PEP GUARDIOLA ȘI STILUL CARE NU SE NEGOCIAZĂ

PEP GUARDIOLA ȘI STILUL CARE NU SE NEGOCIAZĂ

Scriam în avancronica semifinalei de pe ”Bernabeu” că-n astfel de partide, în această fază a Champions League, orice detaliu contează. Fie el cît de mic. Vă invit să vă amintiți faza din care Real Madrid marchează golul victoriei! Mai exact momentul din care pleacă ea. Pleacă, v-ați amintit cred, dintr-o mare ocazie a lui Bayern. Ocazie venită după mai bine de un sfert de oră în care posesia campioanei Germaniei s-a situat undeva la 90 de procente, după un  sfert de oră în care jucătorii Realului nu găseau soluții să iasă din jumătatea propriei jumătăți, după un sfert de oră în care centrul terenului devenise un soi de cortină de fier. Un sfert de oră la capătul căruia publicul de pe ”Bernabeu” începuse să murmure, acel murmur al marilor stadioane care e teribil, care te face, jucător al echipei gazdă fiind, să-ți tremure picioarele. Chivu mi-a povestit asta, la un moment dat, vorbind despre ”San Siro”. Pe ”Bernabeu” e la fel. Cu puțin înainea fazei de care vorbesc, Ramos greșește o pasă destul de simplă, încearcă să scoată undeva spre stînga, spre zona lui Cristiano, dar Cristiano era de negăsit în marea de tricouri roșii ce păreau mai multe, iar murmurul se transformase deja în ușoare fluierături.

Apoi a venit ocazia lui Kroos. O reluare simplă, la care Casillas nu cred că avea șanse, dar care izbește spatele lui Pepe. Apoi se declanșează contraatacul. Finalizat de Benzema, dar, vă invit din nou să revedeți faza!, plecat tot de la Benzema, care a avut marea inspirație, eu aș zice și personalitate, să țină puțin de minge și să nu reacționeze la primul instinct care, pesemne, îi solicita să o degajeze. A ținut-o, a ridicat capul și i-a dat-o lui Isco. Iar Isco a făcut același lucru. A așteptat, în stilul cel mai pur al lui Mesut Ozil, care-l enerva de cele mai multe ori pe Mourinho, adeptul tranzițiilor rapide, pînă cînd Cristiano s-a eliberat. Ceea ce a urmat, știți deja. Cursa colosală a lui Coentrao, pe care sincer nu-l credeam capabil de așa ceva, erorile în lanț ale lui Rafinha, Boateng și Dante, de poziționare, de decizie, de intervenție, pasa decisivă și apariția lui Benzema care să închidă o acțiune pe care el a început-o. Karim Benzema, după părerea mea cel mai bun atacant pe care acest Real Madrid al lui Cristiano și Bale îl poate avea.

Dacă Tony Kroos dădea gol la acea fază, e greu de spus ce s-ar fi întîmplat mai departe. Eu presupun că Bayern rezolva problema calificării încă din tur. E o presupunere, mă bazez pe cele 18 minute de dinainte și pe ideea, pe care am spus-o, scris-o și repetat-o de multe ori, că fotbalul e o stare de spirit. La 0-1, cu Cristiano absent, așa cum de altfel a fost cît timp a stat pe teren (mie mi-a amintit de Messi, dar ăsta e un alt subiect, cred că băieții ăștia doi au dus rivalitatea dintre ei prea departe și au ajuns la limita rezistenței fizice), cu publicul iritat și cu fotbaliștii lui Guardiola stăpînind mingea mi-e greu să văd alt scenariu. E însă unul SF, căci scenariul adevărat a fost cel petrecut pe gazon, nu cel imaginat.

BILETE DE INTRARE LA MECIURILE LUI BAYERN MUNCHEN GĂSIȚI AICI:

Un detaliu îți poate da peste cap toată strategia. Asta i s-a întîmplat lui Guardiola. Am spus la Euro Fotbal, după meci, că Bayern a pierdut meciul pe mîna lui Pep. Îmi mențin părerea, dar ea nu se referă la stilul lui Guardiola. Această filozofie, pentru el, nu se negociază. Cînd a fost adus la Bayern se știa că ăsta e stilul lui, iar eu cred că de aia a și fost adus. Cei care se reped să critice actualul joc al lui Bayern și-l compară cu cel al lui Heynckes uită că Heynckes nu a fost dat afară ca să fie pus Guardiola (așa cum am crezut chiar și eu la un moment dat), ci a ales el să plece din motive ce țin de familie, de soție și pe care nu are rost să le comentăm. Pep a fost adus tocmai pentru că propunea un alt stil, iar asta însemna o nouă motivație pentru un grup de jucători ce tocmai cîștigase totul. Guardiola a venit cu stilul lui, pentru că el nu e un oarecare, e un tip care a cîștigat cam cît a cîștigat și Heinckes, ba chiar ceva mai mult, avînd aproape jumătate din vîrsta lui. Pep nu era un ucenic, un secund, care să ducă mai departe munca principalului, așa cum, de exemplu, a făcut Tito Vilanova la Barcelona cu munca lui Pep, atît cît a putut s-o facă.

Faptul că Guardiola a reușit să cîștige campionatul în Bundesliga așa cum a făcut-o e o realizare foarte mare, pe care mulți o văd, eronat însă, banală. Știți de cîte ori a repetat Bayern cîștigarea campionatului din 2000 încoace? O singură dată, în 2005 și 2006, cu Magath antrenor, un antrenor obsedat de pregătirea fizică și extrem de distant atunci cînd venea vorba de tactică. În paranteză fie spus, din 2000 încoace, Bayern a avut, pînă la Guardiola, 9 ocupanți ai postului de antrenor, ceea ce nu-i cea mai bună dovadă de stabilitate.

Revin însă la ideea de mai sus. Anume că Bayern a pierdut meciul, rămîne de văzut dacă nu cumva și calificarea, pe mîna lui Guardiola. Nu de mult scriam despre Pep că e antrenorul cu sute de planuri. De data asta n-a fost. Să admitem că formula de start, cu Lahm în centru și Rafinha în bandă, a avut motivația ei. Dar s-a văzut destul de repede că nu funcționează. ”Omul cu sute de planuri” a întîrziat însă foarte mult pînă a găsi un al doilea plan. Gotze și Thomas Muller au primit prea puține minute (de altfel Bayern a avut acea reacție de mare campioană la final cu ei doi în teren), mult prea tîrziu a realizat Guardiola că Ribery nu e în formă, iar Schweinsteiger e depășit constant de Modrici în zona centrală. Apropo de Modrici, uriaș meci făcut de el și de Xabi Alonso!

Și i-aș mai găsi o eroare lui Guardiola. N-o să comentez ceea ce a spus Beckenbauer. Are tot dreptul s-o facă, deși mie mi se pare că un pic vorbește din frustrare, pentru că pe el nu l-a întrebat nimeni atunci cînd a fost adus Pep, se spune că nici n-a știut și a aflat din presă, laolaltă cu toată lumea. Cred că Guardiola a greșit acum o lună, atunci cînd, după ce a devenit campion al Germaniei, a permis o relaxare a jucătorilor săi, spunîndu-le că acum trebuie să se concentreze exclusiv pe Champions League. În fotbal, o scădere și cu 5 procente a concentrării poate fi contraproductivă. Într-un fel, Guardiola plătește el factura transformării campionatului german într-un monolog bavarez, prăpastia existentă între Bayern și restul competiției fiind extrem de mare. Dar Pep trebuia să găsească metode de a-și ține echipa în priză și-n campionat, de genul recordurilor pe care le tot inventa la Barcelona, de exemplu.

BILETE DE INTRARE LA TOATE MECIURILE LUI REAL MADRID GĂSIȚI AICI:

Nu e drept totuși să vorbim doar de Guardiola și să nu pomenim nimic de Ancelotti. Care a cîștigat duelul tactic miercuri seară. Pe undeva, lui Pep i s-a întîmplat ceea ce el însuși i-a făcut lui Mourinho, acum 3 ani: cînd credea că are toate răspunsurile, a venit Ancelotti și i-a schimbat întrebările la examen. Cu o lună în urmă, Ancelotti era criticat din toate părțile, după eșecul din Clasico, în campionat. Atunci a propus un stil de joc ce nu i-a folosit. L-a schimbat pe parcurs, iar în finala Cupei cu Barcelona și în turul cu Bayern a reactivat vechile obiceiuri ale echipei, acele contraatacuri fulgerătoare din epoca Mourinho. Și cu Bayern modulul inițial, 4-3-3, s-a transformat de cele mai multe ori în 4-4-2, pe faza de apărare în special, care i-a permis o acoperire mai bună a spațiilor din teren, dar i-a și găsit lui Isco o poziție favorabilă. Spre deosebire de Guardiola sau Mourinho, Ancelotti e un tip maleabil, care nu ezită să-și schimbe strategia atunci cînd e cazul, chiar dacă asta înseamnă să-și recunoască erorile.

Mai e de jucat un meci însă. 1-0 e un scor bun pentru calificare, însă nici pe departe suficient. Bayern e o echipă rănită, iar faptul că, la Munchen, în mod normal vor reveni Cristiano și Bale aproape de forma maximă poate fi o mică bătaie de cap pentru Ancelotti. Cristiano și Bale sînt două bestii, dar a le cere să se apere și să atace cu aceeași intensitate timp de 90 de minute înseamnă a le scădea randamentul acolo unde sînt ei periculoși, pe contre.

Dincolo de rezultat, Ancelotti a recuperat starea de spirit în rîndul jucătorilor săi. Pepe, Ramos, Coentrao, Carvajal au fost uriași, Xabi Alonso imens, Modrici de asemenea, Isco de asemenea. Cu o asemenea bază de plecare, cu două rachete pe benzi și cu Benzema inspirat în față, cu avantajul golului de pe ”Bernabeu”, Real e acum favorită certă la calificare, iar Gurdiola va trebui să scoate tot ce e mai bun din inspirația lui și a elevilor săi pentru a trece mai departe.

BILETE DE INTRARE LA MECIURILE DIN CHAMPIONS LEAGUE GĂSIȚI AICI:

19 Comentarii
  • Gabi M. spune:

    Dupa infrangerea cu Dortmund(0-3) am scris pe forumul Digisport ca Guardiola trebuie sa se plieze pe filosofia lui Bayern si nu invers. Un user cu numele „Iulian” mi-a dat un raspuns antologic: „Sint perfect de acord cu tine, Bayern juca superb anul trecut, Guardiola nu are bunul sens si inteligenta pe care le-a avut compatriotul nostru Pisti Covaci care a preluat Ajax-ul de la Rinjus Michel, a continuat cu acelasi stil al predecesorului sau, ba chiar a devenit mai puternica. Guardiola vrea sa adapteze intregul joc al Bayern-ului la stilul sau, asta demonstreaza ca are vederi limitate, marii antrenori isi adapteaza echipa si modul de joc la oamenii pe care ii are, nu invers.”
    In calitate de fan Bayern, am asteptat cu nerabdare acest meci insa entuziasmul pe care echipa il afisa anul trecut in aceeasi faza a competitei(contra Barcelonei)a disparut si cred ca vina apartine antrenorului. Mi-e teama de Real in retur, mi-e teama ca va obtine prima victorie la Bayern acasa, mi-e teama de contratacurile tripletei BBC.

    • Andrei Niculescu spune:

      Vorbesti de entuziasm si de vina antrenorului. Anul trecut, la momentul meciului cu Barcelona, echipa asta NU CASTIGASE NIMIC. Abia dupa a fost luat titlul, apoi cupa, apoi Liga. Faptul ca s-a castigat titlul din nou e un fapt extrem de pozititv si am aratat in text. Liga Campionilor, sa nu uitam asta, n-a fost castigata de nimeni de doua ori la rand. Nici de Realul galactic, nici de Man United, nici de Barca, nici de Milan, desi erau cele mai puternice echipe la momentul respectiv.
      Cat despre Guardiola, exista antrenori care fac ceea ce spunea acel Iulian, vezi Ancelotti, dar exista si altii care nu o fac, vezi Mou, Blanc, Van Gaal, Pellegrini. Asta e un su biect chiar interesant, cati antrenori isi schimba conceptia de joc in functie de echipa pe care o antreneaza. Complet vorbesc, nu asa, pe alocuri, pt ca si Pep a mai schimbat cate ceva fata de Barca, in primul rand pt ca nu-l are pe Messi. Eu cred ca nr celor care se pliaza pe ce gasesc e semnificativ mai mic

  • razvan74 spune:

    eu cred ca nu e nimic pierdut, a fost doar o demonstratie a ce pot sau nu cativa jucatori in meciuri de mare presiune. Au picat testul Rafinha, Boateng, intr-o masura Ribery si Robben, poate si Mandzukic dar celor din fata le trebuie mai multe mingi, banui ca pentru asta vor aparea de la inceput Gotze si Muller pe modul 4-1-4-1 cu Schwainstaiger inchizator, cu 4 ofensivi, oricare ar fi ei in spatele varfului, fals sau nu, care sa fixeze defensiva Realului si sa permita celor ce vin din spate, gen Lahm sau Alaba sa traga la poarta. Pentru ca, nu imi place echipa, nu simpatizez echipe germane in general, dar Bayern e una din putinele echipe europene in care cam 8 din 10 jucatori de camp au sut bun si pot marca oricand. Totul e sa blocheze jocul de contre al adversarului, cu asa o calitate a jocului golul pica oricum, chiar si cu o echipa ca Real. Ramane de vazut ce va face Pep. Iar Gabi, cu o strategie buna poti rupe Real in doua, cu Ronaldo obligat sa vina dupa Lahm si Bale dupa Alaba, ori asta poate epuiza Realul dupa minutul 60, iar 30 de minute sunt suficiente sa dai doua goluri.

  • Mitenka spune:

    Oarecum fortata si rautacioasa comparatia intre Ronaldo de ieri si Messi din ultimele meciuri.Asa nerefacut,Ronaldo a avut 3 ocazii mari ieri si i se datoreaza in mare parte golul.

    Despre meci,ca suporter al Realului,pe cuvant de pot trage o concluzie.Se putea mai bine,raportul MARILOR ocazii de gol a fost net favorabil Realului,se putea si mai rau la presiunea imensa pe care au pus-o nemtii in primele si ultimele 15 minute.
    Iar la cum joaca Real in deplasarile din Germania,in general,tare mi-e ca acest 1-0 nu va fi de ajuns.

  • Radu spune:

    Nu stiu cine se va califica, dar nu cred ca se termina meciul fara ca Real Madrid sa loveasca macar o data pe contraatac. Bayern va avea probleme daca Madrid-ul deschide scorul iar Allianz Arena ar putea deveni Bernabeul din primele 15 minute (de care vorbea Andrei.

  • victor spune:

    Sper sa le dea Bayern multe in retur, nu se poate sa stai cu cooru in poarta tot meciul si sa mai fii si laudat pentru tactica. Ce tactica, cooru in poarta si mingi catre Ronaldo.
    Desi am anticipat o finala Celsea-Real, cu Celsea castigatoare, -Liasona, Unicul, pamant parjolit – mi-ar placea un 3-0, de exemplu, la Munchen, sa le scoata fotbalul din cap lui pepe&co. Nu inteleg de ce nu joaca Muller din start dar ma gandesc ca Pep stie mult mai mult fotbal ca mine, un biet chibit de fotbal adevarat.
    Sa auzim doar de bine!

    • Marius spune:

      Asa incurca marii „analisti sportivi” neputinta cu tactica. Realul nu poate mai mult, e o echipa slaba, insa cu multa viteza in atac, singura lor sansa in fata bavarezilor fiind exact aceea de a sta cu curu’n poarta. Le-a iesit si datorita neinspiratiei germanilor in multe momente, asta e, fotbalul; devine din ce in ce mai neinteresant!
      Chelshit a aratat ca poti castiga UCL nejucand ABSOLUT NIMIC, Atletico si Chelshit anul asta ne-au oferit cea mai penibila semifinala, irealu numai cu curu-n poarta, asta e viitorul fotbalului din pacate.
      O sa ajunga sa stea fiecare echipa in jumatatea ei si mingea la jumate sa n-o ia nimeni.
      Oricum FC Bayern uber alles!

  • Gabi T spune:

    In comparatia vesnica dintre jocul lui Bayern de acum si cel din sezonul trecut, comparatie ce a fost facuta in foarte multe articole din presa, se uita un lucru, care mie mi se pare foarte important: factorul mental. Dupa parerea mea anul trecut Bayern a jucat fara nici o presiune, mai ales in retur cand deja se stia sigur ca va pleca Heinckes si ca noul antrenor va fi Guardiola. Te intreb Andrei cand au fost marile meciuri ale lui Bayern, in tur sau in retur? Ce presiune au acum jucatorii si antrenorul? Foarte multi ziaristi au blamat conducerea lui Bayern pentru faptul ca au anuntat noul antrenor inca din iarna cu 6 luni inainte de terminarea sezonului dar eu cred ca a fost cea mai desteapta mutare. Jucatorii au fost supramotivati pentru a demonstra ca merita sa ramana la echipa si au dat totul in retur. Care au fost cele mai bune meciuri? Cele cu Barca fosta echipa si creatia viitorului lor antrenor. Ca sa glumesc, Pep a contribuit indirect la rezultatele din sezonul trecut :). E foarte greu de repetat performanta in acest an, chiar daca va reusi sa-i motiveze pe jucatori presiunea nu cred ca o poate inlatura.

  • Mitenka spune:

    Iar ideea ca „omul cu o suta de planuri” nu a schimbat planul,este gresita,dpmdv.Si nu este vorba de interpretari diferite a ceea ce a fost,ci de matematica seaca.

    Conform cifrelor prezentate in timpul meciului(si ma gandesc ca erau corecte),Bayern a avut la pauza 75% posesie si a terminat meciul cu 64%.Dupa un calcul simplu,asta inseamna ca in repriza a doua posesia bavarezilor a fost de 53%.Adica o scadere de 21 de procente fata de prima repriza.
    Daca mai pui si schimbarile,in special repozitionarea lui Lahm din principalul generator de pase si posesie,in fundas dreapta,rezulta ca-i cam clar ca Pep a schimbat planul la pauza.Si de nu era reflexul lui Iker,se putea lauda ca i-a si iesit.Si crede-ma, orice is,numai fan Pep nu :)

  • Colo spune:

    Prin experienta pe care o am in domeniu,preparator fizic, pun o intrebare retorica oricarui om ce se simte antrenor:acum o luna ai castigat campionatul si urmeaza CL, ce faci: tii acceleratia la podea si risti [conform tuturor statisticilor de specialitate, accidentarile grave, scaderile dramatice de randament(vezi Barca, Ronaldo, etc.) , puseurile de forma sportiva, etc.; au loc pe final de sezon] sa ajungi intr-o zona necunoscuta a planificarii si strategiei.Sau incerci sa iti asiguri ,in primul rand, prezenta efectiva a jucatorilor in teren cu o mexima prospetime metabolica, atat cat mai permite si limitele corpului.
    Pe aceste premise iti faci strategia nu pe vorbe de hei rup cantate de marii antrenori romani de pe la tv. Apoi, cine sunt jucatorii celor doua echipe ca si caracteristici de joc si de calitati motrice, nu se intreaba nimeni.

  • vlad spune:

    Salut andrei , sunt un mare admirator al tau si incerc sa prind cat de des pot emisiunile de la tv. Dupa meci nu am apucat sa vad discutiile de la voi din studiou si eram foarte curios sa vad ce o sa scrii pe blog despre acest meci. In mare parte sunt de acord cu tine despre randurile de mai sus dar cand ai zis ca bayern a facut o realizare mare ca a castigat bundesliga nu sunt de acord. La cum a jucat borussia , sau mai bine zis la cati jucatori a avut accidentati si eu sau tu conduceam echipa spre titlu in bundesliga . Chiar tu ai zis dupa cateva paragrafe mai jos ca este o prapastie prea mare intre bayern si restul . 90% din meciurile bavarezilor le-am urmarit in acest sezon si crede-ma ca bayern nu a facut un meci senzational in acest an competitional poate doar victoria de la manchester cu city. Poate vei zice ca guardiola mai are nevoie de timp pentru a aplica toate ideiile sale dar, daca te vei uita la statisciile individuale ale jucatorilor vei vedea o diferenta imensa fara de sezoanele 2011-2012 si 2012-2013. Iti dau exemplu pe scweinsteiger sau kroos care dadeau minim 10 goluri pe sezon cu suturi de la distanta. In afara de kroos care isi fac curaj sa treaca peste cuvantul lui pep nimeni nu mai trage la poarta din afara careului. Poate pep nu ar mai trebuie sa faca acel joc de posesie asa aproape de poarta adversa ci la vreo 30-40 de metri pentru a da mai multe pase verticale si pentru nu a mai sta asa lipit de fundasii adversi. Nu am fost niciodata admirator a lui pep dar presimt ca marti o sa inveti din greselile primei manse si bayern sa isi apare trofeul in finala de la lisabona. Mia san mia !!! Go bayern

  • razvan74 spune:

    ar fi interesant daca Pep ar combina ”tiki-taka” cu stilul german, de posesie agresiva, cu 20 de suturi pe poarta pe meci, la asa ceva nici un Real nu ar face fata.. astept cu interes returul

  • x spune:

    despre giggs un articol? articolele tale dsp manchester mi se par cele mai reusite!

  • fotbal italian spune:

    din pacate pentru guardiola in fotbal posesia nu este totul. cred ca real a castigat pe merit

  • x spune:

    andrei ,ramane giggs antrenor sau il aduc pe van gaal?

  • razvan74 spune:

    de aseara se poate spune – daca vrea sa ramana la Bayern va fi stilul care se adapteaza si modeleaza. Sa ai 8 jucatori de sut in primul 11 si sa nu creezi pericol cu ei inseamna ca ai o problema cu milionul de pase ce trebuie sa ajunga pana in careu. Uneori ai si meciuri decise de oamenii din spate, care stiu sa traga din 30 de metri. Iar Bayern trebuie sa vada cum mai ajuta concurentele la titlu sa-i faca opozitie reala. Sa te bati doar cu Dortmund cand si in Spania s-a terminat cu bipolarismul e o mare greseala.

  • Andrei spune:

    „Omul cu sute de planuri” a aratat in aceasta dubla mansa o obtuzitate specifica antrenorilor mici ce pregatesc echipe mici.Nu a avut nici macar un plan secund,o idee tactica,o inovatie,ceva care sa surprinda.Comparand Barcelona lui Guardiola cu Bayern de azi se remarca cei 3 oameni,probabil singurii 3 care pot aduce eficienta acestei „tiki taka”:Iniesta,Xavi si Messi.Iniesta si Xavi pe langa asigurarea posesiei aproape permanente ce o vedem azi la Bayern aveau pasele intre linii,unde Messi(geniul echipei)inpreuna cu Pedro si Villa le fructificau.Bayern nu are nici pasatori,nici acel jucator exceptional.Bayern are in schimb aripi.Aripi care in sistemul lui Guardiola sunt inutile.Aici,Guardiola nu a stiut sa „citeasca” jocul,sa schimbe din mers,sa plieze echipa pe adversar.Ancelotti a facut asta.A ajustat ce era necesar si a castigat absolut corect si categoric.Parerea mea e ca si Barcelona ar fi avut o sansa clara de calificare in fata acestui Bayern.Guardiola are un stil care nu se negociaza,dar atat.Nu e nici un geniu,nici vreun factotum.Norocul lui e ca a avut in Barcelona echipa perfecta sistemului sau tactic.

  • alex spune:

    s-a vazut valoarea marelui antrenor pep,cel care a inventat fotbalul,sfantul pep,gigantul pep.asta ii e valoarea.la barca avea echipa ,aici Realul i-a dat cu terenul in cap la propriu.un articol despre Real dupa dubla asta nu scrii?sau sunteti toti suparati la digi ca s-a calificat Realul??ca voi sunteti suporterii oricarei echipe care joaca impotriva Realului.si cand joaca Real Madrid vorbiti numai si numai de cealalta echipa si ce trb sa faca sa o bata pe real.urat de tot din partea voastra!!50-50 trb

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Toți ceilalți îți spun ce se întîmplă, eu îți spun și de ce se întîmplă
Recomand
Givenchy Sephora
blouseroumaine-shop.com
Vola.ro
Articole recente
Comentarii recente
Twitter
Arhivă