Articolul precedent
Articolul urmator

COMPORTAMENT DE ECHIPĂ MARE

COMPORTAMENT DE ECHIPĂ MARE

 

Am auzit de foarte multe ori discutîndu-se despre acest concept de ”echipă mare”. O echipă mare se vede, se simte, se pipăie, se observă inclusiv, sau poate mai ales, la înfrîngeri. Dar o echipă mare răspunde întotdeauna atunci cînd e cazul, la meciurile importante. Pe care, repet, poate să le și piardă, dacă se întîlnește cu o altă echipă mare, dar întotdeauna comportamentul e exemplar.



Nu, acest text nu este despre echipa României. Nu vă speriați! Echipa României nu e o echipă mare și punct. End of story. Dacă vreți exemplu de echipă mare, putem vorbi de Milan. Milan a pierdut cu 4-0 la Barcelona, exact cu cît a pierdut și gașca lui Pițurcă la Amsterdam, dar parcă am sesizat mici-mari diferențe în exprimare. Chelsea e iar o echipă mare. S-a văzut la meciul retur cu Steaua. Cînd a fost mai multă nevoie, cu alte cuvinte, asta în timp ce noi faceam sărbătoare populară pentru că Steaua i-a bătut într-o primă manșă ce va rămîne, așa cum avertizam pe acest blog, doar o amintire plăcută pentru noi și un detaliu neimportant pentru ei în contextul general al calificării.

Spania nu este o echipă mare. E foarte mare. La ora asta e cea mai mare, nu neapărat pentru că deține în portofoliu titlul mondial și european, fiind campioană în exercițiu și a Europei, dar și a lumii. E foarte mare pentru că deține, dincolo de medalii, un grup de fotbaliști fenomenali. Acest grup de fotbaliști, născut din focul duelurilor crîncene dintre Real Madrid și FC Barcelona, a arătat o dată în plus că în momente punctuale e prezent.



La Paris, într-un context deloc pozitiv și în fața unui adversar deloc slab, Spania și-a revendicat statutul de campioană mondială pe care unii se grăbiseră deja să i-l pună între paranteze. A fost de ajuns un egal cu Finlanda, la capătul unui meci bizar, pentru ca dubiile să-și facă loc în mintea unora. Dubii care-l priveau pe Vicente Del Bosque, mai exact capacitatea sa de a se afla în fruntea acestui grup, dubii care-i priveau pe anumiți jucători. Acum dubiile s-au mai risipit și va trebui să așteptăm pînă în 2014 pentru a vedea dacă există vreo echipă capabilă să rupă dinamica pozitivă a acestui grup. Franța lui Didier Deschamps a gîndit un meci pe care să-l mute pe tărîmul fizic. Altfel nu se explică linia de mijloc gîndită de fostul mare mijlocaș defensiv al lui Juventus: Matuidi, Cabaye, Pogba, ultimul ca apariție de ultimă oră, primind titularizarea ca o recompensă a formei bune prin care trece (la fel și în cazul lui Varane). Deschamps a gîndit pragmatic. Un egal ar fi dus Franța direct la Mondiale, iar echipa care trebuia să atace și să riște era Spania. Dincolo de faptul că Spania nu poate juca altfel, am mai spus-o și scris-o de multe ori, stilul Spaniei și al Barcelonei se aseamănă și nu se negociază, e același indiferent de situație. Iar Franța lui Deschamps a devenit o trupă mult mai reactivă decît cea a lui Blanc.

Del Bosque a răspuns cu un triunghi la mijloc, cu vîrful său, Xavi, spre poarta adversă, și baza cei doi ”quarterbacks” de la Real și Barcelona, Xabi Alonso și Sergio Busquets. Rolul celor doi în această echipă a Spaniei e colosal, iar meritul lui Del Bosque e imens, faptul că a izbutit să-i compatibilizeze pe cei doi, care la cluburi sînt singuri pe poziții, și să-i facă inseparabili. Apoi, între Fabregas și Villa l-a ales pe ”El Guaje”, pentru capacitatea sa de a băga mingea în poartă. Iniesta și Pedro erau locuri fixe, Pedro cel puțin fiind indispensabil în acest modul al Spaniei.

S-a terminat 1-0 grație lui Pedro, un jucător care mereu oferă altfel de soluții. Dar și grație lui Victor Valdes. Căci, da, în ciuda posesiei nete a Spaniei nu a fost un monolog. Și asta pentru că, recitiți primul paragraf!, Franța e o echipă mare. Ce a răspuns ca o echipă mare, chiar și cînd era în 10 oameni, după eliminarea stupidă a lui Pogba.

Victor Valdes merită cîteva rînduri. Atîta amar de vreme în umbra lui Casillas la echipa națională ar fi făcut un portar obișnuit să cadă într-un soi de depresie vecină cu resemnarea. Valdes a mers mai departe, și-a făcut treaba de rezervă a lui Iker perfect, a fost acolo cînd era nevoie de el și iată-l acum, la cel mai dificil moment al Spaniei din ultimii ani, răspunzînd impecabil.

Spania a cîștigat și probabil va fi la Mondiale. Dar sînt aproape sigur că și Franța va fi. E o echipă mare. Iar echipele mari răspund întotdeauna în momentele importante.



P.S.

Pentru că sîntem la capitolul rezervat preliminariilor și vorbim despre echipe mari, Argentina este una dintre ele. Însă ceea ce se întîmplă în America de Sud depășește puțin sfera normalului. Pentru că nu e normal ca pe un teren de fotbal să vedem astfel de situații, precum cele din imaginile de mai jos. La La Paz, în Bolivia, acolo unde Argentina a jucat marți, sînt 3600 de metri, iar lipsa de oxigen se resimte în momente de efort prelungit. Nu cred că e normal să se joace fotbal în asemenea condiții, dar probabil că FIFA va avea nevoie de o tragedie pentru a lua niște măsuri.

7 Comentarii
  • andrey10 spune:

    Domnule Niculesu,
    stiu ca v-am mai intrebat odata dar nu mi-ati raspuns.
    Faceti si un articol despre viitorul echipa AC MILAN . pentru ca ea este una dintre singurlele echipe care au batut-o pe barcelona, in retur milan nu a avut un varf adevarat daca era pazzini era altceva , in fine….
    faceti un articol depsre viitorul milanuli in vederea dumneavoastra ? adica daca la anul pot lua chamipons league sau scudetto , o vedere, o predictie despre kmilan in sezonul urmator , apoi restul.

    • Andrei Niculescu spune:

      Am scris despre AC Milan cind a jucat cu FC Barcelona. Destul de mult. I-am laudat, caci au meritat. Sa scriu despre viitor? De unde sa stiu eu daca pot lua Champions League. Eu in general scriu plecind de la un fapt, nu fac predictii, ca nu sunt Urania. O sa fie timp si pt viitorul lui Milan, vara e lunga

      • andrey10 spune:

        Multumesc Domnule Niculescu.
        abia astept vara , mai ales pentru ca faceti un articol depsre ce vam zis multumesc foarte mult. abea astept.

        • h0r1a spune:

          Milan are nevoie neaparat de un portar, un fundas stanga si un fundas central.Dar astia 3 sa fie de valoare certa.Nu poti nimeri intotdeauna un Nocerino, sa iei cu bani putini si sa fie super jucator.As zice ca ar trebui chiar 2 fundasi centrali, pentru ca Mexes e cam batran si Zapata nu e de incredere.Daca ar face transferurile astea s-ar bate cu Juve la scudetto.O linie de mijloc cu De Jong, Nocerino, Montolivo si in atac cu Faraonul, Balotelli si Boateng suna foarte bine.In Champions league depinde de culoar si de multe alte lucruri.Si cu transferurile astea Milan nu ar porni favorita cu Barcelona, Real, Bayern.Depinde si cat de mult mai pot creste Shaarawy si Balotelli, inca sunt tineri si eu cred ca mai au mult potential in ei.

  • foxx spune:

    Din graba ati mancat un cuvant … „Apoi, între Fabregas ?i Villa l-a pe ”El Guaje” ” … Nu va „cert”, doar va atrag atentia pentru a corecta inainte sa sara Prutenii internetului cu ironiile :)
    Felicitari pentru articol ! Bun ca de obicei !

  • Cristian spune:

    Salut Andrei

    Sunt de parere ca va trece si acest CM si tot Spania va lua coroana suprema.Pentru ca sunt putine echipe ce pot sa-i stea in fata cu adevarat si aici includ la categoria cu siguranta pe Germania,Franta si poate,repet POATE Olanda . In rest la capitolul echipelor ce ar mai putea face o surpriza in privinta detronarii Spaniei includ Italia,Argentina si Brazilia. Facand o scurta caracterizare a rivalelor furiei Roja spun ca Olanda traieste doar prin fantezia celor din fata,in rest apararea mi se pare mediocra,Germania este o trupa completa,Brazilia mi se pare ca nu are un selectioner cu adevarat , Franta este o trupa in formare iar Argentina…este o relativa!

    Probabil ca abia la Euro 2016 Spania va fi detronata pt ca imi este putin greu se cred ca dupa campaniile 2008,2010,2012 si posibil 2014 aceasta echipa sa mai poata face fata pt ca jucatori gen Iker,Xabi Alonso,Xavi nu vor mai fii,si nu se stie in ce forma o sa mai fie jucatori ca Busquets,Iniesta ori Fabregas

    Numai bine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Toți ceilalți îți spun ce se întîmplă, eu îți spun și de ce se întîmplă
Recomand
Givenchy Sephora
blouseroumaine-shop.com
Vola.ro
Articole recente
Comentarii recente
Twitter
Arhivă