Articolul precedent
Articolul urmator

DILEMA MASCHERANO

DILEMA MASCHERANO

N-o să mă refer prea mult în cele ce urmează la prima manșă dintre Barcelona și Villarreal din Cupa Spaniei. A fost un meci pe care Barcelona l-a terminat bine, deși îl putea termina rău, și pe care Villarreal l-a terminat rău, deși îl putea termina și bine, dar și mai rău. Villarreal a jucat altă partidă miercuri seară pe ”Camp Nou” față de cea pe care o jucase, cu cîteva zile în urmă, în campionat. Marcelino, care e un antrenor dotat, cu o bună lectură a partidelor, dar și dornic să joace fotbal, a înțeles că a încerca în ziua de azi un meci al tranzițiilor cu Barcelona, un meci pe contre, ca să folosesc expresia care e utilizată la noi, devine o loterie din care e mult mai probabil să pierzi. Barcelona de azi, aproape uluitoare transformarea acestei echipe într-o lună și ceva, are o tranziție pozitivă, pe recuperare, care-i permite să-și creeze ocazii de gol la aproape fiecare minge recuperată și la aproape fiecare contraatac pus în scenă. Ține de calitatea celor din fața, de poziția nouă a lui Messi, de felul în care Luis Suarez se înțelege din ce în ce mai bine cu starul argentinian (nu-i simplu să intuiești ce va face Messi și să te poziționezi în consecință, în condițiile în care Messi e imprevizibil), de modul în care Neymar alege să continue anumite faze. Toate aceste detalii vor trebui analizate separat, dar prefer un meci de mai mare amploare ca s-o fac. Villarreal a încercat miercuri să aducă Barcelona în fața meciului care-i convine cel mai puțin, cel al atacurilor poziționale. În mare a reușit, a avut însă și destul ghinion, dar și ghinionul s-a mai înmuiat un pic la penaltyul lui Neymar, căci la 4-1 returul n-ar fi oferit prea multe motive de optimism. Nici la 3-1 nu oferă foarte multe, există însă opțiuni.

BILETE LA TOATE MECIURILE BARCELONEI DIN ACEST SEZON GĂSIȚI AICI:

O să mă refer în cele ce urmează la unul dintre cei mai importanți fotbaliști ai Barcelonei de azi. Poate cunoașteți teoria mea, cum că în sportul ăsta există fotbaliști și jucători de fotbal. Ei bine, cred că Javier Mascherano, căci el este subiectul, face parte din categoria fotbaliștilor. Mi se pare destul de clar. ”El Jefecito” este genul de fotbalist pe care orice antrenor l-ar vrea în lotul său, pentru tot ceea ce asigură el. În joc, în vestiar, în viața de zi cu zi.

Cu Villarreal, Mascherano a jucat mijlocaș închizător, în locul lui Sergio Busquets. Poziția sa naturală, chit că la Barcelona a jucat mai mult fundaș central, de cînd Pep Guardiola, omul găselnițelor geniale în fotbalul ultimei decade, l-a distribuit în această zonă. Cu Luis Enrique, Mascherano a mai evoluat în linia de mijloc, chit că majoritatea prezențelor sale a fost în apărare. De fiecare dată cînd a jucat însă la mijloc, ”El Jefecito” a făcut-o perfect. M-am numărat printre cei care au crezut că Macherano nu poate da randament, la Barcelona, pe această poziție. Încep totuși să-mi reconsider ideile. Nu știu dacă și Luis Enrique o face. Probabil că o dilemă tot are vazînd evoluțiile lui Mascherano și siguranța pe care o transmite echipei. Sergio Busquets sau Mascherano? Aceasta e întrebarea.

Poate că ideal ar fi cu amîndoi, unul lîngă altul. Așa a cîștigat Spania titlul mondial și european. Vicente Del Bosque avea un om cu care începea echipele de start, Sergio Busquets. Guardiola la fel. Mai bătrîn decît Pep, mai puțin dornic să riște, Del Bosque l-a așezat pe Xabi Alonso lîngă Sergio Busquets. Pep i-a pus pe Xavi și Iniesta, asta după ce acceptase să renunțe la un colos precum Toure Yaya pentru a-i face loc lui Sergio. Sergio Busquets se mula perfect pe acel joc al Barcelonei, gîndit de Guardiola. Era și este mijlocașul defensiv cel mai ofensiv din fotbalul acestei perioade, mijlocașul defensiv care asigura o fluidizare a jocului care permitea ca mingea să circule rapid și să ajungă repede la cei din față. Mascherano nu are această capacitate. Dar nici Sergio Busquets nu are capacitatea lui Mascherano de a intui ce vor face adversarii, de a fi mereu acolo unde se duce pasa pentru a o intercepta. Mascherano nu va putea fi prezent prea curînd la o acțiune de atac la care să dea o pasă decisivă, pentru Pedro, așa cum a făcut Busquets la Bilbao. Dar nici Busquets nu pare capabil să reusească tackling-urile argentinianului (au fost cel puțin două cu Villarreal impecabile) și nici să aibă efectul corector pe care-l are ”El Jefecito”.

BILETE LA TOATE MECIURILE DIN PRIMERA DIVISION ÎN ACEST SEZON GĂSIȚI AICI:

Chiar că e o problemă! Mascherano în apărare face aproape întotdeauna un joc corect. Totuși el nu e fundaș, e destul de scund, iar adversarii știu asta și se orientează spre el. Mascherano la mijloc face aproape întotdeauna un joc foarte sigur. Pentru el și pentru echipă. Dar încetinește construcția. Sergio Busquets la mijloc oferă întodeauna soluții, rezolvări, fluidizează, dă cursivitate. Dar are momentele sale de slăbiciune. Barcelona depinde însă foarte mult de acest joc ofensiv. Chit că, spuneam în debutul textului, tranziția sa e din ce în ce mai feroce.

Cred că Luis Enrique, a cărui evoluție de la acel conflict cu Messi merită un articol separat, și-ar dori să poată acționa ca la handbal. Să joace cu Busquets pe atac și cu Mascherano pe apărare. Deocamdată nu poate face asta și trebuie să aleagă. Probabil va merge pe varianta Mascherano în apărare, mă refer aici la meciurile importante, și cu Busquets la mijloc. Eventual cu posibilitatea unei schimbări pe parcursul partidelor, dacă situația o va cere. Asta și pentru că nu are un alt fundaș central de nivelul lui Pique. Sînt convins însă se va gîndi mult pînă să decidă și va avea și o ușoară strîngere de inimă.

BILETE DE INTRARE LA MECIURILE DIN CHAMPIONS LEAGUE GĂSIȚI AICI:

P.S.

Remarcabilă e și forma în care se află Dani Alves. Cred că dacă Barcelona se menține pe linia fermă de a nu-i prelungi contractul face o mare greșeală. Dincolo de faptul că nu poate transfera în vară, nici dacă ar putea nu aș fi foarte sigur că ar găsi în momentul ăsta un fundaș lateral dreapta capabil să ofere tot ceea ce oferă Alves. Cuadrado era o soluție, dar s-a dus la Chelsea, Danilo, de la Porto, ar fi alta, dar tot e departe de Alves, Adriano e varianta din lot, dar e extrem de fragil și se accidentează des. Mai rămîne Pedro, pe care sincer îl văd capabil să joace acolo.

P.S. 2

Foarte slab meciul lui Neymar cu Villarreal. Și nu pentru că a ratat penaltyul. N-a fost în meci nici o secundă. Diferența dintre el și Messi aici stă deocamdată. Messi a avut în campionatul trecut multe meciuri în care era de nerecunoscut, în care mergea pe teren. Chiar și așa, la puținele acțiuni la care intervenea, reușea să facă diferența. Neymar mai are de lucru pînă să ajungă acolo.

 

 

4 Comentarii
  • Daniel spune:

    Inca de cand juca la Liverpool , am vazut in Mascherano unul din cei mai buni inchizatori din lume, e acel gen de jucator care isi face treaba excelent , mereu e calculat , nu prea am vazut la el sa fie depasit …
    Se pozitioneaza perfet in fata adversarului , as zice ca din acest punct de vedere aduce unpic cu Gattuso , doar din acest punct de vedere …
    Gattuso de multe ori isi pierdea capu si lua cartonase inutile din cauza agresivitatii in multe momente o argesivitate inutila..
    Mascherano e un adevarat lider la mijloc , cu totii suntem fascinati de Messi dar in unele momente Mascherano a scos echipa…
    Ps:Aseara cand am vazut deposedarea lui Mascherano prin alunecare la Cheryshev , m-am gandit ca o sa il aduci in discutie pe blog.
    Felicitari pentru articol.

  • anti_superficialitate spune:

    Fotbalul si viata au sigur un punct comun: sunt surprinzatoare. Nu mi-as fi inchipuit acum 2 ani ca se va pune problema daca sergio busquets sa fie ales pentrul postul de titular la inchidere. Sezonul acesta ii dezvaluie singura sa hiba majora, lipsa vitezei, pe care o avea si in trecut, doar ca acum se vede si poate conta in meciurile importante din CL. Cred ca ii vom putea vedea impreuna pe busquets si mascherano in linia de mijloc in ultimele 20-30 de minute ale meciurilor importante, in caz ca va fi nevoie ca avantajul barcelonei sa fie conservat.

  • alex spune:

    E bine ca n ai vorbit decat jumatate din articol de meciul barcei si restul de mascherano.e bn ca ne arati inca o data echipa ta de suflet.dar tu ai coloana vertebrala nene esti un om subiectiv…

  • alex spune:

    In seara asta si maine seara la fotbal european sper sa vorbiti tot de barvelona cu toate ca joaca saptamana viitoare.tot timpul aveti ceva de zus de barca.despre celelalte echipe „ati tot vorbit,ce ar mai fi de zis”.in schimb despre barca gasiti voi ceva.spalatilor pe creier.si va mai dati profi.tratati toate echipele la fel.ne am saturat sa vedem doar barca barca non stop.joaca echipe mari.vorbiti despre ele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Toți ceilalți îți spun ce se întîmplă, eu îți spun și de ce se întîmplă
Recomand
Givenchy Sephora
blouseroumaine-shop.com
Vola.ro
Articole recente
Comentarii recente
Twitter
Arhivă