Articolul precedent

ÎN MINTEA LUI ROMAN ABRAMOVICI

ÎN MINTEA LUI ROMAN ABRAMOVICI

Acum cîteva zile, butonînd telecomanda, am dat peste un film pe care-l mai văzusem, ”Being John Malkovich”. L-am mai văzut o dată. Nu, nu vă speriați! N-o să fac aici cronică de film. Dar mi-ar plăcea să văd un film cu titlul: ”Being Roman Abramovici”.



”În mintea lui Roman Abramovici”. Cam așa l-aș traduce, pentru piața din România. Eu unul aș vrea să știu ce e în mintea lui Roman Abramovici. Firește, aș vrea și să fiu Roman Abramovici, dar asta e puțin mai greu. Dar măcar să știu ce gîndește tot aș vrea. Ce gîndește în legătură cu fotbalul, e limpede, deși dacă tot m-aș infiltra în creierul său aș verifica și ce s-a petrecut acolo atunci cînd i-a dat 6 miliarde de euro fostei soții ca să divorțeze. Deși mi-e teamă că subiectul ar stîrni reacția neuronilor bodyguarzi ai neuronilor magnatului de la Chelsea.

 Hai să ne întoarcem la Chelsea, nu vreți? Știu, vorbesc mult, așa fac și pe la emisiuni, dar e mai bine să vorbești mult decît să taci mult. Sincer nu știu ce poate fi în mintea lui Abramovici acum. Deja e aproape cert, Rafa Benitez, în care eu unul am avut mare încredere la momentul numirii, își va face bagajele. Asta n-ar fi o problemă, căci nu e nici primul, nici ultimul în situația asta. Problema apare abia după ce Rafa va pleca. Oare cine ar putea veni în locul lui?

Acum, în momentul ăsta, aș vrea să intru în mintea lui Abramovici, pentru că refuz să cred că el nu știe, astăzi, acest lucru. Dar dacă nu știe?

E de presupus că nu i-a picat deloc bine cînd a aflat că Guardiola se duce la Bayern Munchen. Pep era antrenorul ideal pentru el. Pe lîngă multele calități, Guardiola mai avea una: era liber de contract. Plus că nu mai lucrase niciodată cu Abramovici. Pentru magnatul rus există două tipuri de atrenori: cei pe care i-a dat afară și cei pe care urmează să-i dea afară. Ar mai fi un tip, cei pe care nu poate să-i dea afară, motiv pentru care nici nu-i va angaja. Roman Abramovici e o figură aparte în fotbalul englez tocmai pentru că se desparte de antrenori foarte ușor. Foarte ușor pentru Anglia, să ne înțelegem!, unde răbdarea și noțiunea de ”proiect pe termen lung” sînt mereu la modă. Dar ușor necunoscute pentru Abramovici.

Roman Abramovici e singurul care l-a dat afară pe Jose Mourinho. Mourinho cel de azi, nu cel de la începutul carierei, de la Benfica. Dar o să ne întoarcem, peste cîteva rînduri, la portughez. Printre cei ”executați” de Abramovici ar mai fi Ranieri, Ancelotti, Felipe Scolari, Avram Grant, Ten Cate, Vilas Boas, Di Matteo, chiar și Hiddink, deși situația celui din urmă nu-i chiar la fel cu a celorlalți. Și se pregătește Benitez. O listă cam mare totuși.

Chelsea de azi nu se poate orienta decît spre un antrenor cu succes. Cine sînt antrenorii de succes astăzi? Cam puțini. Jurgen Klopp, Diego Simeone, Antonio Conte, Frank de Boer, poate Deschamps, poate Low. În Anglia se vorbește și de David Moyes, care după atîția ani la Everton poate ar vrea să schimbe ceva în viața lui. Toți cei pomeniți mai sus ar avea CV-ul necesar pentru a pregăti pe Chelsea.

Să ne înțelegem bine! Chelsea e o echipă foarte bună, are un lot excelent, cu posibilități de extindere considerabile, căci Abramovici are bani. N-are însă altceva, răbdare și o politică de conducere suficient de coerentă. Ar vrea prestigiul lui Manchester United, performanțele Realului, fotbalul Barcelonei, seriozitatea lui Bayern, stilul lui Arsenal și suporterii lui Liverpool. Toate la un loc, dacă s-ar putea. Ceea ce e imposibil, căci îi lipsește acea politică managerială de care vorbeam și pe care toate celelalte, inclusiv Liverpool, o au. Ultimul exemplu e Lampard, căruia ba i se prelungește, ba nu i se prelungește contractul. Nu discut aici despre meritele lui Lampard, care sînt incontestabile, dar cred că și el ar vrea să știe pe ce se bazează, dincolo de dragostea pe care o are față de club.

Antrenorii pe care Abramovici nu i-ar putea da afară nu vor lucra niciodată la Chelsea. Ei sînt Sir Alex Ferguson și Arsene Wenger.

Dar Jose Mourinho? Observați, e o întrebare, nu o constatare.

 Jose Mourinho e o categorie aparte. Nu mai e cel demis în 2007. A mai pus ceva în CV-ul său, e un idol pe Stamford Bridge și încă nu a ajuns la categoria antrenorilor pe care Abramovici să nu-i poată da afară. Încă. Mourinho mai are un avantaj. E în foarte bune relații cu Marina Granovskaia.

E un nume nou, de care n-ați auzit, nu-i așa? Ei bine, Marina Granovskaia e persoana de încredere a lui Abramovici la Chelsea. Toată lumea la club știe că dacă vrei să vorbești cu Abramovici trebuie să treci mai întîi pe la biroul Marinei Granovskaia. Imaginea ei a crescut proporțional cu puterea, în special după ce Frank Arnesen a abandonat corabia albastră în 2010. Deși în ierarhia oficială e abia a patra, după președintele Bruce Buck, un avocat de 66 de ani, după directorul executiv, Ron Gourlay, și după directorul sportiv, nigerianul Michael Emenalo, Marina Granovskaia are din partea lui Abramovici puteri depline. Ea e cea care l-a anunțat pe Di Matteo că e demis, la ora două noaptea, pe aeroportul Gatwick, ea e cea care i-a dat un sms lui Benitez, care era la Abu Dhabi, și apoi l-a sunat. E prezentă la negocieri și are ultimul cuvînt. Sau, în fine, penultimul, căci ultimul cuvînt îl are, evident, Abramovici. Care însă are mare încredere în colaboratoarea sa și în instinctele ei.

Care instincte, se pare, duc spre Jose Mourinho. Se zice că a discutat deja cu Jorge Mendes, se zice că a fost pus pe masă inclusiv transferul lui Radamel Falcao, se zice că tocmai din această cauză s-a schimbat situația lui Lampard și nu se mai discută cea a lui Terry. Se zice că Marina Granovskaia e dispusă să plătească și cei 5 milioane de euro daune către Real Madrid dacă Mourinho demisionează.

Eu unul mai am o întrebare: și cu Manchester City, cum facem?



9 Comentarii
  • Johnny spune:

    Foarte bun articolul ,CU TOTII am vrea sa fim Roman Abramovici,mult succes cu blogul.

  • Bogdan spune:

    Manchester City? Se stie ca JM are o relatie foarte buna cu Lampard, Terry, Chech, Cole, Essien si cu siguranta mai sunt jucatori. Se stie ca suporteri il iubesc pe JM neconditionat. Cu JM pe banca Chelsea a trecut de Barcelona. E singurul care a reusit cu o echipa record cred cu cele mai putin goluri primite intr-un campionat. El e cel care la adus pe Chech,Cole,Essien,Mikel. Aproape orice a adus el la Chelsea, acel jucator a fost om de baza, tinde catre legenda. Ivanovic are o vechime la echipa nu e Lampard, nu e Terry, dar a spus multe pentru acest club. Ivanovic e doar un exemplu. Cole idol la Arsenal, idol la Chelsea si chiar legenda, toti suporteri au rasuflat usurati cand i s-a prelungit contractul. JM poate face din Oscar, Hazard, Josh, Lukaku si cei tineri care sunt imprumutati, juatori adevarati, adevarate legende pentru Chelsea. Pentru ca Chelsea in momentul actual are nevoie si de noi lideri, lideri care vor fi pregatiti de Terry, Lampard. Josh poate fi unul din ei, era considerat Xavi al Angliei, inca e tanar si mai are de demonstrat. In afara de toate astea JM a zis ca sa simtit bine la Chelsea si Inter, nu il vad alegand in acele campionate alte echipe in afara de cele doua. Cat despre Abramovici este un copil mare, care se joaca cu jucaria lui si vrea sa ii dea puteri speciale, vrea doar binele dar din cauza orgoliului mai greseste. Sper ca de data asta orgoliul sa nu intervina la numirea lui JM la echipa.

  • Dan spune:

    Ambramovici o sa ne surprinda ca mai mereu…succes

  • ion spune:

    Mi s-a parut putin taraganat articolul. Ca si cum te-ai oprit, apoi ai pornit, apoi te-ai oprit din nou, si ai pornit inca o data. Poate ca asta era scopul?

  • mihai razvan spune:

    excelent articol, dar n-as vrea sa te gandesti ca toti am vrea sa fim abramovich, eu nu as vrea. imi imaginez ca nu doarme foarte bine noaptea, banii lui ar putea fi mai degraba o problema decat o fericire. este posibil, nu zic ca asa e. pana una alta, eu imi dau cu parerea despre el, cine sunt eu.. !? iar el are lumea la picioare. cu totii avem o lume la picioare, lume mai mare sau mai mica, nu conteaza prea mult. fiecare are un univers care se invarte in jurul fiecaruia. banii sunt motorul vietii, ei ne dau de mancare, de baut, ne ajuta sa ne deplasam. dar e greu sa faci atatia bani, nici nu stiu ce avere are, in mod corect, iar daca i-a facut ilegal, ceea ce este aproape cu siguranta, nu pe toti, dar daca scheletul este construit pe bani murdari nu e ceva de invidiat. articolul este excelent, felicitari, scuze, dar am simtit sa transmit ca nu vreau sa fac parte din categoria persoanelor -vreau sa fiu ca abramovich- in rest, informatiile tale sunt pretioase si sper sa ne tii in continuare la curent cu ele.

  • ovidiu spune:

    ce articol de tot rahatul!!!!!!

  • Vlad spune:

    Foarte tare articolul, mai ales ca sunt fan Chelsea! Dupa parerea mea dintre antrenorii din era Abramovici numai trei mi-au placut, Mourinho, Hiddink si Di Matteo. Din cate stiu eu Hiddink a refuzat Chelsea de foarte multe ori, a fost doar o scurta perioada de timp, dupa ce l-a demis pe Mourinho si Abramovic nu avea pe cine sa puna antrenor.(Hiddink era si selectionerul Rusiei). Eu nu stiu cum au putut ajunge niste nume ca Scolari, Grant si Ten Cate la Chelsea, mai ales de cand e Abramovic patron, is curios cine l-a vrajit cu antrenorii astia…Cu Di Matteo s-a grabit putin, trebuia sa il lase macar anul acesta antrenor pentru ca demonstra mai multe ca si Benitez. In acest moment la Chelsea cea mai buna varianta era Guardiola, pentru ca avea si cu ce jucatori sa lucreze, pe stilul Barcei, gen Mata, Oscar, Hazard, Marin etc. destui pentru a forma un tiki-taka! :) din pacate a semnat cu Bayern. Sa speram ca se inchide roata cu Benitez si o sa apara Mourinho!

  • Luca spune:

    oare cati patroni de cluburi sau sefi ai federatiilor se vor mai pacali cu antrenori gen Claudio Ranieri, Sven Goran Erikson, Steve McClaren sau chiar si Guus Hiddink… (primul este cea mai mare teapa de antrenor, fara niciun fel de performante)Nu stiu de ce astfel de personaje inca sunt cautate pentru un post de principal la o echipa mare sau la o selectionata cu bani. Cred ca este un subiect ce merit tratat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Toți ceilalți îți spun ce se întîmplă, eu îți spun și de ce se întîmplă
Recomand
Givenchy Sephora
blouseroumaine-shop.com
Vola.ro
Articole recente
Comentarii recente
Twitter
Arhivă