Articolul urmator

GUARDIOLA, STĂPÂNUL CAMPIONATELOR

GUARDIOLA, STĂPÂNUL CAMPIONATELOR

La doar câteva zeci de ore după ce Anglia își desăvârșise un fantastic sezon european, trimițând 4 echipe în cele două finale continentale, Premier League și-a desemnat câștigătoarea. Iar noua campioană e chiar vechea campioană, Manchester City, exact gruparea care lipsește de pe afișele de la Baku și Madrid, dar gruparea care conduce cu braț de fier destinele unui fotbal mai vibrant ca oricând. E al doilea titlu consecutiv al ”cetățenilor” și e pentru prima dată de 10 ani încoace când o campioană reușește să-și apere trofeul și-n sezonul imediat următor. Atunci fusese United.

Aflându-ne noi pe aici departe de lumea asta bună a fotbalului și infuențați fiind de ceea ce se întâmplă în mioriticul nostru campionat, condus din ce în ce mai tare spre derizoriu de cei implicați, tindem să tratăm cu o ușoară superficialitate aceste titluri de campioană, ducându-ne mai mult cu aprecierile spre Champions League. Greșim însă. Plecând de la un interviu cu Zidane, imediat după despărțirea de Real, când mărturisea că marele său regret e că a câștigat doar un titlu de campion (deși luase de trei ori Champions League) și trecând tot pe la Zidane, care la revenire spunea că obiectivul său principal pentru anul viitor e campionatul, vă propun două povestioare scurte. Lunea trecută eram la Manchester, într-un taxi spre ”Etihad”, ca să văd City-Leicester. Șoferul, pakistanez la origine, dar născut lângă Manchester, n-a ezitat să-și manifeste ușorul dezgust față de zona în care trebuia să meargă, ținând de la început să atragă atenția că el e cu United. În timpul discuției, aflând că a doua zi voi merge la Liverpool-Barcelona, mi-a spus că îi este fix indiferent dacă vor izbuti sau nu ”cormoranii” un miracol, marea lui grijă era ca nu cumva să câștige titlul în Anglia. Atât de important era pentru el aspectul încât nu-l prea deranja nici măcar ideea ca City să ia campionatul, cât timp nu-l ia Liverpool e în regulă.

Miercuri dimineață, eram tot în taxi, dar în Liverpool, spre aeroport. Încă marcat de ceea ce văzusem cu câteva ore înainte pe ”Anfield” am descoperit că șoferul, deși extrem de fericit, avea ceva pe suflet. Campionatul. Era fericit pentru momentul istoric pe care-l trăise, dar fericirea nu era maximă, căci era sceptic în ceea ce privește titlul. Trofeul ăla pe care Liverpool n-a pus mâna de când s-a înființat Premier League îi stătea ca un ghimpe în coastă omului și-s convins că nu era singurul, inclusiv pe stadion am avut senzația asta, că mulți ar fi semnat cu dragă inimă renunțarea la finala Champions League în schimbul titlului de campioană. Asta în condițiile în care Liverpool chiar a realizat un sezon istoric, demn de toate aprecierile, demn de toate laudele, cu un număr record de puncte pentru o doua clasată, cu un singur eșec și cu sentimentul unui fotbal cum rar se vede.

Pep Guardiola se dovedește încă o dată stăpânul absolut al campionatelor. 8 din 10 a câștigat, în general de manieră clară, de când s-a apucat de antrenorat, în trei țări, dintre care două departe de zona lui de confort. E o eroare cu majuscule să-l judeci pe Guardiola doar după ultimii săi ani în Champions League, la fel cum Jurgen Klopp nu poate fi judecat după cifra zero existentă la capitolul trofee luate de când e la Liverpool. Spre diferență de Champions League, un campionat se câștigă altfel, e nevoie de constanță, de strategii în alcătuirea echipelor de start etapă după etapă, de a avea foarte clar în minte pe cine și când să menajezi, de a-ți cunoaște adversarii mărunți, cu care se pierd titlurile. Asta e vorba lui Johan Cruyff, campionatele se câștigă în duelurile cu echipele mari, dar se pierd în cele cu echipele mici. Klopp știe și el asta, căci spre deosebire de alți ani Liverpool n-a mai irosit atâtea puncte în dueluri cu rivali inferiori, în schimb n-a putut bate pe City, Chelsea, United, Arsenal, Everton și Leicester, dincolo de unicul eșec, tot cu City. În Champions League contează detaliile, contează și norocul, e o altă încărcătură a partidelor, în campionat traseul e altul. Iar traseul lui City în ultimele două sezoane înseamnă 198 de puncte din 228 posibile.

Întrebat fiind despre Champions League, Guardiola a spus că el nu pentru asta a fost adus la City, ci pentru a transforma gruparea de pe ”Etihad” într-o forță a fotbalului englez. Deocamdată a reușit. Champions League rămâne însă o provocare dificil de realizat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Toți ceilalți îți spun ce se întîmplă, eu îți spun și de ce se întîmplă
Recomand
Givenchy Sephora
blouseroumaine-shop.com
Vola.ro
Articole recente
Comentarii recente
Twitter
Arhivă