CITY ȘI DRUMUL SĂU BĂTĂTORIT ZDRAVĂN

CITY ȘI DRUMUL SĂU BĂTĂTORIT ZDRAVĂN

Victoria obținută de Arsenal în fața lui Liverpool, duminică seară, a fost sărbătorită de Mikel Arteta mai ceva ca trofeul câștigat de ”tunari” în fața lui Manchester City, astă vară. Mă refer la Supercupa Angliei, ”Community Shield”, ”Charity Shield”, cum vreți să-i spuneți. Aceea a fost o cupă mai degrabă fără importanță, succesul cu Liverpool a fost însă capital pentru lunile care urmează. Și ceva îmi spune că foarte mulți dintre cei pasionați de fotbalul european, eu îi zic fotbalul adevărat, ce nu-s înregimentați sentimental la unul din cluburile implicate, sunt foarte mulțumiți de deznodământ. Fiindcă, după mulți ani, avem din nou o luptă în 3 pentru câștigarea Premier League.

Poate părea ciudat, dar chiar așa e. Premier League, acest campionat atât de spectaculos, puternic, bogat și intens mediatizat, a avut foarte rar dueluri pentru supremație care să conțină mai mult de două echipe. Mă refer aici la această perioadă a campionatului, nu la luna septembrie ori octombrie, când clasamentul încă te poate păcăli. Lucrurile serioase încep din februarie, au momentul culminant în aprilie și se decid în mai. Ultima dată când s-a întâmplat așa ceva a fost în sezonul 2015-2016, când Arsenal și Tottenham au încercat însă n-au putut opri ceea ce eu cred în continuare că este cea mai mare surpriză din istoria Premier League, câștigarea titlului de Leicester.

Mă întorc la Arsenal și la bucuria lui Arteta. Ironizată de mulți prin Anglia, cumva pe linia expusă mai sus, totuși nu se câștigase vreun trofeu ci doar un meci. 3 puncte cum ar veni. Da, corect, dar 3 puncte fără de care azi Arsenal ar fi fost în teritoriul nimănui, practic ieșită din luptă, cu amenințarea unor luni în care obiectivul ar fi devenit păstrarea locului de pe podium. Iar acum, după ce-n sezonul trecut ”tunarii” au stat atâta amar de vreme în fotoliul de lider, chestia asta, locul 3, nu suna prea bine. E posibil ca pe el să se așeze Arsenal la finalul stagiunii, dar măcar să lupte până la capăt.

ÎNTRE RÂS, ZÂMBET AMAR ȘI GRIMASĂ AMENINȚĂTOARE

Dincolo de râsul zgomotos al lui Arteta și zâmbetul amar al lui Klopp, readus cumva cu picioarele pe pământ după o serie spectaculoasă de victorii, a existat cineva care, pesemne, a oferit o altfel de reacție. Mi-e greu s-o definesc, nu i-aș zice grimasă, mai degrabă ceva în genul acelui emoticon care-și dezvelește dinții și pe care-l folosim cu semnificație mai mult amenințătoare decât pașnică. Un fel de ”he he he”, dacă vă place mai mult. E vorba de Guardiola, care, în așteptarea meciului pe care City urma să-l joace cu Brentford,  la câțiva kilometri de ”Emirates”, a fost și el probabil satisfăcut de rezultat. Fiindcă asta înseamnă că dacă-și va câștiga și restanța (tot cu Brentford) și va merge pe aceeași linie a succeselor în februarie, cu dueluri abordabile, City s-ar urca pe o primă poziție (pe care a stat destul de puțin, în noiembrie) și ar aborda din această postură o lună martie infernală, cu United, Liverpool, Arsenal și Brighton, fără să fie luat în calcul un posibil adversar complicat în Champions League. O lună la capătul căreia am putea să știm mai multe apropo de cum va arăta lupta pentru câștigarea campionatului.

Pentru City nu pare nimic nou. Practic revine pe un drum bătătorit zdravăn. În 3 din ultimele sale 4 trasee spre titlu, situația a fost asemănătoare, în sensul că de fiecare dată Guardiola a reușit să-și ducă echipa spre un nivel excepțional pe ultima turnantă a respectivelor trasee și să recupereze un handicap. Mulți cred că se va întâmpla la fel și-acum, iar supercomputerul ”Opta” le oferă azi cetățenilor o probabilitate de 66,1 la sută pentru victoria finală, după ce acum o săptămână, înainte de Arsenal-Liverpool deci, procentul era de 54 la sută. Evident, e doar un computer și niciun computer din lume nu poate anticipa eventualele erori umane, ce se pot dovedi decisive. Vezi gafa lui Allison ori autogolul lui Gabriel, de duminică. Dar pentru că trăim în epoca-n care inteligența artificială  tinde să devină prioritară, previziunile ”Opta” sunt un reper de luat în seamă.

INVITAȚIE LA DEZBATERE

Dar oare așa să fie? Va fi la fel de ușor pentru City precum a fost în sezonul trecut în această perioadă? Cei de la ”The Athletic” s-au întrebat și au întrebat oamenii, începând cu jurnaliștii specializați și terminând cu cititorii. Fanii, la o adică. Opiniile specialiștilor coincid cumva și sunt oarecum pe aceeași linie cu ceea ce am spus și scris și eu, în sensul că demersul ”cetățenilor” de a bate recordul și a lua al patrulea campionat consecutiv e semnificativ mai greu decât anul trecut. În primul rând pentru că lupta nu mai e în doi, ci în trei, fapt care sporește gradul de dificultate, căci una e să ai atenția îndreptată spre un rival și alta e s-o ai spre doi. Mai apoi fiindcă, spre deosebire de sezonul trecut, mai există și alte echipe ce au crescut simțitor în valoare și prestații, gen Tottenham, Aston Villa sau West Ham, în vreme ce United și Newcastle nu s-au resemnat defel, ba dimpotrivă, trag tare să-și revină. Și nu în ultimul rând pentru că jocul lui City parcă nu mai oferă aceeași siguranță. Iar aici mi-a atras atenția un detaliu: în 12 meciuri din acest sezon, a luat gol la primul șut pe spațiul porții sale. Sigur, City, prin stilul său de a menține posesia, e echipa la poarta căreia se trage cel mai puțin, dar amestecând aceste două detalii obținem un ingredient surpriză ce ar putea schimba gustul prăjiturilor ce se voar coace în săptămînile ce vin.

Paradoxal, multe din opiniile precaute au venit din zona fanilor lui City, ce au comentat dezbaterea propusă de ”The Athletic”. Semn că tocmai cei care știu cel mai bine cu ce se mănâncă jocul echipei lui Guardiola au simțit, apropo de ingredientele de care aminteam mai sus, un gust un pic diferit. Evident, au fost și destule păreri izvorâte mai mult din dorință decât din realitate, însă dezbaterea oferă în principiu o perspectivă un pic diferită față de ceea ce am avut până acum în Premier League. Pentru că, da, lupta pentru titlu în acest sezon e un pic diferită față de anii trecuți.

Voi ce părere aveți?

2 Comentarii
  • A spune:

    Ca simpatizant Pep si implicit City, ii simt sub ce erau in trecut. Si in aparare unde au aparut ezitari multe anul asta, dar si in atac. Gundogan lipseste mult la constructie, KDB inca e in perioada de revenire, iar Haaland de vreo 10 luni e o umbra a ce parea sa fie. Toate astea nu prea conteaza cu Brentford si Everton, dar probabil o sa fie daune in martie sau cu vreun nume mare din Europa. 0 sau maxim 1 trofeu anul asta.

  • R. spune:

    City pare un pic mai vulnerabila in aparare sezonul acesta. Ake e cel mai bun fundas. Dias pare ca incepe sa isi revina, iar Gvardiol pe cat e de bun pe constructie si pe banda stanga, pe atat e de predispus la erori defensive. Cred ca va creste mult, dar anul asta e punctul slab din defensiva lui City. Walker, in schimb, pare ca are momentele lui de intuneric in afara terenului. Si anul trecut pana la egalul cu Nottingham, City a scartait serios in aparare (pana prin Ianuarie/Februarie 2023), dupa care parca au inceput sa ia totul in serios. Om vedea ce o fi anul asta.

    In schimb, in atac, Foden si Alvarez sunt senzationali. Foden imi aminteste de felul in care controla Messi mingea si are abia 23 de ani. De Bruyne a revenit si, daca e sanatos, pare ca va decide multe meciuri. In schimb Haaland e alt jucator. Rateaza ca Sterling (fotbalistul asta a fost cosmarul oricarui fan City prin ratarile lui), si participa destul de putin la jocul colectiv (intr-adevar are elementul acela de sperietoare pentru echipa adversa si a ajutat asta in meciul cu Brentford, spre exemplu). Personal, imi place mai mult jocul colectiv al lui City fara Haaland, dar nu eu sunt antrenor. Mai sunt variante in atac, Grealish, Bobb, Doku, Nunes. Cred ca plecarea lui Palmer a fost o eroare similara cu situatia lui De Bruyne la Chelsea (Palmer parea ca are capacitatea sa fie un Mahrez mai bun, cu elemente din De Bruyne, plus un talent superb).

    Iar la mijloc, Gundogan a fost mereu inima echipei, era cel care aparea peste tot si in ultimii ani omul care a decis multe meciuri dificile prin goluri sau pase. Dar cred ca Kovacic si-a gasit in sfarsit locul in echipa, ca al doilea element din dublul-pivot, alaturi de Rodri. Plus ca in multe meciuri e si Bernardo decisiv (nu se vorbeste foarte mult despre el, dar cred ca alaturi de De Bruyne, Foden si Rodri e Fotbalistul cu F mare din echipa asta.

    Per total, sunt socat de ce atitudine are City in ultimele cateva meciuri. Pare ca au aceeasi pasiune, aceeasi dorinta de a castiga. Si in prima parte jucau splendid pana ajungeau la 1-0. Acolo se opreau si se considerau autosuficienti, ceea ce i-a costat multe puncte. In afara de 2-3 meciuri (Arsenal, Chelsea si Aston Villa), City a fost nu buna, a fost mult mai buna decat oricare adversar. Si, cu toate astea, au pierdut multe puncte per total. Imi vin in minte mai ales meciurile cu Liverpool si cu Palace unde a existat efectiv o singura echipa pe teren, care a fost incapabila sa inchida un meci.

    Nu stiu ce trofee va lua sau nu va lua City, dar daca apreciezi fotbalul de calitate, e o echipa extraordinara, dincolo de toate contra-epitetele (banii arabilor, club-stat, petrodolari, etc.; de parca Real Madrid, PSG, Bayern, Arsenal, Utd, Chelsea si Barcelona platesc cu acadele si bomboane). Mi-ar fi frica doar de Real Madrid si, paradoxal Arsenal (nu ca i-as vedea in stare sa castige UCL, dar de obicei duelurile cu echipe din aceeasi tara sunt mai dificile in afara campionatului) in UCL, iar in campionat e clar ca sunt cateva echipa solide (Arsenal, Liverpool, Villa, Utd, Spurs). Dar ceea ce are City si doar cateva echipe la nivel european (Real si Bayern imi vin in minte) e o mentalitate incredibila. E posibil sa fie elementul decisiv in macar o competitie majora. Liverpool si Arsenal nu o au, de-aia cred ca e posibil sa clacheze la un moment dat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Toți ceilalți îți spun ce se întîmplă, eu îți spun și de ce se întîmplă
Recomand
Givenchy Sephora
blouseroumaine-shop.com
Vola.ro
Articole recente
Comentarii recente
Twitter
Arhivă