CONTEXTUL NEPOTRIVIT AL UNUI ”CLASICO”

CONTEXTUL NEPOTRIVIT AL UNUI ”CLASICO”

Acum 10 ani, confruntările dintre Barcelona și Real Madrid împărțeau planeta în două și făceau ca orice altceva să devină derizoriu timp de 90 de minute. Ambele echipe propuneau adevărate constelații de valori, începând evident cu ”bestiile” Messi și Cristiano, în momentul de vârf al carierei și abia la începutul unei rivalități cum n-a mai existat și probabil nu va mai exista. Erau o grămadă de campioni mondiali și-ntr-o tabără și-n cealaltă, sute de milioane investite în transferuri și doi antrenori, Guardiola și Mourinho, care au înfrumusețat și ei sportul cu duelul lor particular. Duel a cărui inerție se simte și astăzi, chiar dacă departe de Spania, în Premier League. Pe undeva, ambii privesc cu nostalgie la acele vremuri, și nu doar pentru că erau mai tineri, ci pentru impactul pe care-l avea în fotbalul acelei perioade.

Astăzi, Barcelona și Real Madrid nu mai sunt la același nivel. Anii trec, la fel și ciclurile în fotbal. Ceea ce nu înseamnă absolut deloc că disputa lor și-a pierdut din strălucire. ”Clasico” va rămâne ”Clasico” indiferent de situație. Și indiferent de contextul mai puțin fericit în care se află ambele rivale. Poate că planeta nu mai e împărțită-n două, ca atunci, dar partida nu va lăsa pe nimeni indiferent.

Apropo de context. Și de anii care trec. Și de cicluri. De 17 ani nu s-a mai întâmplat ca Barcelona și Real Madrid să se pregătească de un ”Clasico” fiecare după un eșec. E vorba aici strict de campionat, căci dacă generalizăm, la Real Madrid lucrurile stau chiar mai prost de-atât. Acum 17 ani, madrilenii pierdeau pe ”Anoeta” cu Real Sociedad, iar catalanii acasă cu Deportivo. Ambele, la același scor, 2-4. Era aprilie 2003, iar ”Clasico” ce-a urmat s-a terminat la egalitate (1-1), un rezultat pe care, sincer, niciunul dintre antrenori parcă nu l-ar refuza și astăzi. Pentru Real marca Ronaldo, pentru Barca dădea gol Luis Enrique.

CU SAU FĂRĂ GRIEZMANN?

Astăzi, în ambele tabere sentimentul e de nesiguranță, iar senzația e că ar fi fost mult mai bine ca acest meci să nu se joace tocmai acum. Barcelona a pierdut cu Getafe în urma unui joc ce a scos în evidență carențele din echipa lui Koeman, dar și lipsa de unitate a vestiarului. Președintele Bartomeu a ales fix acest moment pentru a demara negocieri cu jucătorii pentru reducerea salariilor. Unii au acceptat, Pique chiar a fost de acord cu o reducere la jumătate, primind în schimb un contract până în 2024 (când va avea 37 de ani), alții deocamdată nu, ideea de grup fiind însă destul de serios afectată de aceste direcții diferite de abordare a temei.

Fotbalistic vorbind, noua formulă propusă de Koeman, acest inovativ 4-2-3-1 nu prea convinge, catalanii trăind mai mult din reușite personale decât din acțiuni colective. După eșecul cu Getafe, a urmat un 5-1 cu Ferencvaros care a pansat unele răni, dar care trebuie privit evident din perspectiva unui adversar destul de modest. În această partidă, Griezmann nu s-a ridicat de pe banca de rezerve, asta după ce cu Getafe dezamăgise din nou, deși Koeman, preluând sugestii venite chiar de la francez, îi schimbase inclusiv poziția în teren. Acesta pare unicul semn de întrebare al antrenorului olandez, șansa lui Griezmann venind însă și din lipsa de alte soluții viabile. Francezul e totuși un fotbalist de mare valoare, potrivit pentru astfel de confruntări, unde în principiu n-ar fi loc pentru experimente de tip Pedri sau Trincao (Ansu Fati e deja altă poveste). Se vede la el o stare de spirit precară, care se poate schimba însă la primul gol marcat.

În privința lui Jordi Alba și Ter Stegen, Koeman n-are semne de întrebare. Dacă sunt apți de joc, vor fi titulari. Jordi Alba are mari șanse, el s-a antrenat încă de joi cu echipa, ceea ce înseamnă ca am puteam să-l vedem pe Sergino Dest jucând încă de la început în dreapta, poziția lui naturală. În privința lui Ter Stegen, mai degrabă nu va putea fi recuperat.

VA FI IAR UN REAL AL MIJLOCAȘILOR?

La Real Madrid atmosfera e cât se poate de încărcată. Două eșecuri de manieră consecutivă pe teren propriu nu reprezintă o situație prea comună la gruparea ”blanco”. Și amândouă au avut un numitor comun: atitudinea. O bizară senzație de lipsă de concentrare a reieșit din prestația celor pe care Zidane i-a trimis în teren la cele două partide. La ambele madrilenii porneau ca mari favoriți, ținând cont de circumstanțele adversarului, Cadiz, nou promovată în Primera cu destui jucători lipsiți de experiență, iar Șahtior cu aproape o întreagă echipă afectată de Covid-19. Iar la ambele, cel mai bun om a fost Courtois, ceea ce evident reprezintă un mare semn de exclamare.

Arătat cu degetul pentru felul în care a creionat formulele de start, Zidane nu va avea probabil de luptat cu această atitudine și contra Barcelonei. Rivalitatea e prea mare și ea sporește considerabil nivelul de ambiție. Zidane e un pic încurajat și de statisticile personale din Clasico, având 4 victorii și 3 egaluri din 9 dueluri pe care le-a trăit ca antrenor. Deja numărul celor care-l contestă a crescut, dovadă clară că memoria în fotbal nu există, astfel că o nouă înfrângere i-ar putea spori emoțiile.

Emoții care oricum există și care au și un nume: Sergio Ramos. Accidentat în prima repriză cu Cadiz, ”căpitanul” a lipsit cu Sahtior, iar asta s-a văzut. Cum de altfel s-a văzut în cam toate meciurile cu miză în care el n-a fost. Ramos nu s-a antrenat nici joi și, chiar dacă prezența lui n-ar trebui pusă sub semnul întrebării, o îngrijorare tot există. Aproape sigur nu va juca Marcelo, chiar dacă Zidane are o mare problemă pe partea dreaptă, acolo unde l-a trimis pe Mendy cu Șahtior. Francezul ar trebui să revină însă la locul lui, iar în dreapta ar intra din nou Nacho. Nu-i cea mai fericită soluție, dar măcar banda stângă ar fi acoperită. Mai departe, e de presupus că Zidane va reveni la formula cu 4 mijlocași și doar doi atacanți, Vinicius și Benzema, dintr-o dorință evidentă de a controla centrul terenului.

ECHIPE PROBABILE

BARCELONA

Neto

S. Dest, Pique, Lenglet, J. Alba

Busquets, F. de Jong

Griezmann, Coutinho, Ansu Fati

Messi

 

REAL MADRID

Courtois

Nacho, S. Ramos, Varane, Mendy

F. Valverde, Modric, Casemiro, Kroos

Benzema, Vinicius

 

E BINE DE ȘTIUT

Barcelona n-a marcat în ultimele două ”Clasico”. Trei meciuri la rând fără gol contra rivalilor din Madrid nu s-a mai întâmplat însă din anii 50

Real Madrid a câștigat primul episod dintr-un ”Clasico” într-un sezon o singură dată în ultimele 12 sezoane: 3-1 în octombrie 2014, dar pe ”Bernabeu”

Cel mai important marcator din istoria duelurilor Barcelona-Real Madrid este Lionel Messi, cu 26 de goluri, dintre care 18 în campionat și 7 pe ”Camp Nou”. Cu toate acestea, Messi n-a mai înscris contra lui Real Madrid de 425 de minute, timp în care a tras 16 șuturi spre poarta adversă

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Toți ceilalți îți spun ce se întîmplă, eu îți spun și de ce se întîmplă
Recomand
Givenchy Sephora
blouseroumaine-shop.com
Vola.ro
Articole recente
Comentarii recente
Twitter
Arhivă