ANCELOTTI ȘI MEMORIA ÎN FOTBAL

ANCELOTTI ȘI MEMORIA ÎN FOTBAL

La vîrsta pe care o are, la anii petrecuți în fotbal, la trofeele pe care le-a cîștigat, Carlo Ancelotti ar trebui să știe că în acest sport memoria nu prea contează. Trecutul e important pînă la un punct, prezentul e pe primul plan și, mai ales, perspectivele pentru viitor. Trecutul nu ține un antrenor în funcție, numărul titlurilor cucerite și importanța lor nu garantează absolut nimic. E o obișnuință în fotbal, nu doar în al nostru, în general. E o lege nescrisă, o axiomă ce nu necesită demonstrație pentru că nu e nimic de domonstrat aici. Pur și simplu așa ne-am învățat, să spunem că atunci cînd o echipă cîștigă și merge bine,meritele sînt ale jucătorilor, care, nu-i așa, sînt de mare valoare și nu poate fi altfel. Atunci cînd lucrurile merg prost însă, de vină e clar antrenorul. Pentru că, nu-i așa, chiar dacă jucătorii sînt de mare valoare, el nu a știut să-i gestioneze, să-i așeze în teren. Iar dacă jucătorii nu sînt de mare valoare, tot antrenorul e de vină atunci cînd nu-s rezultate, pentru că nu s-a făcut înțeles în fața conducerii, nu a știut să ceară, n-a avut suficientă personalitate.

Am mai spus-o, Mircea Lucescu avea o vorbă, pe care am descoperit-o într-un interviu pe care l-a dat cu cîțiva ani înainte de 1989, pe cînd era antrenor al echipei naționale. ”Ești la fel de bun ca ultimul tău rezultat”. Nu știu dacă e neapărat a lui ori dacă o citise și el pe undeva, dar mi se pare extrem de adevărată. Nu știu nici dacă Ancelotti știe această teorie, poate că nu în forma asta, dar bănuiesc că aplicabilitatea ei o stăpînește.

BILETE DE INTRARE LA TOATE MECIURILE LUI REAL MADRID GĂSIȚI AICI:

Real Madrid a pierdut la Bilbao sîmbătă un meci de campionat, iar cîteva ore mai tîrziu a pierdut și prima poziție în clasamentul Primerei Division. Nu e asta e neapărat problema, căci se întîmplă să mai și pierzi, nu prea există echipa perfectă. Problema e că Real Madrid nu pare capabilă să iasă dintr-o spirală a jocului modest de ceva vreme. Mai exact de la începutul anului. Mașina de fotbal din septembrie, octombrie, noiembrie și decembrie pare azi un motor gripat, căruia i se administrează un  combustibil de proastă calitate. Fotbalul spectacol din toamna și iarna anului trecut a fost înlocuit cu unul anost, chiar și atunci cînd victoria e obținută. Ceva se întîmplă la Real Madrid, asta e clar, iar Carlo Ancelotti e cel care trebuie să găsească soluția într-un timp foarte scurt, asta dacă nu vrea să trăiască pe piealea sa axiomele de mai sus.

Ceva se întîmplă la Real Madrid, asta e clar. Dar ce? N-o să mă refer neapărat la meciul de pe ”San Mames”. E doar unul dintre ele. După meciul pierdut extrem de clar cu Atletico Madrid, scriam pe acest blog despre felul ciudat în care Ancelotti a abordat partida. Nu l-a surprins atunci cu nimic pe Simeone, problema e că în perioada asta nu prea mai surprinde pe nimeni. Asta la un bărbat poate fi o problemă, căci nimic nu e mai rău pe lumea asta decît să devină previzibil, dar la un antrenor poate fi fatal. Atunci cînd un antrenor devine previzibil, înseamnă că mutările lui devin limpezi pentru oponent. La fel s-a întîmplat și la Bilbao. Ancelotti n-a surprins cu nimic, nici în echipa de start, nici în schimbări. Logic ar fi fost un rezultat de egalitate, un 0-0 aproape perfect, dar Bilbao, care totuși e departe de echipa de anul trecut, a scos maxim din meci grație acestui Toto Di Natale iberic, și anume Aduriz, care a avut două oportunități, la una a dat gol, la cealaltă a lovit bara.

Problemele lui Ancelotti au început în momentul accidentării lui Modric. Am spus asta de multe ori la Fotbal European, cred că o spun la fiecare emisiune. Toni Kroos e alt jucător din acel moment. Sîmbătă, la Bilbao, a făcut poate cel mai prost meci al său de cînd e la Real, iar cifrele o confirmă. Mijlocul terenului suferă, căci Kroos trebuie să facă, în același timp, și pe numărul 5 și pe numărul 8. Iar resursele sale de energie scad vizibil, căci nu poate fi menajat în nici o partidă. Fluiditatea jocului a scăzut dramatic, mingea ajunge greu la cei din față, iar atunci cînd adversarul recuperează pericolul pare permanent. Am vorbit cu cineva care a fos la meci sîmbătă, pe ”San Mames”. Îmi spunea că senzația pe care o avea în tribună era că Bilbao poate marca de fiecare dată cînd apucă să treacă dincolo de centrul terenului. Poate fi o falsă senzație, generată de starea de euforie a oamenilor, dar ceva tot e. La Real s-au pierdut anumite automatisme. Revedeți golul lui Aduriz! Observați ce mică e distanța dintre prima linie de apărare și ce a de-a doua. Dar observați și ce mare e distanța dintre a doua și a treia linie. Acolo a manevrat Athletic mingea, de acolo a venit centrarea, golul în sine fiind unul de autor, căci plutirea lui Aduriz mie mi-a adus aminte de Vasile Stîngă. Sau de Cristiano Ronaldo, în vremurile bune.

Cristiano e și el o problemă în sine. N-a fost cel mai slab de pe teren cu Bilbao, nici măcar cel mai slab din linia celor trei din atac, acel BBC ce începe să-și piardă din strălucire. Problema lui Cristiano e că el are nevoie de echipă, are nevoie de colegi pentru ca mingea să ajungă în zona lui. Cristiano nu e Messi, ca să coboare spre centrul terenului și să înceapă el, eventual, faza de atac, să distribuie el pase. Dacă-l pui pe Cristiano să facă asta pierzi mare parte din ceea ce poate el oferi mai departe. Sîmbătă, dar și cu Atletico, chiar și cu Villarreal acasă, la Cristiano au ajuns puține mingi, pentru că progresia se făcea lent, previzibil. În afară de Kroos, de care am pomenit, Isco a făcut, la rîndu-i, un meci mizerabil. Privindu-l atunci cînd are mingea, ai senzația că e fabulos, punîndu-l însă în contextul echipei, al angrenajului, descoperi că are multe carențe. După huiduielile cu care publicul de pe ”Bernabeu” a însoțit schimbarea sa în meciul cu Villarreal, huiduieli de nemulțumire față de ideea lui Ancelotti, să ne înțelegem, Isco a vrut să răspundă, să le facă el pe toate. Și nu i-a ieșit nimic, eventual niște pierderi ale balonului din care puteau apărea probleme. Lîngă Kroos și Isco, sîmbătă a stat Illaramendi, despre care eu spuneam că nu prea înțeleg de ce e ostracizat. Încep acum să pricep.

E clar că accidentările lui Modric, Ramos și James Rodriguez îi oferă mari bătăi de cap lui Ancelotti. Nu prea are variante, iar asta îi transformă pe cei rămași în titulari indiscutabili. Nimic nu e mai prost pentru un fotbalist decît să se simtă titlar indiscutabil. Pînă și reacția lui Messi față de Luis Enrique, la începutul anului, tot de la asta a plecat. Iar Messi și Cristiano Ronaldo au toate motivele să fie titulari indiscutabili. Jocul bun al Madridului din toamnă a venit pe fondul unui lot complet, în care Isco nu era titular, dar spera să devină, în care James Rodriguez era titular, dar simțea amenințarea lui Isco, în care chiar și Bale și Benzema simțeau că pot trece pe banca de rezerve dacă lucrurile merg prost, în care Varane era o amenințare pentru Pepe și Ramos, iar lateralii aveau și ei concurența lor. Ancelotti a greșit atunci cînd a lăsat să se înțeleagă că tripleta BBC e de neatins în față, dar și atunci cînd a spus, la o conferință de presă, că Isco e cam în aceeași situație. La aceste greșeli ar trebui să adăugăm și amorțeala italianului în ceea ce privește alcătuirea echipei.

BILETE LA TOATE MECIURILE DIN PRIMERA DIVISION ÎN ACEST SEZON GĂSIȚI AICI:

Anul trecut pe vremea asta scriam pe acest blog despre ”Meritele lui Ancelotti”. Aminteam în acel text despre motivele care l-au determinat pe Florentino Perez să și-l dorească pe italian încă din 2009. Dar și despre felul în care a gestionat perioada mai puțin bună a Realului din toamna lui 2013. Atunci, Ancelotti a schimbat inclusiv sistemul de joc (vă amintiți probabil de ”reinventarea” lui Di Maria), lucru pe care l-a făcut și-n toamna trecută, după plecarile lui Di Maria și Xabi Alonso. De data asta, după accidentarea lui Modric, urmată de cele ale lui Ramos și James, n-a mai făcut nimic. A lăsat totul să meargă din inerție, sperînd pesemne că stilul se va menține, indiferent de cei pe care-i pune în teren. Se pare că n-a funcționat.

Partea bună în fotbal e că orice criză trece imediat dacă apare o victorie importantă. Fotbalul e o stare de spirit, iar Bilbao e cel mai bun exemplu. Bilbao s-a relansat după calificarea în finala Cupei, căci eliminarea din Europa League n-avea cum să nu provoace răni, mai ales în contextul în care venise. Pentru Real Madrid și pentru Ancelotti exsită perspective. Meciul cu Barcelona se apropie și nu există un prilej mai bun de ieșire din criză decît un astfel de moment. Cu Modric și Ramos echipa va arăta altfel. Problema e că și Barcelonade azi arată altfel decît cea din tur. Există așadar și riscul ca minicriza de azi să devină o maxicriză după Clasico. Dar asta vom vedea atunci.

BILETE DE INTRARE LA MECIURILE DIN CHAMPIONS LEAGUE GĂSIȚI AICI:

 

 

 

13 Comentarii
 • Ciprian Postolache spune:

  Sunt cateva explicatii! Lipsa lor:

  1. Sergio Ramos (e cel care intelege mentalitatea Realului, restul joaca prea mult pentru ei) – 60%
  2. James si Modrici – 30%
  3. Ronaldo fara vigoare, fara motivatie, fara rautate – 10%

  Asata e povestea neromantata a jocului mai putin bun al Realului de acum.

 • Andrei spune:

  Eu nu inteleg de ce Gareth Bale e pus sa joace lipit de tusa dreapta. E destul de clar ca el nu e jucator de tipul Antonio Valencia sau Ashley Young. Mie mi se pare ca potentialul lui e mult redus acolo. Nu e intamplator ca nu mai suteaza la poarta aproape deloc in ultima vreme, la multe faze e absent din joc, iar evolutiile lui sunt in general mediocre spre slabe.

 • mirel mutu spune:

  superb, Andrei, superb! felicitari, eu ti-am mai zis pe fb si o repet, esti cel mai bun ziarist/ comentator de pe la noi.
  Ai sintetizat perfect ce se intampla la Real…poate cu exceptia faptului ca Bale e in plus pe acolo, iar lui Ancelotti ii e frica sa-l scoata din echipa.

 • juan carlos spune:

  Coincidenta sau nu rezultatele Reaului au la baza pe C.Ronaldo a carui forta se rasfrangea asupra Realului iar portughezul i-si lua vitalitatea de la Irina,iar de cand s-a despartit de Irina se pare ca nu mai are motivatie,forta, ambitie,este alt Cristiano
  Nu putem spune ca nu este un jucator talentat,dar daca va uitati bine la ascensiunea lui de la M.united coincide cu aparitia Irinei in viata lui, …nu zic ca Irina poate sa schimbe o lume dar pe el l-a schimbat…in bine!

  • Andrei Niculescu spune:

   Eu nu cred asa ceva. Ok, regreti, dar te aduni si mergi mai departe, esti barbat. Plus ca din ce stiu eu pe Irina a cunoscut-o pe cand era la Real

 • pop cosmin mihai spune:

  cred ca Ronaldo e afectat din cauza ca a ppierdut o pe Irina.cred ca Real Madrid sufera din cauza ca nu a transferat un atacant in iarna,Bony era bun.Benzema e moale asa a fost mereu,Chicharito e in plus pe acolo.Illaramendi mi se pare o gluma la cat s a dat pe el.Kroos e un excelent pasator pe distante lungi.schimba bine partea loveste curat,aeriseste,angajeaza..nu cred ca e un bun recuperator,nu e un om de bataie,nu are anduranta,mi se pare ca Ancelotti l a alterat,l a obosit.tocmai ce ai spus si tu despre el..in orice caz,fotbalul e decis mult de ..SANSA.singurul om din fotbal care incearca intradevar ,ca norocul sa nu decida rezultatul de pe teren e Guardiola..sansa e primordiala orice am spune noi,totul e aleatoriu oricat ne am chinui noi sa gasim o logica.daca intra ,,bara,,lui Bale poate altfel s ar fi vorbit despe Real saptamana asta,poate si castigau meciul.Guardiola respira fotbal,calculeaza fotbal,antreneaza in adevaratul sens,restul antrenorilor doar pariaza pe un jucator sau altul in speranta ca vor fi in forma.la Guardiola(cel actual)poti fi Messi sau Cristiano…ca daca el considera ca nu trebuie sa joci ,pai nu joci.ori ca te odihneste ,ori ca ai jucat prost,si nu trebuie nici sa te superi tu ca jucator.pentru Guardiola primeaza interesul echipei,nu recordurile personale.restul meciurilor in care omul asta nu e implicat,cu siguranta rezultatul e decis in mare masura de sansa.

  • Andrei Niculescu spune:

   Daca intra bara lui Bale poate se termina la egalitate, dar jocul prost ramanea. Problemele echipei s-au vazut si au fost semnalate si cand se obtinea victoria, vezi de exemplu Cordoba. Cat despre Guardiola, de acord pana la un punct, nu uita ca nici el nu-l lasa prea des pe Messi rezerva. Si ca a facut toata echipa aia in jurul lui

 • AndreiC spune:

  Foarte bine ai scos in evidenta problemele Realului, citind articolul parca totul devine mai limpede. Eu unul sunt foarte surprins de forma foarte slaba a lui Bale care mi se pare nemotivat. Nu stiu unde sunt cursele lui, driblingurile, suturile. El e genul de jucator care ar trebui sa iti decida un meci in situatile dificile, cum a facut-o de atatea ori sezonul trecut. Benzema nu pot sa zic ca ma surprinde pentru ca el are frecvent sincope de genul asta dupa care isi revine, problema e ca nu are cine sa il inlocuiasca. Kroos intradevar pare epuizat, se pierde in sarcinile pe care le are si nu mai are luciditate. Isco are calitati exceptionale, este acel gen de mijlocas spaniol asemenea lui Xavi sau Iniesta, dar care are nevoie de maturitate in joc, maturitate care o sa vina odata cu trecerea anilor.
  Totusi cred ca multe din problemele Realului pornesc din managementul echipei. In momentul in care transferurile se fac din motive de marketing sau pe seama unor afinitati ale presedintelui nu trebuie sa ne mire ca echipa este rupta la mijlocul terenului si ca nu sunt solutii in momentele delicate prin care trece clubul.

 • pop cosmin mihai spune:

  Guardiola ,cel de acum cred ca are mai multa personalitate decat Guardiola de la Barcelona.si mai cred ca e singurul care ar putea sa tina rezerva pe oricine din lumea asta.la Bayern nimeni nu e titular,cu exceptia lui Neuer care nu are efectiv concurenta.tocmai privesc si ascult comentariile tale la meciul dintre Real si Schalke.A rabufnit Cristiano:) dar Realul e la fel de palid..

 • alex spune:

  Andrei te rog eu mult jumai.comenta meciurile.realului.nici tu si nici atefanescu.sunteti amandoi cu barcelona su aveti o ura fata de real cum n am vazut niciodata.astazi probabil va rugati sa se califice schalke.ai frustratului de stefanescu i a luat ronaldo nevasta de e asa inversunat??nici nu atinge ronaldo mingea cand incepe meciul si deja zice ca e cel mai slab de pe teren samd.halal comentatori.niciodata nu cimentati in felul asta meciurile barcei.si.nu te obosi sa zici ca nu i asa pt ca se vede clar si.limpeee.urati realul si sunteti intrno continuua promovare a barcelonei cea fara de greseala.rusine sa va fue.astazi ati atins apogeul penibilului in comentariul sportiv.RUSINE!!!!RUSINE!!RUSINE.nu credeam ca puteti merge asa departe.in fiecare zi aceleasi stiri:cum barca face si drege si realu lanpamant si multe altele.cand situatia a fost invera acum cateva luni nu va auzeam sa criticati asa tare barva ,de fapt n ati criticat o deloc.RUSINE RUSINE RUSINE!!!sa nu te mai lauzi ca esti profesioniat ca ai facut au scris ai asa mai departe.eram un om care te aprecia.dar de astazi gata.vii trrbuie sa fi ti impartiali.daca ai auzit de asa ceva…..RUSINE

 • pop cosmin mihai spune:

  Alex..nu cred ca e ok ce spui,si eu sunt fan Real..si stiu ca Andrei e cu Barca si Messi.dar comentatorii sunt asa peste tot.e greu sa fii impartial cand iti place fotbalul la nebunie.fotbalul naste pasiuni,ca de aia ne am apucat si noi sa scriem pe aici,si sa urmarim Digi.sufar si eu cand Andrei se bucura la golurile Barcelonei,si efectiv ma disper.dar asta e.se pricepe la fotbal si apreciez asta.tu daca ai fi comentator ai putea sa fii impartial 100 la 100 cand ar juca echipa ta sau rivala..te ai scapa si tu:))

  • alex spune:

   Ai dreptate.poate am exagerat .eram la cald.dar unii chiar sunt prea de tot.au anumite antipatii,vezi ronaldo care nu se bazeaza pe nimic concret.omu ala nu le a facut nimic.n avea cum.

 • Florin spune:

  E o problema mare de cand cei 3 s-au accidentat si aici ma refer la Modric(care pare ce-a care a rupt tot jocul realului , la mijlocu terenului nu se mai leaga nimic , Kroos pare ca si-a pierdut si el din stralucire fara Luka ) , James (care asa criticat cum a fost la inceput , pe atat de bun a fost dupa prima luna a doua sa zicem de putina acomodare , lipsesc asisturile sale pentru cei 3 din fata , avea cate o sclipire , aparea oriunde a dat gol cu capul , super executii din afara careului a cam facut de toate ) , iar mie sincer absenta lui Ramos mi se pare cea mai importanta ( echipa numai are nerv , numai are agresivitate , nu are dorinta , ceea ce cu el in teren nu se intampla el dadea tonul , cand echipa nu mergea aparea la o faza fixa dadea unn gol ,era liderul echipei in teren , chiar daca multi o spun ca e Cristiano ).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Toți ceilalți îți spun ce se întîmplă, eu îți spun și de ce se întîmplă
Recomand
Givenchy Sephora
blouseroumaine-shop.com
Vola.ro
Articole recente
Comentarii recente
Twitter
Arhivă