Articolul precedent
Articolul urmator

CE PREȚ ARE GARETH BALE? ȘI CÎT POATE COSTA UN FOTBALIST?

CE PREȚ ARE GARETH BALE? ȘI CÎT POATE COSTA UN FOTBALIST?

UPDATE

Gareth Bale a ajuns, în cele din urmă, la Real Madrid. Prezentarea lui oficială poate fi văzută chiar aici:

Care este prețul real al unui fotbalist?E o întrebare ce preocupă lumea, mai ales în această perioadă de mercato. Cînd, ca-n orice perioadă de mercato, sîntem pur și simplu bombardați cu zvonuri care mai de care mai bombastice și cu prețuri care mai de care mai astronomice. În ultima vreme, atunci cînd se vorbește de valoarea de piață a unui fotbalist, se face trimitere către www.transfermarkt.de. Care, fără să fie o sursă de neglijat, e totuși doar un site, iar cotele pe care le găsim acolo sînt aleatorii într-un fel, stabilite de cei care au în grijă acest site pe baza unor coeficienți mai degrabă matematici. Adevărul e însă unul singur: VALOAREA DE PIAȚĂ A UNUI FOTBALIST E DATĂ DE SUMA SA DE TRANSFER.



Să intrăm în fondul problemei. Și anume la Gareth Bale.

Nu mai e o noutate, Real Madrid și l-a dorit mult pe galez. La fel, dacă e să dăm crezare informațiilor din ziarele din Spania și Anglia, Bale a vrut și el neapărat să meargă la Real Madrid. Eu am unele rezerve în legătură cu aceste ”dorințe” ale unor fotbaliști. Cred mai degrabă că sînt folosite ca instrumente de manipulare de ei sau de agenții lor. Despre asta însă, cu altă ocazie. Să rămînem la Bale! Ultimele cifre sînt de-a dreptul incredibile. 98,5 milioane de euro refuzate de Tottenham. 130 de milioane cerute. Am spus incredibile, dar mi se par de-a dreptul aberante. E mult, e foarte mult, e mult prea mult.

Să luăm ca reper trei nume vehiculate intens în această vară. Neymar, Falcao, Cavani. Toți 3 au schimbat echipele, iar cifrele lor de transfer s-au situat undeva în jurul cifrei de 60 de milioane de euro. Toți 3 erau jucători determinanți la cluburile de la care au plecat. Neymar e văzut drept principalul pericol pentru cuplul Messi-Cristiano Ronaldo, în duelul lor particular din ultimii 5 ani, pe toate planurile posibile, iar pasul său spre Europa era obligatoriu. În ceea ce-i privește, Radamel Falcao și Edinson Cavani veneau cu o rentă impresionantă de goluri la echipe precum Atletico și Napoli, ce depindeau mult de prestațiile lor.

E oare Gareth Bale mai valoros decît cei trei în acest moment? Și, dacă am admite că ar fi, e chiar atît de valoros încît să coste cu 50 la sută, aproape, mai mult decît ei? Poate costa un fotbalist aproape 100 de milioane de euro?


Acum ceva vreme am scris un articol despre Cristiano Ronaldo: ”Fotbalistul de milioane. De 100 de milioane”. Aceeași întrebare mi-am pus-o și atunci. De acord, Cristiano a costat aproape 100 de milioane, însă tranzacția cu Manchester United a fost una destul de complicată, la care madrilenii au fost oarecum obligați să plătească. Găsiți AICI toate detaliile. Cristiano era însă Balon de Aur, o certitudine cu alte cuvinte, iar evoluțiile sale ulterioare au confirmat acest lucru. Și l-au ajutat pe Florentino Perez să rentabilizeze transferul. În paranteză fie spus, nu cred că lui Cristiano îi convine acum să afle, în fiecare zi, că în timp ce prelungirea înțelegerii sale cu Madridul încă trenează, Florentino e dispus să aducă un jucător mai scump decît el.

Un jucător, și acum vorbim de Bale, care e, orice s-ar spune, încă la stadiul de promisiune. Care n-a cîștigat nimic în cariera lui, a suferit cîteva accidentări grave, una dintre ele chiar foarte gravă, și care, nu-i amănunt chiar de neglijat, nu va participa probabil niciodată la un campionat mondial. Au și aceste Mondiale rolul lor în amortizarea costurilor unor fotbaliști. Așteptați să vedeți ce vîlvă se va face la anul în jurul unora. În vara trecută, cota lui Bale oscila între 35 și 45 de milioane de euro. A făcut un sezon bun, nimic de zis, dar în nici un caz încît să determine o creștere a cotei sale la granița sutei de milioane.

Să ne înțelegem! Bale e un fotbalist foarte bun. La 24 de ani, marja sa de creștere e însemnată. Însă a plăti 100 de milioane de euro pentru el mi se pare o nebunie, o obsesie aproape, o excentricitate, un snobism. Florentino Perez pare în această situație un colecționar foarte bogat care-și permite luxul să facă orice nebunie îi trece prin cap pentru a-și lărgi colecția de obiecte rare. Cu amendamentul că, deși abia a obținut un nou mandat de 4 ani în fruntea Realului, Perez reprezintă totuși altceva decît un miliardar excentric, căci se folosește de banii clubului, nu de ai lui. Scriam acum cîteva zile de schimbarea de strategie a Realului, sper să nu mă fi înșelat.

Dorința lui Bale, cît o fi ea de sinceră, de a trece la Real Madrid s-a lovit de două mari probleme. Una se numește Daniel Levy. E bossul lui Tottenham și a scos untul în vara trecută din Perez cu transferul lui Modrici. După ce făcuse la fel cu Chelsea, un an înainte, sau cu Manchester United în cazul lui Berbatov. Levy a jucat o carte, să vedem dacă și cea cîștigătoare. Se spune că i-ar fi promis lui Bale că-l va lăsa să plece dacă echipa nu se va califica în Champions League, dar promisiunile în lumea fotbalului nu se onorează mereu. Levy e un negociator puternic și știe că oricum avea de cîștigat. Indiferent dacă-l vinde sau nu pe Bale.

A doua problemă venea de la partenerii galezului. Despre contractul lui Bale cu British Telecom am scris acum cîteva săptămîni. BT Sport, operatorul British Telecom, tocmai a cîștigat dreptul de difuza un meci pe etapă din actualul sezon al Premier League. Găsiți AICI și videoclipul de promovare, cu Bale într-unul din rolurile principale. Mai nou, în aceeași situație se află și EA Sports, care are prevăzută pentru luna septembrie lansarea produsului său premium FIFA 2014. Iar Gareth Bale, ghiciți, nu?, e printre protagoniștii promo-ului. Practic, cu el începe. Iată-l, în cele ce urmează:

A fost destul de complicat pentru EA Sports să schimbe acum promo-ul, mai ales că Bale pare a fi și coperta jocului pe teritoriul Marii Britaniei.

Nu toate-s însă în defavoarea lui Bale. Contractul său cu Adidas expiră în vara viitoare, ceea ce-i permite o renegociere în termeni mai buni.



Deocamdată nu intru în subiectul legat de locul pe care Bale l-ar avea, sau nu, în actuala echipă a Realului. Prefer să aștept să se facă transferul, dacă se face. Termin cu o opinie pur personală, fără pretenția de a fi cea mai bună. În locul lui Bale, dac-aș fi Florentino Perez (din păcate nu sînt și nici nu întrevăd șanse să devin) m-aș fi orientat fără nici cea mai mică ezitare către Rooney. Situația sa e una specială, vrea să plece, iar United mai degrabă l-ar fi lăsat la Real decît la Chelsea. Și dacă aș fi în situația lui Levy, tot la Rooney m-aș fi gîndit.

Deja am intrat în altele. Cum aici nu e un joc de tip manager, prefer să mă opresc. Întrebarea mea însă rămîne. În spaniolă ar suna chiar interesant: Cuanto vale Bale? Merg însă pe varianta româna: CHIAR FACE BALE 100 DE MILIOANE DE EURO?

14 Comentarii
  • . spune:

    Dupa parerea mea nici un jucator nu face 100 mil.euro.
    Variante pt postul de mijlocas central la United(e clar ca cesc vrea sa ramana la barca).
    alte variante de valoare apropiata?
    parerea mea ca nici cleverley,anderson,fletcher,carrick,powell etc nu se ridica la valoare clubului.pe benzi united sta bn(nani,zaha,young,valencia,giggs), in atac super(vanpersie,rooney,hernandez,welbeck,kagawa).aparare bine (jones,vidic,smalling,rio,evans).laterali slabuti(rafael,evra,fabio,buttner).portari ok(degea,lindegaard,amos).
    CONCLUZIA: un mijlocas central si poate un fundas lateral?tu ce zici?

  • Andrei spune:

    El vorbeste de Bale si tu ii dai raspuns cu problemele lui United ..

    Legat de situatia lui Bale. La cate nebunii au aparut in zilele astea in ziarele din toata lumea ceva tot trebuie sa fie adevarat. Insa nu cred ca Perez va plati mai mult de 70 milioane de euro pe Bale. Eu nu cred ca ar merita nici macar 60, ca pana la urma el nu a demonstrat nimic in fotbal, adica nu a castigat niciun trofeu si nici nu a dus Tottenham in vreo finala, nici macar de FA Cup ..

  • Andrei spune:

    Si inca un lucru care am uitat sa il precizez . Cred ca situatia asta a lui Bale se prelungeste si de catre cei de la Real pentru a face cat mai multa publicitate lui Bale, iar daca transferul lui se va face, in momentul in care va fi anuntat oficial, probabil altfel va fi primit la prezentare si vanzarile de tricouri vor merge mai repede :D , nu ca nu ar merge si daca nu s-ar prelungi atat negocierea asta :)

  • Matei spune:

    Sa fim seriosi, e la ani lumina de Messi sau Ronaldo. Cine il ia acela se tzepuieste, mai ales pe aceste sume. Bale e bun, dar departe de elita.
    Eu tot astept un editorial despre Barca cu Neymar si Messi, mai ales ca au inceput meciurile de pregatire .

    • Andrei Niculescu spune:

      Pai stai sa-i vedem impreuna, sa vedem ce aduce noul antrenor. Deocamdata Messi si Neymar au jucat impreuna doar la promo-urile de pe sport.ro

    • Alex N. spune:

      Bale e bun chiar foarte bun.
      Despre Neymar, hm, greu de zis, nu cred ca o sa faca mare lucru in Europa.

  • Patrik spune:

    Prost e ala care da, nu ala care cere.

  • Catalin spune:

    Foarte buna analiza. Totusi, in ceea ce priveste BT Sport, ei au folosit imaginea mai multor fotbalisti din Premier League – Gerrard, Sturidge, Van Persie, mai toti care sunt in forma, deci nu cred ca au vreo intelegere cu Bale, ci doar o intelegere cu Premier League, care le da si dreptul sa foloseasca imaginea unor jucatori. Revenind la comparatia cu Cristiano Ronaldo, mai e lucru de precizat: Bale e mult mai putin ”marketable decat Ronaldo”. Ronaldo avea deja contracte cu Clear, Armani, BMW, etc. cand a venit la Real datorita faptului ca e un jucator care vinde. Bale nu e chiar genul asta de jucator, deci banii platiti pe el ar fi foarte greu de recuperat din vanzarile de tricouri sau merchandising. In plus, el nici nu e un jucator care ar atrage sponsori sau ar creste audientele considerabil. Nu e un idol in Asia, de exemplu, ci mai degraba un idol local, al britanicilor.

  • Ionut spune:

    Andrei imi poti spune te rog daca vom vedea si in sezonul urmator Premier League la Digi Sport?

  • Liviu spune:

    Eu cred ca daca o sa vina Bale la RM pe suma vehiculata adica mai mare decat cea de transfer a lui Ronaldo la Real ,Cristiano nu isi va mai prelungi contractul .Macar pana acum erau ceva sanse.Oricum bine spus Andrei nu stiu cat de mult ii place ce aude zilele astea.

  • Nelson spune:

    Dupa parerea mea Bale face CEL MULT 50 de milioane de euro.Nu a demonstrat deocamdata nimic, nu a castigat nimic, nu face parte dintr-o echipa de locurile 1-3 in campionatul sau.Nici Cristiano Ronaldo nu era de 94 de milioane la ora transferului( si nu e nici acum). Niciun jucator nu face 100 de milioane de euro!Nici macar Messi(asta o spune un suporter al Barcelonei si un mare fan al lui Messi).

  • adyyy spune:

    Sa dai 100 de milioane pe Gareth Bale e un pariu mult prea riscant,clar nu e o certitudine si are sanse sa devina cea mai mare teapa din istoria fotbalului.

  • Bogdan spune:

    Prost ii cel care plateste suma respectiva, cel care cere prost sa fie sa nu faca asta !!

    OFFTOPIC : Andrei, va mai faceti mult ca ploua cu Barclays Premier League ? Sloganul tau ,, Toti CEILALTI iti spun CE se intampla, EU iti spun si DE CE! ” . In concluzie DE CE s-a ajuns aici si dece nici o/ nicio explicatie despre acest subiect la Football european ?

  • Gabriel spune:

    Oricum trebuie sa schimbe promo-ul cei de la EA Sports, pentru ca apare Soldado la Valencia:).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Toți ceilalți îți spun ce se întîmplă, eu îți spun și de ce se întîmplă
Recomand
Givenchy Sephora
blouseroumaine-shop.com
Vola.ro
Articole recente
Comentarii recente
Twitter
Arhivă