Articolul urmator

REMIZĂ PENTRU MAI TÂRZIU

REMIZĂ PENTRU MAI TÂRZIU

”Ce păcat! Meciul ăsta trebuia să fie finala”, ne-am zis, probabil, destul de mulți atunci când am aflat ca Real Madrid și Manchester City se încrucișează pe tabloul actualului sezon din Champions League în semifinale. ”Ce bine! Meciul ăsta jucat de două ori e mult mai bun decât unul disputat în partidă unică”, ne-am zis, pesemne, destul de mulți după ce am văzut ceea ce s-a întâmplat marți seară pe ”Bernabeu”.

Mi se pare destul de clar că în acest moment Real Madrid și Manchester City stăpânesc, nu neapărat în această ordine, dar m-am luat după afișul turului, stăpânesc așadar fotbalul european. Astăzi, City e, PROBABIL, cea mai bună echipă de pe continent, însă Real Madrid SIGUR este, și nu doar azi, ci dintotdeauna, echipa cea mai bună în astfel de meciuri, finale sau confruntări cu iz de finală. De aici și dorința multora de a vedea un duel între cele două grupări, dar și între Guardiola și Ancelotti, cu trofeul pe masă.

Mi se pare la fel de clar motivul pentru care Real Madrid își dorește cu atâta ardoare Superliga. Aia adevărată, europeană, nu cea de la noi, numită astfel doar pentru că sponsorul e cu adevărat super, căci alte motive nu se prea întrevăd. Superliga europeană ar fi pentru Real Madrid un teritoriu numai bun pentru a juca genul acesta de meciuri care-i plac și care definesc gruparea ”blanco”, cu adversari de calibru și spectacole grandioase. Evident, n-am uitat de motivul financiar, acela ar fi primul, dar cred că și latura sportivă e una suficient de importantă. Rămâne în discuție zona cealaltă, a consumatorilor, a celor ce ar trebui să finanțeze până una alta această idee, spectatori sau telespectatori. Pare apetisant să vedem săptămână de săptămână astfel de partide, însă nu cumva ne-am plictisi la un moment dat? Caviarul e bun, dar excesul s-ar putea să facă rău.

Să revenim! Meciul în sine a fost un pic straniu. Real Madrid a deschis scorul în plină dominare a celor e la City, echipa lui Guardiola a egalat în cea mai bună perioadă a madrilenilor, când golul de 2-0 părea că plutește în aer. Așa e fotbalul câteodată. Dar nu doar din pricina acestui aspect a fost straniu, ci și, în primul rând, pentru imaginea pe care a arătat-o City. Noua imagine, de fapt. Pe care am văzut-o în acest sezon, de parcă tot ceea ce i s-a întâmplat cu Real Madrid anul trecut s-a transformat într-o lecție pe care și-au însușit-o jucătorii, dar și-a însușit-o în primul rînd Guardiola. Anul trecut City a dominat ambele manșe, fotbalul său a arătat foarte bine mai tot timpul, însă premiul l-au ridicat cei care au putut să-și gestioneze mai bine emoțiile, trăirile, angoasele dacă vreți. Cei care, așa cum spuneam mai sus, știu cel mai bine să joace astfel de confruntări. Poate că în sfârșit Pep a înțeles pe de-o parte că fotbalul e imprevizibil, dar și că dacă vrei să câștigi un trofeu atât de mare trebuie întâi de toate să știi să suferi. Iar City, imedat după golul lui Vinicius și în repriza a doua (inclusiv după golul lui De Bruyne) a suferit, a acceptat cu destul calm o dominare pe care altădată ar fi privit-o ca pe un afront, ca pe o lovitură în orgoliu.

City a plecat de pe ”Bernabeu” cu un egal scos în cel mai pur stil Real Madrid. Nu știu când li s-a întâmplat madrilenilor în ultimii ani în această competiție să obțină atât de puțin oferind atât de mult. Și, invers, nu știu când am mai văzut pe City să obțină atât de mult oferind atât de puțin. În termeni de Champions League asta înseamnă maturizare, căci exact asta am scos în evidență la Real Madrid în sezonul trecut și-n cele trei cu Zidane, când s-a câștigat trofeul de manieră consecutivă. Știința de a juca astfel de meciuri, de a gestiona miza, de a stăpâni emoțiile. Spunea Modric după meci: ”am suferit în primele 30 de minute, dar asta nu ne-a preocupat foarte tare, stăteam bine în teren și știam că o să apară un moment prielnic”. ȘTIAM. Cam despre asta e vorba în fotbalul de azi, să știi, căci a domina un meci de la cap la coadă e un deziderat pe care Guardiola poate că și-l propunea pe vremea când era la Barcelona și-i avea pe Messi, Xavi și Iniesta, dar care astăzi nu prea mai funcționează. Azi, trebuie să știi când și cum să joci.

Sentința se va scrie scrie pe ”Etihad”. Era totuși de așteptat, nu știu câți credeau că se va decide calificarea încă din prima manșă. Pe terenul său, City n-a mai pierdut un meci care să conteze de la acel 1-2 cu Liverpool din aprilie 2018. Dar chiar credeți că pe Guardiola îl încălzește prea tare detaliul ăsta? Real Madrid va trebui să experimenteze o senzație nouă, un soi de ”remontada” departe de confortul oferit de propriul stadion. Pe care, în paranteză fie spus (ca să vedem totuși nivelul) a fost schimbat gazonul pentru a 5-a oară în acest sezon! Statisticile spun că madrilenii n-au reușit până acum vreo calificare după o remiză în prima manșă pe teren propriu. Dar chiar credeți că pe Vinicius, Modric și Kroos îi interesează aceste statistici? Noul City în fața aceluiași Real Madrid dintotdeauna, cam așa s-ar putea scrie afișul acestui retur, cât o finală.

Și zău că e bine că avem parte de o dublă manșă, nu-i așa?

P.S.

Ar fi totuși nedrept să nu scoatem în evidență câteva nume. Vinicius e primul. Cred că nu prea mai există dubii cine e cel mai important jucător al Madridului în acest moment. Poate chiar din lume. Al doilea e Haaland. ”Un monstruo viene a verme”, titra ”Marca” pe prima sa pagină marți, în ziua meciului. Titlul era al unui film, ”A monster calls”, cu Liam Neeson, doar că ”monstrul” a fost redus la tăcere de un altul, de Rudiger. Era evidentă teama pe care o transmitea norvegianul în rândul fanilor madrileni, însă prestația sa, fără să fie una slabă în termeni statistici, căci a participat la joc, a alergat mult și a avut și ocazii, a fost condiționată de prestația ”la siguranță” a echipei. Rudiger în schimb a fost imperial, iar întrebarea ce se pune acum este ce va face Ancelotti la retur, când va reveni Militao. Despre Modric devine deja redundant orice comentariu, omul ăsta parcă a descoperit elixirul tinereții, păcat totuși că-l ține doar pentru el dacă e așa. Despre Courtois, de asemenea. Pe De Bruyne nu prea l-am văzut strălucind în stilul lui caracteristic, l-am văzut în schimb apărând cinic la momentul potrivit. Încă o dovadă de maturizare a ”cetățenilor”. Ar merita poate mai mult de câteva cuvinte Rodri, a cărui creștere e fantastică și care face ca retragerea lui Busquets (care va pleca și de la Barcelona în vară) să nu mai fie o problemă pentru ”naționala” Spaniei.

Eu unul abia aștept returul.

Un comentariu
  • R. spune:

    Dle Niculescu,

    Urmaresc doar meciurile lui City si (aproape doar) ale lui Guardiola de prin 2009, din lipsa de timp si, mai ales, datorita faptului ca am si destule alte preocupari,. Am vazut evolutia clubului in acesti ani, din 2016 incoace (inainte nu ma pasiona fotbalul englez, si cu atat mai putin Man City). Este una spectaculoasa. Un club extrem de bine organizat, cu oameni ce par extrem de competenti in a construi o organizatie sportiva de un nivel urias (despre alte aspecte nu vorbesc si, sincer, nici nu ma intereseaza in mod deosebit).

    Ceea ce se simte la clubul englez este nivelul mental la care i-a dus catalanul in ultimii 2-3 ani. Este cam acelasi cu a lui Real si Bayern (cluburile de referinta, din punctul meu de vedere, la nivel european; Barcelona si Juventus au scazut in ultimii ani, iar altele nu mai sunt demult in prim-plan, in ciuda unor sezoane bune, gen Milan, Inter, Man Utd sau care or mai fi). Cred ca de aici pleaca si succesele din ultimii ani. Trei semifinale de UCL nu-s putin lucru pentru o echipa engleza, unde campionatul este epuizant, si unde liga nu ajuta echipele (meci duminica cu Everton inainte de semifinala de UCL e destul de graitor).

    Nu stiu daca Man City va trece sau nu de Madrid, dar cred ca ati subliniat esentialul, si anume capacitatea englezilor de a se apara si de a accepta aceasta faza a jocului. Plus capacitatea de a imbratisa si partea mai murdara a jocului, la care Madridul mi se pare ca exceleaza in mod deosebit in marile meciuri (mentionez asta ca un compliment, desi nu pot spune ca imi place in mod deosebit).

    Paradoxul meciului dintre City si Madrid mi se pare ca este ca anul trecut City a fost mai buna 179 de minute si a pierdut calificarea, iar anul asta City a jucat mai slab ca in 2022 si totusi nu a pierdut in Spania.

    City s-a schimbat si pentru ca il are pe Haaland, dar si pentru ca in trecut juca frumos, dar pierdea pentru ca nu stiau sa joace murdar pe alocuri (stiinta jocului suna cam pretentios…). In momentul asta, cred ca Guardiola e absolut obsedat de UCL si cred ca toata schimbarile si tot stilul e facut parca pentru a lua UCL. Dar e si semnul ca e un om mult mai adaptabil si ca mereu cauta imbunatatiri care sa mentina o echipa la un nivel urias (3-2-4-1 ca formula de joc, dupa ce in ultimul sezona la Bayern juca ceva de genul 2-3-5, daca tin bine minte.)

    Sper sa se califice City in finala.

    In rest, spor la comentat meciurile lui City, e o placere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Toți ceilalți îți spun ce se întîmplă, eu îți spun și de ce se întîmplă
Recomand
Givenchy Sephora
blouseroumaine-shop.com
Vola.ro
Articole recente
Comentarii recente
Twitter
Arhivă