Articolul urmator

RACING SANTANDER ȘI MOMENTUL DE NEDORITĂ GLORIE

RACING SANTANDER ȘI MOMENTUL DE NEDORITĂ GLORIE

Racing Santander s-a transformat joi seară, pentru cîteva zeci de minute, în cea mai mediatizată echipă din fotbalul spaniol. Messi, Cristiano Ronaldo, Barcelona, Real Madrid, Atletico au trecut în acest răstimp în plan secund, iar ceea ce s-a întîmplat la Santander a devenit principala știre fotbalistică plecată din Peninsula Iberică.

BILETE DE INTRARE LA TOATE MECIURILE DIN PRIMERA DIVISION GĂSIȚI AICI:

Pentru cei care joi seară la 10 au deschis televizoarele pe DigiSport 1, așteptînd ultimul meci din ”sferturile” Cupei Spaniei, pesemne că a fost un moment de maximă surpriză. Chit că știrile dinspre Santander au curs toată ziua, iar posibilitatea de a se petrece ceea ce, pînă la urmă, s-a petrecut creștea pe măsură ce se apropia ora oficială de start. Racing Santander, să recunoaștem, nu e o bornă de interes, așa că, probabil, în afara jurnaliștilor și a comentatorilor meciului de pe ”El Sardinero”, extrem de puțini oameni erau la curent cu ceea se întîmplă.

indianulImaginile sunt concludente. Explicațiile acestui gest merită consemnate, iar gestul ca atare cred că merită apreciat. Și chiar a fost, căci rețelele de socializare s-au umplut de mesaje de susținere, venite dinspre alți fotbaliști, unii dintre ei importanți, gen Pique ori Pepe Reina, dinspre jurnaliști, dar mai ales dinspre suporteri. Explicațiile situației de azi trebuie căutate în urmă cu vreo doi ani, când un anume Aly Sied, om de afaceri indian, a cumpărat pachetul majoritar de acțiuni al clubului Racing. E un fel de a spune cumpărat, căci din 15 milioane de euro cît urma să coste operațiunea în primă fază, indianul a virat la început vreo 500.000 de euro, s-a pozat cu toate oficialitățile orașului, apoi a dispărut. Cu tot cu jumătatea de milion recuperată, zice-se chiar cu ceva mai mult de atît. Și cu promisiunile pe care le făcuse, de a acoperi datoria de 50 de milioane de euro pe care clubul o avea față de diverse instituții ale statului spaniol, dar și de a investi încă pe atît în transferuri, neonorate. În momentul de față Aly Sied a devenit un fel de ”indianul Talpă Iute”, căci nimeni nu știe pe unde e, iar Interpol-ul îl caută de vreun an fără succes.

Cine l-a adus pe Sied la Santander nu se știe sigur. Săgețile se îndreaptă spre fostul președinte, Francisco Pernia, care era, în același timp, secretarul general al Partidului Popular (PP) în Cantabria, partid aflat la guvernare în Spania. Obligat de fani să demisioneze, Pernia a avut grijă să pună o echipă de conducere pe care s-o manevreze tot el, în frunte cu un anume Angel Lavin Iglesias, poreclit, nu se știe de unde, ”Harry”. Ca fapt divers, în comitetul director mai apar o doamnă, Laeticia Vila, poreclită ”Blonda”, avînd legături ”primejdioase” cu Pernia, dar și vărul lui Angel Lavin. Cu o asemenea echipă de conducere valoroasă, Racing, club cu peste 100 de ani de istorie și inclusiv cu prezență europeană în sezonul 2009-2010 (perioadă în care a încasat 10 milioane de euro de la Real Madrid pentru Garay) a retrogradat de două ori consecutiv, ajungînd să joace acum în al treiela eșalon al Spaniei.

În turul meciului cu Real Sociedad, pe ”Anoeta”, Racing a jucat chiar bine, în ciuda scorului final de 3-1 pentru basci, iar returul de pe ”El Sardinero” prezenta destulă incertitudine. Obiectivul era o ”dublă” cu FC Barcelona, în semifinale, cu urmări benefice în ceea ce privește încasările clubului. Fotbaliștii însă au decis să nu joace acest meci. Sătui de promisiuni, neplătiți de luni de zile, unii dintre ei ajungînd chiar cazuri sociale, vezi situația portarului Omar Diaby, un african venit în căutarea fericirii în Europa, dat afară din garsoniera închiriată și neplătită, obligat să doarmă în vestiarul de pe ”El Sardinero”, jucătorii lui Racing au ales această ultimă cale de protest.

BILETE DE INTRARE LA TOATE MECIURILE DIN PRIMERA DIVISION GĂSIȚI AICI:

Un lucru mi se pare că merită consemnat. Felul în care suporterii lui Racing au ales să fie alături de fotbaliști. Într-o epocă în care practicanții acestui sport sînt priviți cu invidie și, de foarte multe ori, cu răutate pentru avantajele ce decurg din meseria lor, fanii lui Racing au fost în permanență alături de protestul jucătorilor. Nu le-a păsat că au plătit bilet de intrare, nu le-a păsat că au ratat oportunitatea  de a vedea pe viu o echipă de Liga Campionilor, așa cum e Real Sociedad, nu le-a păsat nici măcar de șansele lui Racing de a scoate pe Sociedad din competiție, după ce anterior eliminase alte două echipe din Primera. Le-a păsat în schimb de situația celor pe care veniseră să-i susțină, o comuniune ce merită o cauză mai bună.

Fotbalul e pentru spectatori. Cîteodată însă e și pentru fotbaliști.

P.S.

Acest episod s-a petrecut în țara campioană mondială și europeană, Spania. În fotbalul care dă echipa cu cel mai mare buget din lume, Real Madrid, în fotbalul unde lider e a treia echipă ca buget din lume, FC Barcelona, în fotbalul care oferă, din 2008 încoace, cel mai bun fotbalist din lume. Un fotbal însă în care nu se prea vede partea de jos din cauza acestor giganți.

P.S 2

Găsiți AICI imagini video de la reacția spectatorilor de pe ”El Sardinero”.

 Acest text a apărut în premieră pe http://www.digisport.ro/Bloguri/Andrei+Niculescu/

2 Comentarii
  • Vasi spune:

    In primul rand felicitari pentru acest articol, unul foarte bine structurat si scris. In ceia ce priveste situatia in care se afla Racing, nu pot sa spun decat ca, s-au lasat manipulati de niste oameni care nu au avut niciodata intentia de a face o echipa buna de fotbal ci doar de a trage foloasele. Gestul este unul de apreciat deoarece totusi suntem in secolul 21 iar sclavia a abolit de mult, orice om are dreptul la munca si in acelasi timp sa fie platit. Respectele mele si o sa urmaresc cu interes subiectul, sa vad daca se schimba ceva, desi mi-e greu sa cred.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Toți ceilalți îți spun ce se întîmplă, eu îți spun și de ce se întîmplă
Recomand
Givenchy Sephora
blouseroumaine-shop.com
Vola.ro
Articole recente
Comentarii recente
Twitter
Arhivă