Articolul precedent
Articolul urmator

CESC FABREGAS ȘI EROAREA BARCELONEI

CESC FABREGAS ȘI EROAREA BARCELONEI

Această paranteză, destul de largă, acordată echipelor naționale în plin demaraj al sezonului în curs a oferit timp de dezbatere pentru unele teme rămase nediscutate în perioada de vară, în special înainte și în timpul Campionatului Mondial. Cu turneul final din Brazilia în plină desfășurare sau bătînd la ușă, un subiect precum transferul lui Cesc Fabregas de la Barcelona la Chelsea n-a fost atît de intens analizat. Și vorbim totuși de o mutare de impact, a unui jucător important între două cluburi importante.

La ediția de Euro Fotbal care a îmbrăcat debutul Spaniei în aceste preliminarii, am dezbătut puțin această temă. Eu am mers pe ideea, văzînd jocul lui Fabregas cu ”La Roja”, că Barcelona a făcut o mare greșeală lăsîndu-l pe Fabregas să plece. E părerea mea, nu înseamnă că alții trebuie să fie de acord cu ea, accept evident și păreri contrarii, iar Ilie Dumitrescu mi-a sugerat să explic pe blog acest lucru. Încerc s-o fac acum.

BILETE LA TOATE MECIURILE BARCELONEI DIN ACEST SEZON GĂSIȚI AICI:

Mă întorc puțin în timp. Copil fiind, Francesc Fabregas nu cutreiera păduri ci se antrena în vechiul sediu al ”La Masia”, de lîngă ”Camp Nou”, în aceeași grupă cu Messi și Pique avîndu-l ca idol pe Pep Guardiola. Voia să fie ca el și să joace ca el, mai ales căpostul său la acel moment era cel de mijlocaș defensiv. Puțin timp după aceea, Fabregas, devenit între timp Cesc, lua drumul Angliei, nefiind foarte sigur pe posibilitatea de a-și găsi un loc în primul ”11” al Barcelonei. Rețineți acest motiv!

La Arsenal, Cesc a devenit Fabregas, iar sub comanda lui Arsene Wenger a devenit unul dintre cei mai buni mijlocași creativi din lume. Tranziția pe care o oferea el, unghiurile de pasare pe care le descoperea, ultima pasă pe care o avea și o folosea în mod strălucitor uneori, dar și capacitatea de a fi prezent la finalizare  l-au transformat pe Fabregas într-o țintă pentru marile cluburi. Cu Arsenal într-o altă dimensiune financiară față de cea de azi, Fabregas a acceptat oferta Barcelonei de a reveni acasă. Lăsînd de la el și ceva bani, o poveste destul de încurcată, căci mai apoi Barcelona nu i-a mai plătit acea diferență așa cum conveniseră. Poate fi și acesta un motiv de divorț, pînă la urmă. Însă, eu vă invit să revenim la motivul de mai sus, pe care v-am rugat să-l rețineți! Fabregas, redevenit Cesc, s-a întors la Barcelona FĂRĂ SĂ FIE SIGUR CĂ-ȘI VA GĂSI UN LOC ÎN PRIMUL ”11”. A părut mai degrabă un transfer forțat. Ne aflăm în vara lui 2011, Barcelona tocmai cîștigase UEFA Champions League, provocîndu-i lui Sir Alex Ferguson cea mai vizibilă criză de nervi din pricina neputinței din lunga-i carieră. Cesc venea la Barcelona pentru a concura în linia de mijloc cu Xavi și Iniesta, de neatins la acel moment. Mulți au spus atunci, apropo de transferul forțat, că Barcelona l-a luat pentru a nu ajunge la Real Madrid, acolo unde Mourinho și-l dorea foarte tare. Sau la Manchester United, acolo unde Sir Alex și-l dorea. Sau la Milan, care era campioană a Italiei și care dorea să le aducă lui Ibrahimovici și Thago Silva un superjucător în linia de mijloc, acolo de unde tocmai plecase Pirlo.

E posibil ca aceste oferte, dar mai ales posibilitatea ca fotbalistul să ajungă la Real Madrid-ul inamicului Mourinho, să fi fost decisive în opțiunea Barcelonei de a-l readuce pe Cesc, înainte de opțiunea sportivă. E limpede că în 2011, Barcelona n-avea nevoie de Fabregas.

Așa cum, cred, ar fi avut nevoie acum. Timp de 3 sezoane, cu 3 antrenori diferiți, Cesc Fabregas n-a izbutit să-și găsească acel loc în echipă pe care-l viza încă din perioada La Masia. A jucat în multe poziții, pe unde era nevoie de el, a jucat vîrf de atac, acel ”9 fals” despre care se tot discută. Ba uneori îl vedeam și-n bandă. Conexiunea pe care o avea cu Messi era marele său atu. Nimeni n-a observat, sau poate că n-a vrut să observe, că în mod natural linia de mijloc Xavi-Busquets-Iniesta trebuia să se transforme în Cesc-Busquets-Iniesta. Mai ales după plecarea lui Thiago Alcantara, văzut de mulți drept urmașul natural al lui Xavi.

BILETE LA TOATE MECIURILE LUI CHELSEA DIN ACEST SEZON GĂSIȚI AICI:

Cifrele lui Fabregas la Barcelona, în condițiile în care, repet, n-a avut un loc stabil în echipă, au fost remarcabile. Numai în ultimul sezon, Fabregas a dat 13 goluri, dar și 22 de pase decisive, în condițiile în care Iniesta dăduse doar 13, iar Xavi 6.

Pesemne că în momentul în care a aflat de negocierile Barcelonei cu Rakitic și Kroos (să nu credeți că în interior lucrurile astea nu se știu), Cesc a decis să plece și să redevină Fabregas. Mă așteptam să ajungă la Bayern, căci și acolo se știa că Tony Kroos va pleca, iar între cei doi există destule asemănări ca stil de joc. A ajuns la Chelsea, la Mourinho așadar, care l-a mai vrut în 2011 și care mereu a văzut în el piesa perfectă în tactica sa de joc. Cînd l-a dat pe Mata, Mourinho a dat de înțeles că actualul jucător al lui United n-avea acele calități prin care să ajute la o tranziție rapidă între apărare și atac. Mata era destul de lent, căuta mereu timp de gîndire, iar la Mourinho, știm bine, rapiditatea contraatacului e esențială. Fabregas nu e Mata. El stăpînește bine timpii, știe să joace și pe contră, dar și pe joc de posesie. Începutul de sezon confirmă rolul extrem de important pe care Fabregas îl va avea, dar și faptul că el e capabil să interpreteze acest rol.

BILETE LA TOATE MECIURILE DIN CHAMPIONS LEAGUE DIN ACEST SEZON GĂSIȚI AICI:

9 Comentarii
  • Xavi the Boss spune:

    Si unde e eroarea Barcelonei? Transferul lui Rakitic e unul foarte bun, daca Fabregas nu a vrut sa ramana in conditiile astea, inseamna ca nu merita sa ramana. Ce fel de jucator esti tu daca ti-e frica de putina concurenta? Iar cifrele nu arata intotdeauna realitatea, iar adevarul e ca Cesc incepea tot timpul foarte bine sezonul, dar pe parcurs se stingea, deci fix cand aveai nevoie mai mare de jucatori decisivi, el nu era de gasit. Ca sa nu mai spun ca te cam contrazici singur, spui ca la Arsenal a devenit Fabregas, la fel ca la Chelsea, dar acolo el joaca rolul mai degraba al unui Iniesta, nu al unui Xavi, in locul caruia il vedeai la Barca.

    • tudor spune:

      La Chelsea fix rolul lui Xavi il interpreteaza Fabregas. El face legatura intre atac si aparare, coboara mult sa ia mingi de la fundasi in asemenea masura ca Matic de multe ori e mai avansat ca el. Adica exact ce joaca Xavi.

  • pop cosmin mihai spune:

    buna Andrei!
    Mie mi a fost mereu antipatic Cesc.dar sunt de acord cu tine e un playmaker de top.nu sunt de acord ca Barca a ffacut o imensa eroare.cred ca i se face loc lui Rafinha.tanarul jucator ttrebuie sa joace ,trebuie sa creeze,trebuie sa fie cat mai mult in teren.observ ca lumea trece cu vederea peste el,dar o sa vezi ca v a deveni un mare mare fotbalist.

    • Andrei Niculescu spune:

      Initial am crezut ca eu ti-am fost mereu antipatic :)))) Ceea ce nu era nici o problema in fond. Despre Cesc Fabregas mai vorbim la finalul sezonului, cand Chelsea o sa fie probabil campioana

      • pop cosmin mihai spune:

        niciodata nu mi ai fost antipatic.te am apreciat si te voi aprecia in continuare.cu toate ca mie nu mi place barcelona)))))

  • adrian spune:

    salut andrei
    iti inteleg plecarea spre cele doua echipe barca si realul din madrid dar fara ele nu se poate?mereu de jucatorii celor doua echipe si rar de alte echipe.
    si ne mai intrebam de ce ajung unele premii la cine nu merita,lasa echipele astea doua
    daca torres la milan sau explozia lui costa la chelsea nu e ceva atractiv,deja inseamna ca jurnalismul tau e jalnic,nu degeaba ai fost acuzat de copy-paste.se vede de ce.
    PS:nu mai invitati si voi toti pseudofotbalistii,bratu si niculae in emisiune.chiar un stoichita sau ticleanu nu au ce spune?astia abia au unde sa joace si vorbesc de falcao.adica ilie dumitrescu si niste fraierii pe langa el.e jenant

  • adrian spune:

    andrei te rog nu mai comenta meciurile milanului,diego lopez nu tragea de timp la autogol,stai cu real si barca sunt alti colegi care chiar pot comenta alte meciuri in afara de real si varca

    • Andrei Niculescu spune:

      :)))))) Dar ce facea Diego Lopez? Se grabea cumva sa puna mingea la centru? Normal ca tragea de timp si nu vad nimic condamnabil aici, oricare alt portar ar fi facut la fel. Tragea de timp si-si cauta un alibi pt gafa pe care a comis-o. Sau nici aia nu a fost o gafa? Asta in primul rand. In al doilea rand, daca jurnalismul meu e jalnic, nu-l mai accesa te rog. Pentru moment, pe blogurile mele scriu ce vreau, cum vreau, cand vreau si despre cine vreau. Nu platesti nimic ca sa intri pe ele, nu traiesc din publicitatea de pe ele, asa ca scriu ce-mi trece mie prin cap. Incearca pe site-urile consacrate, gsp, sport.ro, prosport daca de al meu esti nemultumit, mai ales ca nu e site, e doar un blog la care scriu singur. Cat despre Stoichita si Ticleanu, da-mi voie sa ma abtin si sa nu comentez. Sunt prieten cu amandoi, dar mai mult nu vreau sa spun

  • adrian spune:

    http://www.gazzetta.it/Calcio/Serie-A/Milan/15-09-2014/milan-diego-lopez-salta-juventus-lesione-muscolare-2-settimane-stop-90459938562.shtml
    se accidentase
    lasa ca bratu si niculae au jucat pe la echipe mari.
    se vede ca pana si lobont e al treilea la roma ,care dupa parerea mea e un portar bun,dar vrea doar bani,ce facea la ajax si fiorentina pacat de el
    nu era o insulta,dar pe cele enumerate de tine ce sa citesti?credeam ca esti mai diferit de restu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Toți ceilalți îți spun ce se întîmplă, eu îți spun și de ce se întîmplă
Recomand
Givenchy Sephora
blouseroumaine-shop.com
Vola.ro
Articole recente
Comentarii recente
Twitter
Arhivă