Articolul precedent
Articolul urmator

GRANDE MILAN, PICCOLO BARCELONA

GRANDE MILAN, PICCOLO BARCELONA

 

Se spune că drumul cel mai simplu pînă la eșec e atunci cînd sari peste etape, cînd te gîndești prea mult la viitorul îndepărtat și-l planifici fără să iei în calcul prezentul și viitorul apropiat. E și o vorbă: ”Vrei să rîdă Dumnezeu de tine? Fă-ți planuri”. Tare adevărată e și nu puțini dintre noi am trăit-o pe propria piele atunci cînd cel mai bine ne era, atunci cînd credeam că sîntem stăpînii inelelor universului și deținem cheile adevărului absolut.

Ceva de genul ăsta s-a întîmplat cu Barcelona pe ”San Siro”. Apropo, denumirea oficială a stadionului e ”Giuseppe Meazza”, indiferent dacă joacă Milan sau Inter. ”Giuseppe Meazza San Siro”, spun și comentatorii italieni, la fel ca toți ceilalți comentatori. Că unor suporteri ai Milanului nu le place numele, considerîndu-l pe Meazza drept reprezentant al Interului, deși el a jucat și la Milan, mai puțin, e adevărat, e cu totul altă discuție. Discuția e una, denumirea e alta. A fost o paranteză adresată tuturor celor care se cred foarte deștepți ei și-i cred foarte proști pe alții. Asta apropo și de stadioanele lui Arsenal, Bayern, Schalke pe care noi nu avem voie să le spunem la emisiuni și meciuri de Champions League pentru că așa e regula.

Înapoi la Barcelona. Și la Milan. Dacă Milan a făcut un joc senzațional, Barcelona a jucat cel mai prost meci pe care eu mi-l amintesc din 2008 încoace. ”Passato, presente, tutto o niente” scriam în avancronică. A fost unul dintre lucrurile pe care le-am nimerit. Am recitit-o, nu e totuși chiar atît de ”varză”. Am intuit că Ambrosini va juca în centru, am intuit pasele lungi pe El Shaarawy și rolul lui Boateng, am avut dreptate cînd am vorbit de felul în care iese Milan cu mingea din apărare, spre lateral nu spre centru, dar și cu faptul că, deși au primit goluri multe în Serie A din centrări de pe benzi, apărătorii Milanului nu vor avea o mare problemă cu asta, căci Barcelona rar folosește această resursă. Și am anticipat echipa Barcelonei.

 Ei bine, poate că asta a fost o problemă. Guardiola a avut succes atunci cînd primul său ”11” putea fi oricare. Tito Vilanova are o formulă favorită, atunci cînd circumstanțele o permit. Cea de miercuri de pe ”San Siro”, cea de pe ”Bernabeu”, cea din meciurile considerate grele. Ori asta nu știu cît de mult ajută. Allegri a știut clar pe cine va avea în față și a acționat în consecință. A surprins doar așezîndu-și echipa un pic mai jos, spre propriul careu. Modulul a fost atît de scurt și atît de compact de parcă jucătorii erau legați cu o frînghie și se deplasau în bloc, dintr-o parte în alta, astfel încît să nu ofere nici cel mai mic spațiu pentru primire între linii și pentru pase filtrante. Niciodată Barcelona n-a creat superioritate pe un flanc sau pe o zonă centrală, niciodată n-au fost situații de ”2 x 1”. Urmarea: n-a avut nici măcar o ocazie de gol.

Fanii Barcelonei se lamentează acum vorbind despre autobaza Milanului din fața lui Abbiati. Pe undeva frustrarea lor e de înțeles, căci fotbalul, pentru a fi spectaculos, trebuie jucat în doi. Și de unii și de ceilalți. Însă e la fel de adevărat că fotbalul, pentru a fi eficient, trebuie jucat și în funcție de adversar. Barcelona n-o face, Milanul a făcut-o. La fel cum au făcut și alte echipe împotriva Barcelonei, la fel cum a făcut, nu mai tîrziu de săptămîna trecută, Manchester United contra Realului. Toată lumea știe cum joacă Barcelona, toată lumea știe că dacă încerci să joci fotbal contra lor ești curățat. Inclusiv Real Madrid folosește un profil defensiv în ”Clasico”, indiferent unde se joacă, și asta în condițiile în care fanilor nu le place asta, iar lotul are destule variante ofensive.

Fanii Milanului sînt însă italieni. Și înțeleg fotbalul cu totul altfel. Înțeleg că nimic nu trebuie lăsat la voia întîmplării, toate detalile sînt importante. Milanul a jucat în primul rînd să nu primească gol, marcarea golului venea în plan secund, dacă era izbutită se transforma într-un fel de bonus. Ei bine, Milanul n-a luat gol, ba a și dat, și încă două, deja nu mai e bonus, e de-a dreptul jackpot. Iar acum e favorită pentru retur. Unde, e de presupus, va folosi aceeași tactică. Barcelona a jucat de zeci de ori astfel de meciuri. Majoritatea le-a cîștigat, în cele din urmă. Singurele probleme au venit de la italieni și de la Mourinho. Cîteodată, vezi Interul din 2010, italienii și Mourinho erau în aceeași barcă, în alte situații a fost doar Mourinho, în altele doar italieni, vezi Chelsea de anul trecut.

 Pînă la retur mai e destul. Sînt cîteva aspecte pe care aș vrea să le scot în evidență. Unu ar fi Montolivo. Un mijlocaș care, mi se pare mie, s-a cam irosit luînd tîrziu decizia de a face pasul spre o echipă mare. Al doilea ar fi Messi. MESSI INEXISTENT, iată ceva cu adevărat inedit. Fiecare minge pe care o primea aducea în jurul său 3 sau 4 adversari. Jocul său de asociere e cunoscut, la fel ca și diagonalele sale. Allegri a văzut totul foarte limpede. Al treilea ar fi David Villa. Se întîmplă ca unii fotbaliști să se transforme în indiscutabili atunci cînd lipsesc. Mie mi se pare că David Villa era mult mai util decît Alexis Sanchez, în condițiile în care ”centralii” Milanului nu aveau nimic în zona lor. Al patrulea aspect ar fi reacția impecabilă a catalanilor, a lui Pique, de exemplu, pe care l-am auzit în direct, față de prestația arbitrului. Care arbitru, mie unul, mi se pare o caricatură, mai ales după ce l-am văzut aici la București la România-Olanda. ”Noi sîntem FC Barcelona, nu ne putem plînge de arbitraj sau de teren”. Impecabil.

Și ar mai fi Tito Vilanova. După meciul cu Valencia, scriam că absența sa se vede în momente punctuale din timpul jocului, nu la pregătirea lui. Tito Vilanova are marea calitate, o avea și pe vremea cînd era secundul lui Guardiola, de a interpreta partidele în timp real, de a găsi soluții rapid. Fără el, Jordi Roura a făcut ce ar fi făcut orice practicant al jocurilor de tip manager. L-a scos pe Fabregas și l-a băgat pe Alexis. În rest nimic, căci dacă Puyol nu se accidenta nu se mai făcea nici o schimbare. Și aici e o discuție, dacă e normal să-l lași pe Puyol să joace în acele condiții, dar în momentul ăsta Puyol are mai multă greutate la Barcelona decît Roura, poate și decît Tito Vilanova. Xavi pedala în gol la mijloc, acuzînd și lipsa de prospețime de după accidentare, și poate că era de luat în seamă varianta Thiago. Dar pentru asta e nevoie de antrenor. Din acest punct de vedere, Barcelona, ca și club, e pusă într-o situație tare delicată, căci nu se știe exact cînd va reveni Tito Vilanova din America.

Pînă la retur mai e destul. Mai avem două ”Clasico” pînă atunci, plus un senzațional Manchester United-Real Madrid în Ligă, plus alte derbyuri din campionatele interne. Sîntem norocoși, n-avem cum să ne plictisim.

 

28 Comentarii
  • ovidiu spune:

    nimic despre penibilitatea lui MM care clama inutilitatea unui antrenor pe banca barcelonei? MM la brutarie!!!!!!!!!!!!!!

  • mihai spune:

    Excelenta remarca la adresa suporterilor barcelonei!!ceea ce nu intelg ei e ca noua,suporterilor altor echipe ni se pare ca barca face un antijoc cu aceste pase si ca din cauza lor nu este spectacol!!Dar unii dintre ei cred ca barcelona ainventat fotbalul si suprematia li s-a urcat la cap!!cand si barcelona v-a juca fotbal atunci si echipele celelalte vor juca fotbal!!!pana atunci,este interzis sa te aperi??trebuie sa folosesti o tactica spre beneficiul barcelonei sau al tau??
    Unii sunt obisnuiti ca multe echipe sa se declare invinse doar citind numele barcelonei si ei s-au obisnuit cu asta,dar totul are un final!!
    Numai bine!!

  • Gabi spune:

    ..as vrea sa stiu si eu ce sanctiune primeste brigada de arbitrii de la meciul de ieri ( Milan vs Barca)… sau cumva au fost imprumutate reguli de la rugby si handbal ? …

    • Gaby spune:

      daca te referi la presupusul hent de la primul gol am vazut azi la digisport cateva reluari cu zoom si se pare ca mingea il loveste in cap nu in mana

    • s!nner spune:

      acceasi pedeapsa care au primit-o arbitrii din meciul retur de anul trecut si care au dat penalty la Nesta desi mingea nu era in joc si era tinut si el la randul lui de Puyol

  • BroascaBlajina spune:

    Corecteaza te rog acel ‘candesti’ si in loc de ‘jos’, e ‘joc’…in rest, felicitari. Bine punctat si sa traiesti!…

  • Remus spune:

    Sa fim seriosi, poate sa zica oricine, orice, Milan a fost superioara aseara la toate capitolele. Mai putin posesie, insa o posesie inutila. Inca ceva mai era de scos in evidenta, apropo de discutia legata de ” problema ” celui mai bun jucator din lume. Messi nu are nici macar un gol marcat din actiune impotriva echipelor italiene sau engleze. Pentru mine e un semn de intrebare, unul foarte mare, imi da impresia ca, cvatruplul castigator al balonului de aur nu ar da nici jumatate din randamentul pe care il da in Spania in aceste 2 campionate. In rest, un articol frumos, bravo !

  • Cristian spune:

    Eu unul am mai vazut astfel de meciuri ale Barcelonei, sigur, poate nu atat de slabe, dar pe aproape oricum. Se intampla de obicei in deplasarile din fazele eliminatorii din Champions League, unde rareori se intampla sa castige, a fost o exceptie la un moment dat, o victorie cu 1-0 pe terenul lui Sahtior. In rest, foarte multe remize, cu Lyon, cu Bayern, inclusiv cu Stuttgart, cu Milan anul trecut…ca sa nu mai spunem de infrangerea cu Arsenal, daca nu ma-nsel tot din sezonul trecut.

    Cred ca jucatorii Barcelonei au o problema de ABORDARE pentru aceste meciuri, senzatia mea este ca se menajeaza, joaca mai mult la trecerea timpului, emana o stare generala de indolenta efectiv! Cel mai usor se observa asta prin faptul ca nu mai alearga pe teren la fel de mult, Messi nu mai coboara la fel de mult ca sa intre in combinatii, de multe ori e foarte static intre fundasii adversi, asteptand parca sa-i vina mingile pe tava, la fel se intampla si cu extremele. Echipa parca e adormita, efectiv zici ca n-au dormit cu-o noapte inainte!
    Sau poate sa fie aceasta relaxare si dintr-o prea mare incredere ca pe Camp Nou se poate rezolva orice situatie…si intoarce orice scor nefavorabil, contra oricarei echipe.

  • Marian spune:

    apropo de Giuseppe Meazza, are 1 sezon si pentru Juventus (1942-1943)

  • marius spune:

    O observatie dupa desfasurarea meciurilor tur din Liga: din punct de vedere al scorului, toate echipele din Spania pleaca cu sansa a doua in perspectiva returului. Nu stiu cand a fost ultima oara cand s-a intamplat acestlucru, e posibil sa avem optimi fara echipe din Spania (in CL).

  • cristiano spune:

    Eu nu consider ca Xavi a pedalat in gol la mijlocul terenului ci pur si simplu Milan-ul nu i-a lasat pe mijlocasii Barcei sa faca diferenta. Am numarat numai eu, sunt curios sa vad si statistica in acest sens, 5 pase gresite a lui Xavi si 2 a lui Iniesta. Si nu ma refer la pase simple, ci pasele „in gaura”, filtrantele, una care sa scoata un om din joc sau sa puna un coechipier in pozitie favorabila. De altfel Fabregas nici nu cred ca a incercat vreo astfel de pasa. Asta s-a vazut mai ales cand Iniesta a ales sa traga de la distanta.Aici putem vorbi de introducerea lui Thiago fara doar si poate. In plus asezarea atat de compacta a Milanului si faptul ca s-au asezat atat de jos a fost determinat chiar de acest fapt sa blocheze constructia jocului Barcei incepand de la mijlocasii, pentru ca desi Barca incepe constructia cu fundasii, pasele care conteaza vin undeva la 30 de m de poarta adversa. Asta a fost si un dezavantaj pentru ca in prima repriza de multe ori Pazzini sau ElSharawy erau in propria jumatate. Cine intelege un pic de fotbal stie ca un atacant care face pressing in propria jumatate nu mai este atat de lucid cand ajunge la finalizare. Poate doar Ronaldo, Bale sau Wallcot in fotbalul de astazi sa poate sa sprinteze tot terenul si apoi sa fie si lucizi la finalizare. Asta s-a vazut cand a intrat Niang, care a jucat mult mai aproape de poarta Barcei si a lucrat foarte bine faza de la golul doi.

  • calin octavian spune:

    Nu vreau sa fiu eu iar ala care critica, dar cred ca Barca si Messi sunt prea ridicati in slavi. MILAN 88-95 a jucat 5 finale de Liga, din care 2 le-a castigat cu 4-0 , in fata Stelei si dream team-ului lui Cruyff; MILAN 2002-2007 a jucat alte 3 finale, 2 castigate si una pierduta cum stiti toti, o semifinala pierduta dupa 0-1 si 0-0( gol anulat eronat lui Sheva pe final, se putea intra in prelungiri, Barca urma sa castige prima finala din era extraterestra dupa acel meci) si inca un sfert dupa 4-1 si 0-4 cu deportivo. In schimb nu am vazut ca „marea echipa a Barcelonei” sa faca niste finale extraordinare, incat sa fie numita cea mai buna echipa din istorie. E adevarat au posesie , dar in multe cazuri e sterila si nu aduce nimic spectaculor. Pe mine unul ma plictiseste si mi se pare mai antijoc decat ce a jucat MILAN aseara. Barcelona pe care o ridica atatia in slavi are 3 finale jucate, toate castigate : 2-1 cu Arsenal in 10 oameni din primele 20 de minute, castigand greu pe final,iar cele 2 cu Manchester au fost castigate tot datorita posesiei, dar nu de o maniera zdrobitoare 2-0 si 3-1. Asadar nu mi se pare corect sa o numim echipa mileniului si a tuturor galaxiilor. In plus, Barcelona are doar cateva meciuri tari pe an in Spania, in schimb in alte campionate fiecare meci este dificil. In La Liga apararile aproape ca nu exista. Si ultima remarca, Messi in 11 meciuri contra echipelor din Italia a dat 3 goluri, toate contra MILAN-ului , toate din penalty. As fi curios sa-l vad jucand si in alt campionat sau alta echipa decat cea a Barcelonei. Plus de asta nu stiu cat de corect sau legal este faptul ca si-a injectat hormoni de crestere la 12 ani, timp de 3 ani , el crescand de la 1,47m si 37 kg la 1,65 si vreo 50 de kg. Toate bune!

    • dragos spune:

      Iar asta cu hormonii…bine prietene, trebuia sa ramana un pitic schilod toata viata, erai mai multumit? Nici mie nu mi se pare corect ca s-a inventat alifia pentru cosuri, da n-ai ce-i face, nu? Noroc ca li se pare corect celor care se ocupa cu treaba asta anti-doping, ca daca erai tu pe acolo…
      Legat de meci, Milan net superioara, nu am cum sa nu remarc acest lucru. Dar cum nu s-a inventat inca echipa care sa castige toate meciurile, face parte din joc…Din pacate nu vad ca la meciul retur lucrurile sa stea altfel, prin urmare sunt sceptic in privinta calificarii, dar nu inteleg motivele de sarbatoare stupida pe care le au unii in momentele, putine ce-i drept, in care Barca mai si calca gresit. Iar comparatia cu Milanul lui Sacchi e absolut stupida, asteptati ca actuala echipa a Barcelonei sa isi termine treaba, dupa care tragem linie si comparam, nu?

      • Bogdan spune:

        Nu e cazul sa vorbim de dopaj la Barcelona . Fuentes se descurca cu ochii inchisi prin vestiarele de pe Nou Camp

      • calin octavian spune:

        Mi se pare mai mult decat pertinenta comparatia mea. Milan-ul din perioadele acelea a avut cicluri de 7, respectiv 5 ani. La Barcelona prima liga vine in sezonul 2005-2006, sa presupunem ca n-o castiga anul asta, 2013. Sunt deja 8 ani de ciclu. Matematic , Milanul 88-95 cu 3 finale castigate si 2 pierdute este peste cele 3 finale jucate si castigate ale echipei extraterestre. Cat despre alifia ta de cosuri, si aia e un factor extern, un ameliorator al corpului uman,creat artificial in laborator. Fotbalul ar trebui jucat pe teren, la antrenament, nu in laboratoare.Asta e parerea strict a mea, a unuia care a jucat fotbal si nu a putut sa beneficieze de medicamentatia celor cu bani din vest. Nu am zis ca el e singurul care o face, probabil se practica la toate cluburile, eu am ridicat doar un semn de intrebare in privinta lui.Cauta un filmulet cu el pe net din 2001 si apoi pe urmatorul in care este promovat la echipa mare in 2003. O echipa cu deco, ronaldinho si altii. Transformarea lui este mult peste legile naturalului si firescului. Eu cred ca am fost destul de obiectiv si mi-am argumentat opinia. Tu n-ai reusit decat sa incerci sa fii ironic, dar nu prea ti-a reusit. Si nu sunt momente de sarbatoare stupida, Barca este echipa cea mai mediatizata si cea mai eficienta din vremurile noastre. Este normal sa te bucuri cand o invinge o echipa in formare a MILAN-ului, careia nimeni nu-i dadea vreo sansa, care a pierdut in vara 12 jucatori, toti fotbalisti si oameni adevarati, fosti sau actuali. Si dati-ne voie sa ne bucuram, fani ai Barcei, poate pentru ca incepand de la meciul asta, un nou ciclu se va deschide pentru noi, umilii diavoli milanezi, cu 7 UCL castigate si 18 titluri internationale. Scuzati-ne ca am reusit sa invingem „extraterestrii” si ca ne mai si bucuram pentru victorie!

  • Cornel spune:

    De ce nu aveti voie sa pronuntati acele nume de stadioane? Pentru reclama?

  • Cornel spune:

    Si eu sunt de acord ca jocul de pase al barcelonei e plictisitor.Pentru mine e antijoc.

  • Daniel spune:

    Bravo Andrei…si felicitari pentru emisiunea Fotbal European…de cand a-ti aparut sunt un mare fan…desi comentatorul meu preferat e Bogdan Socol pt spectacolul pe care il ofera cand striga gol:))…si pe tine te apreciez foarte mult…tot asa inainte!…Fortza Steaua us24…nu m-am putut abtine:)

  • Gaby spune:

    Andrei cine crezi ca se califica?

  • Bogdan spune:

    Oficial tot asa cu numele de San Siro , pentru Milan, a ramas denumirea stadionului ! si aseara pe grafica tot San Siro a aparut !

  • Cristian spune:

    Salut Andrei.

    Sustin urmatoarea idee si anume: Nu ar fi timpul ca Arsene Wenger (ce si-a pierdut sustinerea fanilor si e clara nevoia de schimbare la Londra si probabil ca si el simte nevoia de „altceva”) sa primeasca o sansa la unul din gigantii Real sau Barcelona?Poate mai degraba la echipa catalana dat fiind stilul sau ca echipa ce promoveaza tineri gen cum face el la Arsenal ,mai curand decat stilul Realului acela de a cumpara jucatori pe bilioane si trilioane de euro.Oricum,la ora actuala mi se pare managerul perfect pt Barcelona si poate si la Real in ideea plecarii lui Mou.

  • X-man spune:

    Mda, Villa nici macar nu a fost convocat pentru acest meci din cauza unei colici renale dar tu vroiai sa il introduca Roura in locul lui Sanchez…

    • Andrei Niculescu spune:

      Se întîmpl? ca unii fotbali?ti s? se transforme în indiscutabili atunci cînd lipsesc. Asta e ceea ce am scris eu. Ti se pare ca eu nu stiam care e situatia lui Villa?

      • X-man spune:

        Dupa logica asta puteai sa ii mentionezi si pe Henry sau Ronaldinho pentru ca la fel de multe sanse aveau sa joace in acel meci.
        Inteleg ca tu ai vrut sa spui ca Villa ar fi fost mai util daca era apt de joc insa consider ca exprimarea ta a fost ambigua. Cineva care nu stia ca Villa a avut probleme medicale poate intelege din articolul tau ca antrenorul nu a vrut sa il foloseasca.

  • lucian spune:

    Barca a peirdut pentru ca e omeneste sa pierzi. Eu sunt suporter al Barcelonei dar este mai frumos fotbalul cand si echipa ta poate pierde si nu cunosti deznoadmantul de la inceput.Asa se nasc meciurile mari si rivalitatile istorice din fotbal la nivel mondial gen Milan – Barcelona .Ce bine e sa vezi ca si Barcelona poate sa joace foarte slab iar ca Messi este om si poate juca „multimea vida’ :) .Cred ca si daca era pe banca Tuankamon Barca tot pierdea , nu cred k este de vina antrenorul .Demontez imediat Andrei teoria ta cu schimbarile : in aceste meci Xavi+Iniesta+Fabregas+Iniesta+MESSI= 0 ZERO!!! Cum sa banuim noi ca vezi domne’ intra nu stiu cine si facea din rahat bici .Chiar nu cred . Aaaa ba da putea si Barca sa faca ceva cu schimbarile : sa efectueze Barca schimbarile pt echipa Milanuluki si atunci avea o sansa haha :)

  • Giani spune:

    Sunt un fan al ambelor echipe , dar in primul rand al Barcelonei.Remarc Milanul pt jocul prestat, au facut ce trebuia facut ca sa castige.Barca si jucatori ei au o misiune imposibila in retur , dar…poate isi gasesc caracterul pana atunci.Arbitrul penibil ca de altfel si unele comentarii tampite si stupide de pe aici.Pline de macho si intelepciune in ale fotbalului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Toți ceilalți îți spun ce se întîmplă, eu îți spun și de ce se întîmplă
Recomand
Givenchy Sephora
blouseroumaine-shop.com
Vola.ro
Articole recente
Comentarii recente
Twitter
Arhivă