Articolul urmator

SPANIA MARILOR ERORI

SPANIA MARILOR ERORI

Am mai spus-o, nici nu mai știu de cîte ori, fotbalul e o chestiune de detalii. Vă ofer unul, după acest halucinant Spania-Olanda 1-5. Sîntem în prima repriză, scorul e 1-0 pentru Spania și totul mergea conform planului pentru campioana mondială. În sensul că primise un penalty (eu cred că a fost, încerc să nu fiu subiectiv aici , mă iau după privirea lui diego Costa în momentul faultului, dacă vă uitați cu atenție, el privește înainte, caută o soluție, n-are nici cea mai mică intenție să cadă ci încearcă să descopere cum să continue faza), trecuse, grație lui ”San Iker”, peste un moment delicat, și controla jocul la mijlocul terenului. Sîntem, de fapt, spre finalul primei reprize cînd David Silva primește acea pasă incredibilă marca Andres Iniesta, dar încearcă o ”scăriță” în locul unei finalizări simple ori, și mai bine, a unei pase spre Diego Costa rămas, în limbaj fotbalistic, în poziție de joker. Dacă Spania marchează și face 2-0, mi-e greu să cred că Olanda, cu a sa apărare tînără ce comisese cîteva erori pînă atunci, ar fi avut puterea să întoarcă rezultatul. Ba mai degrabă cred că diferența s-ar fi mărit în partea a doua, nu cu mult, căci Spania nu e echipa care să caute să-și umilească adversarii (vezi finala cu Italia de la Euro), dar suficient astfeșlîncît să vorbim de un start perfect al campioanei mondiale.

David Silva a ratat însă.



La fel, apropo de detalii, n-o  să-mi schimbe nimeni părerea că în Real Madrid-Bayern, din prima mansă a semifinalelor, dacă Bayern deschide scorul la capătul acelui prim sfert de ceas, în care Madridul n-a ieșit din jumătatea proprie, soarta calificării și poate chiar a finalei Champions League era decisă în favoarea bavarezilor. La fel ca David Silva au ratat atunci și nemții, iar urmarea o știți. În faza imediat următoare Realul a dat gol, la fel cum și acum, cîteva zeci de secunde după ratarea lui Silva a marcat Van Persie.

Înainte de meci, pe acest blog, îmi pusesem cîteva întrebări referitoare la Spania. Ma gîndeam la cei 4 ani in plus pe care-i au Xavi si Xabi Alonso, l-am uitat pe Casillas în acea enumerare, ma gîndeam la relațiile dintre Ramos si Pique, nu neapărat de joc, la nevoia lui Pique de a avea un Puyol sau un Mascherano lîngă el, dar si la capacitatea lui Diego Costa de a se implica in stilul de joc al Spaniei. N-am primit încă răspunsurile. Mi se pare că Vicente del Bosque a tratat cam superficial Olanda în general, dar și pe Van Gaal în special. Cei care nu erau de aocrd cu mine atunci cînd scriam tot aici că Manchester United și-a adus un super-antrenor cred că acum se mai gîndesc. Del Bosque a părut un antrenor încremenit în timp, criogenat parcă din zilele Mondialului de acum 4 ani. O singură inovație, Diego Costa, dar una care mie mi se pare că a stricat într-un fel dinamica din jocul spaniolilor. Diego Costa nu e un om de combinație, e un tip care se luptă, dă din coate, exagerează de multe ori, dar Spania nu e Atletico Madrid. Cu așezarea pe care a avut-o Olanda, Diego Costa n-a prea avut șanse, căci Van Gaal a aglomerat perfect zona din jurul acestuia. Rememorînd faze din meci, cred acum că mult mai utilă ar fi fost pentru Spania o echipă fără vîrf, cu Fabregas pe poziție de ”9 fals”, un modul care să aducă densitate în zona combinațiilor și să-i surprindă pe neexperimentații olandezi.

Cu o astfel de așezare, poate că Del Bosque l-ar fi surprins pe Van Gaal. Așa, intrînd cu formula așteptată de toți, a căzut în plasa întinsă de olandezi. Apoi, la momentul înlocuirilor, Del Bosque a greșit din nou, părînd o copie a lui Tata Martino. N-a surprins cu nimic, a făcut exact schimbările pe care cred că le aștepta Van Gaal. Iese Xabi Alonso, ceea ce înseamnă o condamnare definitivă a lui Sergio Busquets, căci imediat a apărut Robben la pupitru, în zonă centrală, exact peste mijlocașul Barcelonei, care nu se putea multiplica în fața atîtor riscuri. Apoi Torres la Diego Costa, schimbare post pe post, care era limpede că nu putea aduce mare lucru. Mie mi se pare clar că Diego Costa nu poate acționa în această echipă decît alături de Pedro, la fel cum mi se pare clar că Pedro, chiar într-o formă discutabilă din pricina ostracizării la care a fost supus de Tata Martino, e singurul care poate provoca o rupere de ritm, o dereglare a apărărilor adverse. Chile, sînt aproape convins, va juca la fel contra Spaniei, tot cu 3 fundași centrali, chit că în 3-1 cu Australia a avut un 4-4-2 clasic. Ar fi pentru mine o surpriză să n-o facă.

Si am mai spus în textul de care vorbeam că Olanda e capabilă de orice. Imi mențin părerea, Olanda e capabilă inclusiv sa se încurce cu Australia si apoi Chile. Spunea bine cineva, Olanda e capabilă să te facă să te îndrăgostești de jocul ei, dar nu prea cîștigă finalele, meciurile decisive. Toată lumea vorbește de această tactică prin care Van Gaal a reușit să masacreze Spania. N-a fost însă un 5-3-2, așa cum s-a crezut, așa cum părea pe hîrtie, ci un limpede 3-3-3-1. Nu e o noutate pentru tehnicianul olandez. Îmi amintesc perfect meciuri ale Barcelonei în sezonul 1998-1999, cu Van Gaal antrenor, căci am comentat multe dintre ele la programul Barcelona TV pe care-l făceam la defunctul canal Sport Klub (un exemplu de canal tv cu un conținut excelent la un moment dat, dar cu o gestiune mizerabilă, motiv pentru care a și decedat). Barcelona a jucat de multe ori în acel sezon în această formulă, cu Hesp în poartă, cu Reiziger, Abelardo și Frank de Boer în prima linie, cu Luis Enrique, Cocu și Sergi în cea de-a doua, cu Figo, Guardiola, Rivaldo în a treia și cu Kluivert pe post de Van Persie. Nu cumva vă seamănă cu așezarea folosită cu Spania? La care mai am de adăugat un singur lucru: nu pot să nu-mi amintesc cum l-a tăvălit Adi Popa pe Blind la Amsterdam și la București și nu pot să nu constat ce bine a jucat el contra spaniolilor!



Rezumînd, Spania a pierdut foarte mult și pe mîna ei: la 1-0 ratează Silva, apoi, la golul de 1-1, Pique greșește grav, stricînd clar linia de apărare așezată de Ramos și ținîndu-l în joc pe Van Persie, apoi, la golul de 1-2, din nou eroare a lui Pique, se vede clar cum deschide eronat spațiul și apoi e lent în încercarea de a se corecta, apoi, la golul de 1-3, eroare de arbitraj mare (apropo de detalii), apoi, la 1-4, eroare uriașă a lui Casillas, apoi, la 1-5, eroare mare Ramos, care nu e normal să-l piardă pe Robben în sprint în halul ăsta, ba chiar avînd un ușor avantaj pozițional la un moment dat.

Spania e într-o situație la limita dintre grea și disperată. Are șanse mai mari acum să nu iasă din grupă, decît să iasă, căci golaverajul poate fi o piatră de moară la un eventual clasament în 3, Olanda-Spania-Chile, toate 3 cu 6 puncte. Pîna la Brazilia-Spania de care vorbesc toți mai e Spania-Chile, asa ca sa nu ne grăbim cu pronosticurile.



11 Comentarii
  • Alex spune:

    Pique mi se pare unul dintre cei mai slabi fundasi de la echipele de top ale Europei. Nici Ramos nu e departe, dar madrilenul are avantajul mai si incrie goluri, de multe ori decisive.

    • Radu spune:

      De ce sunt slabi? Ca a luat Spania 5 goluri cu ei in teren? Nu cumva Spania a castigat si niste turnee finale tot cu ei in teren? Ba da, cu ei doi si Puyol.

  • Nelson spune:

    Dezastrul nationalei Spaniei in fata Olandei arata, inainte de toate, faptul ca in fotbal(ca si in orice alt aspect al vietii, de altfel), nimic nu e vesnic. Del Bosque a ezitat sa schimbe generatiile, mizand si acum pe generatia care a castigat ultimele doua Europene si ultimul Mondial, dar care a imbatranit serios si care de doi ani se afla intr-un proces de erodare vizibil. Oamenii care in ultimii sase ani au reprezentat puncte forte ale nationalei-Xavi, Iniesta, Busquets, Fabregas, Xabi Alonso, David Silva, sunt cu totii oameni care fie au ajuns la varste foarte inaintate(Xavi si Xabi Alonso), fie sunt oameni care, cel putin in ultimul sezon, au fost intr-o scadere de forma evidenta. Pe parcursul campaniei de calificare ar fi trebuit facute anumite modificari in nationala. In cazul Olandei, Van Gaal a facut aceste lucruri si avem rezultatul concret al acestui lucru in rezultatul meciului de ieri seara:5-1 pentru Olanda, cu o Spanie pur si simplu inexistenta in a doua repriza.
    Mai mult ca sigur se vor califica din grupe, dar nu cred ca vor putea ajunge mai sus de sferturi. Depinde si pe cine intalneste, dar daca termina pe 2 in grupa(lucru foarte probabil) si intalneste Brazilia in optimi, pot sa se urce in avion si sa plece acasa. Brazilia, cu sau fara arbitri, a aratat in meciul cu Croatia o forta de joc, un mental foarte bun si o coeziune a grupului remarcabila, deci la ora asta, intr-un meci Brazilia-Spania ibericii ar porni cu o cota la pariuri in jur de 5, dupa parerea mea.

  • Vlad spune:

    Eu cred ca in meciul de aseara, in loc sa afle raspunsuri la anumite intrebari, Del Bosque are acum si mai multe semne de intrebare si un timp foarte scurt de a raspunde corect la ele pana la meciul cu Chile in care, daca Spania nu bate, este in proportie foarte mare eliminata.

  • Radu spune:

    Sunt antrenori care pregatesc toate meciurile la fel, aceeasi filosofie, indiferent de adversar (de exemplu Guardiola). Despre van Gaal as fi zis ca este acelasi tip de antrenor, insa ne-a dovedit ca nu este. El pregateste meciul cu Spania de mult timp. El nu a jucat cu Ghana si Tara Galilor cu 3 fundasi centrali de frica lui Boateng sau Joe Allen. Si-a acomodat jucatorii la un sistem nou stiind ca nu poate sa tina de minge cu Spania…si i-a iesit destul de bine, zic eu. Daca Spania facea 2-0 nu stiu ce s-ar fi intamplat cum nu stiu ce s-ar fi intamplat nici daca deschidea scorul Sneijder. Astfel de discutii apar mereu in fotbal si nu prea isi au rostul. Dupa pauza, Spania a fost mai mereu surprinsa cu fundasii centrali (care sunt lenti nu slabi) la mijlocul terenului. Olanda nu a jucat nu stiu ce fotbal total…nu, a aglomerat zona centrala si a jucat un fotbal direct (pressing si contraatac). Acelasi lucru l-au facut si Bayern (cu Barcelona in 2012-2013) si Real Madrid (un an mai tarziu impotriva lui Bayern). De fiecare data, echipa care a avut mingea mai mult timp a pierdut (si inca cum). Asta cred ca s-a intamplat si aseara.
    Spania cred ca ar trebui sa renunte la Cassilas, Xavi si Costa pentru meciul urmator chiar daca este decisiv (mie mi se par blazati). Au nevoie de jucatori cu mai multa determinare precum Koke, De Gea si Pedro (care poate sa dea putina viteza jocului).

  • Andrei Z spune:

    Le lipseste Puyol de acum 4 ani, ca si Barcelonei de altfel. Si sa nu-l uitam pe Villa de acum 4 ani…

  • razvan74 spune:

    la momentul preliminariilor comentam pe grup ca Van Gaal e un antrenor care tine echipa montata 90 de minute, motiveaza jucatorii sa atace si s-a vazut macelul cu Ungaria.. au putut 4 pân? la pauza, au dat 4 si dupa.. orgoliul lui nu lasa loc de rezultate strategice, pe el trebuie sa POTI sa-l bati, nu sa astepti jocuri de culise.. de asta cred ca Olanda va termina grupa cu punctaj maxim iar Spania si Chile vor avea o finala pentru locul doi meciul urmator. Si a mai fost un detaliu Andrei, terenul ud a favorizat Olanda iar spaniolii au parut surprinsi la multe faze, mai ales la ultimele doua goluri

  • adrian spune:

    3-4-1-2 sneijder in spatele lui robben si van persie

  • rostick spune:

    andrei, fara suparare, imi pare mai mult o refulare a unui fan decat o analiza serioasa. ai adus intr`adevar ceva argumente, dar nu totul se reduce la spania. a mai fost si olanda pe teren.

    • Andrei Niculescu spune:

      Mie mi se pare normal sa analizezi jocul campioanei mondiale atunci cand pierde cu 5-1. N-are legatura cu simpatiile. Da, am recunoscut ca simpatizez cu Spania si apoi cu Italia, bine macar ca Italia ma tine in forma :)))

  • x spune:

    van gaal este un antrenor subapreciat. nu e prea carismatic dar e un mare strateg si curajos. a castigat campionatul peste tot si a luat liga cu o echipa de pusti in anii 90′ cu ajax. nu e corect sa spui ca a ratat spania la 1-0 si se putea schimba meciul si sa nu amintesti de marea ocazie a lui sneijder, singur cu iker la 0-0, pt ca daca olanda deschidea scorul asistam tot la o diferenta mare de scor in favoarea olandei, spun eu. janmaat,blind,indi,de vrij-toti sub 25 de ani,dar sper sa faca pasul la echipe mai bune vara asta si sper ca van gaal sa faca ceva notabil la united in urmatorii 3 ani de contract. una peste alta spania-olanda a fost o LECTIE de fotbal!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Toți ceilalți îți spun ce se întîmplă, eu îți spun și de ce se întîmplă
Recomand
Givenchy Sephora
blouseroumaine-shop.com
Vola.ro
Articole recente
Comentarii recente
Twitter
Arhivă