MANCHESTER CITY-BARCELONA 0-2: DACĂ N-AR FI GUVERNAT TEAMA

MANCHESTER CITY-BARCELONA 0-2: DACĂ N-AR FI GUVERNAT TEAMA

Evident, orice analiză după acest Manchester City-FC Barcelona, de la care, să fiu sincer, eu unul așteptam mai mult, va avea ca punct de plecare cuvîntul ”dacă”. Dacă a fost sau nu penalty la Messi, dacă a fost sau nu fault la Navas în faza de dinainte, dacă a fost sau nu penalty pentru Barcelona în prima repriză, dacă a fost sau nu gol valabil cel marcat de Barcelona în a doua repriză. În mare, răspunsurile la aceste întrebări s-au dat. Și cred că ar fi o mare eroare să plecăm, în judecarea acestui meci, de la aceste greșeli de arbitraj. Așa cum a făcut-o, înțeleg, Manuel Pellegrini.

BILETE DE INTRARE LA MECIURILE DIN CHAMPIONS LEAGUE GĂSIȚI AICI:

Să rămînem la cuvîntul ”dacă”. Dacă Manchester City n-ar fi fost atît de temătoare înaintea acestui joc, dacă n-ar fi fost atît de respectuoasă față de numele adversarului, dacă nu s-ar complăcut într-o tactică de deplasare pe teren propriu, dacă nu ar fi pus pe primul plan ideea de a nu primi gol în loc s-o pună pe cea de a da gol, pe teren propriu, mă văd nevoit să repet, dacă toate astea nu s-ar fi petrecut poate că am fi avut spectacolul pe care-l așteptam cu toții.

Pe mine unul m-a surprins felul în care City a ales să cedeze deliberat mingea și terenul. Vorbim totuși de o echipă care a dat 117 goluri în 40 de meciuri (calculați singuri media pe meci) și care, dacă ar fi jucat restanța cu Sunderland în campionat, poate că ar fi fost lider în Premier League avînd la bază golaverajul. Adică golurile. Pe care le-a marcat, nu le-a primit cadou, și dacă le-a marcat înseamnă că și-a creat ocazii de a marca. Și cum nu există echipă cu un procentaj de sută la sută de a transforma în gol situațiile pe care și le creazămerg mai departe cu ecuația și mă gîndesc că la acest număr de goluri uriaș ar rezulta măcar un număr de 3 ori mai mari de ocazii. Deci City nu e o echipă care să în mod obișnuit un fotbal defensiv, dimpotrivă.

Cu Barcelona însă a arătat nenatural. Poate că eșecul cu Bayern din toamnă l-a marcat foarte tare pe Pellegrini. Atunci, Bayern-ul lui Guardiola a depășit clar pe City la posesie, dar și-a creat și o sumedenie de ocazii, iar scorul putea fi mult mai mare. Din acest punct de vedere, plecînd de la ideea că Barcelona de azi încă păstrează din adn-ul perioadei Pep, lui Pellegrini i-au ieșit mai bine temele. Pînă la penalty, Barcelona a avut posesie, dar nu și-a creat ocazii mari de gol. Sigur, întorcîndu-ne la prima frază a acestui text și la cuvîntul ei cheie, DACĂ Barcelona ar fi primit penalty în prima repriză nu avem de unde să știm cum s-ar fi derulat meciul ulterior. Poate că era mai bine, poate că Pellegrini ar fi renunțat la teamă și ar fi atacat mai mult. Barcelona, spre diferență de acea echipă a lui Pep de acum cîțiva ani, e mult mai fragilă în apărare, ceea ce s-a văzut inclusiv marți, cînd City în inferioritate a fost de cîteva ori periculoasă.

Pellegrini, care înainte de meci anunța că City e acum echipa reprezentativă a orașului Manchester și că, datorită acestei fapt nu va renunța la posesie (”nu vom renunța la ideea de a fi protagoniștii balonului”, a spus mai exact) cam asta a făcut. Și felul în care a făcut echipa a arătat că Pellegrini nu are ideile foarte clare în minte. În avancronica partidei, mă gîndeam care va fi poziția lui Toure Yaya și preconizam că va fi într-o linie de 3 mijlocași centrali, dar ceva mai avansat, acel mijlocaș ”box to box” din fotbalul britanic. Cred și acum că i-ar fi venit mai bine această poziție în acest meci contra Barcelonei. Sînt curios cum ar fi arătat echipa dacă Aguero era apt, căci din ce am văzut prin introducerea lui Kolarov împreună cu Clichy, doi fundași stînga așadar, Pellegrini a avut în cap o așezare pe două linii de 4 plus Silva în ajutorul lui Negredo. Mă tem că și cu Aguero apt tot asta ar fi fost schema și ar fi ieșit din ea Negredo. Putea foarte bine chilianul să joace cu Navas-Nasri-Silva în spatele lui Negredo, dacă ar fi vrut neapărat.

BILETE DE INTRARE LA MECIURILE LUI MANCHESTER CITY GĂSIȚI AICI:

Poate că din ceea ce am scris eu mai sus s-ar putea deduce că meritele Barcelonei sînt foarte puție și că, de fapt, meciul a fost pierdut de City. Nici vorbă de așa ceva. Barcelona a făcut jocul pe care l-a gîndit, dar pentru un meci în condiții de deplasare, în fața unei echipe puternice și prolifice. Din punctul ăsta de vedere, nimic de reproșat lui Tata Martino, pe care l-am criticat de multe ori pe acest blog. Și-l critic și acum, căci la 1-0, cu adversar în 10 oameni și fără Demichelis, de care multă lume a rîs, dar care pînă să fie eliminat l-a anticipat aproape mereu pe Messi, în aceste condiții specifice deci, el a îmbrăcar haina temătoare a omologului său și n-a forțat rezolvarea calificării încă din tur. Dacă nu era golul cu oarece șansă marcat de Dani Alves, vezi jucătorul lui City care alunecă în acea fază, s-ar fi mulțumit cu 1-0. Nici introducerea lui Neymar, chit că are o contribuție la golul de 2-0, parcă nu mi-e clară, mult mai limpede, în opinia mea evident, era introducerea lui Pedro, care e mai rapid, mai vertical și mai apt să cîștige dueluri cu amorțitul Lescott. Apropo de Lescott și de apărarea lui City, colosală prestația lui Kompany, care mie mi se pare în primii 3 fundași centrali ai momentului.

Se mai poate întîmpla ceva în retur? Mulți ar gîndi că nu. Sau, mai corect zis, că nu prea. City e însă o echipă tare, e capabilă să dea un gol la 0-0 și să ridice temperatura meciului. Va intra și Aguero, problema e că va trebui să atace, să aibă posesie. Dacă pe ”Etihad”, la 0-0, Barcelona a plimbat mingea cu multă lejeritate, pe ”Camp Nou”, cu renta din tur, fără obligație de a marca și cu ușoarea relaxare că și un gol primit nu contează, catalanii ar trebui să facă legea. Fotbalul e al fotbaliștilor în cele din urmă.

BILETE DE INTRARE LA TOATE MECIURILE BARCELONEI DIN ACEST SEZON GĂSIȚI AICI:

11 Comentarii
  • ovidiu spune:

    Trebuie reamintit pronosticul tau(dat nu cu multa vreme in urma), careo dadea pe Manchester City drept favorita.

  • Ovidiu 2 spune:

    Nu uita si de meciul greu avut de PSG la Leverkusen , tot de el zis.

  • George spune:

    Oricum nu cred ca Barca are vreo sansa sa castige Champions League anul asta.Bayern e mult peste, Real la fel, PSG, chiar Atletico si Dortmund sunt bune iar Chelsea pentru ca Mourinho.

  • Vladimir Dohatcu spune:

    Am fost foarte incantat in momentul in care am aflat ca va veni Pellegrini la City. Ma saturasem de stilul urat si economicos al lui Mancini si pana la un punct am fost multumit. Goluri multe marcate, posesie, joc rapid. Se pare, insa, ca in meciurile cu echipele mari nu le iese mereu. Aici ma refer si la meciul cu Chelsea, unde a pierdut in fata unei echipe mari, dar care a jucat alt fel de fotbal fata de cel jucat de Barcelona. Sezonul asta cetatenii au facut meciuri senzationale, dar au avut si seri in care aproape nu le-a iesit nimic. Au contat foarte mult, parerea mea, absentele. Aguero si Nastasic au fost absente importante. Poate Nastasic era mai agil si nu il scapa pe Messi, poate Aguero era mai abil in fata fundasilor Barcei. Referitor la jucatorii folositi in acest meci de Pellegrini, mie mi-a placut cum am vazut-o pe City, in lipsa lui Aguero, bineinteles, jucand cu 2 atacanti. Atat cu Dezko, cat si cu Negredo pe teren. Nu mai retin la ce meciuri i-am vazut pe amandoi pe teren din primul minut, dar cred puteau juca amandoi chiar in fata Barcelonei. Isi putea gasi locul in echipa in locul lui Kolarov si trecea la un fel de 4-4-2. Silva poate juca si in banda, Navas la fel, iar in centru ramaneau Toure si Fernandinho. Din pacate a incercat ceva la care, din modul in care a antrenat si in trecut pe la fostele echipe, Pellegrini nu prea se pricepe: sa joace pe contre, sa nu fie el cel care ataca adversarul. Poate in retur o sa vedem meciul la care si eu m-am asteptat, ca si tine. Nu mai are nimic de pierdut, poate chiar va juca cu 2 atacanti cum am propus mai sus. Ramane de vazut. Go citizens!

    • Vladimir Dohatcu spune:

      Mai aveam de facut 2 precizari de care am uitat. Daca tu ai spus de Kompany ca este printre primii 3 fundasi centrali in momentul asta eu as vrea sa spun ca mi se pare ca Yaya Toure este un fotbalist fenomenal. Ce face el pentru City este poate la fel de important cu ce a facut Aguero sezonul asta. Coordoneaza bine jocul, recupereaza, excelent la duelurile aeriene si cu toate ca are inaltimea pe care o are face lucruri extraordinare cu balonul la picior. Ma impresioneaza slalomurile pe care le face printre adversari, avand chiar si in meciul cu Barcelona o incursiune de genul asta.
      Al doilea lucru pe care doream sa-l precizez este referitor la ce a declarat Graham Paul (din ce am vazut in presa noastra, cel putin) ca a fost penalty clar pentru ca pe langa faultul facut de Demichelis in afara careului a mai existat inca unul in careu. M-am uitat inca o data la faza si la reluasi si sincer n-am mai vazut alt contact in afara de cel dezbatut si voi dupa meci cu dl. Craciunescu. Poate mai reusesti sa pui faza din nou la emisiune sa va mai uitati cu slow-motion ca sincer nu mi-am putut da seama unde este al doilea contact.

      • Andrei Niculescu spune:

        Al doilea contact in mod clar exista, dar nu inteleg ce legatura are cu faza. Primul a fost in afara, apoi din inertie, si a lui Demichelis si a lui Messi, actiunea continua iar Messi care era oricum in cadere se mai impiedica o data de piciorul lui Demichelis, care era oricum in alunecare. Asa mi se pare mie

    • Andrei Niculescu spune:

      Pe Dzeko si pe Negredo impreuna i-ai vazut cu Chelsea. Rezultat: 0-1

      • Vladimir Dohatcu spune:

        Pana la urma se pare ca a jucat mai bine City cu cei doi pe teren in acelasi timp in seara asta.:) Din pacate Pellegrini a fost la inceputul meciului de acord cu tine, ca nu a jucat bine City cu cei doi impreuna.

  • Greg spune:

    Andrei,mi-a placut expresia ta cu strumfii barcelonei.Oricum au venit cu un joc copiat parca de cineva care a fost in viitor,in anul 2400, a fost pe acolo,a vazut cum se joaca in campionatele din acel secol si a transpus aici.

  • shameless spune:

    Barcelona nu mai e ce-a fost. Asta e clar! Messi pare a avea o lehamite constanta de fotbal. Nu mai are acea „foame” de goluri, poate pentru ca a castigat de 4 ori balonul de aur si a capatat o „aroganta” de care nu multi jucatori scapa, cu alte cuvinte, mi se pare saturat de trofee si glorie, din moment ce le-a obtinut. Nu mai alearga ca odinioara dupa minge. Xavi e un ogar batran, Alexis alearga mai mult fara minge, Fabregas are mai multe momente de neinspiratie decat viceversa. Mai sesizez o vointa de a juca din partea lui Pedro sau Iniesta. Ii va fi foarte greu Barcei, daca nu imposibil. Tata Martino e un neinspirat, temator din fire, un antrenor de mana a doua. Dar sa nu uitam ca nici Bayern nu e chiar „ideala”. Daca Sociedad a invins cu 3-1, mi-e greu sa cred ca echipa catalana va trece de sferturi… Sigur ca niciun meci nu seamana cu altul, dar iti faci o idee…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Toți ceilalți îți spun ce se întîmplă, eu îți spun și de ce se întîmplă
Recomand
Givenchy Sephora
blouseroumaine-shop.com
Vola.ro
Articole recente
Comentarii recente
Twitter
Arhivă