Articolul urmator

CETĂȚEANUL HAALAND. ERLING HAALAND

CETĂȚEANUL HAALAND. ERLING HAALAND

”Cetățeanul Kane” cred că ar fi sunat mai bine. Ca titlu mă refer, deși acum e de discutat – sunt convins că se va discuta și-n viitor – dacă nu cumva și fotbalistic ar fi sunat mai bine. De altfel titluri de genul ”Cetățeanul Kane” sau care să conțină această idee s-au dat destule în vara trecută, după ce, la final de iulie, ”Sun” ieșea într-o luni, pe prima pagină (nu pe ultima așa cum se întâmplă de regulă cu tema centrală de la sport), cu informația, prezentată drept certă, că Harry Kane va ajunge la Manchester City pentru 180 de milioane de euro. Că n-a ajuns, știm bine cu toții, că și-ar fi dorit, și asta cred că înțelegem. În schimb a ajuns Haaland. Acum. Sau de-acum înainte.

Nu cred că e întâmplător faptul că transferul e anunțat la câteva zile de la eliminarea din Champions League. Suporterii lui City aveau nevoie de un pansament pentru rănile încă sângerânde după ”Bernabeu”. Și după cum s-a mișcat De Bruyne în partida cu Wolverhampton de miercuri seară e posibil ca și vestiarul să fi avut nevoie de un anunț de genul ăsta, care să-l scoată un pic din amorțeală. Și asta pentru că City a pus într-adevăr mâna pe unul dintre cei mai buni fotbaliști ai momentului, dar și pe unul dintre cei mai promițători atunci când vine vorba de viitor. Pe Haaland l-au vrut toți, de permis însă și-l permiteau doar vreo 3-4 echipe. Guardiola l-a ales pe el, el l-a ales pe Guardiola și cred că e cea mai bună soluție în acest moment pentru ambii.

EXEMPLUL HARRY KANE

Mă întorc puțin la Harry Kane. Poate ați văzut sâmbăta trecută remiza dintre Liverpool și Tottenham de pe ”Anfield”. Cea care a împuținat zdravăn șansele ”cormoranilor” de a mai lua titlul în Premier League. Dacă n-ați văzut meciul ori nu vă mai amintiți golul celor dela Spurs, vă invit să-l căutați, sigur îl veți găsi. Și veți vedea acolo ce înseamnă cu adevărat un vârf de atac, un nouar (deși el poartă numărul 10) care să-și intimideze adversarii. Harry Kane n-a dat acel gol, n-a dat nici măcar pasa decisivă, dar felul în care a construit acțiunea, făcându-i pe fundașii lui Liverpool să fie terorizați de el, a cântărit enorm. Asta poate că i-a lipsit lui City în ”dubla” din semifinalele Ligii, un fotbalist care să-i intimideze pe madrileni precum Kane pe ”cormorani”. Sau Benzema chiar pe ei înșiși.

Poate că după faza aia, Guardiola și-a sunat șefii (un fel a spune șefi, căci nu e genul de relație șef-subordonat acolo), pe Txiki Beguiristain și pe Ferran Soriano, cerându-le să grăbească lucrurile. Ceea ce s-a și întâmplat.

O MUTARE LOGICĂ

De ce am spus mai sus că mutarea asta era una logică pentru City? Păi în primul rând fiindcă Haaland a costat o treime din cât se dădea pe Kane. Asta dacă mergem pe cifrele furnizate de City, 60 de milioane sumă de transfer. O ”castană” cum zicem pe la noi, aproape jumătate din cât i-a costat Dembele pe cei de la Barcelona, tot de la Dortmund venind. O să spuneți că sunt și niște comisioane pe-acolo, perfect de acord, doar că sigur și agentul lui Harry Kane, care e fix fratele lui Charlie, a cerut ceva consistent. Salariu mare pretindea și Kane, așa că nici aici nu-i mare diferență. Mai rămâne zona fotbalistică, de care vorbim imediat.

Și pentru Haaland mutarea a fost logică. Barcelona n-a fost niciodată o variantă la salariul ăsta, deși l-ar fi ajutat mai mult la nivel mediatic, căci nu se compară anvergura mondială a catalanilor cu cea a lui City. Real Madrid a fost una doar de conjunctură, căci alta e obsesia madrilenilor, dincolo de faptul că Haaland și Mbappe la aceeași echipă n-o să vedem prea curând. PSG n-a părut deloc pe placul norvegianului, iar Bayern a intrat se pare prea târziu în luptă (de aici, zice-se, a apărut enervarea lui Lewandowski), plus că nici pista bavareză nu era prea în regulă pentru atacantul ce stabilise totuși o legătură cu fanii Borussiei. United ieșea din discuție, Chelsea la fel, iar la Liverpool n-au părut deloc interesați, destul de ciudat totuși ținând cont de stilul lui Klopp. Despre Serie A nu s-a pus problema.

POTRIVIRE DE STILURI?

Toți cei ce au urmărit meciurile lui City în acest sezon au observat că echipa are nevoie ca de aer de un atacant care să convertească în goluri zecile de acțiuni pornite din strategia lui Guardiola. Este însă Haaland jucătorul potrivit? Răspunsul îl vom avea la anul pe vremea asta. La prima vedere, pare că stilul norvegianului e un pic diferit de scenariile cu care se confruntă City aproape meci de meci. El a făcut spectacol la Dortmund căutând mereu spațiile libere, acel fotbal ”de ruptură” despre care se tot vorbește. Ei bine, tocmai spațiile lipsesc la City, căci 80 la sută din adversari se apară în jurul propriului careu. Haaland nu-i Benzema, care l-a sedus pe Pep încă din perioada Lyon, nu are acea finețe și participare la combinații. Dacă Benzema are un zid în față, îl driblează, în schimb Haaland îl sparge cu totul. Nici Harry Kane nu e Benzema, însă nu e nici atât de departe de el precum Haaland. Referințele lui Guardiola în materie de ”nouari” au fost Eto o, Ibrahimovic, Lewandowski, Aguero și Gabriel Jesus. Straniu pentru un fost mijlocaș care în toată cariera lui a servit atacanții, Pep n-a părut să aibă, în afara lui Lewandowski, prea mult ”feeling” cu ei. O va avea acum cu Haaland?

Cert e un lucru. La super-echipa pe care deja o avea la dispoziție, Guardiola are acum o super-piesă în plus. Asta e o realitate. La fel de reale sunt însă și decepțiile pe care le-a acumulat City în ultimii ani în Champions League. Haaland n-a fost adus să ajute la câștigarea titlului în Premier League, a fost adus ca o carte câștigătoare în Liga Campionilor. Odată cu această achziție însă lui Pep i s-au cam terminat alibiurile.

 

Un comentariu
  • LAZIO spune:

    Cu tot respectul pentru dumneavoastra, dar pronuntati total eronat numele lui Erling Haaland. Suna oribil si nu arata profesionalism, mai ales ca faceti eforturi exceptionale sa pronuntati corect numele francezilor, portughezilor, olandezilor etc.
    Dumneavoastra, cat si colegii dumneavoastra il numiti „Holand”, cand de fapt este „Haland”. Ma mira acest lucru, intrucat portughezii ii numiti asa cum o fac nativii de acolo: Nunesh, Nevesh etc.

    Aveti aici un video ce clarifica pronuntia numelui atacantului de la Man City:
    https://www.youtube.com/watch?v=TbI7h29Bnw8

    Multumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Toți ceilalți îți spun ce se întîmplă, eu îți spun și de ce se întîmplă
Recomand
Givenchy Sephora
blouseroumaine-shop.com
Vola.ro
Articole recente
Comentarii recente
Twitter
Arhivă