Articolul precedent

DEZBATEREA, CONTEXTUL ȘI TIMPUL

DEZBATEREA, CONTEXTUL ȘI TIMPUL

De fiecare dată cînd Messi marchează un gol cosmic, un adjectiv se sinucide. Atunci cînd Cristiano Ronaldo reuşeşte o prestaţie precum cea din ultima partidă, metaforele iau și ele calea sinuciderii. Cînd cei doi sînt puși față în față, sinuciderea devine în masă. Adjectivele sînt brusc puţine, metaforele la fel, parcă toate au fost folosite, e greu să găseşti ceva inedit pentru a descrie o parabolă, o acţiune, un şut sau o pasă. Şi atunci nu-ţi rămîne altceva de făcut decît să deschizi celebra discuție: cine e mai bun, Messi sau Cristiano?

De cîte ori aţi auzit această dezbatere în ultima vreme? De cîte ori v-aţi contrazis cu cineva, cu argumente, pe această temă? De cîte ori aţi spus că da, Messi e cel mai bun sau, după caz, că nu, nu e cel mai bun. Iar acest “după caz” devine deja chestie de preferinţă personală, plecînd evident şi de la vîrsta fiecăruia.

A fost ziua lui Maradona, prilej pentru mulți să declare că Diego e cel mai mare fotbalist din toate timpurile. Alte dezbateri, alte păreri împărțite, alte diferențe de opinii și, inevitabil, alte certuri. După unii, n-ar fi Maradona. După alţii ar fi Pele. Nu puţini cred că e Zidane. Destui îl văd pe Johan Cruyff. Există şi păreri pro Eusebio, Di Stefano, Ronaldinho. Cei mai tineri, al căror orizont informațional nu se întinde prea departe (nu din vina lor, evident, deși cei mai bătrîni simt o ușoară invidie față de cei mai tineri), cred că lupta pentru supremația istorică se duce, ați ghicit, între Messi și Cristiano.

Cît de corecte sînt oare aceste aprecieri? Trăim într-o lume în care oamenii sînt tot mai mult guvernaţi de certitudini, cei care mai au şi dubii sînt din ce în ce mai puţini. “Cutare e cel mai bun pentru că aşa cred eu!”. De cîte ori aţi auzit această exprimare?! ”Cutare e un bou pentru că nu are aceeași părere cu mine, eu fiind evident mult mai deștept”.

BILETE DE INTRARE LA MECIURILE DIN CHAMPIONS LEAGUE GĂSIȚI AICI:

Dezbaterea în sine e falsă. Motivul e atît de simplu încît nu-l vedem. Fotbalul e un sport de interactivitate colectivă, unde nu există lupta unui individ contra altui individ decît la o scară redusă. Nici măcar statisticile abundente nu oferă o bază de plecare, căci ele aduc doar nişte date, importante în context, dar nu determinante. Ne putem întreba cine e mai bun între Nadal şi Djokovici, ne-am întrebat ani de-a rîndul între Karpov şi Kasparov, între Borg şi McEnroe, între Carl Lewis şi Ben Johnson. E o diferenţă. Ei stăteau faţă în faţă, fiecare cu forţele lui.

Messi e determinant la Barcelona, dar în “naţionala” Argentinei nu e, pentru că diferenţele dintre cele două grupări sînt mari. Acelaşi lucru e şi la Cristiano. Una e Real Madrid, alta e Portugalia. Nimeni în fotbal n-a reuşit de unul singur. Se vorbeşte de Maradona, dar se uită pe cine a avut Maradona lîngă el, cu Argentina şi la Napoli. Valdano, Burruchaga, Ruggeri sau Batista, ori Careca, Alemao, Ferrara nu erau doar piese de umplutură. Zidane nu putea fi acelaşi fără Djorkaeff, Deschamps, Blanc sau Henry, Cruyff fără Neeskens sau Rensembrink, Pele fără Garincha, Vava sau Rivelono.

Timpul e și el important. Cumva un Mercedes din 2012 are aceleaşi caracteristici ca unul din 1986? Sau ca unul din 1970? Sigur un BMW de azi e mai bun decît unul de acum 40 de ani. Timpul nu stă pe loc, ştiinţa nici atît, iar fotbalul e şi el o ştiinţă. Messi beneficiază de avantajul mass-media. Cristiano la fel. De fiecare dată cînd ei marchează un gol cosmic, lumea începe să scrie. O ştire, un editorial, o opinie, un sms, o postare pe reţele de socializare. Maradona n-a avut şansa asta. Pele nici atît. Presa era alta, fotbalul era altul, lumea era alta. Nimic nu era comparabil cu ce e azi. Pînă şi faulturile parcă sînt altfel acum.

BILETE DE INTRARE LA TOATE MECIURILE DIN PRIMERA DIVISION GĂSIȚI AICI:

Contextul e fundamental în fotbal. Comparaţia nu se poate face departe de preferinţele individuale ale fiecăruia dintre noi, dar mai ales departe de ceea ce reprezintă ei în grupurile din care fac parte. Mai nou s-a trezit și Sepp Blatter să-și exprime o părere. Ar avea tot dreptul, dacă n-ar fi președintele FIFA. Așa că reacțiile n-au întîrziat, chit că vorbele lui Blatter n-au fost nici pe departe atît de aspre la adresa lui Cristiano și laudative la adresa lui Messi. Eu însumi am scris despre diferențele dintre cei doi, e ceva ce simte multă lume. Dar reacțiile sînt și ele dictate de elementele subiective. Cînd am postat pe acest blog două filme documentare, unul despre Messi altul despre Cristiano, mi s-a reproșat că filmul despre Messi e mai lung. De parcă l-aș fi făcut eu. Cîteodată, pînă la nebunie e doar un pas.

Ne putem întreba la nesfîrşit cine e mai bun, Messi sau Cristiano? Ne putem certa pe tema asta. Ne putem imagina chiar că Messi şi Cristiano ar încinge o cafteală dacă, presupunere absurdă, s-ar întîlni pe înserat pe o stradă pustie. Mult mai bine ar fi totuşi să ne bucurăm că sîntem contemporani cu ei, că putem admira, săptămînă de săptămînă, ceea ce pot ei realiza. Să nu uităm că timpul în fotbal e limitat! Şi, mai ales, să nu uităm altceva, mult mai important! Că fiecare experienţă trăită alături de o altă fiinţă nu se va mai repeta niciodată. Din păcate, am vrea să retrăim vremurile în care Maradona era cel mai bun. Sau Pele. Sau cînd Cruyff făcea ce voia pe teren. Din păcate asta nu se poate.

Peste 20 de ani, dacă ne vom mai regăsi pe planeta asta, ne vom aminti cum un băiat timid, nu foarte înalt, Lionel pe numele lui, bătea record după record şi cîştiga trofeu după trofeu, fiind bănuit a fi cel mai bun din istoria fotbalului. Și ne vom aminti cum un alt băiat, mai înalt și mai bine făcut, mai prezentabil și mai puțin timid, dar la fel de bun fotbalist, dădea peste cap recordurile. O vom face privind, în 3D pesemne sau în cine știe ce mod, cum un alt băiat, poate mai înalt, poate mai timid, sau poate o fată, de ce nu?, va face ca Messi să fie doar o amintire frumoasă a unor ani grei.

Pînă atunci, avem tot timpul din lume să dezbatem. Doar că pierdem din timpul pe care ar trebui să-l petrecem admirîndu-i.

14 Comentarii
 • Cristi spune:

  De fiecare data spui lucrurilor pe nume , chiar daca poate ai o simpatie pentru unul din ei , nu ai lasat niciodata sa se vada asta.
  Felicitari. Bine punctat

 • bogdan spune:

  Nu pierdem multa vreme spunand adevarul evident: Cristiano este cel mai bun.
  Am pierdut 30 de secunde sa scriu asta :)).

 • vechiu daniel spune:

  Total de acord cu tine Andrei…eu is fan Cristiano…pe langa valoarea pe care o are…eu apreciez f mult cum a ajuns el aici …prin multa munca si ambitie inimaginabila…nu zic ca Messi nu a avut aceste ingrediente, dar cum am mai auzit la multi eu zic ca Messi e maimult talent iar Cristiano maimulta munca la sala si mai multa ambitie de a reusi si asta apreciez cel mai mult la el…cat despre Blatter…omul a fost penibil…nu poti sa afirmi asa ceva in public tinand cont de functia pe care o ai…poate cu prietenii la o bere da…ar trebui sa se retraga…a trecut vremea lui!

 • Andrei spune:

  Daca Blatter ar fi folosit cuvintele dvs. despre Messi”b?iat timid, nu foarte înalt”s-ar fi scandalizat toata Barcelona.

  • Luchian Mihalcea spune:

   Nu este adevarat! „Baiat timid, nu foarte inalt” … de ce s-ar scandaliza? Toata lumea stie ca Messi e scund si toata lumea stie ca este un copil timid. Pot fi si calitati, depinde cum privesti. Scund … este de cele mai multe ori in acantajul lui datorita centrului de greutate. Si timid … este exact lucrul pentru care foarte multa lume il iubeste.

 • Radu- altul- spune:

  ei domina o epoca pt caau avut ghinionul sau norocul sa coincida, ghinionul pt ca vor fi intotdeauna unii pro si altii contra. Maradona nu avea rival la fel cum nu a avut nici Pele ,si poate nici Cruyff….dar si norocul pt ca fiind contemporani concurenta dintre ei , au dus fotbalul lor pe niste culmi impresionante….concurenta dintre ei a reusit sa rupa acele recorduri. Probabil de acum nu vom mai cauta unul bun , cel mai bun , ce vom cauta o pereche de asi ….

 • Luchian Mihalcea spune:

  Felicitari pentru un articol de nota 10, Andrei! Bafta in continuare!

 • Valentin Cismaru spune:

  Sincere felicitari pentru un articol de nota 10+, Andrei! Mult succes in continuare, faci o treaba excelenta … spunand lucrurilor pe nume pacat ca foarte multi o iau in nume personal si se simt jigniti sau contrariati, apreciez spiritul tau de sportivitate si de obiectvitate.

 • Gaby spune:

  ok andrei ne bucuram de cei doi dar vine acum ianuarie si ne trezim ca baiatul asta timid ia inca un balon de aur el ne mai jucand fotbal la nivelul unui balon de aur de pe la inceputul anului si castigand balonul doar pentru ca e el „baiat bun”

 • horatiu10 spune:

  felicitari andrei pentru al 10 x 14 x 7 lea ;) super articol !

 • Cristian spune:

  Evident, il simpatizezi pe Messi!(glumesc)Am accesat lincul catre articolul cu cele doua filme despre cei doi insa cel al lui Ronaldo nu mai merge. Poti sa-mi spui te rog cum se numea?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Toți ceilalți îți spun ce se întîmplă, eu îți spun și de ce se întîmplă
Recomand
Givenchy Sephora
blouseroumaine-shop.com
Vola.ro
Articole recente
Comentarii recente
Twitter
Arhivă