Articolul precedent
Articolul urmator

BARCELONA-MILAN: PASSATO, PRESENTE, TUTTO O NIENTE. EPISODUL 2

BARCELONA-MILAN: PASSATO, PRESENTE, TUTTO O NIENTE. EPISODUL 2

 

Înainte de meciul tur, toată lumea pedala pe ideea că e una dintre cele mai dezechilibrate partide din ”optimi”. Barcelona părea în mare formă, în vreme ce Milan eram exact invers. Și a ieșit poate cel mai bun meci al Milanului din ultimii ani și poate cel mai prost meci al Barcelonei din ultimii ani. Acum lucrurile s-au schimbat. Puțini din cei care vedeau o Barcelona superfavorită înaintea turului mai cred azi în capacitatea catalanilor de a întoarce rezultatul de pe ”San Siro-Meazza”.



Pe undeva, neîncrederea e justificată. Milan a cresut fantastic și pare într-o formă perfectă. Apoi, are 2-0 după prima manșă, un rezultat niciodată întors în Liga Campionilor. Barcelona nu-i în formă, vine după o serie groaznică, iar presiunea la care sînt supuși jucătorii e colosală. În plus, istoric vorbind, Barcelona nu a fost niciodată o echipă capabilă de mari răsturnări de situații precum cea de azi. Acesta e teritoriul Madridului, Real e echipa construită pe bază de testosteron și adrenalină. Barcelona a fost mereu o echipă aliniată unui principiu, mingea e actorul principal. Barcelona atacă și se apară avînd mingeaîn prim-plan, iar dacă azi trădează acest principiu calificarea e iremediabil pierdută.

Nu cred că Milan va schimba prea mult din registrul arătat în tur. Nici n-ar avea motive. Poate doar să încerce un pressing mult mai sus decît a făcut-o acasă, doar că aici intervine un risc major: dimensiunile generoase ale terenului pe ”Camp Nou”.  Absența lui Pazzini deschide poarta titularizării lui Niang. Niang-El Shaarawy, o pereche de atac tînără, explozivă, ce poate produce mari daune Barcelonei pe fiecare pierdere de balon și posibilitate de contraatac. Plus Boateng, ca om de legătură între atac și apărare. Nocerino și-a revenit, iar acum Allegri are 5 variante pentru 3 locuri. Normal ar fi să joace din nou Ambrosini ca vîrf, spre propria poartă, al triunghiului defensiv milanez, Montolivo nu poate lipsi, cu al său rol ce amintește mereu de Pirlo, deși nu are calitatea paselor actualului juventin. Între Nocerino, Flamini și Muntari se duce lupta pentru al treilea loc, cu ușor avantaj pentru Muntari dat de potența sa fizică și de încrederea căpătată după golul din tur. E de presupus însă că va juca Flamini, poate și pentru că Allegri trebuie să aducă un element de surpriză într-un modul deja citit de catalani. Flamini poate fi omul anti-Messi pe care-l visa Silvio Berlusconi la meciul tur.

La Barcelona, în schimb, e cred pentru prima dată în ultimul an cînd dubiile sînt mai mari decît certitudinile. Iar absența lui Tito Vilanova nu-i deloc un element pozitiv în acest context. Barcelona trebuie să surprindă cu ceva, iar aici rolul lui Tito e esențial. El e omul care i-a propus lui Guardiola să-l mute pe Messi în centrul liniei de atac și pe Eto`o în bandă la acel El Clasico de pe ”Bernabeu” cîștigat cu 6-2 de Barcelona. De așa ceva ar avea nevoie Barcelona și azi, de o mutare cîștigătoare.

Thiago în locul lui Xavi ar putea fi mutarea cîștigătoare. Inconstant, superficial de multe ori, Thiago are o creștere de ritm mai mare decît Xavi și o capacitate defensivă mai bună. Fără să aibă știința tatălui său, Mazinho, Thiago se apără mai bine decît Xavi în momentele cînd mingea e la adversari. E însă un pariu extrem de riscant să joci fără Xavi în cel mai important meci al sezonului.

 E de presupus că va juca Alexis și nu David Villa. Chilianul și-a cîștigat acest drept la ultimul meci cu Depor, unde am văzut un Villa straniu de apatic. Alexis are capacitatea de a face mai multe lucruri decît Villa, iar în plus aduce și acea senzație de alergare continuă ceea ce ajută la starea de spirit a tribunei. El Mundo Deportivo, ziar apropiat Barcelonei, prezintă o echipă a Barcelonei cu Tello în linia de atac, dar prezența sa în meciul cu Deportivo și păstrarea lui Pedro pe bancă pe toată durata acelui joc nu-s în măsură să sprijine teoria cotidianului catalan. Deși Tello e un jucător ce poate aduce lucruri notabile în zona lui Abate.

Problema Barcelonei nu e însă la atacanți. Ci la poziția în care Xavi și Iniesta primesc mingiile. Dacă o fac departe de careul Milanului, cu 7-8 oameni în fața lor, misiunea de a pătrunde și a genera pericol e foarte grea. Dacă în schimb se pot plasa și primi între liniile milanezilor, atunci ocaziile vor apărea. Eu unul, dacă printr-un absurd imens, aș fi în măsură să decid ceva la Barcelona aș începe cu Adriano în stînga, nu cu Jordi Alba. Adriano are mai multă stabilitate defensivă, ofensiv e la fel de bun, dar are o mare calitate, pe care Alba n-o are: șutul de la distanță.

Iar pentru final: Messi. Cu el începe totul. În mod obișnuit, în ianuarie și februarie acumulează, iar în martie redevine exploziv. Nu i-au plăcut niciodată echipele italiene, apărările italiene. Un Messi în formă e un avantaj inimaginabil. Un Messi furios, de asemenea. Un Messi provocat de adversarul său tradițional, Cristiano Ronaldo, cu atît mai mult. De două luni n-am prea mai avut vești de la Messi, azi ar trebui să fie seara reapariției sale.



Această echipă a Barcelonei a făcut multe pentru fotbal în ultimii 5-6 ani. Trebuie doar să ai un dram de discernămînt ca să vezi asta. A cîștigat meciuri foarte ușor, a demolat echipe mari cu ușurința cu care a învins echipe mici. A cîștigat trofee și admirație. Un singur lucru n-a făcut: n-a cîștigat un război după o primă bătălie pierdută. Pentru a face asta împotriva Milanului are nevoie de acel spirit de luptă pe care l-a avut în primul an al lui Pep, acea foame, acea determinare de a alerga după minge și de a o recupera imediat ce era pierdută. Are nevoie de un meci precum cel de mai jos:

Milan n-are nevoie de prea multe. Are nevoie să fie acea echipă mare dintotdeauna. Acea echipă din tur. Dacă va reuși să fie va trece. Și va prinde opțiuni serioase pentru finala de pe ”Wembley”.

Titlul avancronicii din tur a fost ”Passato, presente, tutto o niente”. Se potrivește mult mai bine azi. Episodul doi.

8 Comentarii
  • Bsun spune:

    Forza Milan!Milano Siamo Noi!!

  • bogdan spune:

    Cred ca echipele vor fi cele din poze, desi sper ca la Milan sa nu il vad pe naucul de Flamini. Fara a fi rautacios, sunt convins ca arbitrul va avea un rol esential in acest meci care va fi decis la limita. N-ar fi o premiera cand Barcelona e impinsa de la spate in liga, stie toata lumea. De asemenea Messi e cheia nr.2, daca va fi blocat ca in tur, Barcelona nu se poate califica, e dependenta de el. Pronostic 2-1

  • costin spune:

    pertintente observartiile.si pe premiza a ceea ce ai zis „Adriano are mai mult? stabilitate defensiv?, ofensiv e la fel de bun, dar are o mare calitate, pe care Alba n-o are: ?utul de la distan??.”,nu e mai bun villa in locul lui alexis ?villa are un sut incontestabil mai bun decat al lui alexis,probabil cel mai bun din echipa barcei ,ca si precizie ca si executie.nu e genul de sut ,hit and pray ca sa zic asa ca al lui dani alves sau adriano.

  • dragos spune:

    Nu stiu cum s-a vazut de la televizor, pentru ca inca nu am apucat sa vad meciul in reluare, dar hai sa va povestesc impresiile de pe stadion! Atmosfera fa-bu-loa-sa! Si eram sceptic in privinta acestui lucru, pentru ca la meciul cu Depor, desi au fost vreo 60.000 de oameni dupa calculele mele, atmosfera a lipsit cu desavarsire! Daca nu era entuziasmul primului meci pe Camp Nou, probabil m-as fi molipsit si eu. Eh, se pare ca suporterii catalani stiu sa se mobilizeze atunci cand echipa are nevoie si sa fie intr-adevar, O ECHIPA! Lucru care ma aduce la coregrafie, si ea senzationala! Ma iertati daca folosesc doar asemenea termeni, dar atat jocul, cat si publicul sau atmosfera, o cer! O noapte istorica pe Camp Nou! Geniala si asezarea initiala a Barcei, cu Dani Alves extrem de avansat pana la 2-0. Atunci s-a vazut clar cum modulul redevine acel 4-3-3 clasic. Ce sa mai zic..am avut langa mine o doamna trecuta bine de 60 de ani, care inainte de inceperea meciului avea castile in urechi si rezolva un sudoku. Automat mi-am zis ca e probabil o turista tarata de sotul ei la meci. Ce credeti, imediat cum a inceput meciul, doamna si-a scos castile din urechi, a pus pixul in geanta din care si-a scos fluierul! Si sa vezi ce sufla doamna la fiecare decizie controversata a arbitrului, mai mai ca un ultras! :) Asta ca sa intelegem si noi cam cum sta treaba cu sustinutul unei echipe! Visca Barca, Visca Catalunya!

  • Jose Mourinho spune:

    Sa speram ca si meciul de maine de la Londra va avea acelasi rezultat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Toți ceilalți îți spun ce se întîmplă, eu îți spun și de ce se întîmplă
Recomand
Givenchy Sephora
blouseroumaine-shop.com
Vola.ro
Articole recente
Comentarii recente
Twitter
Arhivă