SIMEONE ȘI CAPACITATEA DE REZISTENȚĂ

SIMEONE ȘI CAPACITATEA DE REZISTENȚĂ

Se spune că după finala de la Lisabona, cînd a simțit pe propria piele ce subțire este granița dintre fericire și nefericire, Diego Pablo Simeone ar fi intrat în vestiarul lui Atletico și, izbindu-se de lacrimile și nefericirea ce domneau în acel perimetru, ar fi spus cu glas apăsat: ”Cît mai voi mai fi eu la Atletico, Real Madrid nu ne va mai bate niciodată!”. Afirmația nu poate fi în nici un fel probată, într-o lume a fotbalului în care vestiarele seamănă din ce în ce mai tare cu o fortăreață, de unde secretele ies cu foarte are greutate. Ea a luat mai mult forma unei legende urbane prin Madrid și trebuie privită ca atare. Dar tot ca atare trebuie privită și realitatea imediată. De la acea finală de la Lisabona, Atletico și Real s-au întîlnit, cu tot cu meciul de marți seară, de 7 ori. Și, ce să vezi?! Real Madrid n-a mai cîștigat niciodată, ba chiar bilanțul duelurilor directe Simeone-Ancelotti din aceste 11 luni e de 3 remize și 4 succese ale argentinianului.

BILETE DE INTRARE LA TOATE MECIURILE LUI REAL MADRID GĂSIȚI AICI:

După victoria cu 4-0 a lui Atletico în campionat, scriam pe acest blog că Ancelotti pare să fi dezvoltat un ciudat complex Simeone. E posibil ca italianul să-și fi dat seama de asta și să încerce să reacționeze. La fel de adevărat este că, spre deosebire de partida de care vorbesc, din februarie, italianul a avut la dispoziție tot lotul, astfel că a putut să aleagă ceea ce a crezut el de cuviință. Cum a ales e altă discuție, aici intrăm într-un teritoriu în care fiecare poate avea opțiunea lui. Cu sau fără Bale, cu sau fără Isco, cu sau fără Pepe, ideea e că existau variante, ceea ce la acel 0-4 n-au existat.

Și mai e un adevăr în toată această poveste. Anume că, spre deosebire de precedentele 6 dueluri de după Lisabona, cea de marți era din nou în Champions League. Iar între Real Madrid și Champions League există o poveste de iubire și respect reciproc, ce durează de ani buni. În Champions League, Real Madrid se transformă, cele 10 trofee existente în vitrina clubului atîrnă mult și-i obligă pe jucători la altă abordare.

De data asta, Real Madrid chiar a jucat bine. Acest calificativ e o medie între un ”foarte bine” în prima repriză, un ”bine” în prima parte a celei de-a doua și un ”satisfăcător” cu iz de ”prost” spre final. Problema e că n-a cîștigat. Și iată cum, nu doar pe parcursul a 90 de minute, ci într-o succesiune de 7 meciuri, Real Madrid poate juca de la ”prost” la ”foarte bine” cu același rezultat. Sau, mai bine zis, fără ca acel rezultat așteptat, victoria, să vină. Asta e o mare problemă a lui Ancelotti și a jucătorilor săi. Care, inclusiv cînd au avut în față, cum a fost cazul marți, un Atletico de multe ori mediocru n-au izbutit să cîștige.

Simeone a pus în scenă și de această dată partida care-i convine. Sau a încercat s-o facă, pentru că de multe ori, mai ales în prima repriză, nu i-a ieșit. Argentinianul, despre care eu am mai spus că mi se pare, la ora asta, cel mai bun antrenor din Primera Division, știe mai bine ca oricine că a încerca să joci de la egal la egal cu acest Real Madrid poate fi o sinucidere. Acest Real Madrid e una dintre cele mai ofensive și creative echipe din istoria fotbalului. Nici măcar Barcelona lui Guardiola ori Milan-ul lui Sacchi (despre Ajax-ul lui lui Michels nu are rost să discutăm pe această temă, căci erau cu totul alte vremuri din punct de vedere al tacticii), care ar fi reperele fotbalului total din ultimele decenii, nici măcar aceste echipe, așadar, n-aveau atîția fotbaliști ofensivi între cei 11 din teren. Tot mai era un Albertini, un Rijkaard ori un Sergio Busquets, fotbaliști cu valențe și calități clar defensive. Realul de azi are, de la apărare în sus (apărare în care-l regăsim pe ultraofensivul Marcelo) o sumă de jucători ce ar putea primi lejer, dacă regulamentul ar permite-o, numărul 10. Kroos, James Rodriguez, Modric, Bale, chiar și Cristiano, dacă am exclude relația de marketing a șaptelui său de pe tricou, chiar și Benzema la o adică, ar putea primi numărul 10 la orice echipă s-ar transfera.

Simeone nu putea deci aborda altfel partida decît lăsînd mingea Realului, apărîndu-se feroce, cu disciplina pe care el a reușit s-o imprime acestei echipe și așteptînd momentul potrivit pentru reacție. Mai simplist, Simeone i-a lăsat pe cei de la Real să ajungă la un soi de disperare, văzînd că toate încercările lor nu mișcă tabela de marcaj. Nu i-a ieșit atît de bine ca-n alte ocazii, poate și din cauza lui Koke, care n-a fost în meci, parțial și din cauza lui Arda, dar mai ales din cauza (sau datorită, depinde cum punem problema) celor de la Real. Au fost, cred eu, 45 de minute ale Realului mai bune decît cele de pe ”Camp Nou”, cînd spuneam că a fost cea mai bună repriză din ultimele luni, asta pentru că Atletico se apără mai bine decît Barcelona. Problema lui Ancelotti e că în aceste minute nu s-a dat gol, ceea ce, ca o durere de dinți, mai întîi surdă, apoi din ce în ce mai pronunțată, a început să-și facă loc în mintea fotbaliștilor săi. Care spre final păreau resemnați cu ideea unui complex Atletico și că orice ar face, poarta acestei echipe nu poate fi perforată. În momentul cînd Modric n-a mai putut fizic, exact ca la Barcelona, adversarul a preluat inițiativa.

BILETE LA TOATE MECIURILE LUI ATLETICO MADRID DIN ACEST SEZON GĂSIȚI AICI:

Dar au mai fost două momente importante după pauză. Primul dat de Manduzikic. Luptele sale, duelurile verbale și fizice pe care le avea cu adversarii și cu arbitrii, au blocat fluiditatea jocului, introducînd partida într-o bătălie a nervilor, a coatelor și a intervenților neregulamentare fix pe gustul lui Simeone. Manduzikic n-are, fotbalistic vorbind, calitățile lui Diego Costa, dar i-a preluat cu brio celelalte sarcini, îm special pe cea de a duce partida pe tărîm fizic. Ba intra, ba ieșea, ba protesta, ba faulta, sîngele îi curgea pe față, pe tot acest fond Realul n-a mai putut controla partida, iar adrenalina a invadat creierul celor de la Atletico.

Al doilea moment, în strînsă legătură cu primul, a fost introducerea lui Raul Garcia. E bizar cum acest jucător provoacă atît de mult deranj atunci cînd joacă împotriva Realului. Atunci cînd îl văd, Sergio Ramos (în special) și ceilalți madrileni se transformă subit într-un soi de luptători, dar pe acest teritoriu campioana Europei n-are nici o șansă în fața campioanei Spaniei. Aici cred că Ancelotti a greșit schimbările. Poate că nu era rău să-l introducă pe Pepe în zona de mijloc, în locul unui Modric deja epuizat, care Pepe să se ocupe de Raul Garcia și să-i lase pe ceilalți să ducă mai departe munca de construcție.

Spuneam la finalul comentariului că 0-0 într-o primă manșă e cel mai bun rezultat prost pentru o echipă ce joacă acasă și cel mai prost rezultat bun pentru echipa ce joacă în deplasare. Eu cred că Simeone și-a dorit acest rezultat, mi se pare că îi convin de minune partidele retur jucate în deplasare. Ancelotti nu cred, italianul poate ar fi acceptat și o remiză, dar să fie una cu goluri. Un retur cu Atletico după 0-0 în tur e o mare capcană. Mourinho a căzut în ea, nu mai departe de anul trecut. Fără Marcelo, o mare problemă căci Cristiano Ronaldo rămîne fără cel mai important aliat în acea zonă, și cu presiunea calificării în fața propriilor suporteri, complexul Atletico poate căpăta alte dimensiuni. În Champions League nu cîștigă întotdeauna cei mai buni, ci cei care știu să supraviețuiască unui meci prost. Să rămînă în picioare, ca un luptător, inclusiv atunci cînd adversarul îi cară pumni cu nemiluita. Atletico a reușit asta, iar Simeone merge pe ”Bernabeu” cu o doză și mai mare de anticorpi. Acolo e examenul său, capacitatea de rezistență a echipei sale acolo va fi cîntărită. Cele 7 meciuri deja sînt o amintire, al 8-lea devine cel mai important.

BILETE DE INTRARE LA MECIURILE DIN CHAMPIONS LEAGUE GĂSIȚI AICI:

 

 

 

9 Comentarii
 • Bichir spune:

  Deci in concluzie,cine e acea mare echipa?Eu cred ca Atletico.

 • AndreiC spune:

  Nu cred ca poate contesta nimeni eficienta acestui stil de joc aparte a lui Atletico, dar nu mi se pare normal ca la fiecare joc important sa promovezi un joc smecheresc, chiar murdar, sa mobilizezi jucatorii ca ei sa provoace adversarii si sa puna constat presiune pe arbitru. Ca suporter al Realului nu credeam ca o sa prefer vreodata un insucces in fata Barcelonei si nu unul in fata lui Atletico. Cel putin Barcelona daca te bate, o face jucand fotbal.

 • AndreiC spune:

  Inefcienta Realui s-a datorat si BBC-ului care a fost slabut in exprimare. Bale in continuare nu se regaseste, parca nu mai are acelasi emtuziasm, nu mai are incredere in fortele proprii. Ronaldo cauta prea mult sa fie servit, sta in careu si asteapta mingi. Benzema a avut cateva momente cand nu a fost prea inspirat sau a fost prea altruist. James s-a miscat foarte bine atat cat l-au tinut puterile.
  Impresia generala la Real e ca echipa de prea multe ori joaca pentru Ronaldo.

 • George spune:

  Daca ar fi obligatoriu sa-ti pariezi casa, ai paria-o pe Real sau Atletico?eu pe real

 • razvan74 spune:

  daca si arbitrul va fi corect, va fi un meci interesant, arbitrul de ieri dupa pauza a ales un joc cu capete sparte, fara doua penaltyuri clare si macar o eliminare, ducand meciul intr-o maniera pro Real de care Real nu avea nevoie.

 • FCDinADN spune:

  momentul cheie al meciului a fost ratarea lui Bale.
  1-0 repede, tonus fizic si mental, descatusare, incredere, atletico slaba in perioada aia s.a.m.d.
  cu atletico ai ocazii singur cu portarul extrem de rar..daca le ratezi, nu ai cum sa te afli intr`o situatie confortabila la sfarsitul meciului.

  apropo de presiune, simeone a inceput deja pregatirea:”returul va fi despre presiune, frica, responsabilitate, despre lucrurile astea frumoase in fotbal”

  mai cred ca lui don carlo ii lipseste ce avea guardiola la barcelona. o mutare surpriza intr`un meci de genul asta..ex., incepi 4-2-3-1, il muti pe james in spatele lui benzema, nr 10 ca in Brazilia. sau ceva in genul asta.

  revenind, deci, cred ca meciul (si poate calificarea), s-a jucat la ratarea lui bale.

 • AndreiC spune:

  Tinand cont si de istoria meciurilor directe cred ca va fi decisiv cine va deschide scorul, daca da gol Atletico prima numai o minune ii mai califica pe Real. Va fi foarte important inceputul de meci, cred ca atunci va forta Atletico, cred ca o sa inceapa tare si sus. Daca va trece peste asta si isi va face jocul, alaturi de sustinerea publicului, Real va marca (sa vedem si cat de mult va conta/ va putea fi suplinita absenta lui Modric).

 • alex spune:

  Numai barcelona aveti in cap astia de la digi.cand castigase varca ucl sau mondialul cluburilor din regina europei si cea mai buna echipa din lume n o scoteati.acum ca real are titlurile astea nu ziceti nimic.tot de hracelona.toata lumea va zice chestiile astea dar voi nimic.numai barca barc barca.sunteti penibili.nu toata lunea e obligata cand joaca real sa auda tot de braca si sa se cikenteze tot timpul despre barca.azi inaintea meciului barcei dc nu comentati despre meciul realului de maine?ca imvers ati facut de multe ori.tot apuneti ce a fi de discutat despre real ca am discutat destul.dar despre barca n ati vb destul?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Toți ceilalți îți spun ce se întîmplă, eu îți spun și de ce se întîmplă
Recomand
Givenchy Sephora
blouseroumaine-shop.com
Vola.ro
Articole recente
Comentarii recente
 • Matei on FOTBALUL VIITORULUI VA FI MAI APROAPE DE TRECUT"Fotbalul devenise un fel de insul? misterioas? în care tr?iau câ?iva r?sf??a?i, c?rora le era permis orice ?i care vedeau [...]
 • Andrian on THIS IS FOOTBALLin 2016 Griezmann a marcat golul de 1-1
 • Biziniche Gheorghe on FOTBAL ÎN EPOCA VIRUSULUIDesi au trecut 20 de ani de cand nu mai arbitrez,asta seara am trait doua sentimente,total opuse. Am fost trist [...]
 • radu on THIS IS FOOTBALLGriezmann a dat golul de 1-1 cu bayern
 • Daniel on THIS IS FOOTBALLAtât timp cât lui Salah îi trebuie 15 ?uturi s? dea un gol, normal s? p??easc? ceea ce au p??it. [...]
Twitter
Arhivă