Articolul precedent
Articolul urmator

DILEMA LEWANDOVSKI

DILEMA LEWANDOVSKI

Am mai spus-o, am mai scris-o, ne aflăm într-o perioadă în care zvonurile, informațiile false și manipularea prin presă sînt la ordinea zilei. Nimic nou, așa e mereu cînd e sezon de mercato, fiecare își face strategia pe care o crede de cuviință și folosește mass-media așa cum îi vine mai bine. Mie mi se par amuzante ”certitudinile” (neapărat citiți cu ghilimelele de rigoare) pe care le prezintă diverse publicații sau site-uri, din dorința de a mai capta niscaiva accesări. ”Cutare merge la clubul cutare” sau ”respectivul s-a ințeles cu echipa respectivă” sînt titluri care merită crezute în proporție de sută la sută doar atunci cînd există o confirmare oficială.



Robert Lewandowski e un astfel de caz. Alaltăieri era sigur la Bayern, ieri rămînea la Dortmund, azi merge la Manchester United. Depinde de site-ul sursă și de sursele site-ului. Adevărul e că Lewandovski a aruncat suficient mister în jurul viitorului său. E limpede că reprezintă una din atracțiile verii, e de la sine înțeles că multe echipe l-ar vrea și e foarte clar că ar avea loc la cam toate echipele importante ale Europei.

Dortmund are cu el aceeași problemă pe care a avut-o Arsenal, în vara trecută, cu Van Persie. Atunci cînd ajungi cu un jucător de calibrul lui Lewandovski în fața ultimului an de contract ești pus, ca și club de care aparține vorbesc, cam cu spatele la zid. E totuși o mare greșeală managerială pe care a făcut-o Borussia, care ar fi trebuit să deschidă negocieri de prelungire a înțelegerii cel mai tîrziu în vara trecută, dacă nu cumva deja era prea tîrziu. Acum, pentru a-l păstra, Dortmund trebuie să găsească o inginerie financiară pentru a-i mări salariul, și nici așa nu e sigur că va reuși să-l convingă.

Multă lume nu înțelege care e treaba cu aceste salarii și de ce e greu să mărești unui singur jucător foarte mult salariul. Pentru că ar urma un efect de domino, toți ceilalți oameni din lot se vor simți nedreptățiți și vor încerca să forțeze mîna conducerii pentru a primi, la rîndul lor, o mărire. Bugetul unui club e atent calculat, orice ieșire din granițele financiare stabilite ar duce la o situație de criză.


Se spune că Lewandovski ar avea un dublu pre-contract cu Bayern. Nu el, în persoană, căci nu are voie, ci impresarii săi. Are doi, Cezar Kucharsky, fostul internațional polonez, și Maik Barthel, ambii figurînd printre fondatorii firmei de impresariat sportiv ”Eurosportsmanagement”. Cele două pre-contracte ar fi, zice-se, unul pentru vara asta și altul pentru vara viitoare, prin care firma amintită mai sus se obligă, cu daunele financiare de rigoare, să-și ducă jucătorul emblemă la Bayern Munchen.

În teorie, și această manevră e interzisă de UEFA. Însă face parte din categoria legilor scrise încălcate nescris cu o frecvență amețitoare. Am povestit recent cum a făcut Florentino Perez ca să-l aducă pe Figo, în 2000, de la Barcelona. Nu e greu de făcut un astfel de pre-contract între o societate, a se citi Bayern, și o firmă. Cei doi agenți (mai există încă 3 asociați în firmă) au fost invitații celor de la Bayern Munchen la finala Ligii de la Londra, ceea ce a alimentat aceste teorii. Bayern, e legendar deja, controlează impecabil piața transferurilor din Germania și poate cumpăra orice jucător din Bundesliga. Iar atunci cînd nu cumpără, cazul Mesut Ozil, înseamnă că n-a avut interes, la vremea respectivă.

Toamna trecută, Lewandovski aproape se înțelesese cu Manchester United. Mai nou, reapare această posibilitate în mass-media. Între timp a intrat în scenă Bayern și s-au semnat cele două pre-contracte de care vorbeam. Lewandovski a urmat pașii pe care i-ar face orice fotbalist în situația sa. La fel a făcut, de exemplu, Llorente cu a sa trecere la Juve. A refuzat orice propunere venită de la Borussia de prelungire a contractului scadent, făcînd-o sub umbrela mediatică a parcursului excelent al echipei în Champions League. ”Deocamdată mă concentrez pentru acest sezon, pentru viitor avem timp”, iată o declarație standard a fotbaliștilor aflați în această situație. Viitorul sună bine, într-adevăr, dar numai pentru el, nu și pentru clubul de care încă aparține. Căci e greu de crezut că Borussia va obține o sumă care să se apropie de pretențiile sale și să fie în conformitate cu valoarea jucătorului în acest moment. Doar nu vreți să-mi spuneți mie că Van Persie, golgeterul la zi în Premier League, ar fi costat, în situație normală, doar 27 de milioane de euro!

Chelsea și Real Madrid au vorbit direct cu Borussia, încercînd să obțină un altfel de avantaj. Borussiei i-ar conveni, căci o licitație între cele două ar crește prețul. Însă pentru asta, trebuie să mai vrea și jucătorul, dar mai ales agenții săi. Unica șansă a celorlalți doritori e ca Bayern, așa cum am spus mai sus, să nu mai aibă interes în a-l transfera. Această posibilitate există, căci de la data precontractelor și pînă azi în scenă a apărut un personaj important: Guardiola.

Poate că Pep nu-l vrea pe Lewandovski. Pare greu de crezut, dar fiecare antrenor are concepția sa, filozofia sa. În a lui Pep, cel puțin la Barcelona, am văzut că un ”9” de anvergură nu e o prioritate, formula cu ”9” fals avîndu-l drept inventator. Nu e obligatoriu însă ca Guardiola să caute din prima să modeleze o echipă ca Bayern conform principilor sale fotbalistice. E și destul de greu și parcă nerecomandabil, în contextul de azi, cu Bayern triplă campioană.

Revenind la Lewandovski, cît de curînd vom lămuri și acest mister. Posibilitatea de a rămîne încă un sezon la Borussia încă există și, din punct de vedere financiar, e extrem de apetisantă. Pentru el.

P.S.

Am pomenit mai sus de noțiunea ”manipulare prin presă”. Iată un exemplu. Se aruncă pe piață o știre cum că Barcelona s-a arătat dispusă să achite clauza de reziliere a lui Varane. Fundașul lui Real Madrid spune că nici nu se gîndește să plece de la Real la Barcelona. Mai apoi, Barcelona dezminte că ar fi existat vreodată un interes pentru francez, dar impactul dezințirii e mult mai mic decît cel al știrii în sine. Urmarea pe care eu o intuiesc este că nu va trece multă vreme și lui Varane i se va mări și prelungi contractul.



2 Comentarii
  • Alex Maris spune:

    Buna observatia din Post Scriptum. Cei care au jucat Manager sunt obisnuiti cu practicile acestea.Sau cu refuzul ofertei venite de la un club, lucru care creste cota jucatorului. Legat de Lewa, eu spun ca el va merge acolo unde se plateste mai mult.Iar cei de la Dortmund se roaga pentru o oferta mai mare de afara, astfel incat sa nu ajunga si el la Bayern.

  • ovidiu spune:

    Faptul ca BVB a gresit cu Robert Lewandodovski e parerea ta. Parerea lui Hans-Joachim Watzke e ca nu ar fi nici o pierdere ca polonezul sa plece liber de contract in vara lui 2014, aducand ca argument faptul ca BVB se va folosi de el in acest ultim sezon pentru a-si atinge din nou obiectivele. Anticipez ca nu ca pleca pe o suma modica, doar pt a lua ceva pe el, vor prefera sa il foloseasca si in acest sezon pt o clasare in campionat 1-2 si pt un parcurs foarte bun in CL, ceea ce le va aduce evident bani…deci situatia nu e asa de proasta pt BVB.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Toți ceilalți îți spun ce se întîmplă, eu îți spun și de ce se întîmplă
Recomand
Givenchy Sephora
blouseroumaine-shop.com
Vola.ro
Articole recente
Comentarii recente
Twitter
Arhivă