Articolul precedent

CUM POATE IEȘI BARCELONA DINTR-UN FLIRT CU DEZASTRUL?

CUM POATE IEȘI BARCELONA DINTR-UN FLIRT CU DEZASTRUL?

”Cochetând cu dezastrul”, cam așa s-ar putea intitula un film al verii la FC Barcelona, dacă, evident, s-ar apuca cineva să-l facă, pornind de la pelicula cu același nume (”Flirting with disaster” era titlul original) apărută pe la mijlocul anilor 90, fără mare succes totuși.

Fotbalistic vorbind, dezastrul și-a făcut loc la Barcelona în acea seară de august, la Lisabona, luând forma unui 2-8 cu Bayern, niciodată întâlnit în epoca modernă a grupării catalane. Mai apoi, instituțional, dezastrul a fost înlocuit de haos, căci nimic din ceea ce s-a întâmplat în această perioadă la Barcelona nu-și găsește o explicație logică. Nici măcar numirea lui Ronald Koeman, chit că trecutul olandezului e împletit cu fir aurit de cel al Barcelonei. Koeman a lăsat o echipă națională, a Olandei, pe care el o refăcuse, o recalificase la un turneu final și cu care avea șansele lui la Europeanul din vara viitoare pentru a se înhăma la un proiect incert, lipsit de continuitate, căci în vară vor fi alegeri, îndreptat așadar mai degrabă spre eșec decât spre succes. Pesemne însă că olandezul are mare încredere în capacitățile lui, ceea ce, să recunoaștem, e remarcabil.

Barcelona 2020-2021 pleacă la drum în această duminică lăsând în urmă senzația că doar un miracol ar ajuta echipa să obțină ceva notabil. Pleacă însă avându-l tot pe Messi la volan, mai degrabă legat cu centură de siguranță decât dorindu-și asta, cam cu aceeași jucători, cu puține fețe noi și fără unele nume grele sau foarte grele. Începând cu Luis Suarez, aruncat peste bord ca un oarecare, deși este al treilea marcator din istoria clubului, terminând cine știe cu cine, căci catalanii par dispuși să-i lase pe toți să plece, mai puțin pe Messi. Fotbalul însă are atât de multă incertitudine și a oferit atât de multe exemple de răsturnări de situație încât a te hazarda la un verdict înaintea procesului e foarte riscant.

Barcelona are totuși o sumă de valori în lot care pot transforma imposibilul în posibil. Pornind chiar de la Messi, pe care nu-l bănuiește nimeni de blazare, mai degrabă de ambiția de a arăta că toate acuzele îndreptate spre el sunt lipsite de fundament. E de văzut cum va reuși Koeman să gestioneze relația cu el, căci de-aici pleacă multe. La fel de multe pleacă și de la disciplina din vestiar și de la seriozitatea pregătirii. Koeman și-a luat lucrurile în serios, și-a adus un asistent din Germania, dar tot olandez, pe Alfred Schreuder, ultima dată ”principal” la Hoffenheim, dar care i-a stat alături lui Erik ten Hag la Ajax în sezonul în care Ajax a cochetat, repet voit termenul de mai sus, cu gloria. Și l-a mai adus ca ajutor și pe Henrik Larsson, suedezul ce a lăsat o bună impresie la Barcelona când a jucat și care are și el experiențele sale ca principal.

CU UNAI EMERY, VILLARREAL ARE AMBIȚII MARI

Debutul în noul sezon nu-i deloc facil pentru catalani. În vizită vine Villarreal, unde sunt ambiții mari. ”Submarinul galben” a terminat pe 5, dar a schimbat antrenorul, aducându-l pe Unai Emery, ceea ce înseamnă că vrea mai mult. Lui Unai i-au fost aduși, la pachet, doi mijlocași excelenți de la Valencia, Dani Parejo și Coquelin, gratis amândoi, care îmbunătățesc clar un lot oricum bine dotat valoric. Începutul nu-i neapărat unul de vis, dar nici prost nu este, două meciuri acasă, un egal și un succes, dar senzația e de creștere. Villarreal amenință rănile încă necicatrizate ale Barcelonei după Bayern cu un atac, Gerard Moreno-Paco Alcacer cum puține echipe au în Spania, dar și cu o apărare robustă, cu Pau Torres văzut ca o garanție a viitorului în ”naționala” Spaniei post Sergio Ramos. De-acolo vine însă și singurul semn de întrebare. Raul Albiol a primit o lovitură violentă în față în partida cu Eibar, are fractură de piramidă nazală, dar ar putea încerca să joace cu mască, așa cum de altfel a mai făcut-o pe când era la Real Madrid.

E de văzut cum va reuși Koeman să implementeze modulul său favorit, 4-2-3-1 la o echipă ce a avut 4-3-3-ul în ADN. Și cum va reuși să completez acest puzzle cu cei pe care-i are la dispoziție. N-are vârf de atac deocamdată, iar poziția de ”9” fals pare să-i revină iar lui Messi, dar asta s-ar putea să ajute și să elibereze alți jucători, mai ales pe Griezmann și pe Coutinho. În afară de Ter Stegen, Barcelona nu are accidentați în zona titularilor, ceea ce înseamnă că sunt multe variante pentru Koeman. Inclusiv oferite de tinerii nou veniți, Pedri și Trincao, ce și-ar putea face debutul în tricoul catalanilor într-un meci oficial.

MERITĂ ȘTIUT

  • Ultima victorie a lui Villarreal pe ”Camp Nou” s-a înregistrat în martie 2008. De atunci au fost 22 de partide fără eșec pentru Barcelona, cu 16 victorii și 6 remize
  • Ultimul rezultat pozitiv al lui Villarreal la Barcelona a fost în 2010. De atunci sunt 9 victorii consecutive ale catalanilor pe ”Camp Nou”
  • Villarreal a pierdut doar 3 din ultimele sale 11 meciuri în deplasare (7 victorii, un egal)
  • Gerard Moreno a participat la toate golurile lui Villarreal în acest campionat (două goluri, o pasă decisivă). Cu tot cu sezonul trecut, a participat la 5 din ultimele 6 goluri ale echipei sale (4 goluri, o pasă decisivă), toate reușitele venind în repriza a doua a meciurilor
  • Unai Emery a pierdut toate meciurile disputate pe ”Camp Nou” de echipele pe care le antrena: 12 eșecuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Toți ceilalți îți spun ce se întîmplă, eu îți spun și de ce se întîmplă
Recomand
Givenchy Sephora
blouseroumaine-shop.com
Vola.ro
Articole recente
Comentarii recente
Twitter
Arhivă