Pentru Gianni Infantino, Mondialul cluburilor recent încheiat s-a constituit într-un urias, ”huge”, succes. ”E cea mai reușită competiție a cluburilor din lume”, stârnind cel puțin niște ridicări de sprâncene în zona UEFA, care organizează totuși Champions League. Dar stilul expansiv și mega-lăudăros al lui Infantino e arhicunoscut, la fel cum și divergențele existente între cele două organisme ce ar trebui, în teorie, să colaboreze temeinic și facă legea în fotbalul mondial și-n cel european.
”Anii de aur ai fotbalului de club au început”, mai zice don Gianni, scoțând în față sutele de milioane de dolari oferite ca premii cluburilor participante, după niște criterii destul de străvezii, mai degrabă preluate din Orwell și a sa ”Ferma animalelor”, ceva de genul ”toți sunt egali, doar că unii sunt mai egali ca alții”. Nu zice nimic, ba chiar driblează subiectul, atunci când vine vorba de proveniența banilor și de miliardul de dolari oferit de DAZN pentru drepturile tv, nici de coincidența că fix un miliard de dolari a primit DAZN din Arabia Saudită, de la deja celebru PIF (”Public Investment Found), fix când această țară a câștigat, alergând de una singură, organizarea Campionatului Mondial din 2034. N-au trecut mulți ani de când FIFA primea vizita FBI-ului, din motive de corupție, doar că azi Infantino lasă impresia că e prieten la cataramă cu Donald Trump, cum de altfel a fost și cu Putin la un anumit moment, astfel că, pentru moment, poate sta liniștit și poate striga în toate colțurile: ”make FIFA great again!”.
Însemnând asta că deja se vorbește de viitorul Mondial al cluburilor. Ba chiar de posibilitatea ca el să se țină din doi în doi ani. Ce contează că reacțiile din Europa au fost destul de vehemente (Jurgen Klopp a zis că e ”cea mai proastă idee din istoria fotbalului”), banii ce se rulează sunt importanți. Iar aici europenii n-au ce să comenteze, fiindcă și-au tăiat zdravăn partea dolarului, încasând, după calculele făcute de cei de la ”Swiss Ramble”, 623 de milioane din miliardul oferit (Europa și America de Sud au luat 80 la sută). Are în minte FIFA și niște modificări aduse sistemului de participare, astfel încât să nu mai existe situații precum cea de anul ăsta, când campioanele celor mai importante campionate din lume, Anglia, Spania și Italia n-au participat. Și cum credeți că ar vrea FIFA să rezolve situația asta? Cu niște meciuri de baraj, cum altfel. Alte meciuri, cu alte cuvinte.
Deja Statele Unite și-au arătat disponibilitatea de a găzdui și ediția viitoare. Peste doi ani cum ar veni. Asta că tot și-a stabilit Infantino cartierul general la ”Trump Tower”, în New York. Calculele președintelui american par simple, anul ăsta a fost Mundialito, anul viitor e Mondialul, în 2027 ar fi iar Mundialito, iar în 2028 vor fi Jocurile Olimpice la Los Angeles. Și la cât de tare îi plac show-urile lui Donald Trump, ce nu s-a dat ieșit de la festivitatea de premiere duminică seară, ba chiar a ținut morțiș să se tragă-n poză alături de jucătorii lui Chelsea ce nu pricepeau de ce nu pleacă de-acolo, aceste calcule au destul fundament. În paranteză fie spus, Putin nu s-a gândit să se tragă-n poză cu Mbappe și Griezmann în 2018, alături de trofeul World Cup, cred că e un pic supărat pe tema asta acum.
Problema e că și Infantino are calculele sale. Și dă de înțeles că Mundialito de data viitoare, când o fi această dată, rămâne să stabilim, ar putea merge în Qatar. Din nou. Că tot sunt niște stadioane pe-acolo rămase nefolosite. Posibil să mai existe și o mică datorie pe undeva, uitată. S-ar ține iar în noiembrie și decembrie, dar ce problemă ar fi asta, doar am mai rezolvat o dată ecuația. În plus, echipele europene nu se vor mai putea plânge de oboseală, ”win-win” cum ar veni.
În concluzie, ”the show must go on”. Mai ales că, dincolo de discuții și analize, adevărul e undeva la mijloc. Mundialito ăsta n-a fost cea mai tare competiție din toate timpurile, dar nici cea mai proastă idee din toate timpurile. Adevărata sa dimensiune, adevăratul interes pe care-l stârnește, nu va putea fi cântărit însă decât atunci când competiția va fi găzduită de o țară din Europa. Să vedem cine se oferă.
P.S. 1
Despre Chelsea, câștigătoarea de la New York, campioana mondială cum ar veni, am scris exact săptămâna trecută aici. Despre acest proiect și despre viitor. Acum, cu atât mai mult, Chelsea e chemată să lupte pentru Premier League. Un singur semn de întrebare există aici: cum se vor prezenta londonezii la start, câtă vreme campionatul Angliei debutează peste exact o lună.
P.S. 2
Apropo de interes. Cum în multe țări (chiar și la noi a existat și-această posibilitate) meciurile au putut fi văzute gratis pe DAZN, ce nu obișnuiește să ofere detalii privind audiențele, nu prea există analize în acest sens. În Franța însă a apărut o comparație: audiența finalei dintre PSG și Chelsea a fost la jumătate în raport cu cea a finalei Champions League dintre PSG și Inter.
P.S. 3
Apropo de bani acum. Și de participante. Auckland City s-a întors în fotbalul din Noua Zeelandă, pe care-l domină categoric, la fel cum domină și fotbalul din regiune (11 din ultimele 13 titluri continentale) cu aproape 5 milioane de dolari. În condițiile în care majoritatea rivalelor de-acolo sunt semiprofesioniste. Mamelodi Sundowns, din Africa de Sud, va lua aproape 12 milioane, clubul fiind proprietatea lui Patrice Motsepe, vicepreședinte FIFA și președintele Confederației africane (CAF). Cât despre Real Madrid și cele 80 și ceva de milioane încasate, mai știe cineva ceva de declarația lui Carlo Ancelotti din toamnă, care spunea că madrilenii vor boicota în mod sigur competiția?
Lasă un răspuns