Articolul precedent

CRISTIANO RONALDO ȘI SURPRIZELE LUI SIR ALEX FERGUSON PENTRU MOURINHO

CRISTIANO RONALDO ȘI SURPRIZELE LUI SIR ALEX FERGUSON PENTRU MOURINHO

 

1-1 cu Barcelona, în Cupă, 1-1 cu Manchester United, în Ligă. Doi adversari diferiți, două meciuri tur, două competiții eliminatorii, același rezultat. Dar două stări de spirit complet distincte.

Dacă după 1-1 cu Barcelona lumea a plecat încîntată de pe ”Bernabeu”, iar egalul, am fost pe stadion și am văzut, a fost sărbătorit ca o mare victorie, acum, deși n-am mai fost pe stadion, cred că percepția a fost mai degrabă de nemulțumire. Cu Barcelona, Madridul avusese mari probleme de lot, ceea ce cu United nu s-a întîmplat. Cu Barcelona, Madridul scăpase mai degrabă cu bine dintr-un meci dominat de adversari, cu Manchester, Madridul mai degrabă a scăpat victoria printre degete, căci meciul l-a dominat destul de clar.

 Am spus de o sută de ori că problema Barcelonei e că adversarii i-au învățat stilul și procedează în consecință. La fel începe să se întîmple și cu Real Madrid. Cu Mourinho, Real Madrid a devenit cea mai reactivă echipă din lume, cu contraatacul cel mai rapid, viguros, potent și productiv. A spus-o chiar Sir Alex Ferguson la conferința de presă. Astfel că și-a făcut o tactică prin care să nu permită Realului să contraatace. Sau, mă rog, să încerce. În mare măsură i-a reușit, cel puțin în repriza a doua, cînd avînd golul lui Welbeck în sacoșă, Manchester United a ieșit rar din propria jumătate, limitîndu-se la contraatacuri sporadice, care au scos în evidență, cred eu, clasa uriașă a lui Robin Van Persie. Un fel de ”ia mingea și ataca-ma”, la care eu aș mai adăuga două cuvinte esentiale: ”DACĂ POȚI”.

Problema Realului e că atunci cînd atacă pozițional devine extrem de previzibil. Cu excepția lui Ozil, care mai mereu termină benzina pe la minutul 70, nu are pasatori de nivelul lui Xavi, Iniesta, Fabregas și Messi. De la patru jucători mai repede vine o soluție decît de la unul singur. Real are un Cristiano Ronaldo fenomenal, dar după el nu prea mai vine nimeni. Benzema are un sezon oribil, la fel și Higuain, deși la ”Pipita” trebuie să luăm în calcul accidentările. În mod normal, aici trebuie să se orienteze Florentino Perez în mercato, la această poziție, cea e vîrf de careu. Cu Manchester, Cristiano a jucat mai mult în centru decît în bandă, asta deși acolo era un Rafael extrem de vulnerabil, ba și cu cartonaș galben. Ideal ar fi fost un Cristiano multiplicat, dar asta nu se poate. Oricum, mie tot mi se pare o greșeală că Madridul n-a insistat mai mult în repriza a doua pe partea lui Rafael.

 Revenind la Manchester și la jocul său. Părerile sînt împărțite. Sir Alex și-a jucat cartea. Miza e imensă, să recunoaștem. Își mai aduce aminte cineva cum a jucat Manchester United în semifinala cu Barcelona din sezonul 2007-2008? În ambele manșe? A fost 0-0 pe ”Camp Nou” și 1-0 pe ”Old Trafford”. Eu îmi amintesc, pentru că am comentat de cîteva ori aceste meciuri la un magazin Barcelona TV, care se difuza pe un post de televiziune, Sport Klub, remarcabil într-o vreme, dar dispărut urmare a unui management penibil și îmbibat în alcool. În acele meciuri, Manchester a jucat cam la fel, deși Barcelona de atunci, ultimele suflări ale echipei lui Rijkaard și Ronaldinho, era o ruină. Cel puțin returul de pe ”Old Trafford”, după un gol fantastic al lui Scholes, a semănat perfect cu repriza a doua de aseară. Scopul scuză mijloacele, parcă așa se spune, nu? Iritarea lui Mourinho a fost evidentă la conferința de presă, dar a fost suficient de condescendent față de Sir Alex ca să nu-l atace. Însă acel mesaj, ”pe teren propriu, cu filozofia existentă în Anglia, nu cred că va putea juca atît de aproape de propriul careu”e o mică înțepătură. Pentru cine are creier să o simtă. Iar Sir Alex are.

Am scris în avancronică despre ”Duelul Giganților”. Pînă la urmă, o echipă de fotbal joacă pentru a cîștiga, nu pentru a fi gigant. Gigant ești atunci cînd cîștigi. Întrebarea mea este: contează sau nu cum cîștigi?



Manchester United și-a dat-o, cum se zice în peluză, parte-n parte cu Barcelona în două finale. Și n-a uitat nimeni cum a ieșit, n-a uitat nimeni că în 2009, cu o superechipă în care erau și Cristiano, și Tevez, și Van der Sar, plus toți ceilalți la apogeul carierei, a luat un 2-0 scurt de la un adversar cu o apărare improvizată, n-a uitat nimeni mîinile tremurînde ale lui Sir Alex, din 2009, de pe ”Wembley”. A învățat din lecțiile alea, a aplicat ce mai aplicase, vezi dubla cu Barcelona din 2008 și, deocamdată, i-a ieșit. Judecata se va face pe terenul lui, pe ”Teatrul Viselor”.

Nu vreau să mă refer din nou la Cristiano Ronaldo. Am scris despre felul în care se antrenează, despre ceea ce reprezintă el pentru Real, despre viitorul lui. Devine monoton, la fel cum monotonă e și dezbaterea Messi sau Cristiano, în loc să ne bucurăm că-i putem admira pe amîndoi, noi ne certăm pe cine e mai bun.

 Vreau să mă refer în schimb la Rooney. A făcut un meci colosal din punct de vedere al sacrificiului pentru echipă. Dar mie mi se pare că Rooney e foarte mare pentru că alții se tem de el, nu pentru că el poate juca și rolul de mijlocaș defensiv. Rooney e mare atunci cînd se apără în zona propriului careu, dar e imens cînd atacă în careul advers. E ”Rooney, the goal machine” nu ”Rooney, the bodyguard”. E totuși o lecție pe care o dă Rooney tuturor jucătorilor cu multe figuri și puține realizări, acest devotament pentru un club, dar și pentru un antrenor. Poate nu i-a convenit ce joacă, cred că nu i-a convenit ce joacă, dar e vorba de o echipă și de interesele ei, e vorba de un antrenor căruia îi respecți deciziile pentru că nu-i pui la îndoială priceperea.

M-am referit un pic, mai sus, și la Van Persie. Și la Benzema. Aș vrea s-o fac din nou, pe scurt. Imaginați-vă că Van Persie juca aseară la Real Madrid! Atît.

Și aș mai vrea să mă refer la De Gea. A fost senzațional. A fost criticat, analizat, persiflat. Se spune că nu-i fericit la Manchester, că nu s-a acomodat cu orașul, cu lima, cu mîncarea. Înainte să ne repezim să-l facem zob pentru asta să ne gîndim că pot fi motive pertinente. Adevărul e că, dacă-l privim cu atenție, nu are o față care să inspire siguranță. Dar e foarte tînăr, pentru un portar mai ales, și va ajunge foarte mare pentru că are calități. Să fim sănătoși cu toții și să vorbim despre el peste 10 ani.

Și încă o observație. Cu mîna pe calendar. Marți, 26 februarie, returul cu Barcelona din Cupă. Sîmbătă 2 martie, meciul cu Barcelona din Primera. Marți, 5 martie, returul cu Manchester United. Acesta e programul Realului. Un meci de campionat mai mult pentru orgoliu, plus două finale, la care pleacă într-un mic dezavantaj. De aici încolo, fiecare e liber să facă pronosticuri.

P.S. Am lăsat la urmă această imagine. E sub genericul ”fără comentarii”.

 

8 Comentarii
  • bogdan spune:

    Real a avut o bara, statistica nu e corecta. Totusi iti dau dreptate ca Real a gresit ca nu a profitat de banda stanga vs Rafael.. Si primul transfer ar fi un fundas dreapta, Arbeloa e ca un colt de masa. O problema la Real in ultimii ani e ca s-au adus multi jucatori buni dar niciunul stralucit, si asta inseamna o rotatie care la un moment dat nu e ok (in meciurile cu miza)

    • Andrei Niculescu spune:

      Nu-s de acord cu tine la treaba cu Arbeloa. E un jucator foarte disciplinat tactic. Cred ca Sir Alex il ia cu mare placere :))

      • costin spune:

        oare de ce mourinho a tinut sa ii atraga atentia lui ferguson legat de faptul ca englezii s-au aparat ? pai au jucat foarte bine din punct de vedere tactic.
        si chiar mourinho sa ii atraga atentia mi se pare penibil.
        acest mare antrenor o da in ridicol uneori si cred ca ii dauneaza grav imaginii sale .parerea mea ca el nu va mai antrena prea curand un mare brand cum este realul.
        eu cred ca mou nu este antrenor de echipa galactica.cred ca daca era in locu lui del bosque in vestiarul realului galactic praful se alegea.

      • andrei spune:

        andrei, parerea mea este ca la nivelul madridului, nationalei spaniei, nu e suficient sa fii disciplinat tactic. arbeloa este punctul slab pentru cele doua echipe, dealtfel sa nu uitam ca in 2010 spania a jucat cu ramos pe dreapta daca bine imi amintesc. si probabil ca la fel ar fi facut si anul acesta daca nu nu era puyol accidentat si putea juca in centrul apararii.
        nu l-am apreciat niciodata, recunosc, dar nici nu cred ca mi-a oferit motive: nu are viteza, nu are dribling si face suficient de multe gafe defensive.
        dincolo de faptul ca in meciurile cu barca e pus de fiecare data in inferioritate :)

  • bogdan spune:

    sa ne mai lase Mou cu intepaturile astea. fix el s a trezit sa faca o „aroganta”…..sa nu uitam meciul de la Madrid din cupa regelui sezonu trecut si mansa tur a semifinalelor CL din 2011…
    a vorbit si el sa mai dreaga busuiocu

  • fan barca spune:

    Cat tupeu poate avea mourinho sa comenteze despre tactica lui Man Utd :))

  • Laur spune:

    Realul a jucat exceptional din punctul meu de vedere. Sa ai posesie de 61 % contra Manchester-ului e un lucru pe care nu prea il reuseste nimeni . Daca in retur va juca tot Rafael in banda dreapta,Manchester e „mancata” .

  • buzuc marius spune:

    mourinho, inainte de a fi in geniu in ale antrenoratului, este un foarte bun psiholog. aceasta intepatura are scopul de a irita, de al forta pe ferguson sa-i demonstreze ca man poate ataca acasa. daca man va ridica liniile si va ataca acasa, pentru real misiunea de a inscrie e aproape indeplinita.de calificat se califica real madrid. insa mare atentie la juve format de antonio conte

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Toți ceilalți îți spun ce se întîmplă, eu îți spun și de ce se întîmplă
Recomand
Givenchy Sephora
blouseroumaine-shop.com
Vola.ro
Articole recente
Comentarii recente
Twitter
Arhivă