Articolul precedent

DILEME ÎNAINTE DE CLASICO

DILEME ÎNAINTE DE CLASICO

Mai e puțin și începe meciul pe care fiecare iubitor al fotbalului, chit că nu e un mare fan al celor două combatante, îl are marcat în calendarul fiecărui sezon: El Clasico. Încă o pagină din acest roman de mare succes al sportului mondial. Romanul unei dușmănii ce a depășit granițele Spaniei, dar și al unei legături stranii între două amante cu același țel: fotbalul. Una fără cealaltă nu putea exista, mărirea unora înseamnă decadența celorlalți, un principiu al vaselor comunicante trecut din fizică în fotbal. Place sau nu unora, convine sau nu altora, ”El Clasico” e singura confruntare care-n ziua de azi oprește planeta în loc pentru 90 de minute și o împarte în două. Se vor găsi cu siguranță și cîțiva care să spună că nu-s interesați de acest meci. E problema lor, deși nu i-aș crede în totalitate, mai degrabă văd în asta o tentativă de a-și expune o falsă superioritate bazată pe un sentiment de inferioritate pe care-l au din cine știe ce motive.

Casa Pariurilor

Nu-i foarte simplu de făcut o avancronică a acestui joc. Și nu pentru că n-ar exista informațiile necesare, ci tocmai de aceea. Extrem de mediatizate fiind, cele mai mediatizate cluburi ale lumii cred, Real Madrid și FC Barcelona sînt practic dezbrăcate de secrete, iar informațiile venite dinspre cele două tabere abundă. Paradoxal însă, deși sînt două echipe pe care le cunoaște toată lumea, există încă foarte multe întrebări. În ambele tabere. Și e normal să fie așa, ”El Clasico” nu e un meci obișnuit, el poate condiționa în bine sau rău tot sezonul. Nu-i același lucru să cîștigi un astfel de meci sau să-l pierzi. Starea de spirit se schimbă în funcție de rezultat, iar fotbalul e o stare de spirit, nu-i așa?

Cel mai mare semn de întrebare îl vizează pe Messi. Va juca sau nu va juca argentinianul? Să recunoaștem, un Clasico fără Messi ar avea un pic mai puțină culoare. Informațiile dinspre Barcelona, filtrate foarte atent de clubul catalan, care are un aparat de comunicare și propagandă colosal, spun că el este complet refăcut. E posibil ca asta să fie și o strategie, dar probabil că așa e. Însă una e să fi refăcut din punct de vedere medical, adică să primești acceptul medicilor de a te antrena normal și de a juca, și alta e să fi refăcut din punct de vedere al formei. Iar Messi nu e. E foarte greu, aproape imposibil, ca un fotbalist să revină, după două luni de absență și doar cîteva antrenamente complete, exact în forma pe care o avea în momentul accidentării. Cazuistica spune că lucrul ăsta, recuperarea formei maxime, se face într-un timp oarecum egal cu cel petrecut în afara gazonului. Dar experiența în ceea ce-l privește pe Messi spune că simpla lui prezență lui în teren e un factor ce generează panică în rîndul adversarilor și mai multă încredere în rîndul colegilor. Chiar fără să fie în formă, ba chiar accidentat fiind (amintiți-vă de returul cu PSG din Champions League de acum trei sezoane) Messi e capabil să inventeze ceva. Însă, ca să terminăm acest capitol, eu cred că ar fi o surpriză prezența lui în echipa de start. Mai degrabă îl văd pe bancă, pregătit pentru orice.

La Real Madrid nu există semne de întrebare în ceea ce privește lotul. Rafa Benitez a reușit să-și recupereze întreg efectivul fix înaintea celui mai important meci al sezonului intern. Există însă o mică problemă. Sergio Ramos. Are probleme la umăr, se va opera imediat după Clasico, dar a ales să amîne intervenția pentru a fi pe ”Bernabeu” la acest joc. Va face infiltrații, dar asta nu alungă pe deplin problemele. S-a văzut la Sevilla, în etapa precedentă, unde umărul i-a cedat fără să fie atins de nici un adversar. Și a fost nevoit să iasă. Cu urmările știute în evoluția echipei și a scorului. Poate că de aceea a insistat și el să joace. Prezența lui Ramos asigură acea stare de spirit, pe care italienii o numesc ”grinta”, e totuși căpitanul echipei, iar un Clasico îl motivează suplimentar. Există însă această preocupare, legată de umăr. Nimeni nu-l va proteja, chit că Luis Suarez a promis că nu-l va ataca brutal pe acel umăr, e totuși un ”Clasico”, nimeni nu mai stă să se gîndească la așa ceva.

Vodafone

Rămînînd la Real Madrid, dacă tot are lotul întreg la dispoziție, pe capul lui Rafa Benitez au venit dilemele. Ce formulă de start să folosească, pe cine să lase pe bancă, în ce fel să abordeze partida. Cotidianul ”Marca” făcea zilele trecute un soi de analiză a acestor dileme, prezentînd toate formulele posibile de la mijloc în sus, mergînd pe ideea că apărarea e deja fixată.

dilemebenitez

E recunoscut felul în care Rafa Benitez pregătește astfel de meciuri. Cu mare accent pe detalii, cu jocul adversarului disecat în cele mai mici amănunte, dar și cu multă disciplină tactică. Aceste meciuri sînt specialitatea lui, încă de pe vremea cînd era la Liverpool, iar acum a și avut timp suficient să pregătească totul, căci a avut destul de puțini jucători plecați la echipele naționale. Marele semn de întrebare se leagă de Casemiro. N-ai zice că brazilianul a devenit un astfel de subiect, dar în jurul lui se construiesc diversele scenarii. Cu Casemiro în teren, Real beneficiază de mai multă siguranță defensivă, fără el crește calitatea, dar apar și riscurile. Dacă n-ar fi la Real Madrid, sînt convins că Benitez ar juca din start cu Casemiro. La Real există însă și alte considerente ce trebuie luate în calcul. E un moment delicat, căci dacă începe cu Casemiro, Benitez arată că are personalitate, dar și riscă foarte mult, căci dacă pierde (în fond, Barcelona îl poate bate și cu Casemiro și fără Casemiro) creditul său se cam termină. Cu Casemiro în teren, ar însemna ca unul dintre James Rodriguez, Kroos, Bale, Isco sau Benzema să rămînă pe bancă, fiindcă Modric și Cristiano sînt de neatins din acest punct de vedere. Dacă Isco e deja obișnuit cu această situație, iar James Rodriguez deja a trimis săgeți către Benitez tocmai din Columbia, mulți spun că Toni Kroos ar fi cel vizat să ia loc pe bancă în situația în care Benitez nu renunță la Casemiro.

Există și o altă posibilitate. Anume ca Benzema să fie cel sacrificat. Se spune că i-ar fi ieșit de la inimă lui Florentino Perez după recentul scandal în care a fost implicat. Pentru Florentino, Benzema a fost un soi de pariu personal, căci a fost un transfer pe care el însuși l-a coordonat, ducîndu-se inclusiv la atacant acasa, după un Lyon-Real Madrid din Champions League, pentru a-l convinge. La vremea aceea și-l dorea foarte mult și Guardiola la Barcelona, dar Florentino a fost mai persuasiv. Ca Benzema să sară din schema pentru Clasico, ar însemna ca Ronaldo să joace iar fără cel mai important aliat al său din teren, dar și într-o poziție pe care nu o prea place. Iar Cristiano în astfel de meciuri are un rol foarte important, indiferent de forma în care se află.

Vola.ro

Pentru Luis Enrique lucrurile sînt mai simple. Deși cred că ar vrea să aibă dilemele lui Rafa Benitez. Nu le are pentru că nu are la dispoziție jucătorii care să-i creeze aceste dileme. Și Rakitic, alt accidentat important, s-a refăcut, dar toate datele converg spre rolul de rezervă al internaționalului croat. Singurul semn de întrebare al lui Luis Enrique vine din zona apărării, unde rămîne de evaluat în ultimele ore de dinaintea meciului starea lui Mascherano, forțat de meciul Argentinei în Columbia la un voiaj ceva mai obositor. Aceeași situație e și la Neymar, dar brazilianul nu poate fi scos din nici o schemă, mai ales în condițiile situației lui Messi. E posibil ca în locul lui Mascherano să apară Mathieu sau Vermaelen, e însă destul de puțin probabil.

Ca de obicei în astfel de partide, detaliile vor face diferența. Felul în care se apără Dani Alves e unul dintre ele. Felul în care se apără Marcelo, de asemenea. Chiar Danilo, dacă se va merge pe mîna lui. Felul în care va izbuti Pique să treacă peste atmosfera ostilă de pe ”Bernabeu” e un alt punct de interes. Felul în care vor rezolva ambele echipe fazele fixe, știut fiind că-n ultimele dueluri directe am avut goluri din astfel de faze. Probabil că echipa care va face cele mai puține greșeli va avea de cîștigat. Cum rezultatul de egalitate nu-i atît e rău pentru nici una dintre cele două rivale, pentru Barcelona în special, dar și pentru Real dacă stăm să ne gîndim, e posibil inclusiv să avem un meci mai așezat, mai închis, ca-n alte dăți.

Tocmai pentru că sînt atîtea posibilități și orizontul de așteptare e foarte mare. Să fie fotbal, așadar!

Casa Pariurilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Toți ceilalți îți spun ce se întîmplă, eu îți spun și de ce se întîmplă
Recomand
Givenchy Sephora
blouseroumaine-shop.com
Vola.ro
Articole recente
Comentarii recente
Twitter
Arhivă