Articolul precedent
Articolul urmator

TOȚI VOR SĂ VADĂ NAPOLI. ȘI PE NAPOLI

TOȚI VOR SĂ VADĂ NAPOLI. ȘI PE NAPOLI

”Vedi Napoli e puoi mori”. E o expresie celebră, plecată dintr-un film devenit și el celebru, realizat în 1951. A mai fost unu fil, cu același titlu, în 1924, însă pe acesta nu-l prea mai ține minte nimeni. Se spune totuși că expresia provine de la poetul antic Vergilius, care acum 2000 de ani se referea la frumusețea locurilor, pe care, vă invit cu maximă sinceritate și prietenie să încercați să le descoperiți! Costa Amalfitană e una dintre cele mai frumoase regiuni ale Europei.



Dar nu despre turism vreau să vorbesc în cele ce urmează. Aș putea s-o fac, căci dacă un îndrăgostit de Spania ca mine recomandă Italia (nu doar coasta amalfitană ci și multe alte locuri) înseamnă că e ceva la mijloc. Vreau să vorbesc despre Napoli. Și despre schimbarea la față a acestei echipe, pe care eu o văd principala urmăritoare a campioanei Juventus în noua ediție de Serie A ce mi se pare extrem de atractivă.

E poate un paradox. Napoli și-a pierdut principala vedetă, pe Cavani, asta după ce vara trecută îl pierduse și pe Lavezzi, dar, cu toate astea, mie mi se pare că a progresat. În primul rînd prin aducerea lui Rafa Benitez. N-am ascuns-o, mi-e simpatic Rafa. Întotdeauna l-am considerat un antrenor mare. De altfel, prima postare pe acest blog a fost despre el, dar asta doar dintr-o coincidență. Era, atunci, împotriva furtunii londoneze. Acum beneficiază de clima amalfitană. Prin aducerea lui Rafa, Napoli a trecut în rîndul echipelor cu pretenții. Benitez e un antrenor cu CV, cu trofee europene, cu campionate cîștigate. Să-i întrebăm pe suporterii lui Liverpool dacă n-ar semna imediat o petiție prin care să-l reinstaleze pe Rafa ca antrenor principal. Fie și numai pentru că a izbutit, cît a fost la echipa ”cormoranilor”, să-i facă zile amare lui Jose Mourinho.

O echipă care-l pune pe Benitez antrenor, și-și asumă statutul acestuia, inclusiv din punct de vedere financiar, arată că e potentă. Iar Napoli a devenit. Mișcările ulterioare realizate de Aurelio De Laurentis, aproape sigur în consens cu Benitez, arată o strategie bine pusă la punct, dar și niște pretenții mai mari ca pînă acum.


Gonzalo Higuain e ultimul pe lista achizițiilor. Un transfer de marcă. Să aduci un jucător de la Real Madrid nu-i simplu, mai ales că Higuain nu se afla în situația lui David Villa, pe final de contract. A pleca de la Real Madrid înseamnă să renunți la anumite privilegii, din toate punctele de vedere, nu doar financiar. Dar mai ales financiar. Dacă Napoli a putut să-și asume și salariul unui jucător important din lotul Realului, căci Higuain nu era pe același etaj cu Albiol și Callejon, alte două incorporări via Madrid, înseamnă că a făcut un mare pas înainte.

Pe Benitez trebuie să-l analizăm în funcție de etapa Liverpool. Scriam atunci cînd a fost numit la Napoli, că Hamsik ar putea deveni un soi de Steven Gerrad al napoletanilor. Păstrînd proporțiile, evident, căci Steven Gerrad e unic. Vorbind strict la nivel de joc. Ar însemna deci că Higuain să primească rolul lui Fernando Tores. Despre ”El Nino” s-a vorbit ca despre o posibilă țintă a lui Benitez, dar dacă nu s-a făcut înseamnă fie că Mourinho nu vrea să-l dea, fie că el are deja cărțile făcute în altă parte. Eu mizez pe a doua variantă și zic să așteptăm finalul de mercato. Higuain, în ciuda contestatarilor săi, și are destui, e un fobalist de prim-plan. Iar faptul că Real i-a prelungit contractul în vara trecută confirmă asta. Vrea însă altceva, un soi de protagonism pe care la Real nu-l găsea. Vrea să se simtă important, iar cu acest confort psihic să-i poată demonstra calitățile și valoarea.

Rămîne de văzut acum. În Italia, fotbalul e altul. Apărările sînt altele. I-am văzut pe Tevez și Llorente contra Milanului, în ”TIM Trophy”. N-au ieșit foarte mult în evidență, ba Llorente s-a și accidentat. Nu sînt spațiile din Spania, fundașii nu sînt de profilul englezilor, iar din punct de vedere tactic se descurcă excelent și compensează anumite lipsuri. Higuain are însă o mare mobilitate, mai rămîne să găsească mai lesne drumul spre gol.

Întorcîndu-ne la Benitez, mai trebuie spus că și-a păstrat echipa tehnică, ba mai mult, și-a recuperat principalul colaborator de la Liverpool, pe Mario Gomez, care după plecarea din Anglia a încercat să schimbe direcția și să înceapă o aventură ca principal. Nu i-a ieșit prea bine, așa că a revenit la ceea ce știa să facă mai bine, să urmărească și să analizeze pentru Benitez. L-a adăugat pe Fabio Pecchia în staff, pe poziția obișnuită a omului de casă așezat lîngă tehnicianul străin.

Dinspre Napoli se aude că ar fi o întreagă nebunie în jurul echipei. Mișcările de piață, cu care napoletanii nu s-au prea întîlnit în ultima vreme, au creat o emulație fantastică în rîndul fanilor. Asta dacă mai era nevoie. Dar și în dreptul lui De Laurentis, care, pentru prima dată, stă non-stop lîngă echipă și e primul responsabil cu starea de spirit. Pentru un om de film așa cum e el nici nu e greu să facă atmosferă.

Mai rămîne ca regizorul să fie inspirat, iar actorii să-și joace rolurile. Pînă la urmă, dacă mingea nu intră în poartă, efortul e zadarnic. La momentul actual însă, cu aproape o lună înaintea debutului, premizele sînt dintre cele mai bune.

P.S.

Serie A a crescut foarte mult în această vară. Am dat mai sus deja cîteva nume importante, adăugați aici un Mario Gomez, un Reina, un Joaquin, poate și un Honda, iar lista se poate lărgi pînă la începutul lui septembrie. Italienii nu-s mulțumiți că și-au pierdut poziția a treia în ierarhia europeană, implicit un loc în Champions League și, implicit, bani sufiecient de mulți de vehiculat. E însă greu să urci înapoi pe treapta de pe care ai căzut și e nevoie de timp. Norocul lor s-a numit, dacă e să privim atenți, PSG, clubul parizian devenind un soi de creditor pentru ”Il Calcio!”.

Să adăugăm aici și numărul mai mare de fotbaliști români, un punct în plus pe harta interesului.



9 Comentarii
  • Matei spune:

    Nu stiu de ce dar eu vad Milan principala favorita. Au lot bun. Ar fi insa frumos sa castige Napoli, cred ca ar fi o isterie de nedescris in zona .
    Schimb subiectul: initial as fi intrebat cum ti s-a parut Barca, dar acum am schimbat putin: cum ti s-a parut Bayern ?

  • Razvan spune:

    Draga Matei,o vezi pe MIlan principala favorita la ce?cred ca ai citit alta postare ca altfel nu imi explic afirmatia ta,milan are lot bun?pentru locurile 4-5 eventual,in momentul actual sunt sub fiorentina si cub napoli cred ca si sub roma care s-a intarit vara asta,iar milan nu a cumparat nimic!nu au rezerve in primul rand..Sa te mai intreb ceva,ce te face pe tine sa spui ca napoli poate castiga campionatul?nu uita ca benitez a esuat in italia 1 data,nu uita ca el joaca un 4 2 3 1 ceea ce napoli nu stie,toti de acolo au jcuat numai in 3-4-3,sa schimb jum de echipa cat si sistemul in itlaia este falimentar,poate in 2 ani sa faca ceva da,,dar anul asta discrepanta dintre juve si restul ramane la fel de mare,si pana isi intra napoli in ritm juve deja o sa fie departe in campionat..dar afirmatia ta legata de milan este ceva dintr=-un film sf.nu are nici o baza,nici 1% nu poti spune ca milan e favorita la ceva anul viitor..aaa ca spui ca sunt carati ins pate de arbitri fara care nu prindeau locul 5 anul trecut asta e alta discutie..acolo da ies an de an pe primul loc in italia

    • Vlad spune:

      Eu sunt chiar fan al AC Milan inca din copilarie si tot nu cred ca este favorita la titlu, mai degraba se va bate din greu pentru primele 3. Asta daca nu cumva pana la finalul mercato intervine ceva spectaculos, greu de crezut totusi. Insa sunt nevoit sa dezaprob parerea legata de ajutorul arbitrilor, nu sustin ca suntem dezavantajati constant, dar te asigur ca Juve este lider detasat la acest capitol si asta nu de acum, ci de ani de zile.

    • IBRACADABRA spune:

      Sper sa nu fii fan al lui Juve si sa ai curajul sa vorbesti despre arbitrii. Daca e asa avantajata, aminteste-ti acum 2 ani cand juve a scos egal pe san siro, desi muntari daduse ” golul fantoma „. Milan nu are in momentul asta lot pentru primele 5 locuri parerea mea, are foarte multi tineri pe care sper sa ii creasca si sa ii promoveze, au investit foarte multi bani in grupele e copii si juniori, lucru pe care nu il stie multa lume.

  • Adi Berbecaru spune:

    Foarte frumos si adevarat ce ai scris, insa e foarte bine ca ai precizat faptul ca Rafa Benitez iti este simpatic. Pe mine, fara a-mi fi simpatic sau antipatic, Rafa Benitez nu ma convinge deloc si sunt sceptic in privinta cuceririi titlului de catre Napoli cu el la timona. Argumentele mele ar fi: 1) Benitez a mai fost in serie A la Inter si nu a facut mare lucru, nu cred ca-l regreta prea multi la Milano (in afara de campionatul mondial al cluburilor unde era de asteptat sa triumfe tinand cont de adversarii intalniti) 2) Cata vreme a fost in Anglia, la Liverpool si a avut toate cartile jucate asa cum si-a dorit (la Chelsea nu consider ca a fost la fel, fiind doar un interimar si cu toti suporterii impotriva) nu a reusit sa triumfe in Premier League, desi nivelul investitiilor de la LFC a fost foarte ridicat. Concurenta a fost prea puternica, iar in Serie A (pastrand proportiile) va fi la fel – daca acolo avea Man Utd, Man City, Chelsea, Arsenal si alte echipe in ascensiune (Tottenham, chiar si Everton pe atunci), in serie A o sa aiba Juventus, Milan,Inter, Fiorentina si n-as exclude nici Roma sau Lazio. A reusit insa sa castige liga in 2005, dar finala aia e ceva de domeniul fabulosului, meritele fiind mai degraba ale admirabilei galerii engleze si ale jucatorilor mobilizati prin puterea exemplului de catre Steven Gerrard). 3) Napoli o vad o echipa stoarsa de tot ce a avut mai bun de catre Mazzarri si sa nu uitam ca a avut multe meciuri castigate pe final, unde clasa lui Cavani a putut face diferenta. Cu tot respectul pentru Higuain, nu il vad la acelasi nivel si are si handicapul ca trebuie sa se acomodeze cu alte stiluri de joc (Serie A, asa cum e in declin, are alte aparari decat ce intalnea prin Spania). In plus, 3-5-2 jucat de Mazzarri devine o amintire si ramane de vazut daca pot face usor trecerea la 4-2-3-1 ce va juca, cel mai probabil, Benitez
    Ca suporter al Romei, astept sa-ti citesc parerea si despre echipa capitolina?

  • Adi Berbecaru spune:

    Foarte frumos si adevarat ce ai scris, insa e foarte bine ca ai precizat faptul ca Rafa Benitez iti este simpatic. Pe mine, fara a-mi fi simpatic sau antipatic, Rafa Benitez nu ma convinge deloc si sunt sceptic in privinta cuceririi titlului de catre Napoli cu el la timona. Argumentele mele ar fi: 1) Benitez a mai fost in serie A la Inter si nu a facut mare lucru, nu cred ca-l regreta prea multi la Milano (in afara de campionatul mondial al cluburilor unde era de asteptat sa triumfe tinand cont de adversarii intalniti) 2) Cata vreme a fost in Anglia, la Liverpool si a avut toate cartile jucate asa cum si-a dorit (la Chelsea nu consider ca a fost la fel, fiind doar un interimar si cu toti suporterii impotriva) nu a reusit sa triumfe in Premier League, desi nivelul investitiilor de la LFC a fost foarte ridicat. Concurenta a fost prea puternica, iar in Serie A (pastrand proportiile) va fi la fel – daca acolo avea Man Utd, Man City, Chelsea, Arsenal si alte echipe in ascensiune (Tottenham, chiar si Everton pe atunci), in serie A o sa aiba Juventus, Milan,Inter, Fiorentina si n-as exclude nici Roma sau Lazio. A reusit insa sa castige liga in 2005, dar finala aia e ceva de domeniul fabulosului, meritele fiind mai degraba ale admirabilei galerii engleze si ale jucatorilor mobilizati prin puterea exemplului de catre Steven Gerrard). 3) Napoli o vad o echipa stoarsa de tot ce a avut mai bun de catre Mazzarri si sa nu uitam ca a avut multe meciuri castigate pe final, unde clasa lui Cavani a putut face diferenta. Cu tot respectul pentru Higuain, nu il vad la acelasi nivel si are si handicapul ca trebuie sa se acomodeze cu alte stiluri de joc (Serie A, asa cum e in declin, are alte aparari decat ce intalnea prin Spania). In plus, 3-5-2 jucat de Mazzarri devine o amintire si ramane de vazut daca pot face usor trecerea la 4-2-3-1 ce va juca, cel mai probabil, Benitez

  • Adi Berbecaru spune:

    Imi cer scuze pentru floodul creat anterior, dar la fiecare incercare de a trimite comment-ul, primeam eroare si am repetat (acum vad ca au aparut toate). Am rugamintea de a sterge posturile „dublura”. Multumesc anticipat

  • costin spune:

    cred este una dintre rarele situatii in care nu sunt de acord cu tine andrei.
    stiu ca esti un fan al fotbalului spaniol ,dar nu cred ca napoli are echipa sa se bata cu juventus ,anu asta sigur nu.cata vreme mai poate duce pirlo 90 de min e greu sa concurezi cu juventus ,pacat ca nu are in avantposturi jucatori de nivelul sau, ca altfel era scrisa istoria acestui IMENS fotbalist,care chiar si asa este dupa parerea mea cel mai bun regista din ultimii 20 de ani de cand ma uit la fotbal.nu uita ca juventus a castigat campionatul la pas ,si a iesit dintr-o grupa de ucl (castigand grupa) destul de dificila,fara a avea atacanti (sau antrenor pe banca) pe care sa te poti baza.
    anul acesta cu tevez si llorente chiar si acomodandu`se ,eu zic ca sunt peste ce aveau anul trecut,si parerea mea este ca mijlocul lui juventus este comparabil cu al oricarei echipe de top din europa,apararea este si ea foarte buna.
    spre binele fotbalului italian ,sper ca milan sa se intaraseasca pt ca nu ii vad bine deloc,chiar daca au un atac foarte bun,mijlocul si defensiva lasa muuuult de dorit si nu ii vad capabili sa se lupte la scudetto ci maxim la locurile 3-5 .

  • alex spune:

    juve ramane juve si este principala candidata la titlu. napoli este o echipa buna dar va ramane pe locul 2 sau chiar 3. indiferent de transferuri, napoli l-a pierdut pe cavani, omul care a marcat foarte mult in ultimii ani. cu tot respectul pentru higuain, dar acesta nu se poate compara cu uruguaianul lui napoli. pentru mine napoli a pierdut 26 goluri in serie a in acest moment. sa vedem cine va reusi sa le inscrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Toți ceilalți îți spun ce se întîmplă, eu îți spun și de ce se întîmplă
Recomand
Givenchy Sephora
blouseroumaine-shop.com
Vola.ro
Articole recente
Comentarii recente
Twitter
Arhivă