Articolul precedent
Articolul urmator

ÎN MINTEA LUI FLORENTINO PEREZ

ÎN MINTEA LUI FLORENTINO PEREZ

Există un film celebru, poate că l-ați văzut, ”Being John Malkovich”, dacă nu l-ați văzut există suficiente modalități să-l găsiți și eu zic că merită. Nu vă speriați, nu o să mă apuc să fac aici cronică de film. Titlul mi-a venit în minte în timp ce încercam să găsesc explicații pentru ceea ce se întâmplă la Real Madrid în aceste zile. Fiindcă, aici trebuie să fiți de acord cu mine, explicațiile nu-s chiar așa ușor de găsit. Și stând eu așa pe gânduri, mi-am dat seama că tare mi-ar plăcea să văd un film cu titlul ”Being Florentino Perez”. ”În mintea lui Florentino Perez”, cam așa s-ar traduce cred pe piața din România. Din nou trebuie să fiți de acord cu mine, multora ne-ar plăcea să intrăm în mintea lui Florentino Perez. Sigur, multora ne-ar plăcea să fim Florentino Perez (minus anii pe care-i are, firește), dar asta mă tem că nu e posibil. Dar să aflu ce gândește acum tare mi-ar plăcea. Și mai mult mi-ar plăcea să știu cum vede el ieșirea dintr-o criză pe care ziariștii spanioli o numesc fără precedent în acest secol 21, dar cel mai tare și mai tare aș vrea să știu ce-a fost în mintea lui astă-vară.

Când spuneam mai sus că explicațiile pentru deriva Madridului sunt greu de găsit n-am exagerat. Sigur, Cristiano Ronaldo și Zidane sunt două motive suficient de puternice. Cu toate astea, e greu de explicat cum o trupă plină de staruri mondiale, extrem de bine plătite, cu câte 3 sau 4 trofee Champions League câștigate parcă a uitat să joace fotbal, nu e în stare să lege trei pase, nu poate să se apere coerent și să atace organizat, făcând ca fanii să-și ia lumea în cap de pe stadion și să-și depoziteze geamantanele de iluzii pe umerii unui copil de 18 ani, Vinicius, talentat și care a costat 45 de milioane de euro, dar tot un copil (îi rog pe cei care vor încerca să mă contrazică la această ultimă frază să-și aducă aminte ce făceau, cum gândeau și ce responsabilități își asumau la 18 ani!). Sau pe umerii unui nou venit, Brahim Diaz, la fel de copil la 19 ani, care nu s-a impus în fața lui Guardiola deși îl are ca impresar pe fratele lui Guardiola.

Sunt aproape convins că Florentino nu și-a imaginat, atunci când l-a lăsat să plece pe Cristiano, că va urma un mic dezastru. Ca un om de afaceri extrem de aspru ce este, Florentino a văzut doar beneficiul din plecarea lui Cristiano, a gândit despre el ca despre un mijloc fix al societății sale de construcții ACS (pe care, apropo, în acești ani de când e boss la Real a reușit s-o facă numărul unu pe piața de profil în Spania și lider global în materie de infrastructură), plus că portughezul nefiind un transfer al său (cum e Benzema de exemplu sau Bale) nu a stabilit cine știe ce legătură afectivă. Nici cu Zidane n-a avut, de altfel, iar Zizou i-a dat o lecție pe care nu știu dacă a primit-o vreodată în viață. Se vede treaba că Zizou, dincolo de trofeele câștigate, a știut și să prevadă ce va urma.

provident.ro%20

Ei bine, la acest moment aș vrea să mă întorc în timp și să pătrund în mintea lui Florentino. Fix cu o zi înainte ca Zidane să-și anunțe o demisie neașteptată, cei doi s-au întâlnit pe Avenida Pio XII din Madrid, la luxosul birou de afaceri al lui Perez. La discuție a participat și Jose Angel Sanchez, un nume pe care-l regăsiți rar în presă, dar care este eminența cenușie la Real Madrid, omul de încredere al lui Florentino. Doar ei știu ce s-a vorbit, dar sursele spun că s-ar fi ridicat și tonul uneori și că Zidane i-ar fi cerut lui Perez o mică revoluție în lot. Se puteau scoate bani mulți pe Modric, pe Kroos, chiar și pe Ramos, evident și pe Bale, bani cu care se puteau aduce nume noi, dornice de a îmbrăca tricoul ”blanco”, dornice de a se hrăni din marea performanță și nu deja sătule, așa cum erau cei amintiți. Din diverse motive, Florentino a refuzat, iar urmările se știu, iar acum se văd rezultatele. Nu-s puțini cei care leagă ”zgârcenia” din vară a lui Perez, om care nu se prea uita la bani atunci când voia un fotbalist, pe planul de modernizare a stadionului ”Santiago Bernabeu”, care implică mai bine de 400 de milioane de euro. O modernizare ce urmează a fi făcută de o anumită firmă de construcții, aveți o singură variantă de răspuns și 5 secunde de gândire.

Eu nu plecarea lui Cristiano aș vedea-o drept principal motiv al crizei de azi, chit că starul portughez rezolva de unul singur meciuri de genul celui cu Sociedad de duminică și era contagios pentru grup cu seriozitatea în pregătire și lăcomia de performanțe din teren. Ci mai degrabă pe lipsa de viziune a lui Florentino, neîncrederea în Zidane și-n planurile sale. Tot ce a urmat, aducerea lui Lopetegui, scandalul în care a aruncat ”naționala”, apoi aducerea lui Solari, ca interimar cu contract până în 2021, transferurile făcute și nefăcute, organizarea din punct de vedere medical a echipei (cu altă ocazie despre subiect) și precipitarea din aceste zile sunt doar o consecință a unor decizii proaste. Sincer, cred că înaintea mea, chiar Florentino Perez ar vrea să se întoarcă în timp și să intre în mintea lui Florentino Perez.

rca-ieftin.ro%20

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Toți ceilalți îți spun ce se întîmplă, eu îți spun și de ce se întîmplă
Recomand
Givenchy Sephora
blouseroumaine-shop.com
Vola.ro
Articole recente
Comentarii recente
Twitter
Arhivă