Articolul precedent

MBAPPE, DE LA KYLIAN LA BUN NAȚIONAL

MBAPPE, DE LA KYLIAN LA BUN NAȚIONAL

Despre posibila trecere a lui Kylian Mbappe de la PSG la Real Madrid s-a scris enorm. Chiar ăsta e cuvântul, enorm. Și nu doar în ultimele luni, ci de vreo doi ani încoace. Dar despre rămânerea lui Kylian Mbappe la PSG s-a scris, dacă ar fi să facem o comparație, mult mai puțin. S-a și cam suprapus momentul anunțului său cu ultima etapă de campionat din Premier League, apoi a venit finala Champions League, apoi am trecut brusc la meciurile echipelor naționale și gata, subiectul s-a cam împachetat și a fost trimis la cămara uitării.

Mi-am amintit de povestea asta urmărind un interviu pe care Florentino Perez l-a dat acum două zile în Spania. De fapt n-a fost un interviu, a fost chiar în sudioul unei emisiuni, ”El Chiringuito de Jugones”, care nu e neapărat pe placul meu ca și conținut ori desfășurare, dar care a dat lovitura din punct de vedere al imaginii aducând în platou un personaj care altfel e greu de abordat. S-a tot vorbit de relația excelentă pe care Florentino o are cu moderatorul acestui program, Josep Pedrerol, (care, culmea, e catalan, născut fiind chiar la Barcelona), poate că președintele madrilen a încercat să repare cumva daunele de imagine create prezentatorului, care a pedalat în exces și cu o siguranță ușor excesivă, bazată probabil pe niște informații, pe ideea venirii lui Mbappe la Madrid.

În fine, nu ăsta e subiectul. Ci Mbappe. Despre care Florentino Perez a zis un lucru interesant: ”acesta nu mai e Mbappe cel pe care noi am vrut să-l luăm”, lăsând să se înțeleagă că s-au petrecut unele schimbări în comportamentul campionului mondial francez. A mai zis însă și altceva, idee care n-a fost atât de mult dezbătută, dar care poate explica multe. Anume că presiunile la care a fost supus Kylian din zona politică au fost colosale, incredibile totuși ținând cont că vorbim de un fotbalist, fie el și foarte bun. Doi șefi de stat (Franța și Qatar) plus primarul Parisului, care e o femeie, l-au sunat ori s-au întâlnit personal cu Kylian pentru a-l convinge să rămînă în Franța, iar Florentino vorbește chiar de ”doi președinți ai republicii” care l-ar fi sunat, ceea ce înseamnă că, probabil, și fostul șef de stat francez, Nicolas Sarkozy, s-a implicat în poveste.

Să stăm acum și să ne gândim un pic ce înseamnă chestia asta pentru un băiat de 23 de ani. Despre care se presupunea că a visat încă de când era copil să joace la Real Madrid, că avea camera plină de postere de-ale lui Zidane, mai apoi de-ale lui Cristiano și tot așa. Dar a cărui țară este totuși Franța. El s-a născut totuși lângă Paris, ceva sentimente patriotice o avea. Iar când însuși președintele Franței te sună, după ce pesemne că înainte a stat de vorbă vreo două ore cu Vladimir Putin încercând să-i panseze orgoliul și nebuniile, e normal s-o iei, cum se zice, un pic razna. Mai ales că, în prealabil, te-ai văzut și cu emirul Qatarului (sau cu omul său de maximă încredere, care, stați liniștiți, nu e Al Khelaifi), iar de la acea întâlnire ai ieșit cu creierii vraiște de la cifrele ce ți-au fost puse în față.

Eu nu încerc aici să repar imaginea, destul de șifonată acum, a lui Mbappe. N-are el nevoie de asta. Încerc doar să mă pun în pielea lui. Și, sincer, mi-ar fi greu. Oricui cred că i-ar fi. De judecat e cel mai ușor. Rămâne totuși greu de înțeles jocul ăsta la două capete pe care l-a făcut. Vorbea cu Macron, dar imediat îi transmitea un mesaj și lui Florentino, se ducea la Doha, imediat dădea o fugă și la Madrid, la niște restaurante, de parcă în alte locuri se închiseseră bucătăriile. A părut că desfășoară o licitație, pe ideea cine dă mai mult, și nu doar la capitolul bani, căci în joc erau și drepturile de imagine, ba chiar și influența la echipă. Aproape imediat după anunțul prelungirii a sosit vestea izgonirii lui Leonardo, apoi a lui Pochettino. Mai apoi însuși Tchouameni, când a fost prezentat la Real Madrid, a recunoscut că a fost sunat de Kylian, care a încercat să-l convingă să vină alături de el la Paris.

Mama lui, care, zice Florentino, ar fi vrut ca băiatul să se transfere la Madrid, a căutat să-i cosmetizeze un pic imaginea spunând că, de fapt, financiar vorbind ofertele de la Real și de la PSG erau cam aceleași. Cum ar veni, nu banii l-au convins pe Kylian să rămână la Paris. Iar noi trebuie să credem, evident, de parcă ar fi ceva rău ca un om să meargă acolo unde este mai bine plătit.

Cum va decurge noul contract al lui Mbappe cu PSG vom vedea. Sunt tare curios ce părere are el acum despre vehiculata numire a lui Galtier, nu a lui Zidane, ca antrenor. Cum se va comporta el de-acum înainte în teren și în vestiar. Cum va fi el primit pe celelalte stadioane din Franța, ținând cont de sumele de-a dreptul indecente pe care la încasează, francezii fiind destul de sensibili la teme de genul ăsta. Sunt idei de urmărit, iar până la startul noului sezon din Ligue 1 nici măcar nu mai e mult.

P.S. 1

Contractul lui cu PSG e până în 2025. Ceea ce înseamnă că prinde și Olimpiada pariziană ca jucător acolo. O va lua oare de la capăt Florentino Perez atunci?

P.S. 2

Mie mi-e greu să cred că un om da afaceri de talia lui Florentino nu a avut un precontract semnat cu jucătorul, nu a avut, cum s-ar zice, o vestă de salvare. Ar însemna că a îmbătrânit, ceea ce nu trebuie exclus. Sau ar însemna că omul de afaceri a primit compensații pe alte părți. Totuși în Qatar se construiește enorm, nu-i așa?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Toți ceilalți îți spun ce se întîmplă, eu îți spun și de ce se întîmplă
Recomand
Givenchy Sephora
blouseroumaine-shop.com
Vola.ro
Articole recente
Comentarii recente
Twitter
Arhivă