Articolul urmator

S-A RETRAS BECKHAM, PRIMUL FOTBALIST UNIVERSAL

S-A RETRAS BECKHAM, PRIMUL FOTBALIST UNIVERSAL

Update.

Cu sprijinul unui bun prieten, stabilit de foarte mulți ani la Londra și bun prieten, la rîndul lui cu Ted Beckham am intrat în posesia cărții pe care Ted Beckham a scris-o despre fiul său. Se numește „David Beckham, my son” și conține extrem de multe detalii și fotografii inedite din viața și cariera lui David Beckham. 

image

La finalul acestui text, veți găsi cîteva din aceste imagini.

După Sir Alex Ferguson și Paul Scoles, încă un nume mare asociat într-un fel cu Manchester United, a anunțat că se retrage din fotbal. E vorba de David Beckham. La 38 de ani. E perioada retragerilor, se pare. Cine știe ce surprize de acest gen vom mai avea parte pînă la finalul acestui sezon.Odată cu David Beckham se retrage primul mare fotbalist universal. Dimensiunea globală a numelui său, brandul pe care l-a creat, sînt reflectate în cîștigurile pe care le-a avut din publicitate, de multe ori duble sau chiar triple față de cele din fotbal. David Beckham a fost primul mare brand personal din lumea fotbalului, care, pînă la el, nu avea decît branduri colective, de cluburi. Beckham a fost cel care a dus publicitatea din jurul său la rang de artă, de industrie. El a fost primul, după el au venit alții. Ronaldinho îl întrecuse la un moment dat, dar dispariția sa prematură, de nimeni înțeleasă, l-a scos din acest circuit. Cristiano Ronaldo și Messi merg pe drumul deschis de Beckham, Neymar la fel, în cazul brazilianului așteptîndu-se cu mult interes pasul către fotbalul din Europa.

Inclusiv transferul său la PSG a venit pe acest fond. În primul rînd comercial, căci a fost plusul de glamour pe care Beckham l-a adus unei echipe cam artificial create.

E greu de spus dacă, peste ani, despre Beckham se va vorbi ca despre fostul mare fotbalist sau despre fostul mare brand publicitar. Parcursul său pe terenurile de fotbal e mai mult decît notabil. 5 titluri în Anglia, unul în Spania, unul în Franța, o Ligă a Campionior, o Cupă Intercontinentală. Plus două campionate în periplul său prin soccerul american. Plus mai bine de 100 de meciuri în echipa națională a Angliei.

Cred însă că imaginea publicitară a lui David Beckham a depășit-o pe cea a fotbalistului. Mariajul cu Victoria Adams, pe atunci în mare glorie, l-a transformat în idol comercial. Ceea ce i-a adus contracte de milioane și i-a deschis piețe neexplorate pînă atunci, în țări unde destui oameni nu știau alte cuvinte în limba engleză în afara numelui său. Pe undeva e bine, pe altundeva e rău. Așa ne dăm seama de industrializarea la care a ajuns acest sport. E mult mai importantă imaginea de la televizor decît cea lăsată tribunelor.L-am văzut pentru prima dată de aproape pe Beckham în 2004, la Campionatul European din Portugalia. A fost o conferință de presă în cantonamentul Angliei și el a fost cel care a apărut, în acea zi, în fața ziariștilor. E inutil să mai spun că sala în care s-a ținut conferința a fost neîncăpătoare. N-am prins loc, așa că m-am poziționat undeva în lateral. Spre norocul meu, chiar pe acolo a trecut David. A cărui apariție, cu 4 bodyguarzi, dintre care unul a rămas în permanență în preajma lui, a fost spectaculoasă, pe măsura imaginii sale în plină ascensiune. Venise cu o mașină, care avea un antemergător, ca un adevărat star.

Nu-mi dau eu cu părerea asupra calităților sale fizice. Habar n-am dacă e bărbat bine și nu mă preocupă. M-au surprins două lucruri. Nu e deloc de scund, deși mie așa îmi părea la televizor. Și, mai ales, are o voce subțire, ciudat de subțire pentru imaginea sa de bărbat fatal.

Pe mine m-a surprins. În schimb, pe ziaristele ce au venit în număr mare la acea conferință de presă nu părea să le deranjeze aspectul. Fix pe direcția mea era o domișoară, demnă reprezentantă a femeilor engleze, iar cu asta am zis tot, care nu și-a dezlipit ochii de la el nici o clipă. Ocupase un loc în primul rînd, cred că venise de dimineața, cam cum fac fanii înrăiți la concertele de pe stadioane. Avea laptopul deschis, dar nu l-a folosit absolut deloc. Îi sorbea cuvintele, cred că s-ar fi făcut și preș dacă situația o impunea, chit că David nu i-a aruncat nici măcar o privire. Pe undeva mai bine, altfel am fi asistat la cine știe ce orgasm asortat cu leșin! Chiar mă întrebam cum o putea să vorbească în condițiile în care cineva se holba la el! Cînd s-a terminat conferința și am fost invitați cu toții într-o sală alăturată, la un breakfast tipic englezesc, și din nou cred că am spus totul și cu asta, am apucat să văd ce avea pe laptop. Cred ca e simplu de ghicit. Pe desktop trona frumoasa poză cu Beckahm în chiloți, făcînd reclamă la lenjeria Armani.

L-am văzut și la București, cînd a venit cu Real Madrid să joace în Champions League cu Steaua. Madrilenii au fost primiți în sala de protocol de la Otopeni. Au stat acolo cîteva minute, timp în care s-au făcut formalitățile. N-a vorbit nici unul, deși totul era transmis în direct la vreo 3-4 televiziuni. Beckham a avut aceeași poziție timp de minute bune. Nu știai dacă e de ceară sau viu. Într-un costum bej care-i venea, ce-i drept, foarte bine, s-a sprijinit de troler, a cărui marcă era destul de vizibilă, astfel încît să i se vadă ceasul și ochelarii de soare, puși, într-o studiată neglijență, în buzunarul de la piept, dar cu marca vizibilă.

Și l-am mai văzut la Madrid, la un meci al Realului. A ieșit ultimul de pe teren, după ce a aplaudat tribunele de parcă atunci se retrăgea. Era un  meci obișnuit, de campionat, cu Deportivo parcă. La final, la zona mixtă, a vorbit cu toți ziariștii care l-au oprit, n-a refuzat pe nimeni, n-a refuzat nici o poză sau autograf. Deși pentru acestea din urmă a trebuit să întîrzie minute bune.Am mai spus-o, Beckham ar trebui să fie un exemplu pentru toți. A fost un bun fotbalist, extrem de disciplinat tactic și profesionist. Dar n-a avut calitățile unui fotbalist genial, e departe de un Maradona, Cruyff, Zidane, Ronaldinho, Messi. Asta ca să dau cîteva exemple. Și totuși i-a surclasat în clasamentul veniturilor din imagine. Și asta pentru că a avut grijă de ea. Spuneam că n-a refuzat niciodată un ziarist. Iar presa a fost marele său aliat. Cînd ați citit ultima dată ceva rău despre Beckham? Vă amintiți să fi fost făcut țăndări vreodată? Eu nu.

P.S.

Băieții săi nu-i urmează, deocamdată, traiectoria fotbalistică. O fac însă pe tărîmul modei.

Iată acum și fotografiile promise:

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Toți ceilalți îți spun ce se întîmplă, eu îți spun și de ce se întîmplă
Recomand
Givenchy Sephora
blouseroumaine-shop.com
Vola.ro
Articole recente
Comentarii recente
  • Vlad on BESTIA CU FAȚĂ UMANĂAsteptam cu interes si un comentariu referitor la postarea lui Messi despre plecarea lui Suarez si atacul direct la conducerea [...]
  • Matei on NECUNOSCUTUL PIRLO ȘI ÎNTREBĂRILE STARTULUI DIN SERIE ATransferurile lui Juventus pentru acest sezon sunt Ronaldo si Dybala. In sensul ca a reusit sa-i pastreze. Pandemia a muscat [...]
  • Matei on MOMENTUL SCHIMBULUI DE GENERAȚIIAcum 10 ani a fost acea semifinala memorabila intre Barca si Inter, urmata de triumful Spaniei la Mondial. Intradevar, Pep [...]
  • Matei on IT`S TIME TO SAY SARRIPS. Presa de azi confirma faptul ca Mendes a primit mandat pentru a-l transfera pe Ronaldo oricarei echipe interesate. Intre [...]
  • Matei on IT`S TIME TO SAY SARRIDar Cristiano va pleca? Ma gandesc ca in acest context dificil dpdv financiar (apropos, Pirlo ia de 3.5x mai putin [...]
Twitter
Arhivă