Articolul urmator

START ÎN PREMIER LEAGUE ȘI ÎN LA LIGA: ÎNTREBĂRI LA ÎNCEPUT DE SEZON

START ÎN PREMIER LEAGUE ȘI ÎN LA LIGA: ÎNTREBĂRI LA ÎNCEPUT DE SEZON

În ultimii ani, întrebarea ”care competiție e mai puternică, cea din Anglia sau cea din Spania?” a generat o sumedenie de dezbateri și polemici.

Primera Division a avut un cert avantaj timp de mulți ani, confirmat de numărul de trofee continentale, Champions League, Europa League, Supercupa Europei, ce au aterizat pe pământ iberic, dar și amplificat de numărul superstarurilor ce puteau fi văzute etapă după etapă în La Liga, ce beneficia, într-un anumit context, de prezența celor mai importanți 3 fotbaliști ai respectivului moment: Messi, Cristiano Ronaldo și Neymar.

Anglia compensa lipsa succeselor continentale cu spectacolul oferit de partidele din Premier League. Se ajunsese oarecum la un compromis: La Liga = cel mai puternic campionat, ”Liga de las estrellas”, cum le plăcea spaniolilor să spună, în vreme ce Premier League = fotbal spectacol. Doar că englezii n-au stat chiar cu mâinile în sân, iar lipsa supervedetelor din rândul fotbaliștilor a început să fie compensată de desantul de-a dreptul impresionant al antrenorilor de mare valoare. Care au ajutat la echilibrarea balanței de trofee europene, dar și la creșterea în valoare a unor jucători, care au devenit la rândul lor superstaruri. Iar astăzi, Premier League pare să fi luat fața Primerei Division și din acest punct de vedere. Și dacă Messi făcea pasul spre Manchester City, posibilitate care, atenție!, încă există, supremația campionatului Angliei în fața celui spaniol nu mai putea fi pusă de nimeni la îndoială.

Coincidența face ca astăzi să pornească la drum și Premier League și La Liga. Lucru care nu se întâmplă prea frecvent, căci englezii ne-au obișnuit până acum cu un start mai timpuriu. E un sezon însă atipic, sper doar să nu fie și asimptomatic. Un sezon care, mă voi întoarce la final asupra ideii, trăiește sub amenințarea coronavirusului, ce s-ar putea să condiționeze destul de mult derularea ostilităților.

Înaintea startului, fiecare dintre cele două campionate oferă câteva întrebări. De răspunsul lor va depinde ierarhia la momentul finalului.

Încep cu Premier League.

  1. Va reuși Liverpool să-și mențină supremația aproape deranjantă din sezonul trecut?

Întrebarea poate fi pusă și altfel: va reuși Jurgen Klopp să mențină foamea de succes a jucătorilor săi după câștigarea atât de doritului titlu în sezonul trecut? Liverpool a câștigat campionatul trecut într-o manieră, cum spuneam mai sus, aproape deranjantă pentru competiția în sine, rămasă fără doza de suspans necesară. Există posibilitatea ca jucătorii să se simtă ușor eliberați de o presiune ce devenise de-a dreptul insuportabilă, urmare a deceniilor fără titlu. ”Cormoranii” n-au făcut (încă) vreun transfer notabil, iar asta poate fi periculos. Posibila venire a lui Thiago Alcantara ar schimba însă destul de mult datele problemei, dar deocamdată semnele de întrebare de care aminteam există.

2. Va putea Manchester City să revină la nivelul de acum două campionate?

Și aici întrebarea poate fi pusă altfel: va reuși Guardiola să refacă acea stare de spirit necesară unui parcurs de anduranță, așa cum e Premier League? Senzația e că viitorul catalanului pe banca lui City e strâns legat de campionat, mai mult decât de Champions League. City are nevoie acum de cât mai multe trofee interne, care să-i certifice cumva prezența în grupul de elită al fotbalului din Anglia, de trofeele continentale se va pune problema abia după aceea. Nici City n-a făcut manevre de impact în mercato, în special în zona defensivă, acolo unde e mare nevoie, dar impresia generală e că va face, ceea ce, ca și-n cazul lui Liverpool, schimbă mult situația.

3. Cum vor funcționa achizițiile lui Chelsea?

Chelsea e echipa care s-a mișcat cel mai mult pe zona de achiziții în această vară. Frank Lampard are acum la dispoziție nume importante în lot, cu experiență și dorință de a se afirma. Problema fostului mijlocaș e însă alta acum: aceste achiziții ar trebui să împingă pe Chelsea în lupta pentru titlu, nu doar în cea pentru un loc de Champions League. O presiune pe care, de exemplu, n-o are nici Solskjaer la United, n-o are nici Mourinho la Tottenham, n-o are nici Arteta la Arsenal. E un campionat greu pentru Lampard, care n-are încă experiența unei astfel de presiuni.

4. Cine va rămâne în afara zonei Champions League?

Bătălia aici e foarte dură. Dacă mergem pe ideea că Liverpool și City se vor duela din nou pentru titlu și că Chelsea ar trebui să fie și ea implicată, fie și doar ca arbitru, ar mai rămâne un loc, pe care și-l dispută, teoretic, 3 echipe: Manchester United, Arsenal și Tottenham. United pleacă, în principiu, din ”pole position” în această cursă. A completat cu Van de Beek o linie de mijloc ce arăta oricum bine după venirea lui Bruno Fernandes și revenirea lui Pogba și caută să dea lovitura prin aducerea lui Jadon Sancho. Care, dacă se va materializa, îl va aduce pe Solskjaer cumva în situația lui Lampard, căci United va trebui în acele condiții să aspire la ceva mai mult.

5. Cum va funcționa ”El Loco” Bielsa în Premier League?

Sau, mai bine zis, ce impact va avea fotbalul propus de argentinian în contextul unui campionat mult mai puternic decât Championship. Bielsa a readus pe Leeds după 16 ani pe prima scenă, iar clubul tocmai i-a prelungit contractul, ca să-i ofere acea doză de stabilitate necesară. Curiozitatea în jurul acestei echipe e maximă, mai ales că în campionatul trecut a oferit destule momente strălucitoare. Dar, cum am spus, era al doilea eșalon valoric. Pentru a face față rigorilor din Premier League, Bielsa a convins un nume important din Spania, Rodrigo Moreno, de la Valencia, să facă parte din proiectul său, încă o dovadă că banii ce se învârt în Anglia dictează.

Să trecem acum la Spania și la Primera Division. Și aici există câteva întrebări, plecate din cea principal: va fi din nou o luptă în doi, Real Madrid vs Barcelona sau se va putea strecura și altcineva și vom avea o surpriză?

  1. Va putea Real Madrid să ia al doilea titlu consecutiv, lucru care nu s-a mai întâmplat de 12 ani?

Zidane a spus mereu că pentru el cel mai important trofeu este campionatul. În opinia francezului, și nu doar a lui, supremația internă ar trebui să fie obiectivul numărul unu înaintea startului fiecărui sezon. Mai ales în cazul lui Real Madrid, care nu-și permite să piardă statutul de forță dominantă a fotbalului spaniol. E o vară destul de atipică la Madrid, căci achiziții nu se conturează. Zidane va trebui din nou să forțeze limitele gărzii sale pretoriene, Ramos-Casemiro-Modric-Kroos-Benzema, peste care a mai trecut însă un an.

2. Cum va suporta Barcelona efectul scandalului Messi?

Barcelona pare în acest moment aruncată într-un haos instituțional care, teoretic cel puțin, n-are cum să nu afecteze prestația echipei. Situația lui Messi a alterat clar liniștea vestiarului, iar întrebarea tuturor, odată ce știm că argentinianul zice rămâne, este ce variantă a lui Messi vom vedea? Experiența sezonului 2013-2014, atunci când Leo s-a păstrat pentru Mondial, e destul de apropiată. Nici Barcelona n-a făcut, încă, achiziții de impact, dimpotrivă, cuvântul de ordine la catalani pare a fi: ”vender, vender, vender!” Oricum și cu orice preț, chiar derizoriu. În toată această furtună a aterizat Ronald Koeman, ce pare acum singura speranță a fanilor în redresarea unei nave în derivă. Dacă va reuși să-l câștige pe Messi de partea lui și dacă va izbuti să-i facă pe Griezmann și Coutinho să se exprime la adevărata lor valoare, Koeman va putea deveni eroul Barcelonei.

3. Va fi ultimul sezon pentru Simeone la Atletico?

Diego Simeone e cel mai bine plătit antrenor al momentului. Peste Klopp, peste Guardiola, peste Zidane, mult peste Hansi Flick. Și cu toate astea, la Atletico nu se vorbește de necesitatea câștigării campionatului. E un mare paradox aici, iar senzația e că dacă Simeone nu reușește ceva notabil în acest sezon își va lua la revedere. Pare imposibil de vizualizat acum un Atleti fără Cholo, dar în fotbal trofeele sunt cele care oferă garanții unui antrenor.

4. Poate FC Sevilla să-și propună mai mult?

Vorbeam la începutul acestui text despre supremația la nivel de trofee continentale a Spaniei față de Anglia. Paradoxal, în ultimii 15 ani, nici Real Madrid, nici Barcelona și nici Atletico n-au câștigat în Europa cât FC Sevilla. Și-atunci, de ce nu și-ar propune Sevilla mai multe și-n campionat. În Andaluzia se vorbește din ce în ce mai apăsat despre această posibilitate. În condițiile în care tripleta Real-Barcelona-Atletico oferă destul de multe dubii, trupa lui Julen Lopetegui, totuși proaspăt câștigătoare de Europa League, ar putea să încerce să furnizeze surpriza. Ultima echipă care a făcut-o e Valencia lui Rafa Benitez, iar asemănările cu contextul de-atunci sunt multe.

5. Ce rol va juca Villarreal?

Villarreal propune un proiect cel puțin interesant pentru acest sezon. L-a adus pe Unai Emery, o garanție totuși a seriozității, a transferat interesant, dar beneficiază și de liniștea de a nu fi băgată în seamă. ”Submarinul Galben” nu-și propune, probabil, titlul, dar în lupta pentru un loc de Champions League sigur se va înscrie.

La final, revin la ideea din debut, cea legată de coronavirus. Exemplul PSG-ului, care a pierdut primul meci din sezon pe terenul unei nou promovate e elocvent. Parisul a mers la Lens cu o echipă decimată și e foarte posibil ca situații de genul acesta să mai avem în Europa pe parcursul sezonului.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Toți ceilalți îți spun ce se întîmplă, eu îți spun și de ce se întîmplă
Recomand
Givenchy Sephora
blouseroumaine-shop.com
Vola.ro
Articole recente
Comentarii recente
Twitter
Arhivă