Articolul precedent
Articolul urmator

UNDE VA MERGE GUARDIOLA?

UNDE VA MERGE GUARDIOLA?

S-a întîmplat la Zurich, la gala de decernare a Balonului de Aur. Toată lumea era atentă la Messi, la Cristiano, la ceilalți jucători, la felul în care sînt îmbrăcați, la felul în care sînt îmbrăcate cele care îi însoțeau, la reacțiile unora față de alții. La Zurich a fost și Pep Guardiola. Era implicat în lupta pentru cîștigarea titlului de cel mai bun antrenor, alături de Jose Mourinho și Del Bosque. A zburat special de la New York la gală, deși era mai mult decît evident că nu va cîștiga. Și lui Mourinho i-a fost clar că nu va cîștiga, astfel că a preferat să ignore manifestarea. Pep însă a venit.

Poate și pentru că voia să anunțe. Să-și anunțe revenirea. ”În vară voi antrena din nou”, au fost, mai mult sau mai puțin exact, cuvintele lui. Odată trecute miresmele galei și uitate impresiile dominante, lumea și-a amintit aceste cuvinte. Ooups! Era prima dată de la la despărțirea de FC Barcelona cînd Pep anunța clar și răspicat că se va întoarce la fotbal. O stare de panică a cuprins redacțiile din întreg mapamondul, toți jurnaliștii intrînd într-o fibrilație profesională, căutînd să afle primii răspunsul magic la o întrebare extrem de simplă, dar peste măsură de complicată: Unde?

A început haosul:

E deja înțeles cu City, unde sînt Beguiristain și Soriano, colaboratorii lui fideli de la Barcelona, în epoca Laporta.

– Ba nu, va merge la Chelsea, căci oferta lui Abramovici e de nerefuzat.

– Stați ușor, că-l vrea Sir Alex la United, s-au văzut în secret la New York și cine ar refuza să fie urmașul unei legende la un club de legendă?

– Se duce la Arsenal, căci Wenger va pleca la PSG și e singura echipă ce se apropie prin stil de joc de a sa Barcelona.

– Ați uitat de Milan, Berlusconi îi dă o vilă pe malul lacului Como, lîngă George Clooney.

– E și Inter pe fir, Moratti e un tip care nu se uită la bani atunci cînd i se prezintă un proiect iluzionant.

– De Roma ce ziceți? A jucat acolo, e bun prieten cu Franco Baldini, căruia i l-a propus în vara lui 2011 pe Luis Enrique, investitorii sînt americani și atrași de ce a făcut el la Barcelona, deci nu s-ar uita la bani. În plus, tocmai ce a declarat Zeman că Pep și Baldini s-au întîlnit și au discutat ceva prin toamnă.

– Să nu omitem PSG. Ancelotti nu mai e în grații, iar Leonardo trebuie să găsească o soluție dacă vrea el să supraviețuiască. Banii nu sînt o problemă acolo. Ar fi o mică problemă cu Ibrahimovici, dar se rezolvă cumva, pentru Pep poate fi și vîndut Zlatan.

– Breaking News. Bayern Munchen ar fi totuși destinația, s-a scăpat un oficial de la Adidas, cu care Pep ar fi încheiat un acord ca parte a înțelegerii cu clubul bavarez.

Sînt dialoguri imaginare. Speculații pe care le-ați tot găsit prin siteurile noastre, unde nu există dubii, căci doar certitudinile vînd bine, un semn de întrebare pus din respect pentru meserie scade dramatic numărul de accesări, nu-i așa?

Cert e un lucru. La această oră doar Guardiola știe unde va antrena. Însă lumea fotbalului așteaptă cu multă nerăbdare întoarcerea celui care a creat cea mai bună echipă a epocii. Cu filozofia sa, un amestec de concepții tip Sacchi, Cruyff, Rinus Michels, Van Gaal, Guardiola a creat un stil, o idee, un nou fotbal, cel cu un actor principal, mingea, și 11 actori secundari, toți aflați în serviciul ei. Apărare prin atac, posesia ca sistem defensiv, joc în terenul advers, fără linii, dar cu jucători apropiați, de parcă ar fi legați cu o sfoară magică. Fotbal de atac fără atacanți de meserie, fotbal de apărare fără apărători, ați văzut aceste paradoxuri, aceste contradicții, de multe ori în jocul Barcelonei. Titlurile sînt pentru statistici, stilul e cel care rămîne și cel care intră în istorie, iar stilul Barcelonei lui Pep va rămîne în istorie.

Că va fi Bayern, ca va fi City, că va fi Chelsea ori United, lumea îl așteaptă pe Pep. Și absolut toți cred că visează la un meci al acelei echipe cu ”Pep Team”, cu Barcelona aproape perfectă de azi, adică. Ar fi un spectacol. Xavi, Iniesta, Fabregas, Pique și ceilalți împotriva celui care i-a transformat în legende. Messi contra celui care i-a condiționat cariera. Da, i-a condiționat-o și promit să găsiți tot pe acest blog  explicațiile.

Mulți cred că Guardiola nu va reuși fără cei de mai sus. N-aș fi așa sigur. Cînd iubești ceea ce faci, cînd meseria e o pasiune, cîștigurile vin. Vă invit să citim împreună cîteva pasaje dintr-un interviu pe care Pep l-a acordat cotidianului El Pais, în 2002. Nu-i nici o greșeală, în 2002, înainte de Mondialul asiatic. Nu e neapărat un interviu, e mai mult o discuție, dar una în care Pep își expunea, în premieră, filozofia de antrenor, deși era încă jucător activ.

”Pe măsură ce trece timpul sînt tot mai convins cum ar trebui să fie jucat fotbalul, devin din ce în ce mai fundamentalist pe tema asta”, spunea el. Era influențat de felul în care fusese format ca jucător, în ”La Masia”, dar și de nivelul său fizic, mai degrabă moderat.

”Gîndesc lucrurile din punctul meu de vedere, al fotbalistului care sînt. Unul lent, care dacă intru în șocuri fizice pierd, Cînd aveam 18 ani, dacă sufla unul la mine pe teren mă dărîma”.

Nimic nou pînă aici. Se răsfăța un pic, căci nivelul său fotbalistic a fost uriaș. Iată cîteva exemple în filmulețul de mai jos! Vă invit să-l vedeți și apoi să vă întoarceți ca să aflați care erau ideile lui Pep acum mai bine de 10 ani:

”Echipele mele vor avea mereu două extreme. Azi, în 2002, asta nu se prea face. Pe mine nu mă interesează ca echipele mele să fie late la nivelul liniei de mijloc, vreau să fie și late și profunde. Cînd ai două extreme bune, poți juca sus, poți duce toată echipa în terenul advers, apropiind liniile și scurtînd distanțele de alergare. Pe vremea lui Cruyff am jucat cu Hagi și Prosinecky extreme, la un moment dat, dar era ceva anarhic. Cum să-l pui azi pe Rivaldo extremă stîngă cînd el nu-i extremă? Ia amintiți-vă de Ajax! Erau letali pentru că-i aveau pe Overmars și Finidi pe extreme, iar Kluivert juca perfect între ei”.

Extreme, așadar. Ce ziceți de Pedro? De Messi în primul an? De Henry sau, în ultima parte, de Tello, pe care Pep îl vedea, pesemne, un nou Overmars.

Ideea de vîrf de atac puternic, dar abil cu mingea, capabil să joace pivot, dar să dea și pase decisive a fost găsită de Guardiola, pentru a sa Barcelona, în persoana lui Ibrahimovici. N-a mers însă, și din cauza suedezului, al cărui caracter prea pronunțat a fost respins de vestiar. Mergem mai departe.

”Eu nu cred în ideea de dublu pivot. Joci așa doar dacă vrei să te aperi. Bun, dacă unul dintre ei înțelege că trebuie să iasă din linie pentru e urca, e foarte bine. Așa face Valeron la echipa națională. Cînd ne apărăm, stă în linie cu mine, dar cînd avem mingea se apropia de Raul, nu de mine. Și cum Raul coboară și el mereu după minge, atunci e foarte bine, ne asociem și pasăm.”

Triunghi, așadar. Xavi-Iniesta-Busquets. Asociere cu atacantul central, Messi în cazul de față. Sună cunoscut, nu? Triunghiurile au stat la baza filozofiei lui Cruyff, apoi a lui Rijkaard, iar Pep le-a preluat cu mult entuziasm, deplasîndu-le pe toată aria terenului, transformîndu-l pe Xavi mai mereu în vîrf al acestor triunghiuri.

În 2002, Guardiola era de părere că o echipă nu trebuie subordonată unui singur jucător. Aici, cu timpul, și-a schimbat opinia. Avîndu-l pe Messi în echipă, nici n-aveam cum să n-o facă. Dar cum pe Messi nu-l va mai avea, e de presupus că va reveni la ideile din tinerețe.

Sînt doar cîteva idei. Ne rămîne acum să ne imaginăm ce echipă din cele de mai sus, sau o alta, l-ar aglutina mai bine pe Guardiola. În Spania nu se va întoarce, așa că, eu unul visez la un Premier League magnific, care să-i cuprindă pe Guardiola, pe Mourinho, pe Sir Alex Ferguson, pe Wenger și pe Villas Boas, în a cărui creștere am mare încredere. Ar fi ceva brutal, nu?

Sau poate aveți alte idei? De aici încolo, fiecare e liber să-și spună părerea. Comentariile sînt la liber.

18 Comentarii
 • Michu spune:

  Se duce la Chelsea fara doar si fara poate.

 • bogdan spune:

  nustiu ce sa zic are filozofia lui dar cum de face ca tito desi toata lumea zicea ca barca o sa clacheze joaca mai bine ca niciodata si bate toate recordurile nu cumva strategul era vilanova? si apoi guardiola toata lumea zicea da cunostea barca era de al casei dar oricat ai fi de al casei nu cred ca putea sa aiba un parcurs chiar mai bun decat a lui guardiola

 • Andreea A spune:

  Ar fi extrem de interesant sa ajunga in Anglia. Mie personal mi-ar placea sa-l vad la Manchester United sau la Arsenal. Vom vedea ce ne rezerva viitorul. Ce e sigur este faptul ca fotbalul si spectacolul vor avea de castigat si implicit noi toti.

 • Giani spune:

  Arsenal.Aici va ajunge! Deductie simpla

 • Dinca Florin spune:

  Eu unul nu-l vad in Anglia. Nu e loc pentru toti greii enumerati mai sus in Premier League. Campionatul englez nu ca cel spaniol si invers.De cele mai multe ori Barcelona a avut de suferit in fata echipelor din Anglia.Arsenal joaca un fotbal similar Barcelonei, dar in zadar. Eu il vad in Italia si de ce nu la Roma, o echipa cu multi jucatori tineri care au nevoie de o mentalitate ca a lui Pep.

  • X-man spune:

   Eu zic ca e invers, echipele englezesti au avut de cele mai multe ori de suferit impotriva Barcelonei cat a fost Guardiola antrenorul catalanilor.

 • Amalia spune:

  Ar fi interesant sa-i vedem pe cei mai buni antrenori din lume in acelasi campionat.De ce crezi ca nu se va intoarce Guardiola in Spania,poate chiar la Barcelona?

 • Vladutz spune:

  La cati bani are Abramovic si la cat de insistent e,va ajunge cred eu la Chelsea.

 • ovidiu spune:

  foarte, foarte buna analiza!! insa nu cred ca mai poate face ce a facut la barcelona! generatia actuala e de exceptie! pique, tehnic si puternic, puyol e legenda,rapid si kamikaze, jordi alba si dani alves pistoane fantastice, xavi un adevarat creier, iniesta pictor magistral, busquets MAGNIFIC, paianjen pe aparare plus viziune pe faza de atac, fabregas, fost lider la arsenal, viziune, pase de gol si marcator rezerve: mascherano, villa, tello, adriano, thiago alcantara, titulari cam pe oriunde in alta parte. capitol separat MESSI

 • Radu spune:

  Manchester City! De ce? Pentru ca jucatorii din lot sunt apropiati ca tehnica si stil de ce a avut la Barca. Nasri-Yaya Toure-D. Silva sunt la fel de buni ca Iniesta-Xavi-Bousqets(parerea mea!!!) Tevez-Aguero-??? se pot apropia,poate chiar sa fie peste Pedro-Fabregas……Acum,ar ramane intrebarea:cine sa aiba rolul lui Messi??? Poate Balotelli(si asa el singur declara ca doar Messi e mai bun ca el :-)!!!)….poate il cumpara chiar pe Messi! Iar banca lui City este foarte puternica-Dzeko,Milner,Balotelli,Richards,Guidetti s.a.m.d. plus banii de care ar avea parte pt jucatorii doriti de el. Nu cred ca ar fi o surpriza sa aleaga City…plus ca eceasta echipa,nu joaca la valoarea ei din cauza lui Mancini! Asta este parerea mea….In rest,toate cele bune Andrei si,vorba aceea, FOTBAL EUROPEAN!

 • SURDU RADU spune:

  MANCHESTER CITY! DE CE? PENTRU CA JUCATORII DIN LOTUL ENGLEZILOR SUNT APROPIATI CA TEHNICA SI STIL DE CE A AVUT LA BARCA. NASRI-YAYA TOURE-SILVA SUNT APROPIATI DE CENTRUL FANTASTIC DE LA BARCA INIESTA-BOUSQUETS-XAVI(PAREREA MEA!!!) TEVEZ-AGUERO-???? SE POT APROPIA(CHIAR DEPASI) DUO-UL PEDRO-FABREGAS(ALEXIS)… ACUM,AR RAMANE INTREBAREA-CINE SA AIBA ROLUL LUI MESSI??? POATE BALOTELLI(SI ASA EL SPUNEA CA DOAR MESSI E MAI BUN DECAT EL!!!)POATE IL CUMPARA CHIAR PE MESSI(GREU DE CREZUT),SANSE MAI MARI AR AVEA CU CR7,FALCAO AR FI CU ADEVARAT UN SUPER TRANSFER!
  IAR BANCA LUI CITY ESTE FOARTE PUTERNICA-DZEKO,BALOTELLI,MILNER,GUIDETTI,JAVI GARCIA SUNT JUCATORI CU NUME,PLUS BANII DE CARE AR AVEA PARTE PT A ADUCE JUCATORI DORITI DE EL. ACEASTA ECHIPA NU JOACA LA ADEVARATA VALOARE DIN CAUZA LUI MANCINI(APARARE-APARARE-APARARE,IN ITALIA-DAAA) NU IN REGAT! ASTA ESTE PAREA MEA…
  PS-NU AR FI O SURPRIZA SA VINA LA CITY!
  TOATE CELE BUNE ANDREI…

 • ciprian spune:

  Pentru sv-ul lui Guardiola cred ca i sar potrivi de minune As Roma au o situati stabila ,cu patroni americani ,un lot destul de tanar si chiar cateva talente, bineinteles nu stim daca Roma chiar isi poate permite un salariul record. Facand aceasta alegere mergand la o echipa modesta(in momentul acesta) nu una de top cu cateva achizitii ma refer la jucatori ar dovedi inca odata caci este Zeul fotbalului..

 • Dacian spune:

  Cred ca va ajunge la Man City. Si-a trimis colaboratorii mai intai acolo, are o relatie foarte buna cu Beguiristain. Sa nu uitam si reactia lui Sandro Rosell de acum cateva zile care spunea ca City incearca sa ii abordeze pe Busquets, Fabregas si Villa. City e un club unde banii nu sunt o problema, il are deja playmaker pe David Silva, sunt sigur ca va avea liniste si va face performanta acolo. O alta destinatie probabila ar fi Arsenal. Nu cred ca Pep va alege Chelsea unde rabdarea lui Abramovici are limitele sale.

 • Mirela spune:

  As vrea sa-l vad pe Guardiola la o echipa din Premier League.Mi-ar placea sa antreneze Man.United dar nu stiu daca Ferguson e pregatit sa se retraga.Oricum,la orice echipa va ajunge sunt sigura ca va avea si rezultate.Se va descurca sa ajunga in Anglia cu sau fara GPS :) .

 • X-man spune:

  Eu nu vad decat doua variante pt Pep, City sau Bayern. Ramane de vazut.

  • X-man spune:

   Uite ca am avut dreptate, Andrei. De pe contul oficial de Twitter al lui Bayern:

   @FCBayern

   Jupp Heynckes will finish his successful career by the end of this season. Pep Guardiola will take over as FC Bayern head coach in July.

 • Giani spune:

  Da.O surpriza cel putin pentru mine

 • bogdan spune:

  mda…sunt surprins cu cata usurinta majoritatea ati exclus Bayern din ecuatie.( 2 finale de CL in 3 sezoane, zei pe plan national si o tendinta de apropiere a stilului de joc cu barca ). Sa nu uitam ca Bundesliga este un campionat in plina ascensiune desi pe plaiurile mioritice inca n-a ajuns „moda”. ( la dortmund vin suporteri si din angila )

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Toți ceilalți îți spun ce se întîmplă, eu îți spun și de ce se întîmplă
Recomand
Givenchy Sephora
blouseroumaine-shop.com
Vola.ro
Articole recente
Comentarii recente
 • Negru Eduard on NIMIC DE ROMÂNIANoi deocamdat? sunt departe de a în?elege fotbalul ,mereu oamenii compara juc?torii actuali cu genera?ia de aur,mereu tr?im în trecut [...]
 • Razvan on ETERNUL ȘI FASCINANTUL CRISTIANOCristiano ar fi o a doua variant?. Cred c? psg ar trebui s? se uite exact ca Marseille în 91. [...]
 • nm.bradu on KANE, ”NOUARUL” CU ZECEStiu ca la noi (si, sincer, si pe afara) drepturile animalelor sunt o gluma, iar lumea spune ca "ce, ma, [...]
 • Vlad on MESSI ȘI BALOANELE SALECu tot respectul domnule Niculescu.Daca mâine Leipzig, Augsburg, Freiburg sau Hertha joaca împotriva oric?rei echipe na?ionale din America de Sud [...]
 • Viorel Costiniuc on MESSI ȘI BALOANELE SALEIn mare parte, vinovatii acestei mari minciuni a fotbalului, este presa care il umfla nejustificat pe Messi. Nu exist? o [...]
Twitter
Arhivă