Articolul urmator

MOMENTUL SCHIMBULUI DE GENERAȚII

MOMENTUL SCHIMBULUI DE GENERAȚII

Avem așadar careul de ași pentru acest sezon de ”Corona Champions League”. Un careu reprezentat, de fapt, de două campionate, două ”Belarusuri” în ale fotbalului, stăpânite în manieră dictatorială, dar care au reușit să strecoare în semifinale alte două grupări. Pe care nimeni nu le lua în seamă acum două săptămâni.

Acum două săptămâni toată lumea aștepta Barcelona-Bayern. Finala din ”sferturi” ni se zicea. Și ce meci remarcabil a fost! Ce fotbal ”care pe care”, ce acțiuni contondente, ce numere personale, cum contraatacau unii la atacurile celorlalți, ce răspunsuri inspirate găseau! Totul a fost frumos până când s-a auzit fluierul de start al arbitrului, care a cam stricat frumusețea de duel din ziare. Cineva trebuia totuși să anunțe că ”urmează imagini care vă pot afecta emoțional”, căci cele 90 de minute ulterioare n-au fost decât un film cu accente pornografice, ce trebuia interzis copiilor, căci la momentele cu orgasm multiplu și sex în grup se mai adăugau din când în când cele cu accente violente, greu de privit. Am descoperit vineri seară că și impotența poate fi introdusă într-o peliculă de acest gen.

La modul serios acum, ceea ce s-a întâmplat la Lisabona era oarecum de anticipat. Nu un dezastru de asemenea proporții pentru Barcelona, dar un succes al lui Bayern, da. Barcelona terminase sezonul intern încruntat, într-un amestec de frustrare, oboseală, stres, eventual plictiseală. Tot ce-și doreau Messi și ceilalți era o vacanță în care să uite. Pe undeva, era mai bine să nu se califice cu Napoli. În același timp, Bayern încheia Bundesliga zâmbind, bucurându-se de fotbal și succese, cu o stare de spirit excepțională, abia așteptând să reintre în luptă, în Champions League. Simțind momentul prielnic.

Să ne înțelegem, acest 8-2 nu e un rezultat normal între două cluburi cu asemenea anvergură. La fel cum n-a fost nici acel 7-1 al Germaniei cu Brazilia. E însă un rezultat ce ar trebui să spargă bula de săpun în care se afla Barcelona de ani buni. De la plecarea lui Guardiola, mai exact. La Barcelona s-a trăit prea mult în această perioadă pe umerii lui Messi, lumea privea la reușitele starului argentinian și nu observa că fotbalul se schimbă, că există cicluri care se termină, că jucătorii, în frunte chiar cu Messi, îmbătrânesc și nu mai pot juca la fel.

Lumea se așteaptă la schimbări la Barcelona. Dar asta e greu de făcut, într-un timp atât de scurt. Nici măcar alegeri nu se pot organiza așa repede, căci, imediat începe noul campionat. Ar trebui să urmeze un sezon de tranziție, poate chiar de sacrificiu, în care totul trebuie gândit profund și sincer. Începând chiar de la Messi.

PEP A CÂȘTIGAT LA NYON, DAR A PIERDUT CU LYON

Guardiola parcă a vrut sâmbătă să întindă o mână de ajutor fostului său club. Poate și al viitorului, mai vedem vara viitoare. Se vorbea prea mult de eșecul Barcelonei, așa că a mai limitat el volumul discuțiilor și a mai preluat din critici. E încă un sezon european ratat pentru City, dar mai ales pentru Guardiola, a cărui aură începe să pălească. Dacă a vrut să evite un meci cu ”balaurul” Bayern, i-a ieșit. De fapt, ăsta ar fi singurul lucru care i-a ieșit sâmbătă.

Acum 10 ani pe vremea asta, lumea era împărțită între Messi, Pep, Cristiano, Mou. Acum toți patru s-ar putea strânge, eventual pe iahtul lui Cristiano, să vadă noile figuri, Hansi, Nagelsmann, Kylian, Alphonso, plus pe cei doi care fac legătura între epoci, Thomas Muller și Neymar. Ceva îmi spune că unul dintre aceștia doi va fi jucătorul turneului.

Un comentariu
  • Matei spune:

    Acum 10 ani a fost acea semifinala memorabila intre Barca si Inter, urmata de triumful Spaniei la Mondial. Intradevar, Pep si Mourinho, la brat cu Messi si Cristiano, dadeau ora exacta in fotbal. Sa recunoastem, au fost zece ani minunati de care ne-am bucurat cu totii. Daca Madridul a reusit sa se reorganizeze si sa continue seria succeselor, Barcelona dupa Pep a parut un fel de “Caritas” in care conducerea a “sifonat” sume impresionante de bani pe transferuri ratate (plus impresari si salarii). Numai Dembele (ce ratare in meciul tur cu Liverpool!), Coutinho si Griezmann au costat impreuna 400 de milioane de euro. Aproape cat a cheltuit Liverpool pe transferuri in ultimii 5 ani. Banii aruncati pe geam de Barcelona nu au venit din neant. Capitalizand talentul lui Messi, dar si atractia turistilor pentru Costa Brava, conducatorii clubului au marit constant preturile la bilete si articole, in ciuda unui stadion cu aproape 100,000 de locuri. Asa s-a ajuns ca numai din meciuri multinationala Barcelona sa stranga 200 de milioane de euro pe an, aproape jumatate din bugetul lui Juventus. Performantele Barcei s-au construit pe umerii din ce in ce mai subrezi ai lui Messi, care, nu era oare de asteptat?, au inceput sa cedeze. Cum trupa de mercenari (Arthur nici nu a mai vrut sa joace!) este departe de generatia “de aur” a lui Pep, caderea a fost inevitabila. Alegerea lui Setien este demna de FCSB, pentru ca acolo aducerea unui tehnician care antrenase, printre altele, o echipa de fotbal pe plaja ar fi vazuta ca o alegere logica. Aceasta numire este reprezentativa pentru o strategie cu totul falimentara care nu a permis clubului (si fotbalului, in general) sa scoata in evidenta la maximum talentul extraordinar al lui Messi.
    Tare mi-e ca indiferent ce se va intampla (antrenor, conducatori, jocatori) pentru Barcelona va urma o cadere in care un sezon precum cel recent incheiat, fara niciun trofeu, nu va mai fi considerat o exceptie. Dar despre asta, poate in editorialul urmator.
    PS. Pleaca Messi la Inter?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Toți ceilalți îți spun ce se întîmplă, eu îți spun și de ce se întîmplă
Recomand
Givenchy Sephora
blouseroumaine-shop.com
Vola.ro
Articole recente
Comentarii recente
Twitter
Arhivă