ARSENAl-BAYERN 0-2: GUARDIOLA, OMUL CU SUTE DE PLANURI. KROOS, OMUL CU CEL MAI MIC SALARIU

ARSENAl-BAYERN 0-2: GUARDIOLA, OMUL CU SUTE DE PLANURI. KROOS, OMUL CU CEL MAI MIC SALARIU

Arsenal a avut cu Bayern, în 90 de minute, 148 de pase. Toni Kroos, de unul singur, 144, cu o acuratețe de 93 la sută. Bayern a adunat în 90 de minute 791 de pase, cu un procentaj de 88 la sută pase corecte!!! Pînă la eliminarea lui Szczęsny, raportul era următorul: Arsenal, 108 pase, Bayern, 262. După pierderea portarului și rămînerea în inferioritate numerică, Arsenal n-a mai fost capabilă să realizeze decît 40 de pase, în vreme ce Bayern a făcut 558!!

Am pus cîteva semne de exclamare. Pentru că, da, o analiză a meciului de pe ”Emirates” se poate încheia în acest moment. Doar citind această statistică.

BILETE DE INTRARE LA MECIURILE DIN CHAMPIONS LEAGUE GĂSIȚI AICI:

Fanul lui Arsenal a plecat după meci acasă cu un deja-vu. Un deja-vu după meciul de anul trecut, coincidența a făcut ca data să fie fix aceeași, iar diferența de scor la fel, dar și un deja-vu după sezoanele precedente. Încă un an pierdut în Champions League, care vine după un alt an pierdut, care a venit după un alt an pierdut, care a venit după un alt an pierdut. Și tot așa.

Fanul lui Arsenal însă cred că a plecat după meci acasă cu un oarecare sentiment de satisfacție spre deosebire de cel al lui Manchester City, cu o seară înainte. City și Arsenal au pierdut cu același scor, 0-2, în aceleași condiții de inferioritate numerică și împotriva unor rivali uniți nu doar de litera ”B” cu care le începe numele, Barcelona și Bayern, ci și de mentalitatea de joc, marca inconfundabilă Pep Guardiola. Am scris pe acest blog despre City-Barcelona și am spus că m-a mirat felul în care Pellegrini a abordat meciul. Temător și respectuos. Spre deosebire de chilian, Wenger a avut curaj. Iar asta trebuie să i se recunoască. Arsenal n-are lotul lui City și, cred, nici fotbaliști de nivelul celor pe care-i are Pellegrini. Orice comparație post pe post iese evident în defavoarea ”tunarilor”. Arsenal are însă o idee de joc, mai ales pe teren propriu, de la care cu greu se abate. Iar Wenger are curaj. Pe undeva, poate că acest curaj vine și din lipsa presiunii. Cînd ești de atîția ani pe banca unei echipe așa de mari fără să cîștigi absolut nimic, iar contractul ți se pelungește automat din doi în doi ani, ca o lege ce nu se discută, ci doar se aplică, despre ce presiune putem vorbi?

Lumea a sărit la beregata lui Mourinho pentru acele declarații belicoase la adresa lui Wenger. În stilul lui arțăgos, arogant, special dacă vor fanii necondiționați ai portughezului să audă acest cuvînt. Inclusiv Guardiola i-a luat apărarea alsacianului. Dar ma întreb, l-aș întreba și pe Guardiola dacă aș avea posibilitatea, și întreb pe toată lumea: Oare Pep va mai fi la Bayern peste 8 ani dacă în acest răstimp n-ar cîștiga absolut nimic? Oare Sir Alex Ferguson ar fi supraviețuit 8 ani la Manchester United, la începutul colaborării lor, dacă n-ar fi cîștigat nimic în acestă perioadă? Oare există un antrenor pe lumea asta, în afară de Guy Roux, dar Auxerre nu e Arsenal, care să stea pe un scaun și să nu producă nimic? Arsenal e totuși un club de fotbal, nu o fundație cu scopuri caritabile, iar un club de fotbal are totuși ca obiectiv, sau ar trebui să aibă, cîștigarea de trofee nu terminarea pe plus a bilanțului contabil în fiecare sezon ori creșterea de fotbaliști pentru alte cluburi. 

Pellegrini nu e sigur de postul lui nu în următorii 8 ani, ci în următoarele 8 luni. De aceea, poate, n-a avut curajul lui Wenger. Wenger, da, a avut. A abordat meciul cu Bayern după un principiu sănătos, ofensiv. Ceva de genul ”pe ei și la casierie!” de pe la noi. Arsenal a avut un prim sfert de oră de dominare categorică, perioadă în care, cred, a avut și posesie mai bună, și o primă jumătate de oră remarcabilă. Asta pînă ce Bayern și-a dat seama cum stau lucrurile. Guardiola cred că anticipase acest entuziasm ofensiv al lui Wenger din start. Și a început cu Javi Martinez, ca și la Dortmund, ca și cu City, meciurile sale mai complicate din acest sezon. L-a dus pe Lahm înapoi în zona sa de bază, partea dreaptă, dar asta a făcut ca Bayern să semene cu un bolid condus de un șofer care nu știe prea bine unde se află pedalele, butoanele, schimbătorul de viteze. Javi Martinez nu e Lahm în ceea ce privește dezvoltarea jocului, la fel cum nici Lahm nu e Javi Martinez pe partea defensivă.

BILETE DE INTRARE LA MECIURILE DIN PREMIER LEAGUE GĂSIȚI AICI:

Arsenal a avut, poate, momentul psihologic la penaltyul ratat de Ozil. Dacă Ozil dădea gol atunci, poate că se schimba situația. Poate că nu, căci nici Bayern nu e o echipă oarecare, asta n-avem de unde să știm. Cert e că după ratare, Ozil a dispărut, de parcă printr-un miracol, pe teren ar fi intrat fratele său geamăn, dar mai puțin talentat. Arsenal a jucat încă de atunci în 10, aș zice chiar în 9,5 dacă punem la socoteală faptul că Sanogo e un băiat pesemne talentat, dar în nici un caz un jucător pe care să te bazezi într-un meci cu cea mai puternică echipă din lume. Mai apoi, după eliminarea lui Szczęsny, Arsenal a suportat o puternică inferioritate. Dacă trebuia scos sau nu Ozil atunci, dacă trebuia scos Sanogo și păstrat Cazorla, deja sînt dezbateri. Așa a gîndit Wenger atunci, a avut el calculele lui.

Apropo de acest moment. Cineva spunea despre Guardiola că nu e antrenorul care să aibă un plan măreț, ci are sute de planuri mai mici, în funcție de situație. După ce Alaba a ratat și el penaltyul (cum se poate ca într-o echipă cu Lahm, Kroos, Thiago, Gotze, Robben să fie primul executant de penalty Alaba e o întrebare la care eu unul n-am răspuns) a fost un moment cu cadre consecutive pe cei doi antrenori. Wenger era preocupat, dar părea pierdut. În mintea lui, cu siguranță știa că variantele sale deja sînt puține și că un 0-0 ar fi un rezultat magic. A fost și un cadru pe Guardiola. A dat să spună ceva, să transmită cîteva instrucțiuni, dar s-a oprit, într-un gest ce părea să spună: ”lasă că vorbim în vestiar, la pauză, în liniște. Avem tot timpul”. Și așa a fost. Pep a schimbat instantaneu, Javi Martinez în spate, Lahm înapoi la mijloc, pe aceeași linie cu Kroos, un 4-2-3-1 cu orientare predilectă pe partea dreaptă, zonă în care, după ieșirea lui Santi Cazorla, Wenger îl trecuse pe Ozil și de unde ieșise și Gibbs accidentat. Deja spre final acest 4-2-3-1 inițial devenise un 2-2-6, cu cei doi fundași laterali urcați la linia de 16 metri. Arsenal abia putea, în această presiune, să se apropie de centrul terenului, de unde și libertatea de care a beneficiat Kroos la momentul șutului, la golul de 0-1. Oamenii lui Wenger nu mai știau unde să se uite mai întîi, pe cine să atace mai întîi. 40 de pase într-o repriză e o cifră de care eu nu am mai auzit, sper totuși să fie și corectă.

Am pomenit de Tony Kroos. Mi se pare, în acest moment, un jucător esențial pentru Bayern. Nu știu dacă e Messi-ul lui Pep din perioada Barcelona, dar cred că e Iniesta. S-a zvonit că în tribună ar fi fost, din nou, David Moyes și că Manchester United ar face un marcaj feroce la impresarul jucătorului. Kroos termină contractul în 2015 și, conform celor de la Bild, are un salariu brut, impozabil deci, de 4,5 milioane de euro. Sub Rafinha, de exemplu, sub Alaba, sub Van Buyten, cam sub toți ceilalți. Și mult sub Mario Gotze, care are acum 12 miloane de euro impozabil. În mod normal, la un club serios, cam acum se fac discuțiile de prelungire. Problema e că Tony Kroos vrea un salariu echivalent cu al lui Gotze, dar asta ar strica destul de mult echilibrul salarial în vestiar și ar provoca un efect de domino, cam cum se întîmplă la Barcelona după venirea lui Neymar. Situația nu-i simplă, căci în vară intră în ultimul sezon și, dacă părțile nu se înțeleg, ar cam fi momentul unui transfer, astfel încît Bayern să scoată ceva de pe urma lui. Interesul lui Manchester United e explicabil, va fi interesant de văzut care e interesul lui Bayern în această situație.

P.S.
Arsenal nu va rata calificarea în ”sferturi”, dacă o va rata, la Munchen. Și nici la Londra n-a ratat-o. A pierdut-o la Napoli, în decembrie, cînd n-a știut să gestioneze o situație favorabilă și s-a mulțumit cu ideea că era oricum calificată. De pe locul doi în grupă există șansă să dai peste Bayern. Din nou. Și primăvara să se termine în februarie.

Acest text a apărut în premieră pe http://www.digisport.ro/Bloguri/Andrei+Niculescu/

BILETE DE INTRARE LA MECIURILE DIN BUNDESLIGA GĂSIȚI AICI:

P.S. 2

Iată, pentru cine e amator de astfel de lucruri, cum arată scara salarială la Bayern. Cifrele au fost dezvăluite de Bild, zice-se de la Franz Beckenbauer, care pesemne că intrase într-un oarecare con de umbră mediatic și se plictisea. Toate sumele sînt impozabile, dar sincer nu știu cît e impozitul în Germania.

Franck Ribéry: 12.000.000 €

Mario Götze: 12.000.000 €

Lahm: 10.000.000 €

Schweinsteiger: 10.000.000 €

Müller: 8.000.000 €

Thiago: 8.000.000 €

Neuer: 7.000.000 €

Robben: 7.000.000 €

Alaba: 7.000.000 €

Javi Martínez: 6.000.000 €

Boateng: 6.000.000 €

Van Buyten: 5.000.000 €

Mandzukic: 5.000.000 €

Rafinha: 5.000.000 €

Toni Kross: 4.500.000 €

19 Comentarii
 • Valente spune:

  Foarte bun aticolul. P.S. este cat se poate de adevarat! Arsenal a pierdut calificarea la Napoli, ii trebuia un egal sa castige grupa. Cred ca in DEX la cuvantul looser apare poza lui Wenger. Omul asta si cand pare ca face ceva bine si echipa ar meerge bine, jocul e bun, apare ceva tot timpul impotriva si intr-un final ramane un pierzator! Cred Wenger e intr-un confort zone de f mult timp si nu mai aduce nimic nou! Low ambitions and mediocrity at Arsenal Football Club! Apropo, cand ai atacant de talia lui Van Persie nu ai playmaker de talia lui Ozil, acum ai pe Ozil nu mai ai atacant de clasa! Toate le face pe dos! Suarez era mult mai util decat Ozil ca transfer, nu crezi asta Andrei?

  • Andrei Niculescu spune:

   „Am dubii c? Ozil era fix juc?torul de care avea nevoie Arsenal. Eu cred c? mai mult decît Ozil ar fi avut nevoie de Luis Suarez, de care s-a vorbit. Sau de Higuain, poftim, ca s? nu sar? comentatorii-suporteri ai ”cormoranilor” care înc? mai cred c? nu banii sînt cel mai important lucru în gîndirea unor fotbali?ti. Sau de orice alt atacant, David Villa, chiar Fernando Torres, care s? se transforme în referin?a jocului elaborat de Wenger. Dar dac? s-a ivit oportunitatea Mesut Ozil, de ce s? n-o fructifice Arsenal? Mai ales c?-n iarn? mai e o perioad? de mercato, iar în Anglia nu-s probleme în a schimba un club mare cu un alt club mare.”
   Asta am scris in 3 septembrie http://www.andreiniculescu.com/2013/09/03/mesut-ozil-lovitura-lui-wenger-oare-il-va-ajuta/

 • victor spune:

  Wenger a facut BANI pentru club. Din aceasta cauza e apreciat la Arsenal. Sunt foarte putine cluburi care fac si performanta si bani.
  Respecte.

 • rostick spune:

  daca nu ma insel, wenger a declarat la un moment dar ca locul 2 in grupa nu reprezinta o mare diferenta fata de locul 1. nu e prima data cand o da in bara cu filozofia asta (vezi barcelona). e drept, are si putin ghinion, dar si`l face cu mana lui.

  imi place arsenal si cred ca wenger merita cu prisosinta sa ramana acolo, dar nu stiu daca englezii au fost atat de buni pe cum spui. cred ca se putea incerca mai mult. nu stiu daca halul ala de aparare a fost justificata de omul in minus. L`a scos pe OX care are viteza, Cazorla care are pasa, jucatori buni pentru contre. Discutabil.

  in alta ordine de idei, am fost din nou dezamagit enorm de fotbal. niste meciuri extraordinare pe hartie dar a trebuit sa ne entuziasmam la un sut pe poarta. sincer nu stiu daca fotbalul o poate tine la infinit cu meciuri de 0-0 si 1-0. pentru mine e o discutie foarte interesanta, dar deocamdata popularitatea nu scade, asa ca aparent ma insel.

  Nu m`as hazarda sa spun ca e un nou an pierdut in Champions League, s`au vazut si rasturnari de situatie mai mari.

 • Humanimal spune:

  Pana la eliminare nu prea am vazut multe planuri facute de Guardiola. Ca sa nu mai spun ca pana in minutul 20 singurele planuri au fost… Neuer! Arsenal s-a batut singura. A ratat prea mult in prima parte iar apoi Ozil si-a batut joc de penalty. De la rosu incolo nu mai are nici un sens sa vorbim. Sunt curios daca era invers, cate sute de mici planuri avea Guardiola. Referitor la aberatiile referitoare la Wenger = looser… cand ai avut pe mana lotul Realului, bugetul lor si influenta lor, si tot ce ai fost in stare sa iei in 3 ani a fost un campionat si o cupa(in conditiile in care practic a fost o competite in doi) mai bine taci si iti vezi de ale tale. Mare strateg nu inseamna mare manager… dar caracter infect inseamna aproape invariabil om mic. Si acum sa vina cocker-ul ala de Platini sa ne explice cum e cu fair play-ul;)

  • Andrei Niculescu spune:

   Eu nu l-am comparat cu Mou, departe de mine chestia asta. Am plecat doar de la o declaratie de a lui. Pe de alta parte, are dreptate in felul lui. Eu nu sunt fan Arsenal, dar cred ca fanul lui Arsenal tine cu Arsenal pt ca tine de cand se stie, nevasta o mai schimbi, masina de asemenea, echipa insa nu. Dar nu-mi spune mie ca fanul lui Arsenal nu-si doreste trofee ca nu te cred. Sau ca fanul lui Arsenal e tare multumit ca balanta contabila e ok, a stadionul e frumos, ca Van Persie, Fabregas, Nasri etc joaca excelent pe la altii si nu-ar vrea si el sa sarbatoreasca un titlu. Va ramana fan al lui Arsenal, ca n-o sa treaca la Chelsea, dar o frustrare o avea. Tie iti place mereu sa-i vezi pe altii cum se bucura in mai?
   Cat despre planurile lui Guardiola. Hmm. Javi Martinez inchizator ce e> Dupa ce tot sezonul joaca Lahm, aproape tot, ma rog. Asta nu e plan? Sau ti se pare ca a dat cu banul?

   • Humanimal spune:

    Daca 8 ani fara trofee e pretul care trebuie platit sa poti sa ajungi intre primele 5 cluburi din lume (dpdv financiar)atunci I’ll take it anytime!! Nu 8.. si 10! Sa nu uitam ca nu vorbim doar de un stadion nou in acesti 8 ani ci despre un rebranding total al clubului si asta a insemnat un efort financiar imens! Iar felul in care Arsene a gestionat aceasta perioada mi se pare extraordinar. El nu a mostenit nici un stadion incapator (Camp Nou, Bernabeu, Old Trafford, Allianz Arena) nici un brand mondial care sa genereze profituri imense (Barca, Real, Bayern, Manchester) si nici nu a avut acces la conturile vreunui oligarh sau seic (City, Chelsea, PSG, Monaco). Omul si-a dat seama ca daca vrea sa devina competitiv pe termen lung trebuie sa aduca clubul la un nivel financiar apropiat de acestia. Parerea mea e ca fara acesti pasi, Arsenal era azi un fel de Newcastle sau Everton. Partea cu Van Persie, Fabregas sau Nasri e doar un efect secundar a ceea ce spuneam mai sus. Tine de caractere si de buzunare! Fiindca cel putin ultimii doi au plecat strict pentru bani mai multi. Fiindca faza cu „am plecat sa castigam un trofeu” mi se pare aberanta. Cine i-a oprit sa castige un trofeu cat erau la Arsenal? Sa nu uitam ca erau in aceeasi perioada Fabregas, Nasri, Clichy, van Persie, Adebayor, Song, Toure + mare parte din cei care sunt astazi. De ce nu au castigat un trofeu? Le-a interzis Wenger asta? Vrajeala ieftina si praf in ochi ;) Referitor la Martinez… el e inchizator prin definitie, deci nu mi se pare nimic deosebit ca a jucat inchizator. Daca il juca varf si dadea gol si pasa de gol, atunci da, ziceam si eu – Genial Guardiola asta, ce plan! Ce miscare de geniu! Da asa mi se pare mai interesanta titularizarea lui Sanogo :)

    • Andrei Niculescu spune:

     Eu inteleg prin plan ceva ce se inscrie in limtele normalului. Daca tu crezi ca Sanogo se poate numi miscare interesanta, inseamna ca te astepti ca un plan genial al lui Pep sa fie chiar titularizarea lui la mijloc, ca tot a fost mijlocas :))) Plus ca eu nu-mi amintesc sa fi vorbit undeva de plan genial, tocmai asta am zis, el nu are un plan maret ci cateva zeci de planuri mai mici, functie de situatie.
     Cat despre locul 5 in clasamentul financiar, vezi ca de fapt e locul 8 conform ultimului studiu Deloitte

 • Humanimal spune:

  Partea cu Sanogo era doar Banter :)) Ma referam la top 5 ca target. imi aduc aminte o declaratie a lui Gazidis de acum 2-3 ani cand spunea ca targetul lor e sa devina competitivi si sa ajunga in primele 5 cluburi din lume dpdv financiar. Clasamanetul Deloitte in care Arsenal e clasata pe 8 se refera din cate stiu eu doar strict la revenues si nu la valoarea de piata a clubului… si cred ca odata cu intarerea in vigoare a noilor contracte de sponsorizare de sezonul viitor Arsenal se va afla in top 5 si acolo. Din cater am inteles e vorba de cel mai mare kit contract din Anglia + 2-3 renegocieri a celor existente. Btw, cunosti http://swissramble.blogspot.ro/ ? (tipul e englez, nu stiu de ce are extensie ro) Sunt niste analize foarte interesante pe acolo ;)

  • Andrei Niculescu spune:

   Il stiu, da, il citesc din cand in cand. Uite ca nici nu mi-am dat seama de extensia .ro. Si stiam si de contractul cu Puma. Sunt destul de pus la punct cu informatiile in general, in special cele importante :))))))

   • Humanimal spune:

    Departe de mine gandul sa contest asta! :)Pana la urma esti nevoit sa stii toate astea prin prisma meseriei.Nu ca nu s-ar putea si altfel :) stiu cativa indivizi de prin presa sportiva de la noi care chiar si eu, asa diletant cum sunt, pot sa-mi dau seama ca habar nu au ce vorbesc. Apropo, am si eu o curiozitate: Spunei mai sus ca nu esti fan Arsenal, dar eu imi amintesc ca in urma cu mai multi ani, la o emisiune de pe Telesport (parca asa se numea canalul si emisiunea era in legatura cu fotbalul englezesc… sper sa nu ma insele memoria) spuneai ca Arsenal e echipa ta preferata! Am inteles eu atunci gresit sau a fost si ti-a iesit din gratii cu timpul? :)

    • Andrei Niculescu spune:

     Emisiunea aia pe Telesport a fost cea de la care am plecat la ideea de Fotbal European. Aia a fost de fapt prima emisiune iesita din sfera fotbalului romanesc care s-a facut vreodata. Uite ca nu mai stiu cum se chema, din pacate, si nici de Dragos Borchina, cel cu care o faceam nu mai stiu nimic. Am o simpatie pt Arsenal, intr-adevar, dar uite ca eu am schimbat vreo 3 televiziuni de atunci si ei tot n-au castigat nimic :)))

 • PeterPan spune:

  Off Topic: Mai transmite Digi F1 anul acesta?

 • alex spune:

  a ajuns o obsesie asta cu padele si posesia.pai fotbalul inseamna goluri.ati innebunit toti de cand cu barcelona.numai asta va intereseaza.e cel mai plictisitor joc cel al lui bayern si barca.tin de minge si dau maxim doua goluri pe meci.

 • erik spune:

  Despre meciul lui Chelsea cu Galatasaray,in special revenirea lui Drogba poti scrie ceva te rog???mi-ar face mare placere sa citesc gandurile tale

 • Ursitoare Targoviste spune:

  Thanks for finally writing about > GUARDIOLA,
  OMUL CU SUTE DE PLANURI. KROOS, OMUL CU CEL MAI MIC SALARIU | Andrei
  Niculescu < Loved it!

 • Chestionare Auto spune:

  Interesant articol. Unde as putea afla mai multe despre GUARDIOLA, OMUL
  CU SUTE DE PLANURI. KROOS, OMUL CU CEL MAI MIC SALARIU
  ? Multumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Toți ceilalți îți spun ce se întîmplă, eu îți spun și de ce se întîmplă
Recomand
Givenchy Sephora
blouseroumaine-shop.com
Vola.ro
Articole recente
Comentarii recente
 • Negru Eduard on NIMIC DE ROMÂNIANoi deocamdat? sunt departe de a în?elege fotbalul ,mereu oamenii compara juc?torii actuali cu genera?ia de aur,mereu tr?im în trecut [...]
 • Razvan on ETERNUL ȘI FASCINANTUL CRISTIANOCristiano ar fi o a doua variant?. Cred c? psg ar trebui s? se uite exact ca Marseille în 91. [...]
 • nm.bradu on KANE, ”NOUARUL” CU ZECEStiu ca la noi (si, sincer, si pe afara) drepturile animalelor sunt o gluma, iar lumea spune ca "ce, ma, [...]
 • Vlad on MESSI ȘI BALOANELE SALECu tot respectul domnule Niculescu.Daca mâine Leipzig, Augsburg, Freiburg sau Hertha joaca împotriva oric?rei echipe na?ionale din America de Sud [...]
 • Viorel Costiniuc on MESSI ȘI BALOANELE SALEIn mare parte, vinovatii acestei mari minciuni a fotbalului, este presa care il umfla nejustificat pe Messi. Nu exist? o [...]
Twitter
Arhivă