Articolul precedent

ADVERSAR COMPLICAT LA STARTUL UNUI TURNEU CU MULTE AMINTIRI

Pentru un fotbal românesc tras în jos de nereușite și scufundat în mediocritate, performanța ”naționalei” de tineret la Europeanul din 2019 a reprezentat o insulă de speranță într-un ocean de pesimism. Turneul final din Italia a readus publicului din România bucuria de încuraja cu patos și mândrie o echipă națională de fotbal, fie ea și de tineret, aducând aminte de momente ce păreau greu de desprins din negura uitării.

Selecționerul Mirel Rădoi a făcut în mod natural pasul spre prima reprezentativă și are acum grijile sale. Alături de el au urcat un eșalon și oamenii importanți ai parcursului din 2019. Pe banca tehnică a venit Adrian Mutu, care și-a îndeplinit obiectivul propus, ducând echipa la prima parte a unui turneu final atipic, pe măsura vremurilor pe care le trăim. Într-o grupă cu Olanda, Germania și Ungaria (una dintre țările gazdă, alături de Slovenia) demersul tinerilor tricolori de repeta performanțele de acum doi ani pare extrem de dificil. Dar la fel a fost și-atunci, cu Anglia, Franța și Croația, iar rezultatele le știm.

Olanda (sau Țările de jos, ca să respectăm denumirea oficială) va fi primul adversar al ”tricolorilor” mici. Nicio diferență nu există între cele două atunci când vorbim de motivație, fiind meciul de debut. Olandezii au prefațat la tineret contraperformanțele de la prima echipă (au ratat participarea la Euro 2016 și la Mondialul din 2018), căci ultima lor participare la un turneu final la această categorie de vârstă este tocmai în 2013. Atunci, ca și România în 2019, au prins semifinalele, dar au pierdut în fața Italiei. Acum s-au calificat după o campanie aproape perfectă, 9 victorii și un singur eșec, cu Portugalia în ultima partidă, dar și cu 46 de goluri marcate, record pentru faza preliminariilor.

Selecționer, din 2018, este Erwin van der Looi, 49 de ani, un fost fundaș central la Vitesse Arnhem, Nac Breda și Groningen, ce nu are însă nicio convocare la prima reprezentativă a ”Portocalei mecanice”. În vara trecută, pe fondul plecării precipitate a lui Ronald Koeman la Barcelona, a fost pentru câteva săptămâni în stafful echipei mari. Lotul convocat de el e un amestec între cei care activează în Eredivisie, cei mai mulți de la Ajax și Alkmaar, și cei deja plecați în străinătate. Doi dintre ei, Justin Kluivert (de la Lepizig) și Dilrosun (Hertha Berlin) au fost deja chemați la seniori, în aceeași situație fiind Koopmeiners și Boadu (ambii de la Alkmaar), cel din urmă, atacant, având 12 goluri marcate în campionatul olandez. Alte nume importante din lotul batavilor sunt Mitchell Bakker (PSG), Botman (Lille), Zeefuik (Hertha), Kadioglu (Fenerbahce), dar și fundașul Schuurs, om de bază în apărarea celor de la Ajax.

Ar mai fi de remarcat că România și Olanda s-au mai întâlnit la un turneu final de tineret, cel din 1998, găzduit de noi. Olanda a învins atunci cu 2-1, deși Contrav deschisese scorul încă din minutul 7. Ultima confruntare dintre cele două ”naționale”, la această categorie de vârstă, a avut loc în 2005, la Urziceni, reprezentativa României câștigând cu 2-0.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Toți ceilalți îți spun ce se întîmplă, eu îți spun și de ce se întîmplă
Recomand
Givenchy Sephora
blouseroumaine-shop.com
Vola.ro
Articole recente
Comentarii recente
Twitter
Arhivă