Articolul precedent

GLORY, GLORY, MAN UNITED?

GLORY, GLORY, MAN UNITED?

Nu-s cele mai însorite zile la Manchester, și asta nu din pricina vremii, care nu obișnuiește de-a lungul unui an să ofere prea multe perioade în care soarele să fie stăpînul absolut. Ci din pricina fotbalului. În special din cauza lui Manchester United, dar și, oarecum, din cauza lui Manchester City. Obișnuit să-și vadă echipele luptînd pentru titlu, orașul trebuie să se obișnuiască în aceste zile cu o nouă senzație, cea de outsider. S-au dus zilele în care City și United se băteau la baionetă pentru cucerirea Premier League, sezonul ăsta pare să nu mai fie aceeași situație.

BILETE DE INTRARE LA MECIURILE DIN PREMIER LEAGUE GĂSIȚI AICI:

Despre Manchester City, cu altă ocazie. Nu-s atît de convins că echipa lui Pellegrini, la 6 puncte de liderul Arsenal, nu se va putea implica în bătălia finală. La ce lot are la dispoziție chilianul, lipsește doar omogenizarea ideilor pentru ca mecanismul să înceapă să funcționeze. Nu-i simplu să schimbi o idee de joc, să treci de la un sistem la altul, să-i faci pe cei noi să se înțeleagă cu cei vechi, să omogenizezi un vestiar atît de bogat în valoare, dar și în caractere diferite. O echipă care întoarce rezultatul la Munchen, în fața lui Bayern, nu-i una pe care să n-o bagi în seamă.

Cam aceleași sînt problemele și dincolo, la Manchester United. Legenda spune că nu e cea mai iubită echipă în oraș, dar e cea mai importantă echipă a orașului. E un paradox pe care-l întîlnim și la Munchen, cu Bayern și Munchen 1860. Ține de istorie, de împărțirea simpatiilor ce s-a făcut demult și de păstrarea lor, căci nici în Anglia și nici în Germania simpatiile față de o echipă de club nu se schimbă în funcție de pasa bună sau proastă prin care trece. Dacă tradiția familiei e să simpatizezi pe City sau pe 1860, apoi asta faci, chit că echipa e în liga a doua sau mai știu eu unde.

N-o să mă refer la meciul cu Sahtior din Liga Campionilor. Echipa era calificată oricum, chit că ar fi fost de pe locul doi. N-am văzut multe partide în care Manchester United să fie dominată acasă așa cum s-a întîmplat în prima repriză cu Șahtior. În partea a doua lucrurile s-au mai așezat, căci, așa cum bine observa Ionel Dănciulescu, la debutul său în echipa DigiSport, Șahtior n-a profitat de ocaziile pe care le-a avut, iar atunci cînd nu faci asta în fața unui adversar ca United, fie el și într-o perioadă mai proastă, beneficiile nu mai apar. Șahtior a avut o mare șansă pe ”Old Trafford”, dar acum trebuie să meargă în Europa League, ceea ce, în opinia mea, nu-i așa de rău, căci Șahtior chiar are șanse s-o cîștige.

Înapoi la Manchester United, subiectul acestui articol. În Liga Campionilor, beneficiind și de o conjunctură favorabilă, temele s-au făcut oarecum bine. În campionat însă e marea durere a fanului. ”Glory, glory, Man United” sună destul de înfundat acum, căci o clasare în luna decembrie pe locul 9, la mai puține puncte de ultimul loc retrogradabil decît de primul loc ocupat de Arsenal e ceva ce nu poate fi privit fără o roșeață în obraji. De rușine sau de furie, depinde de starea de spirit a privitorului.

BILETE DE INTRARE LA MECIURILE DIN CHAMPIONS LEAGUE GĂSIȚI AICI:

În momentul în care s-a aflat, undeva la începutul lunii mai, că David Moyes e succesorul lui Sir Alex Ferguson scriam pe acest blog un articol intitulat ”David și Goliat-ul din Manchester”. Dacă vreți să revedeți ceea ce a însemnat Sir Alex pentru istoria lui Manchester United găsiți acolo tot ce vă interesează. Scriam atunci: ”există o certă preocupare îb rîndul fanilor lui United. Va putea David Moyes să preia un scaun încă marcat de personalitatea ”patriarhului” de dinainte? Va izbuti el să conviețuiască, la nivel afectiv și efectiv, cu un vestiar ce nu mai are nimic în comun cu cel găsit de Ferguson în 1986? Are David Moyes suficientă personalitate încît să se impună în fața unor caractere atît de puternice precum cele din vestiarul lui United?”. Mi se pare că preocuparea există și acum. Mi se pare, deși lucrurile nu-s atît de evidente, că Moyes în puțin în situația lui Tata Martino la Barcelona. Oarecum aceleași probleme de adaptare cu vestiarul, de impunere în fața unor superjucători, posibil și de metode.

La Manchester United am avut un soi de dictatură. Domnia lui Sir Alex Ferguson cam asta a fost, căci nimeni nu mișca în front în fața lui, iar cel ce mișca, fie că se numea Beckham sau Van Nistelrooy, pleca. Deciziile sale, de multe ori chestionate de presă și de specialiști, nu erau discutate de vestiar, care le accepta așa cum erau. Jucătorii acceptau, vezi Rooney, și situații mai puțin plăcute pentru ei, dar o făceau cu convingerea că Sir Alex știe ce face.

După orice dictatură, succesiunea nu prea se face lin. De cele mai multe ori apare haosul și e nevoie de ani pentru ca lucrurile să-și revină. Nu știu cît de multă răbdare există la Manchester United. În condițiile în care Anglia e un teritoriu cu multă răbdare față de antrenori, cu multă încredere în proiecte și cu multă îngăduință față de situații mai puțin fericite. Mă întreb și vă întreb, dacă Barcelona, PSG, Real Madrid erau pe 9 în momentul ăsta, credeți că mai erau în funcție Tata Martino, Blanc sau Ancelotti? Am dat exemple de echipe care au schimbat antrenori, n-am inclus în listă pe Bayern, căci o clasare pe locul 9 a lui Bayern în Bundesliga e mai puțin probabilă decît calificarea României la un Mondial.

David Moyes beneficiază de educația fanului englez. Care murmură pe stadion, e supărat pe nereusite, se îmbată crunt la eșecuri, mai crunt ca la victorii, dar la meciul următor vine și e alături de echipă. Am tot citit paralelisme cu situația lui Sir Alex Ferguson, cu debutul său la United. Mi se par lipsite de sens. Cine era Manchester United atunci? Un club mare în Anglia, intrat însă într-o profundă criză de personalitate, dar cam atît. Cine-i Manchester United azi? În primele trei echipe din lume, poate chiar prima din anumite puncte de vedere. Cînd a venit Sir Alex, cuvîntul marketing era ceva bizar pentru fani, acum e atuul principal al acestui club. Marketingul nu se poate construi însă fără rezultate. Dar nici fără management.

BILETE DE INTRARE LA MECIURILE LUI MANCHESTER UNITED GĂSIȚI AICI:

Iar aici ajungem la David Moyes. A cărui campanie de transferuri a fost extrem de proastă. Am mai spus-o la începtul sezonului, la nivel de lot, Manchester United e clar sub City și Chelsea, dar mai nou pare și sub Arsenal. Manchester United nu are un jucător de nivelul lui Ozil în lotul său, și n-aș vrea să mi se dea exemplul Rooney sau Van Persie, căci ei sînt cu totul altceva. United are o linie de mijloc ce nu ajută jocul. În afara lui Carrick și, atunci cînd e folosit, Phil Jones, care e tot o găselniță a lui Sir Alex, nu văd un fotbalist capabil să fluidizeze jocul, să ofere idei, să dea o pasă decisivă. Fellaini e o mare dezamăgire, deocamdată, să nu ne grăbim să tragem concluzii, însă bestia de la Everton a devenit un oarecare la United. Faptul că există un Rooney, un fotbalist la o altă dimensiune față de ceilalți, ori un Van Persie, ale cărui probleme fizice sînt însă din ce în ce mai dubioase, arată că speranțe există, mai ales că decembrie, lună grea în principiu, oferă un calendar destul de lejer.

Cred însă că e sezonul de tranziție și trebuie aceptat ca atare. Nu știu însă cît e dispus și, mai ales, cît e capabil David Moyes să gestioneze revoluționarea unui vestiar din care trebuie să iasă cîteva figuri pentru a se face loc unor fețe noi, cu mai multă dorință de a atinge gloria și cu foame de rezultate. Există însă în tribună cineva care, cel puțin așa l-am văzut în transmisiunile televizate, pare neschimbat față de acum cîteva luni. E doar o supoziție…

 

8 Comentarii
 • yo_yo spune:

  sunt fani United care nu-l mai vor pe Moyes, dar nu pentru ca ar fi pe locul 9, ci pentru ca echipa nu joaca pur si simplu nimic, pentru ca jucatorii sunt rotati anapoda, pentru ca giggs pare ca se introduce singur in teren de cand e si asistent manager, pentru ca mai multe…
  Diferenta intre PSG, Real Madrid, Barcelona si United e ca ala ultimii… ei si pe locul 9 sunt in urma lui arsenal, city, chelsea, totenham, everton. ceilalt ar fi in urma unor echipe mizere.
  Revin cu diferentele dintre campionate pe care va faceti ca nu o vedeti.
  De prosti au luat aia mai multi bani pe drepturile TV si voua va cer la fel mai mult?
  Probabil chiar merita banii aia campionatul si diferenta intre drepturile TV intre ligi este diferenta valorii dintre acele ligi. aaa? Poate asa o fi…

  • Andrei Niculescu spune:

   Dincolo de diferentele existente intre campionate, care sunt evidente, vorbim si de forta economiei. Anglia nu se compara cu Spania sau Italia. Daca un concern media plateste o suma colosala pt drepturile alea si-a calculat cumva strategia, si-a calculat cat scoate din publicitate, pt ca firmele isi permit sa plateasca aceasta publicitate, si-a calculat ca abonamentul, care e extreeeem de scump, poate fi platit de oameni. Si-n Italia s-a platit o suma foarte mare pt drepturi, si acolo abonamentele sunt scumpe, dar acolo vorbim si de pasiunea pt fotbal pe care o au italienii, o stim deja, pt ei fotbalul e religie. La noi nu e asa, daca-i ceri unui abonat chiar si un leu in plus pt a vedea fotbalul, el se considera nedreptatit.

   • andrei arustii spune:

    Eu nu sunt de acord cu ultima fraza. Cred ca lumea chiar ar plati ceva in plus ca sa vada fotbal, si sport, in general, de calitate. Pe acelasi principiu ca la hbo. Eu, de exemplu, sunt abonat upc, si, ca sa vad hd in toate camerele, platesc in plus, pe langa abonament, trei receivere. Apoi, ca sa vad fotbal, m-am abonat si la digi, si platesc doar pentru asta. De aia cred ca cine vrea sa vada, plateste. De curiozitate, cat ar fi trebuit sa platim in plus, fiecare abonat, ca sa vedem si anglia?

    • Andrei Niculescu spune:

     N-am un calcul facut si, in orice caz, nu asta e politica firmei, sa se mareasca abonamentul. Asa ar fi cel mai simplu. Eu zic ca nu e bine sa compari ceea ce faci tu si felul in care gandesti tu cu felul in care gandesc altii. Eu stiu de exemplu ca acum cativa ani, pe cand eram la Boom, a crescut abonamentul cu un euro sau doi, iar reactia a fost imediata si negativa. In Romania, imi pare rau s-o spun, guverneaza legea lui gratis, noi nu suntem invatati sa platim pt anumite lucruri, pt ca am fost invatati ca ni le da statul. Daca ma apuc acum sa calculez cat se plateste in Anglia, Spania, Franta, Italia pt un pachet complet, cu fotbal asa cum avem noi, chiar fara PL si BL, imi ies niste cifre de cel putin 3 ori mai mari. Si, apropo, in Germania nu se vede campionatul Spaniei, nicaieri, pe nici o platforma. Asta ca idee, pt ca la noi lumea crede ca Digi are obligatia sa transmita PL

 • Mihnea spune:

  Foarte frumos zis, urci rar articole, mai rar decat altii, dar extrem de obiective si corecte! Intr-adevar, lotul lui UTD e subtire pentru cel mai puternic si disputat campionat. Un campionat cu loturi si tehnicieni precum City, Chelsea, Arsenal, chiar si Tottenham si Liverpool, este ceea ce un suporter al sportului rege ar numi VIS. Pana acum, UTD avea lotul tot sub City si Chelsea, dar avea in Ferguson un mare manager. Acum, United si-a pierdut carisma si experienta de Sir, atitudinea care se nastea din flerul managerului, care, de multe ori, compensa carentele echipei. Aminti-va de multele meciuri cu reveniri spectaculoase, de meciul din CL cu Real Madrid, unde United nu si-a aratat inferioritatea fata de o echipa cu nume mai mari, si parerea mea, si un tehnician, daca nu mai bun acum (sigur va deveni, matematic, mai bun) cel putin mai viclean, si poate merita chiar sa treaca mai departe. Acum, un manager fara suflu, o echipa rutinata, fara niciun transfer important, nu pot face mai mult in cel mai greu si competitiv campionat din lume. In Spania ar fi fost pe 3, in Italia se batea la primele 2 locuri, in Franta la locul 2, pentru ca PSG acum este o clasa peste UTD, etc. Dar in Anglia este la jumatatea clasamentului si participarea in UCL pare atat de greu de atins.

  • Andrei Niculescu spune:

   Postez rar, cum pot si eu, cum am timp, mai nou am de scris si pt site-ul digi. Eu nu vreau neaparat sa fac trafic, ca daca voiam, gaseam solutii

   • ovidiu spune:

    Eu zic ca ar fi bine pentru voi si pentru noi toti ca pe viitor sa achizionati bundesliega sau premier league, campionatele cu adevarat tari. cele 2 competitii ofera in optimi cel mai probabil 8 echipe: United, City, Chelsea, Arsenal, Bayern, Bayer in mod sigur, plus Borussia si Shalke cu sanse bune. Serie A, La Liga, Ligue 1 ofera in optimi pe Barca, Real Madrid, Atletico, PSG, si probabil pe Milan si Juve. Aceasta situatie vorbeste despre superioritatea ligilor puternice pe care voi nu le transmiteti. Dar nu intra sezoanele in sac…speram la anul!

  • Danut spune:

   In La Liga, Man Utd ar fi fost pe 4. Atletico este cu cel putin o clasa peste Man U.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Toți ceilalți îți spun ce se întîmplă, eu îți spun și de ce se întîmplă
Recomand
Givenchy Sephora
blouseroumaine-shop.com
Vola.ro
Articole recente
Comentarii recente
Twitter
Arhivă