SEEDORF ȘI NOUL PROIECT AL MILANULUI

SEEDORF ȘI NOUL PROIECT AL MILANULUI

AC Milan a pierdut sîmbătă seară meciul de la Napoli. Nu asta e neapărat important, deși faptul că Napoli n-a mai bătut pe Milan de două ori într-un campionat de pe vremea cînd Maradona era zeul fotbalului, iar Serie A era cel mai puternic campionat din lume, poate că ar merita consemnat. De aceea și consemneze. Milan a pierdut la Napoli, dar mie mi se pare că a arătat primele semne de viață din acest sezon. A arătat că există speranțe de viitor.

BILETE DE INTRARE LA TOATE MECIURILE MILANULUI DIN ACEST SEZON GĂSIȚI AICI:

Clarence Seedorf a ajuns la Milan în plin război civil pentru supremație între Galliani și Barbara Berlusconi. Fiecare își dorea controlul pentru sine, într-o societate (așa le place italienilor să spună, ”societa”) în care, pînă acum, cuvîntul lui Silvio Berlusconi era ultimul și era literă de lege. În paranteză fie spus, nu l-aș vedea pe Don Silvio chiar atît de marginalizat, cum pretind unii, chiar așa la pămînt din punct de vedere financiar, cum pretind alții. De curînd, grupul Mediaset, controlat de el, a dat o mare lovitură de imagine și a reușit să cîștige, în fața atotputernicilor de la SKY, drepturile exclusive pentru Italia ale Ligii Campionilor, din 2015 până în 2018. A plătit pentru asta undeva în jur de 700 de milioane de euro. Ceea ce nu e de colo.

Mă întorc la Seedorf. Mulți s-au întrebat de ce a renunțat la viața frumoasă din Brazilia pentru a se amesteca în vîrtejul milanez. Cei ce s-au întrebat sau încă se întreabă n-au trăit ori nu înțeleg ideea de provocare. De moment. Mai pe românește spus, de tren ce poate trece o singură dată prin gara vieții tale. Se spune că destinul îți pune pe masă cărțile succesului, important e ca tu să ai inspirația s-o întorci pe cea care trebuie, atunci când trebuie, căci mai important decît cartea în sine e momentul în care te decizi s-o joci. Seedorf s-a decis s-o joace acum. Milan e Milan, în orice moment s-ar afla, nu se poate refuza o asemenea provocare indiferent de cît de dulce ar fi viața ta în acel moment. Să aștepți un posibil moment prielnic în viitor nu e o opțiune pentru nimeni, căci acel moment s-ar putea să nu mai vină niciodată.

Spuneam că la Napoli am văzut primele semne de viață ale noului Milan marca Seedorf. Odată cu noile achiziții, Seedorf are mai multe variante la dispoziție acum, dar are și timp să vadă unde și cum mai trebuie întărit. Probabil că olandezul are în minte și acum cel mai de succes modul pe care l-a trăit ca jucător, acel 4-3-2-1 al lui Ancelotti, brăduțul de Crăciun cu care Milan domina Europa la mijlocul deceniului trecut. Dacă stăm să ne amintim, Milan a cîștigat cu acest sistem Liga Campionilor în 2003 și 2007 și logic ar fi fost s-o cîștige și-n 2004 și-n 2005, cînd două accidente greu repetabile au scos Milanul de pe listă, acel retur cu Depor după 4-1 acasă și acea repriză cu Liverpool, după 3-0 la pauză. E logic cred ca Seedorf să încerce să adapteze acel sistem la realitatea din lotul de azi. Care nu prea merită comparată cu ce era atunci, pentru că dezavantajul ar fi major.

La Napoli am văzut o timidă încercare de 4-3-2-1. A început cu De Sciglio fundaș dreapta și Abate în fața lui și cu Emanuelson în stînga. La pauză a schimbat, De Sciglio a revenit pe stînga și Abate a redevenit fundaș, căci în zona de mijloc exprimarea sa n-a prea fost coerentă. În zona fundașilor centrali cred că mai trebuie umblat și sînt convins că la vară se va întîmpla, căci Seedorf pare a avea o forță de persuasiune notabilă față de familia Berlusconi. În față apărării, Essien și De Jong ar trebui să preia rolurile lui Gatusso și Ambrosini, iar pe Montolivo, deși a fost rezervă la Napoli, eu unul îl văd cel mai apropiat de profilul de atunci al lui Pirlo. Pînă să intre Montolivo, Milan a avut mari probleme în a scoate curat mingea din propria jumătate, căci nici Essien și nici De Jong, el mai ales, nu-s prea grozavi la capitolul pase corecte.

Mai în față ar fi Kaka, elementul de legătură între vechiul și noul Milan. Mi se pare că Seedorf s-ar vedea pe sine în Taarabt, al cărui debut în Serie A pe un teren complicat a fost mai mult decît notabil. Mai e și varianta Honda în zonă, chit că eu l-aș vedea pe japonez ceva mai în spate în anumite meciuri, așa cum era Rui Costa prin 2003, alături de Pirlo și Gatusso, pentru a oferi echipei un plus de idei, de talent. Mi se pare că sună bine Essien-Montolivo, Honda-Taarabt, Kaka.

BILETE DE INTRARE LA MECIURILE DIN SERIE A GĂSIȚI AICI:

Apoi ar veni atacul. Șevcenko era omul în acea perioadă. Acum ar trebui să fie Balotelli. Aici am dubiile mele în legătură cu continuitatea lui Super Mario. Dar și cu posibilitatea ca el să-și asume acest rol, extrem de important. E în continuare prea răsfățat, cu un caracter pe care greu te poți baza și extrem de sinusoidal în prestații. Are și un anturaj, a se citi impresar, care-l predispune la conflicte, căci un fotbalist care pînă la vârsta lui a jucat la Inter, City și Milan, fără să se impună nicăieri, nu-i o garanție. Poate că ar fi mai bine să fie lăsat să plece și banii obținuți să fie investiți într-un atacant, nu neapărat tînăr, dar pe care să te bazezi în moment dificile și nu să te temi că te-ar putea lăsa oricînd baltă.

Nu cred că Milanul lui Seedorf poate juca mai rău decît cel al lui Allegri din acest sezon. Cred că Seedorf are la dispozție această perioadă pentru a încerca să repare ce se mai poate repara. Dacă va reuși, va fi meritul lui, dacă nu va reuși, nu va fi vina lui. Cam în această frază cred că trebuie căutat motivul pentru care a aceptat să preia acum echipa. Sezonul viitor însă va fi cel în care va trebui să-și foloseasă bine creditul pe care-l are în acest moment.

Acest text a apărut în premieră pe http://www.digisport.ro/Bloguri/Andrei+Niculescu/

15 Comentarii
  • razvan74 spune:

    felicitari Andrei, foarte bun articol. mai sunt probleme în a gasi un Dida ?i un Nesta dar am incredere in continuitatea proiectului. Pentru ca nos Abbiati arata ca nu e o solutie, cred ca ae merita mai mult cu ceilalti.Un fundas central de clasa trebuie caytat in vara, tot asa cum pana atunci, Clarence trebuie sa ne spuna ce poate juca Kaka acum. Si de asemenea sa ne dea noua linie de atac, cu care aâsa se bata iar la titlu. An observat niste schene din Van Gaal care dau sperante, sper sa dea rezultate.

  • Donnie spune:

    foarte bun articolul,doar ca l-au uitat pe el shaarawy,care va fi titular indiscutabil cand revine.cat de banii lui berlusconi,sunt convins ca are destui cat sa sustina financiar jumate din Serie A,doar ca altele sunt placerile vietii pt el acum:P.daca ne elimina atletico,totusi sper sa facem 2 jocuri bune,care sa ne dea sperante.

  • Donnie spune:

    andrei,apropo de mansa asta,crezi ca milan are sanse reale de a merge mai departe?

    • Andrei Niculescu spune:

      Are, da. Intotdeauna Milan, indiferent de cat de bine sau rau a stat in campionat, s-a descurcat onorabil in Champions League. Iar daca a iesit, a iesit cu capul sus. Lumea zice de 0-4 ala la Barcelona, dar sa nu uitam de bara lui Niang, care daca intra schimba datele problemei

      • Donnie spune:

        Bara aia m-a facut sa-l detest pe niang :P ,intra aia,eram in faza urmatoare.atletico da semne de slabiciune,si putem spera la ceva,dar apararea este ENORMA noastra hiba,mexes e de pe alta lume venit,iar toata apararea de 4 fac cat un picior si o mana de a lui maldini si nesta.

  • Robert spune:

    Foarte bun articolul Andrei, Am foarte mare incredere in proiectul lui Seedorf. Trebuie adus un fundas central neaparat , dupa parerea mea Mexes a mancat-o pe Milan in meciul cu Napoli

  • Lucian spune:

    Andrei, de ce ai scris ca au jucat cu Napoli pom de craciun? Eu am vazut destul de clar 4-2-3-1 cu Abate Robinho si Taarabt in spatele varfului si apoi Ema Kaka Taarabt. Dupa intrarea lui Montolivo a schimbat la 4-3-2-1 dar cu aripile Kaka si Taarabt suficient de desfacute, mai aproape de 4-3-3.

    Sunt de acord ca Milan e pe un drum bun. Echipa e mai dinamica si mai pozitiva in joc cu Seedorf decat era cu Allegri. Mai e foarte mult pana departe dar sper in cateva achizitii inteligente la vara in special in aparare si la revenirea in top 3.

    • Andrei Niculescu spune:

      Eu cred ca Abate n-a putut juca in pozitia aia, de aceea a si fost mutat la pauza. O formula de joc nu inseamna ca respectivii sunt fixi intr-o anumita zona, ca nu-i fotbal de masa. Cred pe de alta parte ca nici Seedorf nu-i foarte decis in momentul asta, tot incearca

  • costin spune:

    sunt curios cand se va termina aceasta criza a fotbalului italian,crezi ca o sa revina in top.de-a lungul istoriei au dat dovada de o imensa putere de regenerare,au trecut peste multe scandaluri,dar se pare ca acum banii se duc in alte parti,si cam toti evita italia.sigur la juventus nu cred ca o sa existe alta familie inafara de agnelli,dar celelalte cluburi?crezi ca isi vor gasi un puternic finantator?sau crezi ca vor merge pe jucatori crescuti de ei,pt ca italia nu duce lipsa de talente si nu a dus niciodata si nu va duce niciodata.

  • Valente spune:

    Foarte bun articolul, cu mentiunea ca la returul cu Depor nu a fost nici un accident, pur si simplu acea echipa a lui Depor, SuperDepor cum era alintata, era prea puternica in acel moment, iar accdentul a fost la Depor ca nu au jucat finala din cauza ”palmei prietenesti” a lui Andrade la Deco, pur si simplu meritau trofeul in acel an Depor!

    • Andrei Niculescu spune:

      Ei da, dar sa ratezi calificarea dupa ce ai avut 4-1 in tur la o echipa care era castigatoarea en-titre e un accident. Cum ar fi sa piarda Bayern acum, ipotetic vorbind, o calificare dupa 4-1 acasa?

      • Donnie spune:

        Milan a facut multe boacane,putea sa aiba vreo 9-10 UCL ,lejer,doar ca ori s-au aliniat planetele ca ei sa nu castige,ori Dumnezeu i-a pedepsit pt ca sunt diavoli:P:P:P

  • Andrei spune:

    Foarte bun articolul , unul exceptional.
    Insa ca o simpla parere : Ce credeti ca ar putea scoate Seedorf de la Milan in sezonul urmator ?
    2. Seedorf are contract pana pe 30 iunie 2016 , in mai 2016 va fi finala UCL pe San Siro , credeti ca ar putea cuceri Milan atunci trofeul ?

    • Andrei Niculescu spune:

      Hmm, pana la Liga Campionilor mai e mult de munca. Depinde de banii pe care „papa” e dispus sa-i bage. Fara bani, e greu de facut performanta de nivelul castigarii UCL.
      In alta ordine de idei, chiar exceptional nu cred sa fie textul asta. Sa ne pastram totusi linia

      • Andrei spune:

        Poate am exagerat insa ati subliniat foarte bine unde trebuia.
        Da , clar mai este mult de munca insa eu o sa sper . Totusi vrea si Berlusconi sa o vada pe Milan luand trofeul chiar pe San Siro .

        Eu astept vara sa vad ce se intampla si de asemenea sa urmaresc ce o sa spuneti domneavostra si colegii la Euro Fotbal miercuri despre Milan si la vara sezonul viitor .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Toți ceilalți îți spun ce se întîmplă, eu îți spun și de ce se întîmplă
Recomand
Givenchy Sephora
blouseroumaine-shop.com
Vola.ro
Articole recente
Comentarii recente
Twitter
Arhivă