Articolul precedent

VIAȚA CU XABI ALONSO, VIAȚA FĂRĂ XABI ALONSO

VIAȚA CU XABI ALONSO, VIAȚA FĂRĂ XABI ALONSO

N-aveam de gînd neapărat să scriu despre Real Madrid la acest început de săptămînă. Tema Xabi Alonso era una tentantă, dar ma gîndeam s-o abordez în zilele următoare, după ce se va fi terminat perioada de mercato. Nu-mi trecea prin cap că Real Madrid ar fi putut avea probleme la San Sebastian, în fața unui Real Sociedad demolat recent în Rusia de Krasnodar. Comentasem înainte Villarreal-Barcelona, iar la 2-0 pentru Real am plecat spre casă, cu ideea că nu se mai poate întîmpla mare lucru pînă la pauză. Pe ”Anoeta” atmosfera era oricum tensionată, jucătorii lui Real Sociedad fuseseră primiți destul de rece de spectatori atunci cînd au ieșit la încălzire, în vreme ce antrenorul Arasate fusese fluierat de-a dreptul. Trebuie să recunoașteți, nu era cel mai propice scenariu pentru o ”remontada”.

BILETE LA TOATE MECIURILE DIN PRIMERA DIVISION ÎN ACEST SEZON GĂSIȚI AICI:

Cum a fost posibil ca Real Madrid să se dilueze într-atît încît să încaseze patru goluri, chit că ultimul e ușor dubios, și să arate o asemenea imagine deplorabilă în ora de joc ce a urmat celor două goluri? Ce să se fi modificat într-atît încît campioana Europei să nu fie în stare să țină de un rezultat și, mai apoi, să nu poată genera ocazii la poarta gazdelor? Acum ceva vreme, cînd analizam achizițiile Realului, scriam tot pe acest blog următoarele: ”Va fi foarte interesant de văzut cum va gestiona Carlo Ancelotti această ”galaxie”. Precedenta a avut momentele sale de tensiune, vezi cazul Makelele, care a dezertat sătul fiind să alerge pentru strălucirea altora. Pericolul pentru Ancelotti vine din tentația de a alinia într-un prim „11” toate starurile posibile. Asta dă echipei o forță ofensivă uluitoare, în schimb o face destul de vulnerabilă la nivel defensiv.”. Am încheiat citatul. Vulnerabilitatea la nivel defensiv s-a văzut un pic și cu Cordoba, în prima etapă, dar fiind pe teren propriu și-n fața unui adversar complexat de ce avea în față nu s-a băgat de seamă. Acum, pe ”Anoeta”, această vulnerabilitate a fost evidentă.

Eu cred că Realului i-a lipsit în această partidă echilibrul. Acel echilibru pe care-l dădea Xabi Alonso. Despre Xabi Alonso am vorbit și am scris mereu la superlativ. Mi s-a părut mereu piesa esențială în mecanismul extrem de scump al Realului.

Fac o paranteză. Scurtă. În 2006, la Mondialul german (unde îl vedeam zilnic pe Jurgen Klopp explicînd meciurile pe ZDF și ARD) m-am întîlnit cu Cosmin Olăroiu. Era antrenor la Steaua atunci, venise să vadă meciuri de la Mondial și am stat cu el cîteva ore bune pentru un interviu. Era imediat după episodul Middlesbrough, iar Oli era obsedat de acel meci, de greșelile pe care le-a făcut echipa, pe care le-a făcut el, pe care le-a făcut MM. Am vorbit și despre alte subiecte, și, ajungînd de la Brazilia la Barcelona, ce tocmai cîștigase Liga Campionilor la Paris, cu Arsenal, Oli mi-a spus că, după el, cel mai important om al acelei echipe a Barcelonei nu era Ronaldinho, nu era Eto`o, nu era Deco, ci era Edmilson. Sesizînd mirarea mea, mi-a făcut, cam o oră, demonstrații despre rolul lui Edmilson. Folosindu-se de cănile de cafea (a băut vreo 6 espreso în acest timp), de pahare, de sticle de apă, m-a luminat într-un fel. Paranteză închisă.

Rolul de atunci al lui Edmilson îl avea la Real Xabi Alonso. Era un fel de ”quaterback” din fotbalul american, punctul de plecare al atacurilor, punctul de echilibru al echipei, omul în jurul căruia se așezau ceilalți și care dicta ritmul și orientarea. Folosindu-se de multe ori de faulturi la limita regulamentului, Xabi Alonso știa să oprească momentele de ofensivă ale rivalului, așa cum a fosta cazul dumincă seară cu Sociedad. Marile victorii ale Realului din ultimii 5 ani coincid cu prestațiile excelente ale ”quaterback-ului” său. Mă gîndesc la meciurile cu adevărta importante, nu la dueluri obișnuite.

BILETE LA TOATE MECIURILE REALULUI DIN ACEST SEZON GĂSIȚI AICI:

Multă lume l-a acuzat pe Ancelotti după acest eșec de pe ”Anoeta”. Eu cred că pe nedrept și voi explica un pic mai tîrziu. Am citit multe acuze și-n legătură cu schimbările. În special introducerea lui Khedira a generat comentarii diverse și răutăcioase. Trecînd peste faptul că lumea a uitat repede de Liga Campionilor cîștigată acum 100 de zile (știți povestea cu memoria, care înșeală, nu?), Ancelotti nu-i totuși un antrenor oarecare. El și-a dat seama imediat că lipsește echilibrul la mijlocul terenului și de aceea a ales să-l trimită acolo pe Khedira. De ce nu pe Illaramendi, asta da, poate fi o întrebare, de vreme ce fostul jucător al Sociedadului a fost adus tocmai ca urmaș natural al lui Xabi Alonso. Însă un om la centrul terenului trebuia introdus, căci atîția jucători ofensivi nu reprezintă întotdeauna o rețetă a succesului.

Revin la Ancelotti. Cînd a fost numit, scriam despre italian că e un antrenor care lucrează cu ceea ce i se pune la dispoziție. Există o asemenea categorie. El nu e Mourinho să ceară transferuri pe unde se duce, se mulează pe ce găsește și, dacă ne uităm la rezultatele sale, îi cam iese. Izbutește și unele mutări spectaculoase și neașteptate, vezi reconversia profesională a lui Pirlo la Milan ori a lui Di Maria la Real. Are acum o mare problemă de rezolvat, găsirea unui jucător care să-i ia locul în teren lui Xabi Alonso. Dacă va fi Kroos acela, vom vedea, parcă totuși ar fi păcat de calitățile lui Kroos, dacă va fi Illaramendi sau dacă va fi Khedira, iarăși vom vedea. Să nu vă mirați dacă-l vom vedea iar pe Pepe jucînd ca mijlocaș defensiv. Cert e ca pînă-n iarnă, Ancelotti trebuie să se descurce cu ce are la dispoziție. Și adevărul e că nu prea are, căci lotul Realului nu-i deloc generos, aș zice că dimpotrivă.

Iar cei care-l acuză pe Ancelotti că nu l-a vrut pe Radamel Falcao nu știu ce vorbesc și iau de bune anumite informații. Falcao n-a ajuns la Real pentru că Jorge Mendes, impresarul său, n-a vrut să-și închidă ușile de acces la alte cluburi. Un agent de calibrul lui Mendes nu face toate afacerile cu un singur partener, căci riscă să-i piardă pe ceilalți. Iar Manchester United e un partener de afaceri de același calibru cu Real, cu care Mendes a rulat bani frumoși în trecut, trebuia ținut aproape. Alta e discuția dacă într-adevăr Falcao era ceea ce lipsea la United, dar despre subiectul ăsta într-o altă zi a acestei săptămîni.

BILETE LA TOATE MECIURILE LUI BAYERN MUNCHEN DIN ACEST SEZON GĂSIȚI AICI:

Termin cu Xabi Alonso, care e totuși subiectul acestui text. Viața Realului fără Xabi Alonso va fi, am convenit cred, complicată. Cum va fi cea a lui Bayern cu Xabi Alonso? Cred că s-a văzut asta în prima repriză a meciului de la Gelsenkirchen. Xabi Alonso a anunțat joi că pleacă la Bayern, vineri a ajuns în Germania, iar sîmbătă a fost titular pe un teren complicat, în fața unei echipe de Champions League. Și a jucat bine, astfel că fanii lui Bayern au motivele lor de optimism.

La fel și Guardiola, pentru care începutul de sezon e mai dificil ca niciodată, căci are la dispoziție mulți jucători care încă se află în perioada de acumulări din punct de vedere fizic. S-a văzut și cu Schalke. Bayern a controlat meciuri atît cît a avut resurse fizice și a căzut pe final. Pentru Guardiola, Xabi Alonso reprezintă piesa care-i lipsește la mijloc. E de presupus că Lahm nu va mai fi mutat din banda dreaptă, iar Thiago Alcantara ar trebui să preia din rolul lui Kroos. Xabi Alonso a plecat de la Madrid pentru că a intuit că rolul său nu va mai fi același, într-o echipă unde marketingul dictează de foarte multe ori. S-a dus la Bayern, pentru că Guardiola, care a încercat să-l convingă toată toamna trecută să nu prelungească înțelegerea cu Real, a știut să profite de moment și să fie persuasiv. Pe Xabi Alonso nu banii l-au alungat de la Madrid și nici nu l-au adus la Munchen, ci posibilitatea de a fi important într-o echipă importantă. A cîștigat Champions League cu Liverpool și Real Madrid, va încerca să cîștige și cu Bayern, iată o provocare ideală pentru finalul unei cariere absolut glorioase.

P.S. Cum e viața asta și cum e fotbalul! Acum 3 ani, în pline dueluri Real-Barcelona și Pep-Mou, dacă ne-ar fi zis cineva că Xabi Alonso va ajunge să lucreze cu Guardiola și Cesc Fabregas cu Mourinho am fi rîs de el, nu-i așa?!

BILETE LA TOATE MECIURILE DIN CHAMPIONS LEAGUE DIN ACEST SEZON GĂSIȚI AICI:

8 Comentarii
  • costin spune:

    e clar ca real a pierdut mult in acest presezon si a adus putin.echipa este pur si simplu rupta la mijloc,dezechilibrata total.nimeni nu stie sa coordoneze jocul din spate sau sa rupa jocul sa ,sa controleze tempoul jocului,iar o sa sufere de sindromul „makelele”.
    asta e perez!sunt sigur ca ancelotti nu l-ar fi cumparat pe james (al carui post nu mai exista pur si simplu in ziua de azi,la o echipa cu pretentii mai mici poate ar rupe gura targului dar la real nu are nici o sansa de izbavire).adica il dai pe ozil si il aduci pe james?care e logica in afara de marketing.si dupaia se sparg toate oalele in capul lui ancelotti ca are cei mai buni jucatori dar nici cea mai mica compatibilitate. era o vorba a lui lippi „cei mai buni jucatori nu formeaza cea mai buna echipa”.

    • mitenka spune:

      de ce nu s-ar sparge oalele in capul lui Ancelott??se stie de cand lumea ca Perez este ca un copil mic intr-un magazin de jucarii;sau ca o femeie intr-unul de pantofi,daca vrei;cine ar trebui sa-l opreasca,sa-l tempereze??nu tocmai antrenorul,mai ales dupa ce i-a adus Decima??nu Ancelotti era cel ce trebuia sa puna piciorul in prag si sa spuna:NU,nu pleaca DiMaria,nu,nu am nevoie de James,vezi Presi ca fara Xabi suntem fu**ed???
      deci pt mine Carlo este la fel de vinovat de distrugerea(si nu-i prea dur cuvantul) echipei,precum Perez…

      • costin spune:

        ancelotti nu are nici o putere de decizie.perez este un fel de becali la o scara muuuuult mai mare.nu ai cum sa te intelegi cu ei,cred ca stiu totul.

  • mitenka spune:

    Andrei

    am o intrebare la tine,ca simt ca devin paranoic;
    DiMaria pleaca,desi isi dorea sa ramana;Lopez dat afara,desi era cel mai bun portar din lot;Khedira,trecut pe linie moarta,doar faptul ca nu s-a inteles la bani cu alte echipe,a facut sa ramana;Xabi „dezerteaza” la 2 luni dupa ce obtinuse o superprelungire de contract;Arbeloa si-a depus,din cate am inteles,cerere de transfer;
    ce naiba se intampla??is eu paranoic,dupa cum spuneam sau se curata lotul de oamenii lui Mou??

    • Andrei Niculescu spune:

      Am mai citit undeva chestia asta, nu esti singurul care are parerea asta. Eu cred ca sunt doar calcule economice sau planuri de viitor, vezi situatia lui Xabi. Totusi Di Maria are salariu mai mare acum iar pe el s-au obtinut bani frumosi. Iar Khedira, la vara, daca rezista pana atunci si nu prelungeste, va obtine si el un salariu baban unde se va duce

  • Mihnea spune:

    Intr-adevar Xabi reprezenta un punct de echilibru, prin experienta sa, dar si prin faptul ca, in special in aceasta formula a lui Ancelotti, era singurul mijlocas eminamente defensiv. Asa cum am mai scris la tine pe blog, sa joci doar cu 2 mijlocasi centrali, Kroos si Modric, fara niciun inchizator clasic, este foarte inselator. La fel cum poate bate cu 5-0 o echipa bunicica precum Valencia, Real-ul poate pierde 3-0 cu o echipa bunicica ca si Dortmund. Asta vad eu in echipa italianului in acest moment, dar este si greu sa joci cu asemenea jucatori ofensivi fara sa risti pentru spectacol si goluri. Desi are poate cel mai bun atac, nu vad Real-ul pastrandu-si trofeul suprem.
    Totusi, in ceea ce priveste meciul de pe Anoeta, problema madrilenilor a fost tocmai valoarea si calitatea prea mare a jucatorilor, care, dupa un 2-0 rapid, s-au deconcentrat intr-un stil tipic romanesc. S-au ars o data, nu cred ca se mai ard inca o data din cauza lipsei de atentie. Nu cred ca Alonso in teren ar fi reusit sa mobilizeze echipa sau ca absenta acestuia ar fi principala cauza a esecului. Poate a contribuit, dar nu atat de mult cat sugerezi tu. Cat despre motivele plecarii bascului, este clar, asa cum ai spus si tu. Locul de titular nu mai era asigurat, meci de meci, si era pacat sa joace ultimele sezoane din cariera astfel. Totusi, odata cu toate revenirile la Bayern ale jucatorilor care au jucat la mondial pana in ultima zi, nu stiu daca Xabi va fi titular incontestabil, insa poate profita de absenta colegului sau Javi Martinez, de care, apropo, ma indoiesc ca va mai ajunge vreodata la forma pe care o avea in echipa de exceptie a lui Don Jupp.
    Intr-adevar, vis-a-vis de incheierea articolului, niciodata nu stii ce se poate intampla in fotbal. Aceste transferuri sunt totusi normale, Liga I este insa un etalon important pentru cat de usor se poate trece peste certuri si scandaluri monstruoase. 2 simple transferuri, desi trecerea lui Xabi in Germania chiar m-a surprins, sunt aspecte normale intr-un fotbal tot mai globalizat si mai axat pe petro-sau-ce-or-fi-dolari.

  • pop cosmin mihai spune:

    buna Andrei.din ce citesc deduc ca nu agreezi foarte tare jucatorii din atacul Realului.poate nici mie nu mi place Benzema,James sau Bale.dar eu cred ca sezonul asta cu sau fara Alonso,tot Cristiano v a fi locomotiva.iti dau dreptate in ceea ce spui,despre rolul de „quarterback”si cat de important e el in fotbal.un om care sta aproape de linia de fund,initiaza atacuri,paseaza,deposedeaza si are mintea limpede.calitatile astea le ar avea si Ramos,mai putin cea cu „mintea limpede”).cine stie?poate il vom vedea acolo.oricum Anceloti v a gasi o solutie si odata cu revenirea lui Ronaldo,echipa v a iesi din neputinta aratata la San Sebastian.asta cred eu.nu sunt un fan inrait al Realului,sunt fan Man United inrait.dar privesc Madridul mai atent doar pentru Cristiano.si pentru ca Santiago Bernabeu e maximum unde poti sa ajungi ca fotbalist.consider ca oriunde ai pleca de la Real,faci un pas in spate.stiu ca nu vei fi de acord cu mine si poate nu mi vei mai da importanta.cateodata ma urasc si eu ca sunt fan Cristiano,dar nu ma pot schimba sunt totusi fan,de pe vremea cand eram singurul din fata blocului cu tricou 7 Ronaldo si baietii radeau de mine ca Ronaldo are 9.eram proaspat venit din Roma de la munca,de unde mi achizitionasem tricoul intr un magazin Nike,si cei drept si vanzatorul nu stia de ce 7 Ronaldo,are de imprimat.

  • adrian spune:

    salut andrei
    echipa nu e kuban krasnodar ci krasnodar
    cred ca ar merita un articol despre galliani,omul care in opinia mea e cel mai bun negociator din lume
    de asemenea am vazut pe marca sau as un articol unde fanii realulului nu erau asa multumiti de aceasta campanie.si vorba comentatorului de la digisport,fotbalul a batut marketingul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Toți ceilalți îți spun ce se întîmplă, eu îți spun și de ce se întîmplă
Recomand
Givenchy Sephora
blouseroumaine-shop.com
Vola.ro
Articole recente
Comentarii recente
Twitter
Arhivă