIMPUL CELOR PUTERNICI

E TIMPUL PENTRU CHAMPIONS LEAGUE, E TIMPUL CELOR PUTERNICI

Am spus-o de mai multe ori. Cea mai importantă competiție din lume la nivelul echipelor de club are două variante într-un sezon. Mai întîi avem Liga Campionilor. În faza grupelor, cu meciuri multe și majoritatea frumoase, dar și cu prezența printre coloși a unor echipe mai mici.
Citeste mai mult …

IN MEMORIAM ALFREDO DI STEFANO

IN MEMORIAM ALFREDO DI STEFANO

S-a stins Alfredo Di Stefano. La 88 de ani, pe care abia ce i-a împlinit pe 4 iulie. Nu mult timp după, în timp ce se uita la un meci de fotbal de la Mondialul brazilian, a suferit un atac cardiac. Inima sa atît de încercată s-a luptat, însă în cele din urmă a încetat să mai bată.

E o zi tristă pentru fotbal. Ne despărțim de una dintre cele mai mari figuri pe care acest sport a fost capabil să le ofere. Trăim timpuri în care Messi, Cristiano Ronaldo, Neymar sau alții ca ei ne acaparează ecranele televizoarelor, ale calculatoarelor, ale tabletelor și ale telefoanelor mobile. A existat însă și o vreme în care toate acestea nu se inventaseră, în care imaginile erau alb-negru, iar mingea de fotbal avea șiret. Acelea au fost timpurile în care un argentinian poreclit ”Săgeata blondă” venea în Europa și-o cucerea definit. Acesta a fost Alfredo Di Stefano, omul de care sînt legate primele 5 Cupe ale Campionilor Europeni, cîștigate de manieră consecutivă și foart clară de Real Madrid. 5 din cele 10 actuale.

Destinul lui Di Stefano nu are cum să nu fie legat de aceste trofee. Poate că așa a fost să fie, ca exact în anul în care Real Madrid a cîștigat ”la decima”, omul care a adus-o pe prima să plece din această lume. S-a bucurat de acest trofeu ca și când ar fi fost primul. Iar acum a plecat într-o altă lume, să le povestească lui Ferenc Puskas și Santiago Bernabeu cum stă treaba cu fotbalul 50 de ani mai tîrziu.

Pentru cine nu știe, Alfredo Di Stefano a fost primul mare nume disputat de Real Madrid și FC Barcelona. A ajuns la Madrid, după ce jucase în cîteva meciuri amicale în tricoul Barcelonei. După o istorie rocambolească, zice-se că la intervenția lui Franco, dictatorul spaniol avînd legături afective cu clubul din Madrid. Aveți întreaga poveste, spusă chiar de cei implicați, mai jos:

Și pentru că imaginile vorbesc cel mai bine atunci cînd vine vorba de un fotbalist, vă invit să-l descoperiți pe Alfredo Di Stefano așa cum a fost. De multe ori genial, de foarte multe ori decisiv. Sînt două filme documentare care pot reliefa personalitatea celui care a fost ”La Saeta”.

Odihnească-se în pace!

Primul film:

Cel de=al doilea film:

Toți ceilalți îți spun ce se întîmplă, eu îți spun și de ce se întîmplă
Recomand
Givenchy Sephora
blouseroumaine-shop.com
Vola.ro
Articole recente
Comentarii recente
Twitter
Arhivă