Articolul precedent

BAYERN-BARCELONA: INVITAȚIE LA FOTBAL

BAYERN-BARCELONA: INVITAȚIE LA FOTBAL

 

E un meci pe care-l așteaptă toată lumea. Un duel al marilor valori, un duel al echipelor pentru care fotbalul e o stare de spirit. Va fi o dublă manșă ce va face să vibreze planeta, o dublă manșă în care vom vedea o goană nebună după minge, un război pentru adjudecarea obiectului muncii celor 22 de oameni din teren și a celor cîțiva de pe banca tehnică. Vorbim despre două echipe cu filozofie asemănătoare, vorbim despre două echipe ce nu se ascund în spatele strategiilor, în spatele meschinului proverb ”scopul scuză mijloacele”, ci sînt în slujba fotbalului adevărat, al fotbalului de atac, de posesie, de construcție, al fotbalului generos



Pentru Barcelona e a 6-a semifinală consecutivă. Probabil însă că e prima dată în acești 6 ani cînd echipa catalană nu pleacă din postura de favorită. Cel puțin dacă e să ne luăm după impresia lăsată în aceste luni, după ceea ce se întîmplă în cele două campionate și după situația din cele două loturi. Eu cred însă că adevărul e altul. BAYERN JOACĂ MAI BINE, DAR BARCELONA E ECHIPA MAI BUNĂ. E un paradox, poate, dar dacă priviți cu calm și obiectivitate disputa, nu aliniat la una sau cealaltă dintre tabere, veți constata că așa e. Barcelona e o echipă croită pentru astfel de meciuri, pentru astfel de dueluri transcedentale. În cele 5 semifinale de pînă acum a pierdut de două ori în fața unor echipe cu un altfel de stil de fotbal, Inter și Chelsea, și o dată în fața unui Manchester United care și-a modificat repertoriul obișnuit. Ceea ce Bayern nu cred că va face. Mai ales acum, cînd traversează o perioadă de grație.

 E greu de crezut că Bayern va schimba ceva din formula sa de start. Deși, poate, ar fi indicat. Pe faza de apărare, Bayern nu-i atît de tare cum vede lumea, superficial privind problema. Avantajul bavarezilor în campionat e că-și demolează adversarii atacîndu-i pînă la sufocare. Ceea ce în fața Barcelonei e un obiectiv mult mai greu de atins, căci și Barcelona e cam același gen de echipă, care macină prin posesie.

Fundașii centrali ai Bayernului, ca va fi Van Buyten, că va fi Boateng, par veriga slabă a echipei. În plus, în fața lor nu stă un zid defensiv adevărat. Javi Martinez și Schweinsteiger, deși par a fi cam ca Xabi Alonso și Khedira la Real, într-un 4-2-3-1, nu se poziționează precum cei doi madrileni. Ei seamănă mult mai mult cu Xavi și Iniesta, dar fără să aibă un Busquets în spatele lor ori între ei. Acesta ar fi Luis Gustavo, dar e greu de crezut că Heynckes va opta pentru un triunghi la mijloc. Ar fi totuși un semn de slăbiciune, ceea ce în războiul psihologic ce se anticipează, ar da un avantaj Barcelonei. Heynckes e pe undeva în situația lui Mourinho din său an la Madrid, atunci cînd era pus fix în fața acestei dileme: să joace împotriva Barcelonei cu 3 mijlocași centrali, sănătos, dar inestetic și frustrant pentru fani, sau să meargă pe formula consacrată.



Marea forță a bavarezilor vine din benzi. În special în stînga, unde Alaba și Ribery se asociază perfect și crează un efect de uragan. Și în special pentru că acolo, la Barcelona, joacă Dani Alves, ale cărui carențe pe faza defensivă sînt arhicunoscute. Dar și ale cărui realizări pe faza ofensivă sînt formidabile. Aici va fi una din bătăliile meciului, și de aceea cred că Barcelona va începe cu Alexis Sanchez, pentru a-l plasa în zona lui Alaba și a împiedica urcările acestuia. Nici banda cealaltă nu se lasă mai prejos, căci Lahm și Robben sînt, la rîndul lor, explozivi. Pedro și Jordi Alba ar trebui să li se opună. Aici, pe această parte, Barcelona are totuși un ușor avantaj, căci Jordi Alba se apără mai bine decît Alves, plus că e și teritoriul de acțiune al lui Iniesta, pe o zonă în care Robben coboară totuși destul de puțin.

 Ar mai fi și problema celui de-al doilea fundaș central al Barcelonei. Mulți îl dau pe Bartra. Alții îl văd acolo pe Busquets, care a jucat alături de Pique la ”naționala” Spaniei. Problema e că Busquets e fundamental la Barcelona în linia de mijloc, ceea ce la Spania nu se întîmplă, iar Alex Song nu posedă calitățile catalanului. Pe Song e foarte posibil să-l vedem spre final, alături de Busquets, înlocuind unul dintre atacanți, dacă situația e favorabilă. Eu unul cred că, dacă nu era suspemdat, ar fi jucat tot Adriano, care are avantajul vitezei și a tehnicii bune, în fața diagonalelor ce se așteaptă de la Ribery și Robben. Nu e Mandzukici și va fi Mario Gomez, ceea ce implică un alt stil de apărare. Mario Gomez e ca un tanc, el trebuie anulat prin anularea baloanelor ce l-ar putea viza.

Marea bătălie va fi pentru posesie. Ambele echipe țintesc undeva la 60 la sută. Va fi interesant de văzut dacă Bayern va izbuti să cîștige acest capitol, va fi și destul de straniu să vedem o Barcelona dominată la acest capitol. Stilul de posesie al celor două e diferit. Barcelona începe construcția de la Busquets, care coboară între fundașii centrali, în vreme ce la Bayern, de foarte multe ori se apelează la fundașii laterali ce deschid unghi de pasare și permit mijlocașilor centrali să avanseze împreună cu ei. Fazele fixe vor fi și ele o miză importantă, căci am văzut cu PSG ce greu îi e Barcelonei să apere acest gen de faze, iar Bayern, cu Van Buyten, Dante, Javi Martinez și Mario Gomez e, poate, mai periculoasă decît parizienii.

La final, ceva despre Messi. Va juca din primul minut, dar se va nota imediat în ce stadiu se află. Cu PSG a condiționat partida. Sprinturile sale din parcela situată în spatele cuplului Schweinsteiger-Javi Martinez și în fața lentului Van Buyten pot fi cheia jocului. Pentru Bayern, misiunea nu e să-l marcheze om la om pe argentinian, căci asta n-o poate face nimeni, ci să încerce să-i blocheze culoarele de pătrundere și opțiunile de primire a baloanelor. Milan a reușit, dar Bayern nu are un mijloc defensiv cu gîndirea și experiența celui milanez.

P.S.

 Vreau să mă refer puțin și la transferul lui Mario Gotze la Bayern. E o demonstrație de forță evidentă e bavarezilor, încă o dovadă că Bayern controlează perfect piața germană. E un jucător adus la solicitarea clară a lui Pep Guardiola și spune ceva despre felul în care vede el lucrurile în viitor. Singurul meu semn de întrebare vine de la momentul anunțării înțelegerii. ”Bild” e un ziar foarte puternic și extrem de bine informat, dar la fel de adevărat e că nici o informație de genul ăsta nu iese pe piață fără ca cineva să aibă acest interes. Ori acum nu mi-e foarte clar dacă Bayern are interesul să agite apele în interiorul lotului său. Mai degrabă nu, căci anumiți jucători trebuie că nu se simt prea bine. Robben e unul dintre ei. Cît despre Dortmund, cu siguranță că nici atît acest anunț nu face bine la nivel psohologic. Cineva a avut interesul să agite apele, rămîne să ne lămurim cine.

9 Comentarii
  • unfan spune:

    acel cineva e uli hoenes, seful de la bayern care actualmente e in centrul unui scandal urias in germania legat de o evaziune fiscala de milioane de euro, tocmai el predicatorul moralei nr. 1. Asta dubleaza o alta afirmatie a aceluiasi hoenes, care zicea in urma cu 2 sapt ca e posibil ca in bundesliga sa exista ca in spania doar 2 echipa care domina, ceeea ce scade nivelul. E de o ipocrizie cumplita acest om, e ca si cum l-ai prinde pe papa de la roma la furat de haine in mall. Mi-e pur si simplu greata de stilul bayern in germania. asa au facut tot timpul, cumpara si destabilizeaza orice posibil concurent. Bayern s-a intarit in ultima vreme tocmai datorita faptului ca au avut din nou un adversar cat de cat in bundesliga, ceea ce nu va mai fi cazul in urm 5 ani. Dupa Gotze vor mai pleca si altii vara asta de la dortmund. Cat despre meciul cu real, acest e socul anului, in loc sa te concentrezi pe meci, toti vorbesc numai de gotze. Sper sa ii nenoroceasca barcelona in dubla mansa pe bayern

  • MM. spune:

    Am sa intru intr-o discutie(polemica) ce sunt convins ca (pe unii ii) plictiseste deja.
    De ce o echipa ce are o posesie medie de 70%,dar nu se afla nici macar in top 20 al echipelor din Europa in privinta ocaziilor de gol create pe meci,este (in continuare) considerata „ambasadoarea” „fotbalului adevarat,fotbalului generos”??
    De ce posesia folosita cateodata strict pt aparare si tragere de timp,fara nicio intentie de a ataca poarta adversa(vezi returul cu Psg dupa golul egalizator)este estetica…mai estetica decat,sa spunem,degajatul mingii in tribune??

    Revenind in „meandrele concretului”…la a cata dubla importanta consecutiva in care Barca joaca meciul retur acasa asistam?Sunt chiar curios,nu este tendentioasa intrebarea,nu cred in teorii conspirationiste.

    ” Probabil îns? c? e prima dat? în ace?ti 6 ani cînd echipa catalan? pleac? din postura de favorit?”-cred ca lipseste un NU de pe acolo;

    „Eu unul cred c? va juca tot Adriano”-eu unul stiam ca-i suspendat;mi-e lene sa gugalesc acum;

    • mihai spune:

      bravo frate.sunt multe chersti pe care unii nu le vad sau nu vor sa le vada sau sa zica de ele ca poate le vad si altii!!bravo.barcelona tot timpul a fost avantajata de tragere.nu tin minte cand a jucat barca primul emci acasa intr-o dubla mansa.si arbitrul asta kassai mi se pare dubios tare.fifa il cam trimite la meciurile in care vor ei si au interes cu lectia invatata.asta seara cred ca ao sa vedem galbene pt astia de l bayern la primul fault asupra lui messi!

  • Remus Vrancianu spune:

    Meci de x (1-1 sau 2-2)
    Nemtii castiga doar daca Mesi nu e 100 la 100. Dar nu cred ca nu e apt in totalitate.

  • david spune:

    Adriano e suspendat..asadar nu va fi folosit fundas central!
    „Eu unul cred c? va juca tot Adriano, care are avantajul vitezei[…]”

  • Remus Vrancianu spune:

    Nu cred in favorite, la nivelul asta. Ambele pot trece in finala. Nemtii daca au chibzuinta sa verticalizeze rapid direct pe varfuri vor marca , dar sunt convins ca orgoliul lor e mare si vor incerca o posesie superioara catalanilor, ceea ce ii v-a ucide.
    Barca sta in Mesi si daca si Iniesta e in zi buna , vor marca macar o data.

  • mihai spune:

    VIOL IN DIRECT!!

  • costin spune:

    intrebarea intrebatoare (ca sa zic asa) este de ce l-au mai luat pe pep cand jupp a facut aceasta masinaria formidabila de fotbal.este singura echipa care a batut-o pe barca (si umilitor) jucand fotbal .
    jos palaria pt aceasta super echipa si pt antrenorul lor.au invatat din greselile de anul trecut se pare si acum umilesc/bat la pas tot ce prind in cale si nu mai las loc norocului sa apara

  • VladPP spune:

    Parerea mea este ca in eventualitatea unei finale 100% germane Bayern a dorit sa obtina factorul psihologic asuprea Borussiei.Foarte interesanta mi se pare si dezvaluirea noului antrenor chiar din Ianuarie.Cred ca o parte a succesului actual al bavarezilor este pe front psihologic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Toți ceilalți îți spun ce se întîmplă, eu îți spun și de ce se întîmplă
Recomand
Givenchy Sephora
blouseroumaine-shop.com
Vola.ro
Articole recente
Comentarii recente
Twitter
Arhivă