Articolul precedent
Articolul urmator

SPANIA E TARE

SPANIA E TARE

A început Cupa Confederațiilor, prilej pentru FIFA să mai bifeze o competiție, după unii complet nefolositoare, prilej pentru fotbaliștii prezenți să mai adune minute în gleznele lor și așa obosite, prilej pentru selecționeri să mai vadă ce și cum, prilej pentru noi să mai vedem fotbal în aceste zile de, aproape, vacanță. Din punctul nostru de vedere, zic, nu-i rău, deși orele nu-s dintre cele mai bune. Așa va fi însă la anul, cînd va fi Mondialul adevărat, așa că e bine oarecum să ne obișnuim.



Spania-Uruguay era în mod evident afișul cel mai apetisant al primei etape. Campioana europeană contra campioanei Americii de Sud. Cine n-a văzut meciul, și rău a făcut dacă a ratat în special prima repriză, poate fi înșelat de scorul final. 2-1 pentru Spania e mult prea scurt și poate da senzația de mare luptă. Însă -a fost așa. Spania aproape că s-a distrat în 90 la sută din meci și le-a arătat celor care se gîndesc la alte scenarii pentru la anul, pretinzînd că polul de putere în Europa e altul, că se păcălesc teribil.

Nu știu dacă Uruguayul a jucat pur și simplu prost sau n-a avut ce face. Merg totuși pe a doua variantă. N-ai cum să joci fotbal dacă n-ai mingea. Iar mingea a fost la Spania. Indiferent dacă unii consideră această manieră de a interpreta fotbalul drept plictisitoare, bazîndu-se însă doar pe idei preconcepute, Spania nu s-a dezis de ea. Și, sincer, nici nu cred că ar avea cum s-o facă. Atît timp cît în această echipă există Iniesta, care mi se pare deja cel mai important om, înaintea lui Xavi, atîta timp cît există și Xavi, atîta timp cît Fabregas arată altă față în tricoul naționalei față de tricoul Barcelonei, atîta timp cît rezervele se numesc Mata, David Silva, Javi Martinez, Fernando Torres sau David Villa, Spania nu va putea juca alt fotbal decît cel pe care-l joacă.

Prima repriză cu Uruguay, spun ziariștii spanioli, a fost cea mai bună din epoca Del Bosque. Zic să-i credem pe cuvînt, căci au văzut  mai bine ca noi ceea ce s-a petrecut în acești ani. ”Bătrînul” Del Bosque, cu aerul său de bunic preocupat ca nepoții săi din iarbă să se simtă bine, a găsit formula prin care să înlocuiască absența lui Xabi Alonso. Și nu vorbim de un fotbalist oarecare. În plină epocă a ”tiki-taka Barcelona”, cînd i-ar fi fost foarte ușor să translateze modulul ”blau-grana” în cel al naționalei, Del Bosque nu s-a lăsat influențat și a apelat la doi închizători, cu Xabi Alonso lîngă Sergio Busquets. O măsură de siguranță care le-a permis celor din fața acesui cuplu să se desfășoare în voie. Cu performanțele știute.



Acum, e posibil să se fi intrat într-o altă dimensiune. Există voci care spun că Xabi Alonso nu prea mai e pe placul vestiarului, urmare a detașării sale evidente de grupul Casillas-Ramos-Albiol și apropierii de Jose Mourinho. Pe care, zice-se, ar vrea să-l urmeze la Chelsea. Paradoxal, asta l-ar fi îndepărtat și de grupul catalanilor, mult mai puternic la națională, mult mai influent și în mod clar atașat, fără rezerve, celor 3 mai sus amintiți în disputa lor cu Mourinho. Prietenia Casillas-Xavi și Ramos-Pique funcționează dincolo de rivalitatea sportivă din Primera Division, la fel cum, la vremea respectivă, ”trădătorul” Figo, deja jucător la Real, lua un avion privat și venea, în creierii nopții, ca să nu-l descopere nimeni, la Barcelona pentru a-l vedea pe Guardiola și a fi alături de el la nașterea unui dintre copii. O prietenie nu ține cont de nimic, iar lumea nu se împarte în în prieteni și dușmani în funcție de anumite preferințe fotbalistice.

Pus așadar în fața absenței lui Xabi Alonso, Del Bosque a apelat, abia acum, la sistemul Barcelonei. Dar și cu anumite modificări. În loc să-l pună pe Javi Martinez, ultra-medaliat și arhi-lăudat în acest final de sezon, lîngă Sergio Busquets și să mențină modulul 4-2-3-1, l-a lăsat pe Javi pe bancă. Jocul de asociere al mijlocașului de la Bayern nu e la nivelul celui oferit de Xabi Alonso și ar fi însemnat să fie doi oameni extrem de apropiați ca profil, Busqutes și Martinez, unul lîngă celălalt. S-ar fi călcat, cum se spune pe la noi, ”pe bombeuri”, iar circulația ar fi avut de suferit.

Aparent, formula era 4-3-3, cu Iniesta și Xavi de-a stînga și dreapta lui Sergio Busquets. Dacă urmăreați însă atent faza de atac și nu cea de apărare, iar în marea majoritate a timpului Spania a atacat, l-ați fi observat pe Xavi pe aceeași linie cu Busquets, iar în fața lor aceeași linie de 3 dintotdeauna, Pedro, Fabregas, Iniesta. Plus Soldado, ca număr 9 veritabil, un atacant de careu veritabil, încă o găselniță a lui Del Bosque la acest turneu, după atîtea și atîtea meciuri cu 9 fals sau chiar fără 9, vezi Euro 2012.

Am mai remarcat cîteva aspecte. Dificultățile pe care le are Casillas în juca mingea cu piciorul. Asta apropo de Victor Valdes și de discuțiile în jurul său. Azi, așa cum joacă Barcelona, lui Casillas i-ar fi greu să se obișnuiască. L-am mai remarcat pe Pedro, cu o mare libertate de mișcare, a cărui maturizare e evidentă, fără să mai vorbesc de saltul uluitor pe care l-a făcut. Acum 4 ani, era Pedrito și primea cîteva secunde de la Guardiola în finala Ligii de la Roma cu Manchester United. Acum, după mai bine de 200 de meciuri disputate, a cîștigat tot ce se poate cîștiga. Despre Soldado, am vorbit, iar despre Iniesta, zău că nu mai am ce. După părerea mea va deveni, dacă nu cumva a și devenit, cel mai important fotbalist din istoria Spaniei.

Despre Uruguay, puține de comentat. Toată lumea i-a așteptat pe Cavani și Suarez, doi jucători care s-au cam autotrecut pe lista transferurilor, propunîndu-se, fie direct, fie prin intermediul părinților, la diverse echipe. Pe Cavani l-am văzut extrem de rar, pe Suarez parcă mai mult, oricum, atacantul lui Liverpool se mai scoate cu golul marcat.

10 Comentarii
  • ovidiu spune:

    La ce aluzii ai trimis in ultimele 3 luni despre Germania ar trebui sa iti dai demisia si sa nu mai apari la televizor daca Germania castiga CM de anul viitor!

  • fan barca spune:

    @Ovidiu: nici o echipa europeana nu va castiga un mondial in america de sud.

    Ca sa rezum articolul…cu Uruguay a jucat Barcelona fara Messi si Alves…

    PS. Ramos nu e prieten cu Pique…ci cu Busquets.

    • ovidiu spune:

      cred ca ti-e clar ca in 2014 argentina nu va conta in lupta pt trofeu..e cea mai dezechilibrata echipa pe care a avut-o argentina..iar fundasii sunt MUUULT de tot sub nivelul unor David Luiz, Thiago Silva, Hummels, Sergio Ramos….FEDERICO FERNANDES e titular cert in apararea lor. Iar antrenorul lor e mult mai slab decat Low, del Bosque, Felipe Scolari…deci singura candidata din afara europei este „Selecao”.

  • ovidiu spune:

    Mister Andrei Niculescu, Lewa a ramas la BVB, asa cum va explicam intr-un comment anterior…sper sa apreciati asta!

    • razvan74 spune:

      vai ce osanale iti ridici Ovidiu! as vrea totusi sa imi spui 6 rezerve ale Germaniei de nivelul primului 11, vad ca-i tot lauzi dar o data scos un titular-doi, nu zic 3-4 sunt pa! Spania poate bate Germania si cu Valdes, Mata, Silva, Martinez, Torres sau Soldado in primul 11, care de obicei sunt rezerve. Plus del Bosque care e peste Low clar! Iar Argentina are oricand solutii sa faca o nationala buna, e plin? Europa de jucatorii lor, de la pusti ca Aguerro la experimentati ca Tevez, la Lavezzi, Mascherano, Higuain daca isi gaseste echipa ce-l valorifica. Nu stiu cum sunt criteriile lor, sper ca nu pe preferintele lui Messi, dar pot oricand castiga si cu Germania si cu Brazilia, mai greu cu Spania..

      • ovidiu spune:

        klose, podolski, mario gomez, schurrle, kroos, ozil, reus, gotze, schweinsteger, gundogan…doar de la mijloc in sus…te las pe tine razvan74 sa alegi rezervele.

  • eu spune:

    andrei faci o treba buna,dar nu mai tot ridica atat in slavi spania si cu barcelona,o sa vedem la CM ca nu o sa faca fata GERMANIEI.iar la emisiunile fotbal european vorbiti numai despre LA LIGA,NU CONTEAZA CA-I LUNI,MIERCURI,JOI.FITI MAI profesionisti

    • johnny spune:

      Germania e o echipa buna. Dar in fata italienilor au clacat iar in fata spaniei trebuie sa vada mingea intai. Zimi un jucator de nivelul lui iniesta la nemti. Ozil e printre cei mai buni dar nu se va ridica niciodata la nivelullui iniesta, iar a doua echipa a spaniei nu se facea de ras in fata americii ;)

  • Matei spune:

    Ma intreb daca Generatia de Aur se nastea acum .. ar mai fi avut oare aceleasi rezultate? Cred ca nu.
    Are insa Spania circul de la noi? Sare Rosel sa bata un suporter, sa provoace adversarii, etc?

  • Gabi M. spune:

    Iti mai mentii opiniile exprimate in acest articol dupa jocul aratat de Spania in partidele cu Italia si Brazilia?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Toți ceilalți îți spun ce se întîmplă, eu îți spun și de ce se întîmplă
Recomand
Givenchy Sephora
blouseroumaine-shop.com
Vola.ro
Articole recente
Comentarii recente
Twitter
Arhivă